Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Συγκρότηση Επιτροπής Πολιτών για την διάσωση της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Γιαννωτών

 


Συγκροτήθηκε  Επιτροπή Πολιτών  με σκοπό την διάσωση και αποκατάσταση της της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Γιαννωτών στο Δήμο Ελασσόνας.


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Γιαννωτών Ελασσόνας είναι το μοναδικό πολιτιστικό, θρησκευτικό και ιστορικό κληροδότημα της περιοχής.

Υπήρξε πόλος έλξης, τόπος προορισμού, λατρείας και προσκυνήματος για αιώνες με αξιοζήλευτη ιστορική, θρησκευτική, πολιτιστική και λαογραφική διαδρομή. Σ αυτόν τον τόπο αναπτύχθηκαν δεσμοί με τα όμορα χωριά ( Κρανέα, Λουτρό, Άκρη) και της ευρύτερης περιοχής.

Σ αυτόν τον χώρο έμαθε τα πρώτα του γράμματα ο μεγάλος προεπαναστατικός ήρωας Νικοτσάρας. Επίσης, το μοναστήρι το 1823 πυρπολήθηκε από τους τούρκους εξαιτίας των υπηρεσιών που πρόσφερε στην μεγάλη επανάσταση του Γένους.


Η Αγία Τριάδα είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο όπως αυτό περιγράφεται στην Υπουργική απόφαση Φ 32/Β1/55/28/75/1994 και αποτυπώνεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο Φ.Ε.Κ. 406 τεύχος Β της 03/06/1994 με ζώνη προστασίας 300 μέτρων.

Πριν από το Πάσχα, τέλος Απριλίου, έγινε στο μοναστήρι διάρρηξη και κλοπή των βημόθυρων (εξαιρετικά δείγματα ξυλογλυπτικής όπως και όλο το τέμπλο) της Ωραίας Πύλης του Ιερού. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος τις επόμενες μέρες κλιμάκιο της μητροπόλεως Ελασσόνας αφαίρεσε τις φορητές εικόνες καθώς και τμήμα του τέμπλου με σκοπό την συντήρηση και φύλαξή τους.

Η φθίνουσα πορεία του μνημείου επιταχύνεται σ έναν τόπο που η ερήμωση ελλοχεύει και θα ήταν ιστορικά άδικο να χαθεί ένα τόσο σημαντικό μνημείο.

Για τους λόγους αυτούς σε συνέλευση των ανθρώπων του χωριού με τον συντονισμό του τοπικού Προέδρου, αποφασίστηκε και έγινε η συγκρότηση Επιτροπής πολιτών του χωριού για την διάσωση και αποκατάσταση της Ι. Μ. Αγίας Τριάδας.


Κύριος στόχος και προτεραιότητα της επιτροπής είναι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να συντηρηθεί το καθολικό της Μονής με τις αρμόζουσες επεμβάσεις, όπως είναι:

1.     Στεγανοποίηση σε ορισμένα σημεία της στέγης του οικοδομήματος

2.     Έλεγχος της στατικότητας και παρεμβάσεις όπου χρειάζονται

3.     Συντήρηση των αγιογραφιών

4.     Ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του μοναστηριού

Απώτερος στόχος είναι η εκπόνηση-σύνταξη μελέτης ολοκληρωτικής αναστήλωσης και αποκατάστασης του ιστορικού αυτού μνημείου.


Με εκτίμηση

Τα μέλη της Επιτροπής

1.     Καρακώστα Τριάδα

2.     Καρατάσιος Δημήτριος

3.     Κεδράς Κωνσταντίνος

4.     Κουκότσικα Παρασκευή

5.     Ντελή Φρειδερίκη

6.     Κώτσιας Κωνσταντίνος

7.     Παπαδημόπουλος Δημήτριος

8.     Παπανικολάου Χρήστος

9.     Τάχατος Νικόλαος

Η Επιτροπή είναι ανοιχτή σε όποιον/α θέλει και μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια.

Πηγή: larissanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου