Μέλη της θεατρικής ομάδας των εθελοντών μπροστά στο παλαιό σπίτι του παππού του Χαλιάκα (Ζαφείρη), πάνω από το Γυμνάσιο της Κρανιάς
Με μεγάλη επιτυχία έγιναν προχθές, φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπατριώτες, τα αρραβωνιάσματα στην Κρανιά. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την αναπαράσταση των αρραβωνιασμάτων όπως αυτά γίνονταν από τα τέλη τουλάχιστον του 19ου αιώνα έως και το 1950 περίπου.
Η αναπαράσταση έγινε στο χώρο της Κεντρικής Πλατείας της Κρανιάς με τη συμμετοχή πολλών εθελοντών και υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια και γενική φροντίδα του ακούραστου συμπατριώτη μας Χρήστου Πατούνα.
Ο τίτλος της αναπαράστασης ήταν: "Άλλον είδε, άλλον πήρε". Και αυτό γιατί, συνέβαινε το γεγονός άλλον να βλέπεις και άλλον να αρραβωνιάζεσαι, αφού τον πρώτο και μοναδικό λόγο για να αρραβωνιαστούν δυο νέοι τον είχαν οι γονείς εκατέρωθεν. Συνέβαινε έτσι πολλές φορές οι νέοι που θα αρραβωνιάζονταν να μη γνωρίζονται ούτε κατ' όψιν. Πολλές φορές επίσης συνέβαινε να ξεκινάνε για άλλη νύφη και στο δρόμο αν κάτι πήγαινε στραβά να...καταλήξουν να ζητήσουν άλλη νύφη.
Επίσης να πούμε ότι στο χωριό μας υπάρχει και ιστορικό φονικών γύρω από τους αρραβώνες. Αν η νύφη διέλυε τον αρραβώνα τότε ο αρραβωνιαστικός μπορούσε ακόμη και να τη σκοτώσει. Ενώ αν αντίθετα διέλυε τον αρραβώνα ο γαμπρός τότε το ρόλο να "καθαρίσουν" τη ντροπή αναλάμβαναν τα αδέρφια της νύφης και εδώ πάλι ακόμη και με φόνο.
Ο Χρήστος Πατούνας διηγήθηκε μια χαρακτηριστική περίπτωση αρραβώνα του μετέπειτα παπά - Θανάση Γκουνέλα, όπου ενώ αυτός βρισκόταν όμηρος στην Κων/πολη, οι γονείς του τον αρραβώνιασαν με τη Βασιλική, η οποία μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα και ενώ ο Θανάσης δεν είχε δώσει ίχνη ζωής, διέλυσε τον αρραβώνα. Τελικά μετά από τέσσερα συνολικά χρόνια ο Θανάσης μαζί με άλλους λαμβάνει χάρη από το Σουλτάνο και επιστρέφει στην πατρίδα, στην Κρανιά, όπου και αρραβωνιάζεται άλλη κοπέλα, τη Μαρία, την οποία αργότερα νυμφεύεται. Στη συνέχεια ο Θανάσης γίνεται ιερέας και δημιουργεί μεγάλη οικογένεια.
Όλη η εκδήλωση πλαισιώθηκε και από παραδοσιακή ορχήστρα που ήρθε επί τούτου από τη Θεσσαλονίκη.
Αξίζουν τέλος, θερμά συγχαρητήρια στον ευρηματικό Χρήστο Πατούνα και τους εθελοντές -μικρούς και μεγάλους - που πλαισίωσαν την Αναπαράσταση των αρραβωνιασμάτων.
Ο Χρήστος ο Πατούνας κάθε καλοκαίρι με τις άοκνες πολιτιστικές του προσπάθειες (Μουσικές Παραστάσεις, Θεατρικά, Ήθη και Έθιμα κ.α.) συμβάλλει στο ζωντάνεμα του χωριού μας.
Χ.Γ.
Η πομπή κατευθύνεται στο σπίτι του παππού του Χαλιάκα
Η παραδοσιακή μας ορχήστρα
Ο μπαρπά - Λάζος, πρώτος στο κέρασμα ως συμπέθερος
Ο Χρήστος Πατούνας με το Χρήστο Παπαθανασίου (γαμπρό)
Η πομπή φεύγει από το σπίτι Χαλιάκα
Ο γαμπρός και σε...πρώτο πλάνο το γομαράκι ο...Πέτρος.
Σε κεντρικούς δρόμους της Κρανιάς - ο κόσμος καταχάρηκε αυτήν την Παραδοσιακή πομπή
Στην κεντρική πλατεία
Η αναπαράσταση των αρραβωνιασμάτων έχει ήδη αρχίσει
Ο γαμπρός καβάλα στο γομάρι έρχεται από τα...γίδια
Η "δουλειά"...έκλεισε - τα απαραίτητα κεράσματα στη νύφη
Τα χειροφιλήματα της νύφης
Τα παραδοσιακά τραγούδια των αρραβωνιασμάτων και πάντα με το στόμα, όπως τότε
Ακολουθεί το γλέντι για τη χαρά
" Πιάστε το γαμπρό να χορέψει"
Ο συμπέθερος, ο μπάρμπα - Λάζαρος
Φωτογραφίες: kraneaelassonas.blogspot.gr
Συγχαρητήρια στον Χρήστο αλλά και σε όλους τους εθελοντές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒ.Λ. Παπαγιάννης