Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Δώρα Γκουντούρα: Η Bwin θα δώσει bonus κατάκτησης χρυσού μεταλλίου στην Ελληνίδα αθλήτρια

 


Η Bwin αποφάσισε να δώσει πριμ κατάκτησης χρυσού μεταλλίου στην Δώρα Γκουντούρα, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα της ξιφασκίας.

Η Δώρα Γκουντούρα,μέλος της Team Future της Bwin, συγκλόνισε μετά την ήττα της στα προημιτελικά της σπάθης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Γαλλίδα Απίτι-Μπρουνέ, αφού έβαλε τα κλάματα στις δηλώσεις του λέγοντας ότι τα βάζει με θεούς και δαίμονες, με τον προπονητή της να κάνει λόγο για σκάνδαλο. Η προσπάθειά της όμως αναγνωρίστηκε από την Bwin.

Όπως έγινε γνωστό, η Bwin αποφάσισε να δώσει στην Ελληνίδα αθλήτρια πριμ κατάκτησης χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θέλοντας να την επιβραβεύσει για την προσπάθειά της, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι διαιτητικές αποφάσεις έπαιξαν ρόλο στο αποτέλεσμα.

Πηγή: SPORT24 


Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Δάκρυσε η Δώρα Γκουντούρα την στιγμή του αποχαιρετισμού από την Team Hellas

 


Η Δώρα Γκουντούρα ολοκλήρωσε την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από την ήττα από την Γαλλίδα Απιτί-Μπρουνέ με σκορ 15-13.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια της ξιφασκίας αποθεώθηκε μάλιστα από τα μέλη της Team Hellas στο Ολυμπιακό Χωριό την στιγμή της αποχώρησής της, αδυνατώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα της καθώς τη χειροκρότησαν θερμά στο Ολυμπιακό Χωριό.

Θυμίζουμε ότι μετά την διεξαγωγή του αγώνα, ο προπονητής της αθλήτριας, Θανάσης Δελενίκας εξέφρασε σοβαρά παράπονα για την διαιτησία. Παράλληλα, η Γκούντουρα, ξέσπασε σε λυγμούς στην κάμερα κάνοντας δηλώσεις μετά το τέλος του αγώνα.

Πηγή: larissanet.gr

Η Γκουντούρα έγινε ένα παράδειγμα για τα παιδιά μας

 


Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την δημόσια συμπεριφορά της Ελληνίδας ξιφομάχου μετά τον αποκλεισμό της στην ξιφασκία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Δεν είμαι ειδικός στην ξιφασκία. Δεν χρειαζόταν όμως να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί το απόγευμα της Δευτέρας, βλέποντας τον αγώνα της Δώρας Γκουντούρα με την Γαλλίδα Μανόν Απιτί Μπρουνέ για την είσοδο στην τετράδα ότι η Ελληνίδα ξιφομάχος είχε λόγους να αισθάνεται αδικημένη και η Γαλλίδα λόγους για να αισθάνεται ευνοημένη.

Αφήνω στην άκρη ένα σωρό απορίες μου σχετικά με το πώς λειτουργεί το VAR και το πώς διαχειρίζονται οι διαιτητές τις πληροφορίες που δέχονται από τα ψηφιακά εργαλεία που έχουν προκειμένου να λαμβάνουν αποφάσεις που βασίζονται σε αντικειμενικά δεδομένα και όχι σε υποκειμενικές κρίσεις. Στέκομαι, και αυτό είναι που με νοιάζει, στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε μια 27χρονη Ελληνίδα μια ήττα που της στερεί στην παρούσα φάση το δικαίωμα να διεκδικήσει ένα ολυμπιακό μετάλλιο - το δικαίωμα να εκπληρώσει ένα όνειρο ζωής.

Η Γκουντούρα είναι κάποια που την έχει ζήσει, στο μυαλό της, την στιγμή της κατάκτησης ενός ολυμπιακού μεταλλίου - κυρίως έχει ζήσει τον πανηγυρισμό με όλους τους ανθρώπους που την στηρίζουν τόσα χρόνια, από τα 12 της που έπιασε πρώτη φορά ξίφος, σε αυτό το ταξίδι. Δηλαδή είναι κάποια που τη νοιάζει, που την καίει να το κατακτήσει. Όχι για να το κρεμάσει στον τοίχο και να το κοιτάζει, ούτε επειδή το αντιλαμβάνεται ως ένα παράσημο που θα επιβάλει στον περίγυρο να την σεβαστεί και να την αναγνωρίσει. Αν την έχω καταλάβει καλά μέσα από όσα έχει γράψει και πει σχετικά με αυτό, ο πόθος πηγάζει από την ανάγκη της να ανταμείψει τον κλειστό κύκλο των ανθρώπων που την υποστηρίζουν σε όλο αυτό το ταξίδι. Μια αθλήτρια που έχει “φάει πολύ ξύλο” στον αγώνα της, έχει εκτιμήσει βαθύτατα αυτούς που την έχουν στηρίξει.

Αυτό λοιπόν το κορίτσι, που τόσο “καίγεται” για ένα ολυμπιακό μετάλλιο, και ενώ είχε μόλις ηττηθεί με έναν τρόπο που - το λιγότερο - την έκανε να νιώθει αδικημένη, και ενώ είχε δίπλα της τον προπονητή της να τον ακούει να μιλά για σκάνδαλο, έναν προπονητή που ωρυόταν δίπλα στον αγωνιστικό χώρο αναζητώντας έναν τρόπο συμπεριφοράς εντός των ορίων για να εκφράσει την οργή του. Εκείνη τη στιγμή, με τόση ένταση, με τους σφυγμούς πολύ ψηλά, με το αίσθημα της αδικίας, με την απογοήτευση για τον αποκλεισμό, η Δώρα Γκουντούρα βρήκε την δύναμη να διαχειριστεί δημοσίως την ήττα σαν Κυρία. Χωρίς να τα βάλει με τη διαιτησία, χωρίς να πιαστεί από τα λόγια του προπονητή, μίλησε στο μικρόφωνο της ΕΡΤ για να εκφράσει τα συναισθήματά της και για να μας πει ότι θα δώσει τον εαυτό της για να βγει πιο δυνατή από μια τόσο μεγάλη δοκιμασία. Και είναι τεράστια η δοκιμασία για μια αθλήτρια ενός μοναχικού σπορ ο αποκλεισμός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε μια στιγμή που εκείνη ένιωθε δυνατή και έτοιμη για να φτάσει στο βάθρο. Για όλους εμάς είναι εύκολο να πούμε “κουράγιο, περίμενε τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες”. Μόνο εκείνη ξέρει πώς θα φτάσει μέχρι την επόμενη φορά.

Αυτόν τον καιρό, η κόρη μου, που κλείνει τα 9, γνωρίζει αθλήματα μέσα από τους Αγώνες του Παρισιού. Και γνωρίζει αθλητές. Και δεν είναι εξοικειωμένη με την διαχείριση μιας ήττας, ούτε με το πώς μπορεί κάποιος να διαχειριστεί τα συναισθήματά του όταν αισθάνεται αδικημένος. Η Δώρα Γκουντούρα είναι ένα πρότυπο για την κόρη μου. Όχι μόνο για την λεβεντιά με την οποία ξιφομαχεί. Για την λεβεντιά της μετά από μια ήττα που μοιάζει σε όλους μας άδικη. Έγινε ένα παράδειγμα για τα παιδιά μας. Τούτη τη στιγμή αυτό πιθανότατα δεν αρκεί για να την θρέψει ψυχικά και να της δώσει το κουράγιο για την επόμενη φορά. Θέλω όμως να πω ότι ήταν αρκετές οι φορές που είδα κάποιον ή κάποια να κρεμάει ένα ολυμπιακό μετάλλιο στο στήθος και σκέφτηκα ότι δεν θα ήθελα να αποτελεί παράδειγμα για το παιδί μου. Για την Γκουντούρα είμαι σίγουρος. Πάρει ή δεν πάρει ολυμπιακό μετάλλιο, ξέρω ότι δεν θα πατήσει επί πτωμάτων ούτε θα πουλήσει την ψυχή της στον διάολο για να το κατακτήσει. Με πείθει η στάση της ζωής της μέχρι εδώ και η συμπεριφορά της μετά από αυτή την ήττα. Αυτή είναι μια αληθινή πρωταθλήτρια.

Πηγή: gazzetta.gr
Αποστολή ενημέρωσης: Μαργαρίτης Μπαλής


Επιστολή διαμαρτυρίας σε ΔΟΕ και Διεθνή Ομοσπονδία για την Δώρα Γκουντούρα

 


To αρχηγείο της ελληνικής αποστολής στο Παρίσι απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην Διεθνή Ομοσπονδία Ξιφασκίας για τη διαιτησία στον χθεσινό προημιτελικό αγώνα της Δώρας Γκουντούρα, η οποία κοινοποιήθηκε και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Στην επιστολή, που έφυγε το πρωί της Τρίτης (30/7) προς τον Έλληνα υπηρεσιακό (από το 2022) πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μανώλη Κατσιαδάκη και την οποία υπογράφει ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής Πέτρος Συναδινός, αναφέρεται:

«Αγαπητέ κύριε Κατσιαδάκη,

Εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, σας γράφω για να διαμαρτυρηθώ επίσημα για τη μεταχείριση της Θεοδώρας ΓΚΟΥΝΤΟΥΡΑ, κατά τη διάρκεια του αγώνα στο ατομικό της σπάθης στα προημιτελικά που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου στον χώρο του Grand Palais. Ως ο Αρχηγός Αποστολής της Τeam Hellas και έχοντας παρακολουθήσει τον αγώνα, ανησυχώ σοβαρά για τις άδικες συνθήκες που επηρέασαν την απόδοση της Θεοδώρας.

Ειδικότερα:


1. Η Θεοδώρα υποβλήθηκε σε αποφάσεις που πιστεύουμε ότι ήταν μεροληπτικές και δεν είναι συμβατές με τους κανονισμούς που διέπουν το άθλημα. Σύμφωνα με το βίντεο του αγώνα και τη γνώμη των ειδικών, η κρίση των διαιτητών ήταν άδικη υπό την πίεση των Γάλλων παραγόντων. Όλα αυτά οδήγησαν στον αποκλεισμό της αθλήτριας μας από τον επόμενο γύρο.

2. Επιπλέον, αυτό που είδαμε όλοι κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν ότι η Θεοδώρα αντιμετώπισε ένα περιβάλλον που δεν ευνοούσε το fair play αλλά και μία ενοχλητική συμπεριφορά από πλευράς θεατών και επισήμων.

Είναι ζωτικής σημασίας για την ακεραιότητα όλων των αθλημάτων των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά κυρίως για την ευημερία των συμμετεχόντων, όλοι οι αθλητές να αντιμετωπίζονται δίκαια και με σεβασμό. Πιστεύω ότι η Ομοσπονδία  θα λάβει σοβαρά υπόψη τη διαμαρτυρία και θα διεξαγάγει διεξοδική έρευνα για το θέμα.

Είμαι διαθέσιμος να παράσχω οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση απαιτείται. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το σοβαρό θέμα.

Με τους καλύτερους Ολυμπιακούς χαιρετισμούς

Πέτρος Συναδινός, Αρχηγός Αποστολής».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Ξέσπασε σε κλάματα η Δώρα Γκουντούρα μετά τον αποκλεισμό – «Είναι σκάνδαλο» είπε ο προπονητής της για τη διαιτησία

 


Η πορεία της Ελασσονίτισσας Δώρας Γκουντούρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες ολοκληρώθηκε μετά την ήττα που γνώρισε από τη (χάλκινη Ολυμπιονίκη του Τόκιο) Απίτι Μπρουνέ σ’ έναν αγώνα που εξελίχθηκε σε θρίλερ…

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια της ξιφασκίας πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 με όνειρα για μετάλλιο, πάλεψε κόντρα στη χάλκινη ολυμπιονίκη του Τόκιο και νούμερο 5 της παγκόσμιας κατάταξης, Μανόν Απιτί-Μπρουνέ, ωστόσο έχασε στα σημεία με 15-13.

Η Γκουντούρα και ο προπονητής της, Θανάσης Δελενίκας, ωστόσο, είχαν σοβαρά παράπονα από τη διαιτησία, με τον ρέφερι του ματς να ακυρώνει δύο πόντους με το σκορ στο 14-13 υπέρ της Γαλλίδας!

«Η συγκεκριμένη αθλήτρια είναι πάρα πολύ καλή. Παρόλα αυτά έχω κάποιες ενστάσεις για κάποια χτυπήματα. Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη διαιτησία ως δικαιολογία. Θεωρώ ότι η διαιτησία είναι η δικαιολογία των αδύναμων. Παρόλα αυτά θέλω να δω κάποια χτυπήματα και όταν ηρεμήσω και τα δω κι εγώ πιο καθαρά, γιατί αυτή τη στιγμή τα ένιωθα δικά μου, θεωρώ ότι θα μπορούσε να έχει πάει τουλάχιστον στο 14 όλα και να κριθεί στον πόντο, με την κρίση του διαιτητή. Παρόλα αυτά είμαι απόλυτα ικανοποιημένη. Ο στόχος μου ήταν να έρθω. Εμένα το μετάλλιο μου δεν βρίσκεται εδώ. Βρίσκεται κάθε μέρα στην προπόνηση, εκεί που παλεύεις με θεούς και δαίμονες» είπε δακρυσμένη η Ελληνίδα αθλήτρια.

«Είναι σκάνδαλο» είπε για τις διαιτητικές αποφάσεις ο προπονητής της Θανάσης Δελενίκας.

Πηγή: ΕΡΤ


 Ως Κρανιώτες και ως Έλληνες είμαστε πάντα περήφανοι για την Δώρα! Σίγουρα άξιζε ψηλότερα!!!

Μέχρι τους οκτώ «με το σπαθί της» η Δώρα Γκουντούρα - Αποκλεισμός με δάκρυα

 


Σε έναν προημιτελικό που θα περάσει στην ιστορία με ερωτήματα για την στάση των κριτών, η ξιφομάχος από τη Λάρισα άγγιξε στο Παρίσι το όνειρο της πρόκρισης στις 4 καλύτερες του κόσμου κόντρα στην Μανόν Απιτί-Μπρουνέ, που είναι το Νο3 του ταμπλό.

Η Ελληνίδα ξιφομάχος δοκίμασε τις δυνάμεις της (για δεύτερη φορά) κόντρα στο γαλλικό, θερμό κοινό, ωστόσο αυτό που έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού σκόρ (15-9) ήταν μάλλον η συμπεριφορά των κριτών, με τον προπονητή της να δηλώνει ότι είναι άδικο να παίζουν κάποιοι με τον ιδρώτα και το αίμα των παιδιών που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς παραβιάστηκαν βασικοί κανόνες, προκειμένου τελικά η Γαλλίδα που ήταν το φαβορί να αποκλείσει την Ελληνίδα αθλήτρια.

Νωρίτερα, η Δώρα Γκουντούρα προχώρησε με δύο εντυπωσιακές και καθαρές νίκες στις 8 καλύτερες ξιφομάχους των Ολυμπιακών Αγώνων στην κατηγορία της Σπάθης Γυναικών.

Στον πρώτο γύρο αντιμετώπισε την Καναδή Πάμελα Μπριντ΄Αμούρ, ενώ στη φάση των 16 βρέθηκε απέναντι στην Γαλλίδα Σεσίλια Μπερνέρ (Νο. 11 του ταμπλό), για να επικρατήσει με σκορ 15-7.

Πηγή: huffingtonpost.gr/

Τρομερή η Δώρα Γκουντούρα, διέλυσε την Μπερντέρ κι έφυγε για τις «8» (ΒΙΝΤΕΟ)

 


Η κορυφαία Ελληνίδα ξιφομάχος πραγματοποίησε άλλη μία κυριαρχική εμφάνιση, έκανε το 2Χ2 και προκρίθηκε στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Δώρα Γκουντούρα ξεκίνησε ιδανικά τον αγώνα της απέναντι στη… γηπεδούχο αντίπαλό της. Η 27χρονη κέρδισε με 8-3 τον πρώτο γύρο απέναντι στη Σεσίλια Μπερντέρ, παίρνοντας έτσι καθοριστικό προβάδισμα πρόκρισης.



Στο δεύτερο γύρο, η Ελληνίδα διαχειρίστηκε πλήρως την κατάσταση και έκανε δική της τη νίκη και την πρόκριση με 15-7.

Πλέον, βρίσκεται στις 8 κορυφαίες των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα διεκδικήσει μία θέση στην 4άδα, απέναντι στην έτερη Γαλλίδα Μανόν Απιθί-Μπρουνέ.

Πηγή: ΕΡΤ

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Στον Παλιά - Ηλιά με την Πανσέληνο (ΦΩΤΟ)

 


Μια μοναδική εμπειρία ζήσαμε την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024! 
Το τμήμα Περιπατητων του συλλόγου Κρανιωτων Λάρισας και περιχωρων η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ, πραγματοποίησε πεζοπορία στην κορυφή Παλιά Ηλία.
Πενήντα Κρανιώτες και μη, όλων των ηλικιών απολαύσαμε το ηλιοβασίλεμα και την Πανσέληνο του κόκκινου Ελαφιού.
Η συνέχεια δόθηκε σε ταβέρνα του χωριού με ζωντανή μουσική.
Δείτε τις υπέροχες φωτογραφίες:

Μέλος της «Ορεινής Συμμαχίας» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων ο Δήμος Ελασσόνας

 



Νέες προοπτικές για την ορεινή και αγροτική ανάπτυξη

Την ένταξή του ως μέλους στην Ορεινή Συμμαχία (Mountain Partnership) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ο Δήμος Ελασσόνας, σημειώνοντας ότι είναι ο πρώτος Δήμος στην ελληνική επικράτεια που εντάσσεται σε αυτό το διεθνές δίκτυο συνεργασίας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επικεντρώνεται στη βιώσιμη ορεινή και αγροτική ανάπτυξη. Στην «Ορεινή Συμμαχία» συμμετέχουν δεκάδες φορείς κυβερνήσεων, τοπικών αρχών και οργανώσεων από όλον τον κόσμο με θεματικό ενδιαφέρον την ορεινή ανάπτυξη και βιωσιμότητα.

Ως μέλος, ο Δήμος Ελασσόνας θα έχει πλέον τη δυνατότητα να συμμετέχει σε εγχειρήματα και δραστηριότητες, για την προστασία και ανάπτυξη του Ολύμπου και των ορεινών κοινοτήτων, όπως:
- Βιώσιμη γεωργία: Εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών καλλιέργειας για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και την προώθηση των τοπικών προϊόντων.
- Διατήρηση του περιβάλλοντος: Προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων μας μέσω έργων αναδάσωσης και βιοποικιλότητας.
- Ενδυνάμωση της κοινότητας: Βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της εκπαίδευσης, των υποδομών και των οικονομικών ευκαιριών.
- Αγροδιατροφικά συστήματα: Ανάπτυξη βιώσιμων αγροδιατροφικών αλυσίδων για την παραγωγή παραδοσιακών τροφίμων και υψηλής ποιότητας και φιλικών προς το περιβάλλον.
- Προστασία της βιοποικιλότητας: Διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσω ειδικών προσπαθειών προστασίας και αποκατάστασης.
- Βιώσιμος τουρισμός: Προώθηση του φιλικού προς το περιβάλλον τουρισμού για την τόνωση των τοπικών οικονομιών και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.
- Προστασία του Ολύμπου: Διατήρηση και ανάπτυξη του Ολύμπου, ως μνημείου της φύσης και της ιστορίας, και ως του πιο διάσημου μυθικού βουνού, για τη μοναδικότητα της χλωρίδας, πανίδας και αγροδιατροφικής του κληρονομιάς.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άνοιγμα αυτού του νέου κεφαλαίου, δηλώνοντας: «Είναι μεγάλη τιμή για το Δήμο μας να γινόμαστε δεκτοί ως μέλος της πρωτοβουλίας Mountain Partnership του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων. Με τη συμμετοχή αυτή δίνεται η ευκαιρία στον Δήμο μας να ενημερώνεται θεσμικά και να συνεργάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να υιοθετήσει πολιτικές και να υλοποιήσει δράσεις που ωφελούν τις τοπικές ορεινές κοινότητες. Ως ο πρώτος ελληνικός Δήμος, που συμμετέχει σε αυτή τη συμμαχία, εμπνεόμαστε να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή δυνατοτήτων και εξωστρέφειας. Συνεισφέρουμε έτσι στην ουσιαστική πρόοδο και βιωσιμότητα και φέρνουμε την περιοχή μας και τον Όλυμπο πιο κοντά στον κόσμο».

Ο Δήμος Ελασσόνας ευχαρίστησε με επιστολή του την Επιτροπή της Ορεινής Συμμαχίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) για την αποδοχή και προσβλέπει σε μια παραγωγική συνεργασία.






Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για πυρκαγιά στην Άκρη Ελασσόνας

 


Συναγερμός σήμανε νωρίς το μεσημέρι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Άκρη Ελασσόνας.


Η φωτιά προκάλεσε άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, με 32 πυροσβέστες να καταφθάνουν στο σημείο για να περιορίσουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση συμμετέχει μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 10ης ΕΜΟΔΕ, καθώς και δέκα πυροσβεστικά οχήματα. Επιπλέον, ένα ελικόπτερο χρησιμοποιείται για να συνδράμει τις προσπάθειες κατάσβεσης από αέρος, εξασφαλίζοντας ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: larissanet.gr


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Πρόγραμμα 21ου Ανταμώματος Κρανιωτών

 


ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΑΝΕΑΣ
Μ. Ε. Σ. Κ. Ε

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας
τις εκδηλώσεις του 21ου  Ανταμώματος   Κρανιωτών
που θα πραγματοποιηθούν
στη Δ.Κ. Κρανέας
                                 από 19  έως 20 Ιουλίου 2024        
 



Το Πρόγραμμα αναλυτικά:

Παρασκευή   19 Ιουλίου 2024
 Ώρα  8:00  Μ.Μ

Παιδική Εκδήλωση με ομαδικά  παιχνίδια - αθλητισμό και ζωγραφική στην κεντρική πλατεία του χωριού. Παρουσίαση-επιμέλεια από  την παιδαγωγό  κ  Ιωάννα Δούμου. 
 

 Σάββατο  20 Ιουλίου 2024 και ώρα. 21:00  μ.μ  (λόγω καλοκαιρινού καύσωνα) 

Έναρξη  21ου  ανταμώματος απανταχού  Κρανιωτών 2024 στο χώρο του Προφήτη Ηλία - Χαιρετισμοί Επίσημων προσκεκλημένων  και διαφόρων συλλόγων.

21:30  μ.μ

Δημοτικοί Παραδοσιακοί Χοροί
         Συμμετέχουν:

Το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του συλλόγου Κρανιωτών  Λάρισας  και Περιχώρων «η Ξηροκρανιά» 
Το  χορευτικό σχήμα γυναικών του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Συκέας  επαρχίας Ελασσόνας 
Το χορευτικό τμήμα γυναικών του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου  Κρανέας. 

  
 Ώρα   22:00   μ.μ

  Μουσική βραδιά με λαϊκό και Δημοτικό  τραγούδι. Συμμετέχει η ορχήστρα   του Μίλτου Φίλου
 
 
Προσκαλούμε τους κατοίκους του χωριού, τους απανταχού Κρανιώτες και Κρανιώτισσες, φίλους και επισκέπτες να συμμετέχουν  στη μεγάλη πολιτιστική γιορτή και να περάσουν ένα όμορφο καλοκαιρινό βράδυ στο άλσος του Προφήτη Ηλία για να ανταμώσουμε και να αναπολήσουμε όμορφες στιγμές. 

Αποστολή προγράμματος: Αικατερίνη Καραλή


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Ο Αχιλλέας Μαστοροδήμος νέος προπονητής του Δευκαλίωνα

 


Την έναρξη συνεργασίας του συμπατριώτη μας προπονητή Αχιλλέα Μαστοροδήμου με τον Δευκαλίωνα Κρανιάς, ανακοίνωσε πρόσφατα η διοίκηση της ομάδας. Ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στον νέο προπονητή της ομάδας. Είμαστε σίγουροι πως αυτή η συνεργασία θα αποδώσει καρπούς, αφού τόσο ο Αχιλλέας Μαστοροδήμος κουβαλάει πολλά χρόνια εμπειρίας και πετυχημένης πορείας στον χώρο του ποδοσφαίρου, όσο και οι παίκτες του Δευκαλίωνα απέδειξαν έως τώρα πάρα πολλά οδηγώντας ήδη την ομάδα σε μια έντονα δυναμική πορεία. 
Ακολουθεί η ανακοίνωση της διοίκησης του Δευκαλίωνα.

"Η διοίκηση του Δευκαλίων Κρανεας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη συνεργασίας με τον προπονητή κύριο Αχιλλέα Μαστοροδημο,με άμεσο συνεργάτη τον κύριο Κρουσταλακη Γεώργιο.Ουσιαστικά ο "Αχι" επιστρέφει στην ομάδα της καρδιάς του,πιο έμπειρος και πιο δυνατός από ποτέ.Τον καλωσορίζουμε στην ομάδα μας και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του!!"



Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Δύο νέα βιβλία με τη συμμετοχή της Δήμητρας Κατσαρού

 


"Ειμαστε κατενθουσιασμενοι που ο νεος μας τομος με τιτλο "Διαταραχες Επικοινωνιας και Λογου: Ψυχοπαιδαγωγικες προσεγγισεις στον χώρο του σχολειου και της οικογενειας" κυκλοφορει απο σημερα απο τις εκδοσεις Gutenberg στη σημαδιακη ημερομηνια της παγκοσμιας ημερας βιβλιου!
Παρακάτω μπορείτε να δείτε το εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο και τα περιεχόμενα του βιβλίου":

Πεζοπορία κάτω από την Κρανιώτικη Πανσέληνο - Πρόσκληση

 


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το τμήμα Περιπατητών του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας, διοργανώνει πεζοπορία με Πανσέληνο την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024.
Την τιμητική του φέτος έχει η κορυφή στον Παλιά Ηλία με το παλιό πυροφυλάκιο. Ένα ήπιο βουνό που μας χαρίζει πανοραμική θέα! 
Καλούμε τα μέλη και τους φίλους, να ζήσουμε μια μοναδική εμπειρία απολαμβάνοντας πρώτα το ηλιοβασίλεμα και στη συνέχεια την Πανσέληνο του κόκκινου Ελαφιού, γνωρίζοντας παράλληλα οι νέοι την Κρανιώτικη φύση και αποκομίζοντας τα οφέλη της πεζοπορίας. 
Χώρος συνάντησης στο πρώτο Δημοτικό σχολείο στις 7:00μμ όπου με αυτοκίνητα θα γίνει μετάβαση από το δρόμο για πεδίο βολής, μετά τα φράγματα αριστερά στη θέση " Σμερη" στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. 
Από εκεί ξεκινάει μια ήπια πεζοπορία διάρκειας περίπου 40 λεπτών μέχρι την κορυφή. Το βουνό είναι εύκολα προσβάσιμο, καθώς δεν έχει πέτρες, ενώ υπάρχει και δρόμος που οδηγεί στην κορυφή. Απαραίτητα όμως είναι να φοράμε μποτάκια ή αθλητικά παπούτσια, νερό και ένα ζακετάκι καλού κακού. 
Σύμφωνα με το αστεροσκοπείο Λάρισας η δύση ηλίου θα γίνει στις 8:45μμ περίπου ενώ η πανσέληνος θα ευθυγραμμιστεί με τον ήλιο και θα ανατείλει στην αντίθετη πλευρά του ορίζοντα περίπου στις 9:15μμ 
Στη συνέχεια επιστροφή στο χωριό, όπου οποίος επιθυμεί, θα καθίσουμε στην πάνω πλατεία για φαΐ- ποτό, ενώ θα υπάρχει και ζωντανή μουσική, κλείνοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο τη βραδιά μας.
 Πληροφορίες στα τηλέφωνα 6974741131,  6976497616







Αποστολή ενημέρωσης - Φωτογραφίες: Σωτήρης Λ. Γκονέλας


Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Δώρα Γκουντούρα: «Από την Ελασσόνα στο Παρίσι» – Η στήριξη της ΕΡΤ στην αθλήτρια της ξιφασκίας (ΦΩΤΟ)

 



φωτo: larissanet//Θανάσης Καλιακούδας

ΑΦΙΣΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με το σύνθημα «από την Ελασσόνα στο Παρίσι» η ΕΡΤ στηρίζει την 27χρονη πρωταθλήτρια της ξιφασκίας, Δώρα Γκουντουρά, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν σε λίγες μέρες στη Γαλλία.

Η αφίσα της ΕΡΤ, τοποθετήθηκε μπροστά από το Α’ Αρχαίο Θέατρο της πόλης, το πρωί της Πέμπτης στηρίζοντας έτσι την μοναδική αθλήτρια που θα βρεθεί στην «πρωτεύουσα του Φωτός» από το νομό Λάρισας.

Η Ελασσονίτισσα Γκουντούρα, αγωνίζεται στη σπάθη γυναικών την Δευτέρα 29 Ιουλίου και αυτή θα είναι η δεύτερη συμμετοχή της στον θεσμό μετά το Τόκιο το 2021, στο οποίο είχε κατακτήσει την 21η θέση. Πλέον θα πάρει θέση στην πίστα του Grand Palais στο κέντρο του Παρισιού ως «χάλκινη» στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μιλάνο και ως το Νο7 της παγκόσμιας κατάταξης και Νο6 του Ολυμπιακού ταμπλό.

Να σημειωθεί, ότι αντίστοιχες ενέργειες θα υλοποιηθούν από την ΕΡΤ και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ανάλογα με την καταγωγή κάθε αθλητή.

Δείτε την αφίσα μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο:



Πηγή: larissanet.gr


 * Το Ιστολόγιο Κρανέας Ελασσόνας εύχεται ολόθερμα καλή επιτυχία στη συμπατριώτισσά μας πρωταθλήτρια της Ξιφασκίας Δώρα Γκουντούρα στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 του Παρισιού. Τη συνοδεύουν όλες οι ευχές μας για επιστροφή στην πατρίδα με το Χρυσό μετάλλιο.  

21ο Αντάμωμα Κρανιωτών - Πρόσκληση

 





Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Δώρα Γκουντούρα: Ντάμα Σπαθί

 


Η πρωταθλήτρια της ξιφασκίας στο αγώνισμα της σπάθης πιστεύει ότι δεν έχει δώσει ακόμα τον αγώνα της ζωής της

Υπάρχει ένα κλισέ που ακολουθεί τους αθλητές -πολύ περισσότερο μάλιστα τους πρωταθλητές- σαν πιστό σκυλί. Ότι είναι μάλλον μονοδιάστατοι, μια ιδέα βαρετοί τύποι, χωρίς γωνίες και ενδιαφέροντα, απολύτως εστιασμένοι και προσηλωμένοι στο αγώνισμά τους. Μολονότι η Δώρα Γκουντούρα περιβάλει με θρησκευτικής κοπής ευλάβεια την προετοιμασία της για τους δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες της ζωής της, αυτούς του Παρισιού, είναι το ακριβώς αντίθετο από τη στερεοτυπική (και συχνά στρεβλή) εικόνα που έχουμε για τους πρωταθλητές. Στα 27 της χρόνια η έμπειρη ξιφομάχος δεν έχει καταφέρει μόνο να έχει στο παλμαρέ της σημαντικές διακρίσεις στο αγώνισμα της σπάθης -συγκεκριμένα 2 μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, ένα σε ευρωπαϊκό και 8 σε παγκόσμια κύπελλα-, αλλά να είναι μια ευρυμαθής, ενδιαφέρουσα και σύγχρονη γυναίκα με ανησυχίες και προβληματισμούς που δεν αρχίζουν και τελειώνουν στα όρια των σταδίων της ξιφασκίας.

Η Γκουντούρα είχε την ευτυχία ήδη από τα 12 χρόνια της να ξέρει τι θέλει να κάνει στην ζωή της. Ή για να το θέσει κανείς ορθότερα είχε την τύχη να έρθει σε πρώτη επαφή με ένα άθλημα που θα όριζε και θα καθοδηγούσε την πορεία της έως σήμερα. Μια σχολική εκδρομή και η σύμπτωση μιας δημοτικής αθλητικής δράσης έγινε η αφορμή για να πιάσει για πρώτη φορά στο (δεξί) χέρι της σπαθί και να μην το καταθέσει ποτέ έκτοτε. Η ιδέα βέβαια του πρωταθλητισμού αρθρώθηκε μέσα της έπειτα από πολλές εργατοώρες προπονήσεων, χρόνια εξάσκησης στο αγώνισμα της σπάθης και καντάρια πίστης πως μπορούσε να τα καταφέρει. Όχι μόνο δικής της αλλά και του προπονητή της Θανάση Δελενίκα με τον οποίο συμπορεύονται στην ξιφασκία από τις απαρχές της. Παρεμπιπτόντως η Δώρα Γκουντούρα πιστεύει ακράδαντα ότι οι αθλητές δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ρομπότ αλλά και πως το αλλοτινό λανθασμένο πρότυπο του αυστηρού και δεσποτικού προπονητή ανήκει τελεσίδικα στο παρελθόν.

Λίγες εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού η Ελληνίδα πρωταθλήτρια της ξιφασκίας λέει πως δεν έχει κάνει σαρωτικές αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα της. Συνεχίζει ακαταπόνητη τις προπονήσεις της και προσπαθεί να διατηρεί καλή τη σωματική αλλά και την πνευματική και ψυχολογική κατάστασή της. Για εκείνην προϋπόθεση για έναν υγιή αθλητή είναι πριν απ’ όλα εκείνος να ζει στο σώμα ενός υγιούς και ισορροπημένου ανθρώπου. Φυσικά και υπάρχουν στιγμές που καταλαμβάνεται από στρες και μόνο στη σκέψη πως θα συμμετάσχει στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη ή όταν θυμάται τις υψηλές απαιτήσεις που η ίδια θέτει πριν απ’ όλους στον εαυτό της. Αλλά δεν του επιτρέπει να την καταβάλει. Το αξιοποιεί, όπως λέει, για να την κρατά σε εγρήγορση. Έτοιμη και κυρίως συγκεντρωμένη για τον επόμενο αγώνα της. Άλλωστε η Δώρα Γκουντούρα είναι σχεδόν βέβαιη πως τον αγώνα της ζωής της δεν τον έχει δώσει ακόμα.




Συνέντευξη: Κώστας Μπουρούσης, Πηγή: protothema.gr

Αποστολή ενημέρωσης: Γιώργος Ι. Μπαλής

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Κρανιώτης πιλότος καλλιεργεί καρύδια


Τι κοινό έχει ένα αεροσκάφος με την καλλιέργεια καρυδιών; Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι δεξιότητες ενός αεροπόρου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του αγροτικού τομέα; Ποια είναι η σύνδεση με την έξυπνη γεωργία; Γνωρίζει ένας πιλότος με τι καρύδια τρέφονται οι Έλληνες;

Μικροί εθελοντές καθάρισαν τον χώρο των Αγίων Αποστόλων

  


Το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων

"Οι μικροί εθελοντές του χωριού μας Γιώργος & Χρήστος Γκουντούρας καθάρισαν σήμερα (χθες 30 Ιουνίου) το δάσος γύρω από το ξωκκλήσι των Αγ. Αποστόλων! Η εικόνα ήταν θλιβερή… Με λίγη προσοχή μπορούμε να σώσουμε τα δάση από την καταστροφή! Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος μας!"

Μαριαρένα Μαστορογιάννη.

* Πολλά συγχαρητήρια στη συμπατριώτισσά μας Μαριαρένα Μαστορογιάννη και τους μικρούς εθελοντές Γιώργο και Χρήστο Γκουντούρα για την ωραία προσπάθεια τους και την ανάδειξη του θέματος.