Φωτογραφία από τον χώρο της μάχης της Κρανιάς στα "Πηγάδια"
Κάθε χρόνο σαν σήμερα, 25η Νοεμβρίου, έχει οριστεί να τιμάται πανελλαδικά, ως ημέρα της Εθνικής Αντίστασης του ελληνικού λαού απέναντι στους Φασίστες και Ναζί κατακτητές. Ήταν ένας αγώνας άνισος πολλές φορές, αλλά ενωτικός, ο οποίος αν και έφερε θαυμάσια αποτελέσματα, ωστόσο άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και υλικές ζημιές.
Οι Κρανιώτες τότε αντιστάθηκαν με κάθε μέσο και τρόπο απέναντι στον κατακτητή. Ορόσημο για το χωριό μας, αλλά και για την γύρω περιοχή, αποτέλεσε η μάχη της Κρανιάς στις 10 Οκτωβρίου 1943. Πολλοί σύγχρονοι συμπατριώτες μας ασχολήθηκαν με το θέμα της μάχης αναδεικνύοντας την και κάνοντάς την γνωστή, ειδικά δε στις νεότερες γενιές των συμπατριωτών μας.
Πρώτος και καλύτερος έγραψε στο δίτομο έργο του για την Κρανιά, μεταξύ πολλών άλλων, και για την συγκεκριμένη μάχη, ο πρώτος δάσκαλος του χωριού μας, ο Ελευθέριος Λάλος. Ακολούθησαν άρθρα των συμπατριωτών μας, Βασιλείου Γ. Κατσαρού και Γεωργίου Ι. Μπαλή, δημοσιευμένα στον ημερήσιο τύπο, στο διαδίκτυο και σε περιοδικά. Ο Χρήστος Πατούνας με τη συνδρομή δεκάδων Κρανιωτών, νέων στην πλειοψηφία τους, γύρισαν σχετική ταινία με θέμα αυτήν την μάχη των Κρανιωτών με τους Γερμανούς στα "Πηγάδια" της Κρανιάς. Ο Σύλλογος Κρανιωτών Λάρισας και Περιχώρων, "Η Ξηροκρανιά", με τον Παύλο Λάλο δημιούργησαν ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες και πληροφορίες για την μάχη. Ενώ, η οικογένεια Κωνσταντίνου Λυκοστράτη, της οποίας οι πρόγονοι συμμετείχαν ενεργά στη μάχη, δημιούργησε σχετικό ντοκιμαντέρ, με τη μαρτυρία του συνταξιούχου δασκάλου του χωριού μας, Νικολάου Δημουλά, το οποίο έχει χορηγηθεί στον ΜΕΣΚΕ, και παράλληλα έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο (Youtube). Ίσως να υπήρξαν και άλλες αξιόλογες προσπάθειες συμπατριωτών μας και μη, για την καταγραφή της μάχης. Εμείς σημειώσαμε όσες μας είναι γνωστές. Ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη αν ξεχάσαμε κάποια ανάλογη προσπάθεια συμπατριώτη μας και μη.
Μετά από όλη αυτή λοιπόν την παραπάνω δραστηριότητα πολλών συμπατριωτών μας νομίζουμε ότι τελικά μια εκκρεμότητα απομένει: η ανέγερση ενός λιτού μνημείου στον χώρο της μάχης, όπου κάθε χρόνο θα τιμούν οι Κρανιώτες τους αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοί μας, τόσο στο χωριό, όσο και συνολικά ως Έλληνες. Θεωρούμε ότι είναι καιρός, ο Δήμος και οι φορείς του χωριού μας, να προβούν σε αυτή την τελική ενέργεια τιμής και μνήμης. Επρόκειτο για αγώνα ενωτικό, οδοδείκτη για το μέλλον, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, οι οποίες πλήγωσαν μετέπειτα βαριά και τον τόπο μας. Σημειωτέον ότι σε όλη την περιοχή, Λάρισα, Αγιά, και αλλού, τιμούν αυτές τις ημέρες την Εθνική Αντίσταση ποικιλοτρόπως. Εμείς, οι Κρανιώτες, θα τιμήσουμε τους ανθρώπους μας, τον αγώνα τους και την ιστορία μας;
Χρήστος Γκουνέλας
Θεολόγος
Φωτογραφία: Γιώργος Ι. Μπαλής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου