Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Ο Πλαταμώνας ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας



Το Σάββατο 4 Ιουλίου το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στον Πλαταμώνα η υποδοχή αντιγράφου της Εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας.
Η Εικόνα θα αφιχθεί στις 8.30μ.μ. με πλοιάριο στο Λιμάνι του Πλαταμώνα. Θα την υποδεχθούν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος επικεφαλής των κληρικών, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, φιλαρμονική μπάντα, στρατιωτικό κλιμάκιο από το ΚΑΑΥ Πλαταμώνα, μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων.
Μετά την άφιξη και την υποδοχή της, η Εικόνα θα μεταφερθεί με λιτανεία στον πλησιόχωρο Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, όπου θα τελεστεί η ακολουθία της Παρακλήσεως.
Η πρωτότυπη εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας βρισκόταν στην κατοχή του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού, ο οποίος τη μετέφερε στην Ιερά Μονή Αγίου Σάββα της Παλαιστίνης. Πριν 800 χρόνια ο Άγιος Σάββας, Αρχιεπίσκοπος Σερβίας, τη μετέφερε στο Άγιον Όρος, αποτελώντας πλέον την εφέστια εικόνα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και το σέμνωμα του σερβικού λαού και όλων των πιστών.
Το αντίγραφο της Εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας θα παραμείνει μόνιμα στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών, τόσο των μονίμων κατοίκων όσο και των παραθεριστών, Ελλήνων και ξένων.



Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Οι Άγιοι Απόστολοι της Κρανιάς


Το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων

Εορτή των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων αύριο και γιορτάζει το παλαιό ομώνυμο ξωκλήσι στα Βόρεια της Κρανιάς, αμέσως μετά το πέρασμα του φαραγγιού της Χράπας.
Επιλέξαμε, λοιπόν, μια προσωπική αφήγηση του αείμνηστου δασκάλου Ελευθερίου Λάλου για το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων και σας την παραθέτουμε για να κοινωνήσουμε όλοι μας των βιωμάτων του μπαρμπα - Λευτέρη για το όμορφο ξωκλήσι, όπως μόνον ο ίδιος γνώριζε άριστα να διηγείται.
Η παρακάτω αφήγηση περιέχεται στο δίτομο βιβλίο του αείμνηστου δασκάλου για το χωριό, που τιτλοφορείται: "Η Κρανιά Ελασσόνας, Ιστόρια - Λαογραφία".


Κάντε "κλικ" στις εικόνες για μεγέθυνση/ανάγνωση


Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Λεηλατούν το δάσος της Οξυάς



ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΙ «ΕΥΝΟΙΚΑ» ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΟΠΗ ΔΕΝΔΡΩΝ…ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΟΣ!

Ποιός είναι ο αιρετός; Αδιαφορεί; Καταγγέλλει!!

Συνεχίζεται η παράνομη κοπή δένδρων στην θέση Οξυά από κύκλωμα ανθρώπων όπως αφήνει να εννοηθεί και ο Αντιδήμαρχος Αθανάσιος Καλιακούδας με επιστολή του που έστειλε στο Δασαρχείο Ελασσόνας και κοινοποίησε στον Δήμαρχο Ελασσόνας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Αντιδήμαρχος καταγγέλλει την παράνομη κοπή που είναι σε εξέλιξη χρόνια τώρα- στο πρόσφατο παρελθόν η ΕτΕ (ΕΚΔΟΣΗ της ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ) ανέδειξε το πρόβλημα πολλές φορές , χωρίς ωστόσο οι αρμόδιοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, αφ ενός μέν να συλλάβουν αυτούς που λυμαίνονται το δάσος και πλουτίζουν παράνομα, αφ ετέρου να προστατεύσει την δημόσια περιουσία ως οφείλει.

Είναι χαρακτηριστικό το περιεχόμενο της επιστολής το οποίο και δίνουμε στην δημοσιότητα: (ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΔΩ: ekdosi.gr)

Η επιστολή αν μη τι άλλο είναι απολύτως αποκαλυπτική, αφού με την επιλογή της λέξης «ευνοικά» ο Αντιδήμαρχος μας πληροφορεί ότι κάποιος ή κάποιοι ενεργούν ευνοικά και επιτρέπουν να συνεχίζεται η παράνομη κοπή ξύλων!!

Δεν γνωρίζουμε τι έπραξαν οι αρμόδιοι στο παρελθόν μετά τα δημοσιεύματα της ΕτΕ , παρά το γεγονός ότι όσι εμπλέκονται στην παρανομία αυτή, εμμέσως αλλά σαφέστατα απείλησαν και κάποιους κατοίκους που τόλμησαν να καταγγείλλουν το γεγονός!!

Ενήμερος αυτής της συνεχιζόμενης παρανομίας είναι και ο Δήμαρχος Ελασσόνας, και όπως λένε οι κάτοικοι στην κοπή των ξύλων εμπλέκεται και αιρετός σε τοπικό επίπεδο φίλα προσκείμενος στον σημερινό δήμαρχο!!

Η ζημία που προξενούν όσοι προβαίνουν στην παράνομη κοπή των ξύλων , είναι εκτός από περιβαλλοντική και είναι μεγάλης έκτασης, είναι και μη θεμιτή αφού πλήττει άμεσα όσους εμπορεύονται με νόμιμες διαδικασίες την πώληση ξύλων.

Χαρακτηριστικά έλεγε γνωστός έμπορος ο οποίος διακινεί πολλούς τόνους καυσόξυλων…πως είναι δυνατόν εμείς να διαθέτουμε το προιόν σε τιμή περίπου στα 135 ευρώ τον τόνο και μετά βίας να βγάζουμε το μεροκάματο και κάποιοι άλλοι να διαθέτουν το προιόν στα 90 ευρώ!!!

Προφανώς στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει και σωρεία φορολογικών παραβάσεων.

Θα επέμβει κανείς μετά και την αποκαλυπτική επιστολή του Αντιδημάρχου, Αθανασίου Καλιακούδα, ή θα συνεχίσουν ανενόχλητοι κάποιοι και φυσικά να ευνοούνται , να καταστρέφουν ανεξέλεγκτα το πανέμορφο δάσος της οξυάς;

Πηγή: elassona-city.gr

Πηγή: ekdosi.gr

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Το έθιμο του κλήδονα στην Κρανιά. Λαογραφία, ποίηση, μουσική


Κρανέα Ελασσόνας 1935 (φωτογραφία)

Αύριο 24 Ιουνίου η Εκκλησία τιμά το Γενέσιον του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και ανέκαθεν στο χωριό μας, την Κρανιά, αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, τηρείται το έθιμο του Κλήδονα, όπως άλλωστε θα τηρηθεί και φέτος στο χωριό μας.
Στη συνέχεια παραθέτουμε το σχετικό λήμμα από το βιβλίο του αείμνηστου Κρανιώτη δασκάλου Ελευθερίου Λάλου, όπου ο συγγραφέας με γλαφυρό τρόπο εξιστορεί για το πώς ακριβώς τηρούνταν το έθιμο του Κλήδονα στο χωριό μας.
Παραθέτουμε, επίσης, τους στίχους των τραγουδιών που τραγουδούσαν οι προγονοί μας Κρανιώτες, αλλά και που τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα στην Κρανιά κατά την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Θα κλείσουμε αυτό το συνοπτικό αφιέρωμα στο έθιμο του Κλήδονα με το τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου "Κάτω απ' το μαξιλάρι", το οποίο εμπνεύσθηκε ο Θανάσης από αυτό το έθιμο του Κλήδονα στο χωριό του πατέρα του, την Κρανιά, και στο όμορο χωριό, από όπου κατάγεται η μητέρα του τραγουδοποιού, το Λουτρό. 

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Η ζωοκλοπή στη "Βλαχόστρατα" της Κρανιάς



Μετά από παράκληση συμπατριωτών μας αναγνωστών δημοσιεύουμε τα ακριβή αποσπάσματα από το βιβλίο του Παναγιώτη Ι . Καμηλάκη: "19ος-20ὸς αἰώνας – Η ζωοκλοπή στην περιοχή των Γρεβενών", τα οποία (συγκεκριμένα αποσπάσματα) αφορούν τους προγόνους μας Κρανιώτες. 

...Ἔτσι, ἀπὸ κάθε κοπάδι ἔστω καὶ λίγα ζῶα θὰ ἔπεφταν σὲ τέτοιους λάκκους, ὁπότε μετὰ τὴν ἀπομάκρυνσή του, κατὰ τὴ συνέχιση τοῦ ταξιδιοῦ του, πήγαιναν οἱ ζωοκλέφτες καὶ ἔπαιρναν τὰ παγιδευμένα ζῶα, ποὺ συνήθως δὲν βέλαζαν, ἰδίως τὰ πρόβατα, καὶ ἔτσι δὲν γίνονταν ἀντιληπτὰ ἀπὸ τοὺς βοσκοὺς ποὺ τὰ συνόδευαν.

Χρήστος Πατούνας: Σχόλιο στην επικαιρότητα





Σήμερα ρωτήθηκε μαθητής πριν από τις πανελλήνιες, τι θα κάνει αν δεν γράψει και απάντησε: 
Οι μεγάλοι λένε, ότι η ζωή έχει πολλές ευκαιρίες. Μπορώ να γίνω ψευτογιατρός.

Σχόλιο στην επικαιρότητα από τον συμπατριώτη μας Χρήστο Πατούνα.

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Κείμενο για τη ζωοκλοπή με αναφορές και στους προγόνους μας Κρανιώτες



Γρεβενα-9-9-1931-Υπουργός-Προνοιας-Λεωνίδας-Ιασονίδης-στο-Εθνικό-οικοτροφείο-αρρενων-Γρεβενών-Βαγγέλης-Νικόπουλος


"Αλιεύσαμε" στο διαδίκτυο ένα κείμενο ιστορίας το οποίο αναφέρεται στη ζωοκλοπή των παλιών χρόνων στα χωριά των Γρεβενών. Ειδική δε μνεία γίνεται στους προγόνους μας Κρανιώτες τους οποίους η ανέχεια τούς είχε αναδείξει, όπως υπογραμμίζεται σε πολλά σημεία στο κείμενο, σε επιτήδειους ζωοκλέφτες. Μάλιστα οι Κρανιώτες υπήρξαν τόσο επιδέξιοι ζωοκλέφτες που θαυμάζονταν από τους άλλους ζωοκλέφτες άλλων χωριών. Και, ασφαλώς, όλοι οι προγονοί μας δεν υπήρξαν ζωοκλέφτες, ούτε αυτό λέει το σχετικό κείμενο. Ωστόσο, η ιστορία κατέγραψε τα γεγονότα και τις σχετικές μαρτυρίες.
Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο του Παναγιώτη Ι . Καμηλάκη: "19ος-20ὸς αἰώνας – Η ζωοκλοπή στην περιοχή των Γρεβενών". 

Ακολουθεί το σχετικό κείμενο: 

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Όταν ο δάσκαλος της Κρανιάς απέδρασε... για την Αμερική



Ο δάσκαλος απέδρασε για Αμερική

γράφει ο Παύλος Λάλος

Τα μαθητούδια, χειμώνα καιρό, μαζεύτηκαν πρωί στο σχολειό, μία αίθουσα όλη κι όλη, μα ο δάσκαλος κύριος Τηλέμαχος (από την αρχοντική Τσαρίτσιανη) δε φαινόταν, κι ας έμενε δίπλα από το σχολείο, σε ένα δωμάτιο πετρόχτιστο, που είχε σκεπή με πλάκες ντόπιες ασβεστολιθικές. Άναψαν μόνοι τους το τζάκι να ζεσταθούν, όπως ήξεραν από τις άλλες μέρες. Όλοι οι μαθητές ήταν 85 και παιδιά(αγόρια) στο σύνολο, όπως σε όλα τα χασιώτικα χωριά, που τα «κουρίτσια» ήταν για το σπίτι και δουλειές. Κάποιοι καλοί μαθητές πήγαν μετά από λίγο και χτύπησαν την πόρτα του δασκάλου, αλλά σιωπή, δεν ακούστηκε τίποτα. Δεν τόλμησαν από φοβισμένο σέβας να ανοίξουν την πόρτα. Άλλος είπε ότι θάπαθε τίποτα και φώναξαν τον πρόεδρο. Όταν ήρθε κείνος ράθυμος, άνοιξε την πόρτα στο δωμάτιο του δάσκαλου, όπου δεν ήταν κανένας. Πάνω στο τραπέζι ήταν μόνο ένα χαρτί με γράμματα δασκαλίστικα και σε στιχάκια. Ένα μαθητούδι, που είχε κάποια ευχέρεια στο διάβασμα, τους διάβασε  τι έγραφε το χαρτί, και κατάλαβαν ότι ο δάσκαλος  το είχε σκάσει.  

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Το Τσάι της Κρανιάς στο Φαράγγι της Χράπας



Για το τσάι της Κρανιάς το οποίο φυτρώνει στο φαράγγι της Χράπας, το Ιστολόγιο "Κρανέα Ελασσόνας" έχει κάνει στο παρελθόν ειδικά αφιερώματα.
Στο παρόν θέμα ο συμπατριώτης μας Γιώργος Μπαλής μας απέστειλε μια παλιότερη εργασία μαθητών της Κρανιάς για το τοπικό τσάι. Επιπλέον, μας απέστειλε και μια εργασία της Έλλης Λαμπρέτσα για τα αρωματικά φυτά της Δυτικής Μακεδονίας. Το θέμα πλαισιώνεται από φωτογραφίες της Χράπας από τον  Γιώργο Μπαλή. 

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Τέλεση θ. Λειτουργίας στα ΚΑΑΥ Πλαταμώνα και Λεπτοκαρυάς




 

Κατερίνη, 16 Ιουνίου 2020

 

 

ΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΡΕΤΡΑ (ΚΑΑΥ)

ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ

                                                                         

Από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος ανακοινώνεται ότι από την προσεχή Κυριακή 21 Ιουνίου αρχίζει η τέλεση της Θ. Λειτουργίας στους Ιερούς Ναούς:

·  Μεταμορφώσεως Σωτήρος ΚΑΑΥ Λεπτοκαρυάς και

·  Αγίου Προκοπίου ΚΑΑΥ Πλαταμώνα.

Συγκεκριμένα, κάθε Κυριακή θα τελείται ο Όρθρος και η Θ. Λειτουργία 07:30 – 10:15.

Η Θ. Λειτουργία θα τελείται και σε ορισμένες μεγάλες εορτές, σύμφωνα με έντυπο αναλυτικό πρόγραμμα, που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.


Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Ι.Μονή Αγίας Τριάδας Γιαννωτών (ΦΩΤΟ)


Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Γιαννωτών

Με αφορμή την προ ολίγων ημερών εορτή της Αγίας Τριάδας παραθέτουμε στη συνέχεια συνοπτικά την Ιστορία της Μονής της Αγίας Τριάδος Γιαννωτών, εκθέτοντας παράλληλα και σύγχρονες φωτογραφίες του.

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Γιαννωτών (γνωστή σαν Μονή Γιαννωτάς) ιδρύθηκε το 1155, στην εποχή του Πατριάρχη Κωνσταντίνου Δ. Χλιαρινού και του αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνού (1141-1180) σύμφωνα και με τη σχιστολιθική πλάκα με το δικέφαλο αετό που υπάρχει στο Μοναστήρι.

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Ο "Αρσαλιός" και η Αγία Τριάδα στην Κρανιά Ελασσόνας


Το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας στην Κρανιά Ελασσόνας 


Η γιορτή της Πεντηκοστής είναι η τελευταία πασχαλινή γιορτή, λέγεται δε τοπικά και "Αρσαλιός". Το γεγονός όμως ότι υπάρχει και τοποθεσία "Αρσαλιός" με ευρύτατη θέα, απέναντι από τα "Μαρμαρούλια" στη Χράπα, φανερώνει πόσο παλιές είναι οι ρίζες των γηγενών κατοίκων του χωριού. Στην τοποθεσία αυτή σύμφωνα με τον μακαρίτη δάσκαλο Ελευθέριο Λάλο, βρίσκονται υπολείμματα παλαιών τάφων και τοιχοποιίας. 

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

«Μεταξύ ιστορίας και εσχάτων»



Το νέο βιβλίο του Χρήστου Γκουνέλα


«Μεταξύ ιστορίας και εσχάτων. Η θεολογία του ενανθρωπισμού και των επίγειων πραγματικοτήτων στον Παναγιώτη Νέλλα»,

είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του θεολόγου Χρήστου Γκουνέλα, το οποίο κυκλοφορήθηκε από τις Εκδόσεις «Επέκταση». Ο διάλογος μεταξύ ιστορίας και εσχάτων, μέσω της θεολογίας, ήταν και είναι αναγκαίος ένεκα της σωτήριας σάρκωσης του Υιού-Χριστού. Ωστόσο, ο μονοφυσιτικός κίνδυνος του εγκλωβισμού στην ιστορία (εκκοσμίκευση) ή από την άλλη στα έσχατα (απόκοσμο) ελλοχεύει πάντα στην εκκλησία (και τη θεολογία), η οποία ασφαλώς (και ανασφαλώς) έχει επιφορτιστεί τον ρόλο του γεφυροποιού έναντι Εκείνου που έρχεται από τα έσχατα.
Ο Παναγιώτης Νέλλας (1936-1986) υπήρξε θεολόγος, ο οποίος σημάδεψε ανεξίτηλα τη μεταπολεμική και εν συνεχεία τη μεταπολιτευτική θεολογία στην Ελλάδα και κατόρθωσε μέσα από τη θεολογία του (εικονική οντολογία του ανθρώπου, δερμάτινοι χιτώνες, Μυστήρια) να ισορροπήσει μεταξύ του ουρανού και της γης. Κινούμενος δυναμικά και δημιουργικά ανάμεσα στην παράδοση και το «σήμερα», διαλέχτηκε ανοιχτά με τον άνθρωπο και τις επίγειες πραγματικότητες (πολιτική, παιδεία, επιστήμες, κινήματα κ.ά.) ποθώντας τη σωστική μεταμόρφωσή τους και εκπέμποντας, έτσι, το ορθόδοξο στίγμα στην εποχή του, αλλά και στην εποχή μας. Στο εν λόγω βιβλίο ανιχνεύονται τόσο οι θεολογικές απαρχές (σύγχρονες και παραδοσιακές) του Παναγιώτη Νέλλα όσο, βεβαίως, και η εν συνεχεία ανάπτυξη της θεολογίας του, εντός του πλαισίου της θεολογίας του ενανθρωπισμού και των επίγειων πραγματικοτήτων.

Παράλληλα, γίνεται από τον συγγραφέα μια απόπειρα σύγχρονης ερμηνείας και θετικά κριτικής προσέγγισης της θεολογίας του Παναγιώτη Νέλλα, με απώτερο στόχο την παρουσίαση της ορθόδοξα ελεύθερης και αγαπητικής διαλεκτικής έντασης μεταξύ της ιστορίας και των εσχάτων στο «εδώ και τώρα». Επιπλέον, ο Χρήστος Γκουνέλας τολμά να ανατμήσει θεολογικά και διαλεκτικά τη σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα μέσα από το πρόβλημα της παιδείας και του πολιτισμού μας, τη σχέση θεολογίας και πολιτικής, κράτους και εκκλησίας, αλλά και τον διάλογο της θεολογίας με την επιστήμη και τα κοινωνικά και φιλοσοφικά ρεύματα.


Στη Λάρισα το βιβλίο διατίθεται άμεσα από τα βιβλιοπωλεία:

  • "Κλου" (Πρώην Παιδεία) στη Μ. Αλεξάνδρου 6

  • "Καλτσάς" (Πρώην Παπασωτηρίου) στην Παπαναστασίου 57

  • "Public" στην κεντρική πλατεία της Λάρισας

Από την Ελευθερία Λάρισας