Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Η εισήγηση του Γιώργου Μπαλή για τον Αρσένιο Ελασσώνος (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

 


Στην 1η ημερίδα Εκκλησιαστικής Ιστορίας την οποία διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος τον Μάιο του 2024 στην Ελασσόνα συμμετείχε με εισήγησή του και ο συμπατριώτης μας ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Γιώργος Ι. Μπαλής με το θέμα: «Άγιος Αρσένιος Ελασσώνος: αφιερώματα – ιδιόχειρες ενθυμήσεις και αφιερωματικές σημειώσεις (εικόνων, ευαγγελίων, χειρογράφων, εκκλησιαστικών αντικειμένων)». Ο Γιώργος Μπαλής αναφέρθηκε στην καταγραφή και περιγραφή των δώρων, των αφιερωμάτων (εικόνων, ευαγγελίων, χειρογράφων, εκκλησιαστικών αντικειμένων) και των ιδιόχειρων ενθυμήσεων και αφιερωματικών σημειώσεων του Αγίου Αρσενίου Ελασσώνος σε αυτά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας πνευματικής γέφυρας, που ένωσε την Ρωσία με την Ελληνορθόδοξη Ανατολή και ο ίδιος ο Άγιος να γίνει ένας λαμπρός εκπρόσωπος του ελληνορθόδοξου κόσμου, στην ομόδοξη και κραταιά Ρωσία.




Παρακολουθήστε την εισήγηση του Γιώργου Μπαλή μετά το 28ο λεπτό του παρακάτω βίντεο:



Πηγή φωτογραφιών: Ράδιο Ελασσόνα 88,4. 

Έναρξη λειτουργίας για τα χορωδιακά σύνολα του Δήμου Ελασσόνας

 


ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ


Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ελασσόνας ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας των Χορωδιακών Συνόλων του Δήμου, για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά. Παλιά και νέα μέλη καλούνται να ενώσουν και πάλι τις φωνές τους και την αγάπη τους για το χορωδιακό τραγούδι, με σκοπό τη συνεισφορά τους στη χορωδιακή τέχνη και στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.  

Η παρούσα ανακοίνωση απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών (παιδιά από Ά τάξη δημοτικού, έως και ενήλικες), που αγαπούν να τραγουδούν, χωρίς να διαθέτουν απαραίτητα μουσικές γνώσεις ή εμπειρία. 

Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν είναι:

• Προ-χορωδία (για αρχάρια παιδιά): Σάββατο 12:00-13:00

• Παιδική χορωδία (για παιδιά 10-18 ετών): Σάββατο 13:00-14:00

• Μικτή Χορωδία (για ενήλικες): Τρίτη 20:00-22:00

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Προβολής Τοπικού Πολιτισμού (πρώην Δημοτικό Ωδείο). Οι εγγραφές και τα δίδακτρα είναι ΔΩΡΑΕΝ. 

Για εγγραφές νέων μελών και περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο: 6973351291. 

Υπεύθυνη διδασκαλίας: Ευλαμπία Ντούλα.



Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Η βραβευμένη παράσταση «Μήδειας Μπούργκα» το Σάββατο στην Ελασσόνα

 


Η βραβευμένη παράσταση «Μήδειας Μπούργκα» το Σάββατο στην Ελασσόνα

 

 

Τη θεατρική παράσταση «Μήδειας Μπούρκα» του Ανδρέα Φλουράκη, σε μια παραγωγή του Θεσσαλικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού με την ηθοποιό Μαρσέλα Λένα, θα παρουσιάσει ο Δήμος Ελασσόνας και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, αυτό το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στο Παλιό Τελωνείο με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

 

Πρόκειται για μια παράσταση, η οποία ανέβηκε πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2023 στο κατάμεστο Β’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας και ενθουσίασε το κοινό. Στη συνέχεια ταξίδεψε σε πολλές πόλεις τις Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, κατακτώντας και σημαντικές διακρίσεις όπως:

Ø  Νέα Υόρκη - United Solo Festival τον Οκτώβριο του 2023 (Καλύτερη παράσταση σωματικού θεάτρου)

Ø  Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράμματος Albamonofestival στην Κορυτσά - Βραβείο “Καλύτερης Ηθοποιού” και Βραβείο Καλύτερης Παράστασης “Grand Prix”

Ø  Contemporary Theatre ‘Mediums’ (Edition I) στα Τίρανα.

Ø  Διεθνές Φεστιβάλ Prizrenfest στο Πρίζρεν του Κοσσυφοπεδίου.

 

Η παράσταση:

 

Μία ηθοποιός, δύο βαλίτσες, γάλα, νερό και ένα μικρόφωνο που ανοίγει μπροστά μας τα διαδοχικά προσωπεία που ενδύθηκε μέσα στον χρόνο, ώστε πια να μην έχει πρόσωπο…

 

Γιατί αυτή η Μήδεια ταράζει λιμνάζοντα νερά; Γιατί αναστατώνει; Τι σημαίνει για μια γυναίκα με διαφορετική καταγωγή, πολιτισμό και θρησκεία, να πρέπει να εγκαταλείψει την ταυτότητά της ώστε να μην ξεχωρίζει από τις γυναίκες του Δυτικού κόσμου; Τι είναι αυτή η «αναπόδραστη» πίεση για ομογενοποίηση των πάντων; Όπως λέει το έργο «…το δέρμα είναι η μπούρκα» και μας μεταφέρει στο υπαρξιακό ερώτημα, αν μπορεί κανείς να αλλάζει τη μοίρα του και να προχωράει σε αυτό που επιλέγει!

 

Η παράσταση χτίζεται γύρω από την ιδέα των συνεχόμενων μεταμορφώσεων που μετέρχεται το γυναικείο πρόσωπο για να επιβιώσει σε ένα πατριαρχικό και ξένο κόσμο. Παρακολουθεί το πρόσωπο της Μήδειας από την «αντρική της ανατροφή» από τον πατέρα της έως την εγκατάλειψή από τον άντρα της σε μια ξένη χώρα και εστιάζει στην ευαλωτότητά της σε έναν κόσμο που αν και την περιφρονεί, θέλει και να την αλλάξει. Η Μήδεια στο έργο για να επιβιώσει με τον τρόπο που θέλει, χρησιμοποιεί τη βία και τον φόνο που διδάχθηκε αλλά, σε μια μεγάλη χειρονομία αυτογνωσίας αρνείται να «επιβεβαιώσει» το όνομά της και να σκοτώσει τα παιδιά της. Φιλοδοξεί να είναι η πρώτη Μήδεια που αφήνει τα παιδιά της μόνα τους στους κινδύνους της ζωής. Μπορεί να είναι μια δολοφόνος, δημιούργημα μιας πατριαρχικής κοινωνίας, αλλά είναι αποφασισμένη να «σώσει» το μέλλον που η ίδια γέννησε.

 

Ταυτότητα Παράστασης:

Θεατρικό έργο: Ανδρέας Φλουράκης

Σκηνοθεσία: Κυριακή Δ. Σπανού

Στον ρόλο της Μήδειας η Μαρσέλα Λένα

Βιντεοσκόπηση του σκηνικού (της  Ζωή Μολυβδά Φαμέλη) Δημήτρης Βάλλας

Κοστούμι: Μάρθα Φωκά

Μουσική : Αλέξανδρος Τσιωνάς

Φωτογραφία: Παύλος Μαυρίδης

Στην ηχογράφηση έπαιξαν οι μουσικοί Βαγγέλης Τσιαπλές (ούτι και σάζι) και Αρτέμης Σαμαράς (βιόλα)

Αφίσα: Μουτζούρα

Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Καράκης – Στράτος Φράγκου

Κατασκευή κοστουμιού : Νικολέτα Καίση

Υπεύθυνος Παραγωγής- Βίντεο : Νίκος Γεωργάκης

Φωτιστές: Γιώργος Γκόλαντας


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΥΠΑ Ελασσόνας: «Ειδικό Εποχικό Βοήθημα έτους 2024 »

 


Δ .ΥΠ.Α  ΚΠΑ2 ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 

«Ειδικό Εποχικό Βοήθημα έτους 2024 »

Σας ενημερώνουμε ότι:

Ξεκίνησε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00, η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα της ΔΥΠΑ για το 2024, ενώ η υποβολή αιτήσεων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) θα ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου. Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος κυμαίνεται από 648,75 € έως 1.297,50 €.
Επισημαίνεται ότι δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης ανεργίας στο διάστημα 10/09/2024 – 30/11/2024. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να λάβει και το ειδικό εποχικό βοήθημα και την τακτική επιδότηση ανεργίας, με εξαίρεση τους οικοδόμους.
Η υποβολή αιτήσεων γίνεται στη διεύθυνση:
https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/eidiko-epokhiko-boethema-dypa
Συγκεκριμένα, η διαδρομή θα είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Ειδικό εποχικό βοήθημα ΔΥΠΑ
Περισσότερες πληροφορίες:
-ΔΥΠΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ  2493023143,  2493024977
 Email: tyelassona@dypa.gov.gr
                                                
 
Με εκτίμηση

 Η προϊσταμένη του ΚΠΑ2 Ελασσόνας 
 

Μαρία Δημολά

Τηλ.:24930 22715
κιν. 6985182982


Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες... έγχρωμα όνειρα

 


Με αφορμή την επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς δημοσιεύουμε μια σειρά φωτογραφιών από σχολικές δραστηριότητες αλλοτινών καιρών του Α' Δημοτικού Σχολείου Κρανέας Ελασσόνας. Έτσι λοιπόν, μ' αυτόν τον τρόπο, θα κεντρίσουμε λίγο τις παιδικές μας μνήμες και νοερά θα επιστρέψουμε λίγο στα παιδικά μας χρόνια τα οποία είναι αυτά που σημαδεύουν τη ζωή ενός ανθρώπου, αλλά και αυτά που πολλές φορές αναπολεί ο κάθε άνθρωπος και ειδικά όσο περνούν τα χρόνια και μεγαλώνει.

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Τα "μυρμήγκια" της Κρανιάς

 



Με αφορμή την εμποροπανήγυρη της Ελασσόνας η οποία γίνεται κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες, αρχές Σεπτεμβρίου, θυμήθηκα τους Κρανιώτες και τις Κρανιώτισσες, όπως και άλλους εργάτες γης από άλλα χωριά της Ελασσόνας, οι οποίοι επέστρεφαν από τα καπνοχώραφα της Μακεδονίας. Το παζάρι της Ελασσόνας σήμαινε το τέλος... της θερινής σεζόν. Λίγη ανάπαυλα (;) και άρχιζε η φθινοπωρινή σεζόν στα βαμβάκια της Θεσσαλίας. Πολλές οι εικόνες που υπάρχουν μέσα μας και αναλόγως των αφορμών αναδύονται. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, ξεκινούσαν από την Ξηρό-Κρανιά με τα προσωπικά τους πράγματα σε τσουβάλια (!) - ούτε καν σε βαλίτσες πολλές φορές - και υπό αντίξοες συνθήκες δούλευαν για το μεροκάματο, να εξασφαλίσουν κάποια χρήματα για να ξεχειμωνιάσουν. Αληθινά μυρμήγκια. Κοιμούνταν συνήθως σε αποθήκες, δούλευαν όλη μέρα "από ήλιο σε ήλιο" και... ασφαλώς ανασφάλιστοι. Οι Κρανιώτες και οι Κρανιώτισσες, ως εργάτες γης, έζησαν και σπούδασαν τα παιδιά τους. Πραγματικοί ήρωες της καθημερινότητας. Την επανάστασή τους την έκαναν κάθε λεπτό. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πήραν ποτέ επιδοτήσεις, δεν έκλεισαν ποτέ δρόμους (με τι άλλωστε;), δεν μίλησε κανένας γι' αυτούς. Δεν διεκδίκησαν κάτι πέρα από το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή. Τίποτα δεν τους χαρίστηκε. Ξεχασμένοι από όλους έδιναν τη μάχη της επιβίωσης, τραγουδώντας μέσα στο αυλάκι και, εκ των πραγμάτων, τα κατάφεραν.

Χρήστος Γκουνέλας

Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες από μια άλλη εποχή: