Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

"Στον Καλό το Λόγο" - Μια ιδιαιτερότητα της Κρανιάς Ελασσόνας

 



Από τον Παύλο Λάλο,

Χρόνια Πολλά σε όλους.

"Στον  Καλό το Λόγο"

Μια ιδιαιτερότητα της Κρανιάς Ελασσόνας είναι να ονομάζεται η θρησκευτική τελετή της Ανάστασης "Καλός Λόγος". Λέμε "πάμε στον Καλό το Λόγο", ή "θα σε βρω στον Καλό το Λόγο" ή "βιαστείτε να προλάβουμε τον Καλό το Λόγο". με άλλα λόγια ο Καλός Λόγος είναι το μήνυμα (άγγελμα) της Ανάστασης που λέει ο Παπάς και οι Ψαλτάδες στην εκκλησία το βράδι του Μεγάλου Σαββάτου, το Χριστός Ανέστη, που συνοδεύεται με το Δεύτε λάβετε φως. Άρα για τους Κρανιώτες αυτό είναι το καλύτερο νέο, ο καλύτερος ΛΟΓΟΣ (φράση), που αξίζει να τονίζεται ως η εντυπωσιακότερη φράση- λόγος, γι' αυτό το ονομάζουν "Καλό Λόγο". Αυτό δεν απέκλειε τα παιδιά να κάνουν διαολιά με το "λάλημα"=σπάσιμο  της λαμπάδας των άλλων. Οι λαμπάδες οι ίδιες θα ανάβονταν και τη δεύτερη και τρίτη μέρα ώστε να καούν ολόκληρες, αυτό κατά το έθιμο. 

Παλιώτερα, θυμάμαι, στην Ανάσταση στην Κρανιά, με καλοκαιρία, μαζεύονταν τόσο μεγάλο πλήθος που γέμιζε όλο το ανοιχτό μέρος πέριξ του ναού Αγίου Δημητρίου Κρανιάς από τα Σπαπίδκα ως τον Τζήμο με τις αναμμένες λαμπάδες και όταν μετακινούνταν γέμιζαν οι δρόμοι από φώτα (λαμπάδων) σαν κολοφωτιές (πυγολαμπίδες), τα φώτα τότε λιγοστά, θέαμα απίθανο. Τώρα η διασπορά των Κρανιωτών στα πέρατα της γης μείωσε τον αριθμό αυτών που παραβρίσκονται στον "Καλό το Λόγο" στο χωριό.

Δεν ξέρω αν διπλανά χωριά χρησιμοποιούν αυτή την εξαιρετική φράση, αλλά διασταύρωσα και ξέρω πως στα πεδινά χωριά της Λάρισας την αγνοούν. 

Και του χρόνου.

1 σχόλιο: