Με δύο νέα βιβλία και με κέντρο αναφοράς τη Μονή Παλαιοκαρυάς της Κρανιάς ο συγγραφέας - ερευνητής Γιώργος Μπαλής έρχεται να συμπληρώσει το μωσαϊκό της ιστορίας της Κρανιάς και της γύρω περιοχής. Τα νέα αυτά βιβλία θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Δεκέμβρη 2018 που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Κρανιωτών Λάρισας και Περιχώρων "Η Ξηροκρανιά". Αξίζει να σημειωθεί πως το βιβλίο των Επισκεπτών της Μονής Παλαιοκαρυάς είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Γιώργου Μπλάντα.
Το Ιστολόγιο εύχεται να είναι καλοτάξιδα και αυτά τα βιβλία του Γιώργου Μπαλή και να αγκαλιαστούν από τους φιλίστορες συμπατριώτες μας, όπως ακριβώς συνέβη και με τα προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα.
Χρήστος Γκουνέλας
Δύο νέα βιβλία του Γεωργίου Μπαλή, θα παρουσιαστούν την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας και περιχώρων «Η Ξηροκρανιά», στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του συλλόγου.
Το πρώτο βιβλίο έχει τίτλο, «Το βιβλίο επισκεπτών της Μονής Παλαιοκαρυάς της Κρανιάς Ελασσόνας (Ιστορικές πληροφορίες και γεγονότα 1917-1929)», το οποίο θα παρουσιάσει ο εκπαιδευτικός, κ. Ευθύμιος Λιάπης.
Στον πρόλογο του βιβλίου, ο Γιώργος Μπαλής αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από τη μελέτη των εγγραφών-ενθυμήσεων, των επισκεπτών, στο βιβλίο της Μονής Παλαιοκαρυάς, με τον τίτλο, Αναμνηστικόν Λεύκωμα ξενιζομένων επισκεπτών Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιοκαρυάς Δεσκάτης, διαπίστωσα ότι στις σελίδες του, είναι καταχωρημένες αξιόλογες ιστορικές πληροφορίες, με τις οποίες διευκρινίζονται ή συμπληρώνονται κενά για γεγονότα και καταστάσεις της περιόδου 1917-1929, με τοπικό και γενικότερο, ιστορικό ενδιαφέρον.»
Το δεύτερο Βιβλίο-Λεύκωμα, με τον τίτλο «Το Τέμπλο της Μονής Παλαιοκαρυάς», είναι ένα, από κοινού δημιούργημα, του Αρχιτέκτονα Μηχανικού, Βασίλη Τσολάκη, με τον Γιώργο Μπαλή, συγγραφέα- ερευνητή. Για το βιβλίο θα μιλήσει, η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Ματίνα Παπαναστασούλη.
Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς του, το Βιβλίο –Λεύκωμα, έγινε με σκοπό, της παρουσίασης του ζωγραφικού και ξυλόγλυπτου διακόσμου του τέμπλου της Μονής Παλαιοκαρυάς, καταβάλλοντας, κάθε δυνατή προσπάθεια περιγραφής του, επιχειρώντας έναν απλό στην έκφραση, αλλά και όσο το δυνατόν, λεπτομερή, σχολιασμό της καλλιτεχνικής θεματογραφίας του ζωγραφικού και ξυλόγλυπτου διακόσμου, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη αυτού του ιστορικού μνημείου.
Φίλε Γιώργο εύχομαι το νέο σου βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.Η αγάπη για τον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε και η προσφορά σου για τον συνάνθρωπο είναι τα στοιχεία εκείνα που σου δίνουν έμπνευση και δύναμη ώστε να συνεχίσεις να εργάζεσαι για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ιστορία της κρανιάς!!!Η ύπαρξη του Μοναστηριού μαρτυρά ότι ο τόπος μας,διαχέεται από μεγάλες ενεργειακές δυνάμεις. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το άγονο μέρος έβγαλε και συνεχίζει να βγάζει μεγάλες προσωπικότητες οι οποίες διακρίνονται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο.Εύχομαι να είσαι γερός και δυνατός και να συνεχίζεις να εμπλουτίζεις τις γνώσεις μας, σχετικά με την ιστορία της Κρανιάς!!! Νικόλαος Β. Μαγκούτας
ΑπάντησηΔιαγραφή