Κυριακή 26 Μαΐου 2024
Το ξωκλήσι των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Κρανιά Ελασσόνας
Τρίτη 21 Μαΐου 2024
Με μεγάλη επιτυχία η "1η Ημερίδα Εκκλησιαστικής Ιστορίας" που είχε ως θέμα τον «Άγιο Αρσένιο Ελασσόνας» (φωτ.)
Άγιος Αρσένιος. Ο Πολιούχος Άγιος της Ελασσόνας ο οποίος στις 21 Φεβρουαρίου 1584 χειροτονήθηκε Επίσκοπος «Ελασσώνος και Δομηνίκου».
Το 1982 η Εκκλησία της Ρωσίας κατέταξε τον Αρχιεπίσκοπο Αρσένιο στη χορεία των Αγίων και το 2006 πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων από τον ναό του Σουζνταλίου, τα οποία τοποθετήθηκαν στον ιερό ναό του Αγίου Αρσενίου Ελασσόνας.
Ποιος ήταν όμως ο Άγιος Αρσένιος; Τι ξέρουμε για τη ζωή και το έργο του;
Η πολύ ενδιαφέρουσα "1η Ημερίδα Εκκλησιαστικής Ιστορίας" που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, κατάφερε να δώσει πολλές απαντήσεις για τις πτυχές του βίου, καθώς και του πνευματικού έργου, του τοπικού μας Αγίου.
Η πολύ όμορφη εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ελασσόνας κ.Χαρίτωνα και του Δημάρχου Ελασσόνας Νίκου Γάτσα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο προεδρεύων του πρώτου μέρους της ημερίδας, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας, αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο οποίος εν συντομία αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην πραγματοποίηση της Εκκλησιαστικής ημερίδας για τον Άγιο Αρσένιο Ελασσόνας.
Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο πρώτος ομιλητής κ. Ευάγγελος Τσακνάκης που αναφέρθηκε στη βιογραφία του Αγίου, από τη γέννηση του αγίου το 1550 μέχρι το 1626 (έτος θανάτου του).
Ακολούθησε ο π. Άνθιμος Παρτάλας που ανέπτυξε το θέμα για τις πνευματικές καταβολές του Αγίου Αρσενίου, την προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη της καταγωγής του, καθώς και για τη σχέση του με τον Άγιο Βησσαρίωνα, επίσκοπο Δομενίκου και Ελασσώνος τον μετέπειτα Λαρίσης.
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο πρωτοπρεσβύτερος π.Νικόλαος Νακούλας, ο οποίος ανέγνωσε την ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Σπανού (απουσίαζε λόγο ασθενείας), ιστορικός ερευνητής και εκδότης του ιστορικού περιοδικού «Θεσσαλικό Ημερολόγιο» ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή του Αρσενίου Ελασσόνας, στην ίδρυση του Ελληνικού Σχολείου στο Λβωφ της σημερινής Ουκρανίας το 1586, καθώς οι Έλληνες της εκεί παροικίας του ζήτησαν να διδάξει τα παιδιά τους στο σχολείο τους και αυτός δέχθηκε, εφαρμόζοντας στη διδασκαλία του, το πρόγραμμα του σχολείου των Τρικάλων στο οποίος είχε μαθητεύσει.
Ακολουθήσε η ομιλία του κ.Γεώργιου Νακούλα, ο οποίος αναφέρθηκε στο Εκκλησιαστικό γίγνεσθαι της εποχής που έζησε ο Άγιος Αρσένιος, που ήταν μια περίοδος κατά την οποία η ορθόδοξη εκκλησία, εκτός από εσωτερικές έριδες και διαμάχες, είχε να αντιμετωπίσει μια σειρά από σημαντικά ζητήματα όπως η εμφάνιση του Προτεσταντισμού, το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο και η δημιουργία του Πατριαρχείου της Ρωσίας.
Ακολούθησε ολιγόλεπτο διάλλειμα και αμέσως μετά, το δεύτερο μέρος της ημερίδας, όπου το συντονισμό ανέλαβε ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου.
Πρώτος ομιλητής ο Διάκονος π.Παναγιώτης Σοφιανός, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση του Αγίου Αρσενίου, όταν φτάνοντας στη Μόσχα το 1588, ως συνοδεία του Πατριάρχη, και ακούγοντας για τα θαυμαστά σημεία του Αγίου Βασιλείου της Μόσχας, να συνθέσει την ακολουθία του, το οποίο σώζεται σήμερα ελλιπές και είναι η μοναδική ακολουθία του Αγίου Βασιλείου Μόσχας που έχει γραφεί στην ελληνική γλώσσα.
Αμέσως μετά ο κ. Γεώργιος Μπαλλής, αναφέρθηκε στην καταγραφή και περιγραφή των δώρων, των αφιερωμάτων (εικόνων, ευαγγελίων, χειρογράφων, εκκλησιαστικών αντικειμένων) και των ιδιόχειρων ενθυμήσεων και αφιερωματικών σημειώσεων του Αγίου Αρσενίου Ελασσώνος σε αυτά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας πνευματικής γέφυρας, που ένωσε την Ρωσία με την Ελληνορθόδοξη Ανατολή και ο ίδιος ο Άγιος να γίνει ένας λαμπρός εκπρόσωπος του ελληνορθόδοξου κόσμου, στην ομόδοξη και κραταιά Ρωσία.
Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μονής Σπαρμού π.Βασίλειου Σπαρμιώτη, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες του Μακαριστού Μητροπολίτη Ελασσόνας Κυρού Βασιλείου και τελικός την επιστροφή στην Ελασσώνα τεμαχίων του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αρσενίου, καθώς και στον Ιερό Ναό που ανηγέρθη προς τιμήν του και κατέστη πλέον πολιούχος της πόλεως της Ελασσώνος.
Κλείνοντας την ημερίδα, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας, αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο οποίος απέσπασε ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους για την επιτυχή οργάνωση και συντονισμό της ημερίδας, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα τα οποία μπόρεσαν να συλλεχθούν από τις τοποθετήσεις των ομιλητών και τις πολλές γνώσεις που αποκομίστηκαν για τον τοπικό μας Άγιο.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ελασσόνας προς τους οργανωτές και ομιλητές της «1ης Ημερίδας Εκκλησιαστικής Ιστορίας" καθώς και στο πολυπληθές κοινό που την παρακολούθησε.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ.Χαρίτων, μετά το πέρας της ημερίδας δήλωσε στο σταθμό μας: «Είναι μία ημέρα χαράς για την Μητρόπολή μας διότι με την ευκαιρία του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Αρσενίου Ελασσόνας αλλά και με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την κοίμηση του Μακαριστού προκατόχου μου Μητροπολίτου Βασιλείου, η Ιερά Μητρόπολης διοργάνωσε την πρώτη ιστορική ημερίδα που είχε ως θέμα τον βίο και την προσφορά του τοπικού μας Αγίου, του Αγίου Αρσενίου.
Ήταν μία ημερίδα στην οποία συμμετείχαν εκλεκτοί ομιλητές, μεταξύ αυτών και τον κ.Κωνσταντίνο Σπανό, ο «πρύτανης» των ιστορικών της Θεσσαλίας, και άλλους δικούς μας συνεργάτες και νομίζω ότι μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, αναδεικνύεται και η τοπική μας ιστορία, οι φυσιογνωμίες και οι προσωπικότητες που διακόνησαν στην Ιερά μας Μητρόπολη και μέσα από αυτό νομίζω πως όλοι μας αντλούμε παραδείγματα, αλλά και πολλά νοήματα, ηθικά διδάγματα που η περιοχή μας έχει πλούσια σε όλους μας να προσφέρει».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βαγγέλης Αποστόλου, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Καρανίκας, Έλενα Ταζέ και Αστέριος Δημουλάς, ο Δασάρχης Ελασσόνας Χρήστος Αναστασόπουλος και πλήθος κληρικών, λαϊκών και μαθητών που κατέκλισαν την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως.
Ανδρέας Νικούλης (Ράδιο Ελασσόνα 88,4)
Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες από την ιστοσελίδα του Ράδιο Ελασσόνα 88,4.
Δήμος Ελασσόνας: «Εγγραφή ατόμων που χρειάζονται προστασία σε περίπτωση οργανωμένης απομάκρυνσης»
Κυριακή 19 Μαΐου 2024
Ο Α. Σχινάς, δολοφόνος του Γεωργίου Α’ και η σχέση του με την Τσαριτσάνη - Ελασσόνα
φωτο: Από εικόνα της εποχής, η στιγμή που ο Α.Σχινάς πυροβολεί τον Γεώργιο Α΄, στο βάθος ο Λευκός Πύργος
Πηγή: Ελευθερία Λάρισας
Παρασκευή 17 Μαΐου 2024
Απότμημα ιερού λειψάνου του Οσίου Νικάνορος στον Ι.Ν.Αγίου Νικολάου στο Λουτρό Ελασσόνας
Πηγή: elassona884.gr
Τετάρτη 15 Μαΐου 2024
1η Ημερίδα Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ἐλασσόνας για τον Άγιο Αρσένιο
Τρίτη 14 Μαΐου 2024
ΔΕΥΑ Ελασσόνας: «Κόβει» το νερό από Δευτέρα σε όσους δεν τακτοποιούν τις οφειλές τους
Κυριακή 12 Μαΐου 2024
Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Σήμερα η πρόβα τζενεράλε στο Μεταξοχώρι
Πρόβα τζενεράλε στο Μεταξοχώρι, το χωριό των καλλιτεχνών, θα πραγματοποιήσει σήμερα ο τραγουδοποιός Θανάσης Παπακωνσταντίνου λίγο πριν την φετινή καλοκαιρινή περιοδεία.
Να σημειώσουμε πως η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στο νερό με μηνύματα κατά των σχεδίων ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ.
Η φετινή περιοδεία του Θανάση Παπακωνσταντίνου περιλαμβάνει λίγες εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου.
Πηγή: Larissanet.gr
Έφυγε από τη ζωή ο λογιστής και παλαίμαχος διαιτητής Παναγιώτης Προβίδας
Παρασκευή 10 Μαΐου 2024
Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Παπαπέτρου στην Ελασσόνα - Πρόσκληση
Πέμπτη 9 Μαΐου 2024
Η ιστορία της Παναγίας στο φαράγγι της Χράπας στην Κρανιά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)
Δευτέρα 6 Μαΐου 2024
"Στον Καλό το Λόγο" - Μια ιδιαιτερότητα της Κρανιάς Ελασσόνας
Χρόνια Πολλά σε όλους.
"Στον Καλό το Λόγο"
Μια ιδιαιτερότητα της Κρανιάς Ελασσόνας είναι να ονομάζεται η θρησκευτική τελετή της Ανάστασης "Καλός Λόγος". Λέμε "πάμε στον Καλό το Λόγο", ή "θα σε βρω στον Καλό το Λόγο" ή "βιαστείτε να προλάβουμε τον Καλό το Λόγο". με άλλα λόγια ο Καλός Λόγος είναι το μήνυμα (άγγελμα) της Ανάστασης που λέει ο Παπάς και οι Ψαλτάδες στην εκκλησία το βράδι του Μεγάλου Σαββάτου, το Χριστός Ανέστη, που συνοδεύεται με το Δεύτε λάβετε φως. Άρα για τους Κρανιώτες αυτό είναι το καλύτερο νέο, ο καλύτερος ΛΟΓΟΣ (φράση), που αξίζει να τονίζεται ως η εντυπωσιακότερη φράση- λόγος, γι' αυτό το ονομάζουν "Καλό Λόγο". Αυτό δεν απέκλειε τα παιδιά να κάνουν διαολιά με το "λάλημα"=σπάσιμο της λαμπάδας των άλλων. Οι λαμπάδες οι ίδιες θα ανάβονταν και τη δεύτερη και τρίτη μέρα ώστε να καούν ολόκληρες, αυτό κατά το έθιμο.
Παλιώτερα, θυμάμαι, στην Ανάσταση στην Κρανιά, με καλοκαιρία, μαζεύονταν τόσο μεγάλο πλήθος που γέμιζε όλο το ανοιχτό μέρος πέριξ του ναού Αγίου Δημητρίου Κρανιάς από τα Σπαπίδκα ως τον Τζήμο με τις αναμμένες λαμπάδες και όταν μετακινούνταν γέμιζαν οι δρόμοι από φώτα (λαμπάδων) σαν κολοφωτιές (πυγολαμπίδες), τα φώτα τότε λιγοστά, θέαμα απίθανο. Τώρα η διασπορά των Κρανιωτών στα πέρατα της γης μείωσε τον αριθμό αυτών που παραβρίσκονται στον "Καλό το Λόγο" στο χωριό.
Δεν ξέρω αν διπλανά χωριά χρησιμοποιούν αυτή την εξαιρετική φράση, αλλά διασταύρωσα και ξέρω πως στα πεδινά χωριά της Λάρισας την αγνοούν.
Και του χρόνου.
Σάββατο 4 Μαΐου 2024
Πάσχα 2024
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις "Πάσχα 2024"
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις "Πάσχα 2024"
ΜΕΣΚΕ- Τ. Κοινότητα Κρανέας
Ο ΜΕΣΚΕ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Τ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΑΝΕΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ '' ΠΑΣΧΑ 2024''
ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ:
Σάββατο 4 Μαϊου 2024 και ώρα 11.30 π. μ
Παιδική Εκδήλωση για νήπια και μαθητές δημοτικού στη κεντρική πλατεία Κρανέας με τίτλο “Το κόλλησες ”Εμπλουτισμενη διαδραστική αφήγηση παιδικού παραμυθιού από την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Μαστοροδήμου Σταυρούλα. Θα ακολουθήσει εικαστικό εργαστήρι.
- Δευτέρα 6 Μαΐου 2024 και ώρα 11:00 π.μ.
Λαϊκοί Αγώνες δρόμου με τη συμμετοχή παιδιών και εφήβων του χωριού μας. Οι αγώνες γίνονται με την παρουσία και στήριξη γυμναστών και γυμναστριών του χωριού μας. Η συγκέντρωση των συμμετεχόντων παιδιών θα γίνει στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Λ.Τ Κρανέας. Μετά το πέρας των λαϊκών αγώνων Δρόμου θα ακολουθήσει απονομή κυπέλλων και μεταλλίων στο πνευματικό κέντρο του ΜΕΣΚΕ, χορηγία του Μορφωτικού συλλόγου Κρανέας.
Δηλώσεις συμμετοχής
6977864060
Δευτέρα 6 Μαΐου και ώρα 7:00 μ.μ
Παραδοσιακοί Δημοτικοί Χοροί στην κεντρική πλατεία Κρανέας.
(Αν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν η παρουσίαση των παραδοσιακών δημ. Χορών θα γίνει στο κτίριο του ΜΕΣΚΕ).
Θα χορέψουν τα συγκροτήματα:
Α) 7:00 μ.μ Το χορευτικό τμήμα γυναικών του ΜΕΣΚΕ
Β )7:30 μ.μ Το χορευτικό τμήμα εφήβων του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λουτρού και το χορευτικό τμήμα εφήβων του ΜΕΣΚΕ
Χοροδιδάσκαλος ο κ Γαύρος Μάρκος
ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ και ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ
ΕΚ του Δ.Σ ΜΕΣΚΕ
Πέμπτη 2 Μαΐου 2024
Ο απρόβλεπτος Θεός και η μωρία του Σταυρού
Τετάρτη 1 Μαΐου 2024
Φιλικός αγώνας Δευκαλίωνα - Παλαίμαχων το Μ. Σάββατο
Λένε ότι οι ομάδες γράφουν ιστορία.. αλλά και τη συνεχίζουν!!
Έτσι και η μεγάλη Ιστορία του Δεύκα γράφτηκε από ομάδες που αποτελούνταν διαχρονικά από παίκτες που αγαπούσαν και πονούσαν την Ομάδα μας!!
Στους παίκτες αυτούς, οφείλουμε την ύπαρξη της ομάδας μας, την πορεία της και την πλούσια ιστορία της!!
Τους παίκτες αυτούς αναγνωρίζουμε και ευχαριστούμε για όλα όσα έχουν προσφέρει στην ομάδα της Καρδιάς μας!!
Η Διοίκηση και οι παίκτες του Δευκαλίωνα, θέλοντας να τιμήσουν την προσφορά όλων των Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών μας, διοργανώνει το Μ. Σάββατο 04/05 στις 17:00 φιλικό αγώνα μεταξύ του ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ και των Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών του ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ, στο Δημοτικό Γήπεδο της Κρανιάς!!
Η παρουσία όλων μας κρίνεται απαραίτητη σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του τοπικού μας ποδοσφαίρου!!
Το Μ. Σάββατο δίνουμε όλοι συνάντηση στο γήπεδο μας, για να χειροκροτήσουμε παλιούς και νέους παίκτες και να τραγουδήσουμε τα αγαπημένα συνθήματα της ομάδας μας!!
Για να θυμούνται οι παλιοί..Και να μαθαίνουν οι νέοι!!
ΔΕΥΚΑ Είσαι!!
Πηγή κειμένου: ΑΣ Δευκαλίων (Facebook)
Δήμος Ελασσόνας: «Παρουσίαση της Γιορτής Φέτας στην Ημερίδα για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Θεσσαλίας»