Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Περιήγηση στη Χράπα μέσα από τον φακό του Βάιου Παπαγιάννη

 

Στο βάθος ο Όλυμπος...

Το φαράγγι της Χράπας βρίσκεται στα Βόρεια/ Βορειοανατολικά της  Κρανιάς  Ελασσόνας. Είναι μια βαθιά και στενή κοιλάδα, ανάμεσα σε σκληρά πετρώματα του ποταμού Μουράντα μήκους 15 Κm, ο οποίος χύνεται στον ποταμό Ξηριά. Τα απότομα τοιχώματα της στενής αυτής κοιλάδας βρίσκονται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του  βουνού της Κούτρας και του Αρσαλιού.
Η πιο συνηθισμένη πρόσβαση γίνεται βόρεια από το χωριό Κρανιά από όπου απαιτείται πορεία 5 ωρών περίπου μέχρι την Βαλανίδα (18 χιλιόμετρα) ή πορεία 4 ωρών μέχρι τα  Γιαννωτά (15 χιλιόμετρα).
.


Η πορεία του ποταμού μέσα στη χαράδρα δεν είναι ευθεία, αλλά σχηματίζει "μαιάνδρους", "ζιγκ – ζαγκ", χαρακτηριστικό πολλών ποταμών της περιοχής.
Κατηφορίζοντας το μονοπάτι, σιγά-σιγά κυριαρχείσαι από ένα δέος από τις κάθετες πλευρές δεξιά και αριστερά καθώς ανοίγεται μπροστά σου μια χαράδρα χωρίς τέλος.
Φτάνοντας στο φαράγγι  το θέαμα είναι μαγευτικό!




Στην είσοδο του φαραγγιού συναντούμε ένα γεφύρι το οποίο κατασκευάστηκε πριν από πολλά χρόνια για να περνούν απέναντι τα μουλάρια τον βοσκών κατά το χειμώνα. Ένα χιλιόμετρο πιο κάτω οι δύο πλευρές του φαραγγιού πλησιάζουν η μία την άλλη τόσο, που νομίζεις πως θα ενωθούν και σχηματίζουν μια στενή πόρτα, τη Στενούρα, πλάτους μισού μέτρου και ύψους 50 μέτρων.




Μετά τη Στενούρα, στις κάθετες πλευρές, συναντούμε αιωνόβια δένδρα κολλημένα πάνω στα βράχια που ρίχνουν τη σκιά τους πάνω μας σε όλη τη διαδρομή. Συνεχίζουμε την πορεία για δυο ώρες περίπου, όπου συναντάμε ατέλειωτα στενά περάσματα λίγων μέτρων, ακόμη και στενότερα από μέτρο, μικρούς καταρράκτες από ολόλευκα μάρμαρα, που μοιάζουν σαν έργα τέχνης, οι οποίοι το χειμώνα είναι απροσπέλαστοι, ενώ το καλοκαίρι που δεν υπάρχει νερό η πρόσβαση είναι πιο εύκολη. Η όλη η διαδρομή είναι αρκετά επίπονη, αλλά αμείβει τον φυσιολάτρη με τις εικόνες που αντικρίζει γύρω του.




Τα τελευταία στενώματα του φαραγγιού, αποτελούνται από εντυπωσιακούς κοκκινόχρωμους τοίχους από μάρμαρο διαβρωμένους από το νερό. Στο τέλος του φαραγγιού το μονοπάτι οδηγεί μέσα σε ξερό χείμαρρο, πάνω σε στρογγυλές πέτρες. Το φαράγγι πλαταίνει και φτάνει σε ένα σημείο συνάντησης με ρέμα που κατεβαίνει από το χωριό Γιαννωτά (εδώ στρίβουμε βόρεια και τα τελευταία δύο χιλιόμετρα είναι αρκετά ανηφορικά, μέχρι το χωριό Γιαννωτά). Αν συνεχίσουμε την πορεία μας ευθεία σε απόσταση 5 χιλιομέτρων φτάνουμε στην Βαλανίδα.



Η χλωρίδα της κοιλάδας της Χράπας περιλαμβάνει πολλά είδη αρωματικών φυτών (όπως το περίφημο τσάι της) καθώς και ιτιές, πλατάνια, φλαμουριές, κουτσιουπιές  κ.ά, ενώ η πανίδα του είναι πλούσια και αυτή σε άγρια είδη ζώων, όπως πετροπέρδικες, αγριοπερίστερα, τρυγόνια, κότσυφες, μπεκάτσες,  ενώ μπορείς να συναντήσεις ακόμη και αγριογούρουνα, λύκους, αλεπούδες, ασβούς. Στα βράχια του φαραγγιού έχουν φωλιές άγρια και αρπακτικά πουλιά, όπως γερακίνες, αετοί, αγριοπερίστερα.








Εικόνα - Περιγραφή: Βάιος Παπαγιάννης

Εμείς να τονίσουμε από εδώ, ότι είναι ανάγκη όλοι οι Κρανιώτες, οι τοπικοί άρχοντες, οι Σύλλογοί μας, αλλά και όλοι οι συμπατριώτες, να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο αυτό το μνημείο της φύσης, το φαράγγι της Χράπας, είτε μέσα από τα μέσα ενημέρωσης και τους τουριστικούς οδηγούς, είτε ακόμα και μέσα από τις παρέες μας. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για τον τόπο μας που όλοι αγαπάμε...

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρον αυτό το μνημείο της φύσης και πολύ καλή η παρουσίαση από τον Βάιο Παπαγιάννη. Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή