Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Συγκέντρωση σχολικών ειδών από το Δήμο Ελασσόνας

 



Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ελασσόνας μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Υποστήριξης (Κέντρο Κοινότητας,  ΚΕΠ Υγείας και Βοήθεια στο Σπίτι) συγκεντρώνει σχολικά είδη πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. 
Η δράση προβλέπει τη συγκέντρωση σχολικών ειδών για παιδιά που τα έχουν ανάγκη, καθώς οι οικογένειές τους αδυνατούν να τα αγοράσουν. Τα είδη που θα συγκεντρωθούν είναι:
  σχολικές τσάντες
  κασετίνες
  μολύβια, στυλό, γόμες
  χαρτικά
  τετράδια 
  μαρκαδόροι, ξυλομπογιές
  χάρακες
  σχολικά βοηθήματα και ό,τι άλλο χρειάζεται ένας μαθητής
Όλα τα παραπάνω θα παραδοθούν σε ευάλωτες οικογένειες με απόλυτη εχεμύθεια. Παρακαλείται τα είδη να είναι είτε μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση είτε καινούρια. 
Η συλλογή των σχολικών ειδών θα πραγματοποιείται στα γραφεία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ελασσόνας, καθημερινά από τις 9:30 το πρωί έως 13:00 το μεσημέρι, από αύριο Πέμπτη 29/8 και για καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. 
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Φρόσω Καρκαβανίδου-Σκρέτα: 6930077899
Γραφείο Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πρόνοιας (Πνευματικό Κέντρο-Δημάρχου Χρ. Βλαχοδήμου 1): 2493025440


Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Δήμος Ελασσόνας: Αναβαθμίστηκαν τα γήπεδα τένις δίπλα στο ποτάμι

 



Στην αναβάθμιση των γηπέδων τένις στην Ελασσόνα προχώρησε ο Δήμος Ελασσόνας μέσω της Αντιδημαρχίας Παιδείας & Κοινωνικής Συνοχής, η οποία είναι αρμόδια για τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Τα δύο γήπεδα τένις στην παραποτάμια οδό Μητροπολίτου Ιακώβου στην Ελασσόνα, είναι πλέον στη διάθεση των αθλητών και του κοινού, μετά το πέρας των εργασιών, που πραγματοποιήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες. 
Η αναβάθμιση των γηπέδων και του περιβάλλοντος χώρου ήταν ένα αίτημα του Συλλόγου Αντισφαίρισης Ελασσόνας, ο οποίος έχει πάνω από 120 αθλητές, αλλά και των κατοίκων της πόλης που αγκάλιασαν τα μαθήματα τένις που πραγματοποιούνται μέσα από τους «Κύκλους Άθλησης» κάθε χρόνο. 
Η δημοτική αρχή πιστεύει πως η ανακατασκευή των γηπέδων θα αποτελέσει εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος και την ανάδειξη νέων ταλέντων στην περιοχή.

Ο υφιστάμενος χώρος εργασιών ανακατασκευής των δύο γηπέδων αντισφαίρισης είναι επιφάνειας 1350μ2 και ο προϋπολογισμός του έργου ανήρθε στα 20.088,00 € ( με ΦΠΑ 24% )
Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν περιλάμβαναν:

  Τρίψιμο με μηχανικά μέσα ώστε να καθαριστεί η υποδομή από τα προηγούμενα υποστρώματα.
  Αποκομιδή των παλαιότερων στρώσεων.
  Πλύσιμο της επιφάνειας με μηχανικά μέσα.
  Γέμισμα των ρωγμών με ειδικά συστατικά.
  Ασφαλτικός στόκος με άμμο.
  Premix- 2 στρώσεις.
  Διαγράμμιση. 






Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Η εορτή του αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο ξωκλήσι του στην Κρανιά (ΦΩΤΟ)

 


Από τη θεία Λειτουργία στο ξωκλήσι του αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κρανιά, στη θέση "Κούτρα", σήμερα το πρωί ανήμερα της εορτής του αγίου. 
Ο άγιος Κοσμάς να είναι προστάτης όλων.
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Παπαγιάννης.






Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Σήμερα η πρώτη προπόνηση του Δευκαλίωνα στην Κρανιά

 


Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη της πρώτης προπόνησης της ομάδας μας για τη νέα σεζόν, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη περσινή χρονιά.
Με την προσπάθεια και την αφοσίωση όλων, καταφέραμε να ανέβουμε κατηγορία, και φέτος θα αγωνιζόμαστε στην Β' κατηγορία της ΕΠΣΛ.
Η πρώτη προπόνηση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19/08 στο γήπεδο μας.
Καλούμε όλους τους παίκτες να δώσουν το παρών και να ξεκινήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη νέα μας πορεία.
Ο 12ος παίχτης της ομάδας μας διαχρονικά είναι οι φίλαθλοι μας, οι οποίοι την περσινή χρόνια δεν έχασαν παιχνίδι που να μην είναι εκεί για να στηρίξουν τους παίκτες του Δευκαλίωνα!!
Αναμένουμε τους φιλάθλους μας και στην πρώτη προπόνηση για ένα δυνατό ξεκίνημα!!
Σας περιμένουμε με αισιοδοξία και ενθουσιασμό για μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά!!
ΔΕΥΚΑ Είσαι…!!!

Πηγή: Α.Σ. Δευκαλίων

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Η Λιτανεία της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κρανιά (ΦΩΤΟ)

 


Από την εσπερινή Λιτανεία της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κρανιά.
Χρόνια πολλά στους απανταχού Κρανιώτες/Κρανιώτισσες και φίλους /φίλες της Κρανιάς. Η Παναγία να σκέπει όλο τον κόσμο.





Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Με τον "Κούικ" στην Αφίσα, η Γιορτή Μανιταριού στα Γρεβενά

 


Στην αφίσα της 18ης Πανελλήνιας Γιορτής Μανιταριού στα Γρεβενά φιγουράρει ο δικός μας, ο πάντοτε έφηβος και αντισυμβατικός Νικόλαος Γκουνέλας - Κούικ, ένας από τους πιο γνωστούς φανατικούς μανιταρόφιλους - μανιταροσυλλέκτες ανά την Ελλάδα. 

Καλή επιτυχία στην διοργάνωση.

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Με μεγάλη επιτυχία το 2ο Krania Village Festival με τα "Κιντέρια" και την "Σουρλουλού" (ΦΩΤΟ)

 


Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το 2ο Krania Village Festival με τα "Κιντέρια" και την "Σουρλουλού". Η παρουσία πλήθους κόσμου σε συνδυασμό με τις άριστες μπάντες και το αμείωτο κέφι κράτησαν τους χορούς και τα τραγούδια μέχρι τις πρωινές ώρες. Ήταν μία αξέχαστη καλοκαιρινή βραδιά για όσους την έζησαν στον υπέροχο χώρο του Προφήτη Ηλία της Κρανιάς με τις αιωνόβιες βελανιδιές.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον διοργανωτή Σύλλογο Κρανιωτών Αθήνας και τους συνδιοργανωτές Δήμο Ελασσόνας και Κοινότητα Κρανιάς για την άψογη, σε όλα τα επίπεδα, οργάνωση. Θερμά, επιπλέον, συγχαρητήρια για την επιλογή των μπαντών. Τόσο τα "Κιντέρια" όσο και η "Σουρλουλού"  απέδειξαν για μία ακόμη φορά πως αγαπούν την παράδοση, την ακολουθούν με σεβασμό και τη μεταφέρουν στο σήμερα βάζοντας και το δικό τους σύγχρονο λιθαράκι σε αυτό το αστείρευτο ποτάμι.








Φωτογραφίες: Βασίλης Τζήκας





Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Δήμος Ελασσόνας: Επιτυχημένο για 2η χρονιά το πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης για την Αγροδιατροφική Κληρονομιά και Επιχειρηματικότητα

 


ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ 50 ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ - ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

Σημαντική επιτυχία σημείωσε και φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης του Δήμου Ελασσόνας για την «Αγροδιατροφική Κληρονομιά και Επιχειρηματικότητα» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ελασσόνας κατάφερε φέτος να ενεργοποιήσει 50 θέσεις ωφελουμένων και να προωθήσει τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη μέσα από ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα 150 ωρών.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

2ο Krania Village Festival με τα "Κιντέρια" και την "Σουρλουλού" - Πρόσκληση

 


Καλοκαίρι χωρίς Χωριό δεν γίνεται..!!
Ο Σύλλογος Κρανιωτων Αθήνας σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ελασσόνας και την Κοινότητα Κρανέας, σας προσκαλεί στο Krania Village Festival, που επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στον υπέροχο και καταπράσινο χώρο του Προφήτη Ηλία, στις 9 Αυγούστου, στην Κρανιά!!
Φέτος, θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε δύο μοναδικές μπάντες συνώνυμες με το γλέντι, το χορό και την τρελή διάθεση!!
Τα ΚΙΝΤΕΡΙΑ και η Σουρλουλού, θα μας ταξιδέψουν μέσα από μια συναρπαστική μίξη παραδοσιακών και σύγχρονων μουσικών φορμών, δημιουργώντας ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι, μία εκρηκτική ατμόσφαιρα που δεν αφήνουν καμία και κανέναν ακούνητο!
Η γκάιντα και το νταούλι μας πηγαίνουν στη Θράκη, το ούτι στην Ανατολή και τη Μικρά Ασία, το κλαρίνο στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, μέσω των χάλκινων οργάνων αναδεικνύεται η περιοχή της Μακεδονίας, το κοντραμπάσο μας οδηγεί στα βόρεια Βαλκάνια και το λαουτοκίθαρο και το βιολί μας ταξιδεύουν στα νησιά μας.
Όλα μαζί ξεπηδούν σε έναν ξέφρενο και ιδιαίτερο γλεντοκόπι!!
Ελάτε να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε και να γιορτάσουμε μαζί σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, σε ένα φεστιβάλ σαν και αυτά που είχαμε στο Χωριό μας..!!
Ώρα Έναρξης 20:30. Τιμή ΕΙσόδου 5Є

Σύλλογος Κρανιωτών Αθήνας


Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως στην Κρανιά (ΦΩΤΟ)

 


Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια αλλά και κατάνυξη θα εορταστεί και φέτος η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Παλαιοκαρυάς στην Κρανιά Ελασσόνας. Απόψε 5 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, μετ' αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ.Χαρίτωνος, ενώ ιερείς της Μητροπόλεως Ελασσώνος και της Κρανιάς θα μετέχουν της Aκολουθίας του Μεγάλου Εσπερινού. Τον θείο λόγο θα κηρύξει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.Χαρίτων. Ανήμερα της εορτής, αύριο πρωί 6ης Αυγούστου, θα τελεσθεί στην ιερά Μονή, η ακολουθία του Όρθρου και της θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντων ιερέων της περιοχής.
Οι Κρανιώτες ανέκαθεν τιμούσαν την εορτή της Μεταμορφώσεως με την παρουσία τους στη Μονή, τόσο κατά την παραμονή της εορτής, όσο και ανήμερα. Πολλοί δε είναι εκείνοι, οι οποίοι συνεχίζουν να κοιμούνται το βράδυ της παραμονής της εορτής στη Μονή, ζώντας με κατανυκτικό τρόπο αυτή τη μεγάλη εορτή της χριστιανοσύνης. Παράλληλα, δεν λείπουν και τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα (φασολάδα, ελιές, σταφύλια κ.ά.) που με περισσή αγάπη ετοιμάζουν οι συμπατριώτες μας για τους προσκυνητές της Μονής.

5 Αυγούστου 1923: Ο θάνατος του Λήσταρχου Θωμά Γκαντάρα - Η ιστορική αλήθεια για τον θάνατό του

   

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ

Στις 5 Αυγούστου 1923 ο Λήσταρχος Θωμάς Γκαντάρας από την Άκρη Ελασσόνας άφηνε την τελευταία του πνοή στα βουνά των Χασίων, επιβεβαιώνοντας το ευαγγελικό «μάχαιραν έδωκας, μάχαιραν θα λάβεις…». Ο συμπατριώτης μας Γιώργος Μπαλής μετά από ενδελεχή έρευνα των πηγών παραθέτει στο βιβλίο του: «Το βιβλίο επισκεπτών της μονής Παλαιοκαρυάς της Κρανιάς Ελασσόνας (ιστορικές πληροφορίες και γεγονότα 1917-1929)» (Λάρισα, 2018), τις ιστορικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Θωμά Γκαντάρα. Αποκαθίσταται έτσι η ιστορική αλήθεια του γεγονότος του θανάτου τού και επονομαζόμενου «Μαύρου Λήσταρχου». Επιπλέον, στην εν λόγω έρευνα δημοσιεύονται και στοιχεία Κρανιωτών και Λουτριωτών οι οποίοι είχαν σχέση με τη ληστοκρατία στην περιοχή.

Το βιβλίο του Γιώργου Μπαλή παρουσιάστηκε στον Σύλλογο Κρανιωτών Λάρισας.

Χρήστος Γκουνέλας

Ακολουθεί το σχετικό μέρος από το βιβλίο: 

Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Ηλεκτρονικό Περιοδικό "Ἐν Ὀλύμπῳ" - Νέο Τεύχος, 29.


Το ηλεκτρονικό Περιοδικό "Ἐν Ὀλύμπῳ" είναι τριμηνιαία έκδοση του Δικτύου Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την Ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας "Κέντρο τέχνης, λόγου και κοινωνικής δράσης".

Διευθύντρια Σύνταξης και Έκδοσης του Περιοδικού είναι η αεικίνητη συμπατριώτισσά μας εκπαιδευτικός Ελένη Μπλιούμη, MSc Δημιουργικής Γραφής & Λογοτεχνικής Συγγραφής. 

Πρόκειται για ένα Περιοδικό αληθινό καύχημα για την Ελασσόνα και την ευρύτερη περιοχή. 

Ήδη αναρτήθηκε ηλεκτρονικά το τελευταίο τεύχος (29ο) του Περιοδικού.

Στη σχετική Ιστοσελίδα του περιοδικού είναι δυνατόν να διαβάσετε όχι μόνο τα αξιόλογα άρθρα του τελευταίου τεύχους, αλλά και να αναζητήσετε και να διαβάσετε όλα τα προηγούμενα τεύχη. 

Επίσης, όποιος επιθυμεί μπορεί να συμμετέχει με άρθρα που αφορούν τον τόπο μας, εφόσον πρώτα πραγματοποιηθεί η εγγραφή στον Σύλλογο ΔΙ.Κ.Ε.ΕΛ. 

Ευχόμαστε ολόψυχα να είναι καλοτάξιδο και αυτό το τεύχος του περιοδικού και καλή δύναμη σε όλους τους συντελεστές του. 

Δείτε την Ιστοσελίδα του Περιοδικού πατώντας ΕΔΩ.

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος πατώντας ΕΔΩ

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Συγκρότηση Επιτροπής Πολιτών για την διάσωση της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Γιαννωτών

 


Συγκροτήθηκε  Επιτροπή Πολιτών  με σκοπό την διάσωση και αποκατάσταση της της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Γιαννωτών στο Δήμο Ελασσόνας.


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Γιαννωτών Ελασσόνας είναι το μοναδικό πολιτιστικό, θρησκευτικό και ιστορικό κληροδότημα της περιοχής.

Υπήρξε πόλος έλξης, τόπος προορισμού, λατρείας και προσκυνήματος για αιώνες με αξιοζήλευτη ιστορική, θρησκευτική, πολιτιστική και λαογραφική διαδρομή. Σ αυτόν τον τόπο αναπτύχθηκαν δεσμοί με τα όμορα χωριά ( Κρανέα, Λουτρό, Άκρη) και της ευρύτερης περιοχής.

Σ αυτόν τον χώρο έμαθε τα πρώτα του γράμματα ο μεγάλος προεπαναστατικός ήρωας Νικοτσάρας. Επίσης, το μοναστήρι το 1823 πυρπολήθηκε από τους τούρκους εξαιτίας των υπηρεσιών που πρόσφερε στην μεγάλη επανάσταση του Γένους.


Η Αγία Τριάδα είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο όπως αυτό περιγράφεται στην Υπουργική απόφαση Φ 32/Β1/55/28/75/1994 και αποτυπώνεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο Φ.Ε.Κ. 406 τεύχος Β της 03/06/1994 με ζώνη προστασίας 300 μέτρων.

Πριν από το Πάσχα, τέλος Απριλίου, έγινε στο μοναστήρι διάρρηξη και κλοπή των βημόθυρων (εξαιρετικά δείγματα ξυλογλυπτικής όπως και όλο το τέμπλο) της Ωραίας Πύλης του Ιερού. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος τις επόμενες μέρες κλιμάκιο της μητροπόλεως Ελασσόνας αφαίρεσε τις φορητές εικόνες καθώς και τμήμα του τέμπλου με σκοπό την συντήρηση και φύλαξή τους.

Η φθίνουσα πορεία του μνημείου επιταχύνεται σ έναν τόπο που η ερήμωση ελλοχεύει και θα ήταν ιστορικά άδικο να χαθεί ένα τόσο σημαντικό μνημείο.

Για τους λόγους αυτούς σε συνέλευση των ανθρώπων του χωριού με τον συντονισμό του τοπικού Προέδρου, αποφασίστηκε και έγινε η συγκρότηση Επιτροπής πολιτών του χωριού για την διάσωση και αποκατάσταση της Ι. Μ. Αγίας Τριάδας.


Κύριος στόχος και προτεραιότητα της επιτροπής είναι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να συντηρηθεί το καθολικό της Μονής με τις αρμόζουσες επεμβάσεις, όπως είναι:

1.     Στεγανοποίηση σε ορισμένα σημεία της στέγης του οικοδομήματος

2.     Έλεγχος της στατικότητας και παρεμβάσεις όπου χρειάζονται

3.     Συντήρηση των αγιογραφιών

4.     Ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του μοναστηριού

Απώτερος στόχος είναι η εκπόνηση-σύνταξη μελέτης ολοκληρωτικής αναστήλωσης και αποκατάστασης του ιστορικού αυτού μνημείου.


Με εκτίμηση

Τα μέλη της Επιτροπής

1.     Καρακώστα Τριάδα

2.     Καρατάσιος Δημήτριος

3.     Κεδράς Κωνσταντίνος

4.     Κουκότσικα Παρασκευή

5.     Ντελή Φρειδερίκη

6.     Κώτσιας Κωνσταντίνος

7.     Παπαδημόπουλος Δημήτριος

8.     Παπανικολάου Χρήστος

9.     Τάχατος Νικόλαος

Η Επιτροπή είναι ανοιχτή σε όποιον/α θέλει και μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια.

Πηγή: larissanet.gr

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Το Σάββατο ο χορός του Δευκαλίωνα στην Κρανιά - Πρόσκληση

 


Ο Α.Σ. ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ ΚΡΑΝΕΑΣ σας προσκαλεί στην ετήσια Χοροεσπερίδα που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 3 Αυγούστου, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κρανέας και αναμένουμε να περάσουμε μία υπέροχη βραδιά γεμάτη διασκέδαση και χορό!!
Θα χαρούμε πολύ να σας έχουμε όλους δίπλα μας, για να στηρίξουμε την προσπάθεια της Ιστορικής μας ομάδας, ώστε να πρωταγωνιστήσει ξανά στα σαλόνια της ΕΠΣΛ.
Μη λείψει κανείς!!
Πλούσια Λαχειοφόρος Αγορά!!