Άγιος Αρσένιος. Ο Πολιούχος Άγιος της Ελασσόνας ο οποίος στις 21 Φεβρουαρίου 1584 χειροτονήθηκε Επίσκοπος «Ελασσώνος και Δομηνίκου».
Το 1982 η Εκκλησία της Ρωσίας κατέταξε τον Αρχιεπίσκοπο Αρσένιο στη χορεία των Αγίων και το 2006 πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων από τον ναό του Σουζνταλίου, τα οποία τοποθετήθηκαν στον ιερό ναό του Αγίου Αρσενίου Ελασσόνας.
Ποιος ήταν όμως ο Άγιος Αρσένιος; Τι ξέρουμε για τη ζωή και το έργο του;
Η πολύ ενδιαφέρουσα "1η Ημερίδα Εκκλησιαστικής Ιστορίας" που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, κατάφερε να δώσει πολλές απαντήσεις για τις πτυχές του βίου, καθώς και του πνευματικού έργου, του τοπικού μας Αγίου.
Η πολύ όμορφη εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ελασσόνας κ.Χαρίτωνα και του Δημάρχου Ελασσόνας Νίκου Γάτσα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο προεδρεύων του πρώτου μέρους της ημερίδας, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας, αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο οποίος εν συντομία αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην πραγματοποίηση της Εκκλησιαστικής ημερίδας για τον Άγιο Αρσένιο Ελασσόνας.
Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο πρώτος ομιλητής κ. Ευάγγελος Τσακνάκης που αναφέρθηκε στη βιογραφία του Αγίου, από τη γέννηση του αγίου το 1550 μέχρι το 1626 (έτος θανάτου του).
Ακολούθησε ο π. Άνθιμος Παρτάλας που ανέπτυξε το θέμα για τις πνευματικές καταβολές του Αγίου Αρσενίου, την προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη της καταγωγής του, καθώς και για τη σχέση του με τον Άγιο Βησσαρίωνα, επίσκοπο Δομενίκου και Ελασσώνος τον μετέπειτα Λαρίσης.
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο πρωτοπρεσβύτερος π.Νικόλαος Νακούλας, ο οποίος ανέγνωσε την ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Σπανού (απουσίαζε λόγο ασθενείας), ιστορικός ερευνητής και εκδότης του ιστορικού περιοδικού «Θεσσαλικό Ημερολόγιο» ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή του Αρσενίου Ελασσόνας, στην ίδρυση του Ελληνικού Σχολείου στο Λβωφ της σημερινής Ουκρανίας το 1586, καθώς οι Έλληνες της εκεί παροικίας του ζήτησαν να διδάξει τα παιδιά τους στο σχολείο τους και αυτός δέχθηκε, εφαρμόζοντας στη διδασκαλία του, το πρόγραμμα του σχολείου των Τρικάλων στο οποίος είχε μαθητεύσει.
Ακολουθήσε η ομιλία του κ.Γεώργιου Νακούλα, ο οποίος αναφέρθηκε στο Εκκλησιαστικό γίγνεσθαι της εποχής που έζησε ο Άγιος Αρσένιος, που ήταν μια περίοδος κατά την οποία η ορθόδοξη εκκλησία, εκτός από εσωτερικές έριδες και διαμάχες, είχε να αντιμετωπίσει μια σειρά από σημαντικά ζητήματα όπως η εμφάνιση του Προτεσταντισμού, το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο και η δημιουργία του Πατριαρχείου της Ρωσίας.
Ακολούθησε ολιγόλεπτο διάλλειμα και αμέσως μετά, το δεύτερο μέρος της ημερίδας, όπου το συντονισμό ανέλαβε ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου.
Πρώτος ομιλητής ο Διάκονος π.Παναγιώτης Σοφιανός, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση του Αγίου Αρσενίου, όταν φτάνοντας στη Μόσχα το 1588, ως συνοδεία του Πατριάρχη, και ακούγοντας για τα θαυμαστά σημεία του Αγίου Βασιλείου της Μόσχας, να συνθέσει την ακολουθία του, το οποίο σώζεται σήμερα ελλιπές και είναι η μοναδική ακολουθία του Αγίου Βασιλείου Μόσχας που έχει γραφεί στην ελληνική γλώσσα.
Αμέσως μετά ο κ. Γεώργιος Μπαλλής, αναφέρθηκε στην καταγραφή και περιγραφή των δώρων, των αφιερωμάτων (εικόνων, ευαγγελίων, χειρογράφων, εκκλησιαστικών αντικειμένων) και των ιδιόχειρων ενθυμήσεων και αφιερωματικών σημειώσεων του Αγίου Αρσενίου Ελασσώνος σε αυτά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας πνευματικής γέφυρας, που ένωσε την Ρωσία με την Ελληνορθόδοξη Ανατολή και ο ίδιος ο Άγιος να γίνει ένας λαμπρός εκπρόσωπος του ελληνορθόδοξου κόσμου, στην ομόδοξη και κραταιά Ρωσία.
Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μονής Σπαρμού π.Βασίλειου Σπαρμιώτη, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες του Μακαριστού Μητροπολίτη Ελασσόνας Κυρού Βασιλείου και τελικός την επιστροφή στην Ελασσώνα τεμαχίων του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αρσενίου, καθώς και στον Ιερό Ναό που ανηγέρθη προς τιμήν του και κατέστη πλέον πολιούχος της πόλεως της Ελασσώνος.
Κλείνοντας την ημερίδα, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας, αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο οποίος απέσπασε ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους για την επιτυχή οργάνωση και συντονισμό της ημερίδας, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα τα οποία μπόρεσαν να συλλεχθούν από τις τοποθετήσεις των ομιλητών και τις πολλές γνώσεις που αποκομίστηκαν για τον τοπικό μας Άγιο.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ελασσόνας προς τους οργανωτές και ομιλητές της «1ης Ημερίδας Εκκλησιαστικής Ιστορίας" καθώς και στο πολυπληθές κοινό που την παρακολούθησε.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ.Χαρίτων, μετά το πέρας της ημερίδας δήλωσε στο σταθμό μας: «Είναι μία ημέρα χαράς για την Μητρόπολή μας διότι με την ευκαιρία του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Αρσενίου Ελασσόνας αλλά και με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την κοίμηση του Μακαριστού προκατόχου μου Μητροπολίτου Βασιλείου, η Ιερά Μητρόπολης διοργάνωσε την πρώτη ιστορική ημερίδα που είχε ως θέμα τον βίο και την προσφορά του τοπικού μας Αγίου, του Αγίου Αρσενίου.
Ήταν μία ημερίδα στην οποία συμμετείχαν εκλεκτοί ομιλητές, μεταξύ αυτών και τον κ.Κωνσταντίνο Σπανό, ο «πρύτανης» των ιστορικών της Θεσσαλίας, και άλλους δικούς μας συνεργάτες και νομίζω ότι μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, αναδεικνύεται και η τοπική μας ιστορία, οι φυσιογνωμίες και οι προσωπικότητες που διακόνησαν στην Ιερά μας Μητρόπολη και μέσα από αυτό νομίζω πως όλοι μας αντλούμε παραδείγματα, αλλά και πολλά νοήματα, ηθικά διδάγματα που η περιοχή μας έχει πλούσια σε όλους μας να προσφέρει».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βαγγέλης Αποστόλου, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Καρανίκας, Έλενα Ταζέ και Αστέριος Δημουλάς, ο Δασάρχης Ελασσόνας Χρήστος Αναστασόπουλος και πλήθος κληρικών, λαϊκών και μαθητών που κατέκλισαν την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως.
Ανδρέας Νικούλης (Ράδιο Ελασσόνα 88,4)
Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες από την ιστοσελίδα του Ράδιο Ελασσόνα 88,4.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου