Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Π.Λάλου, μαζί με φωτο/Λεύκωμα Καλοχώρι, Τόϊβασι, του ΜΕΣ την Τρίτη 15 Ιανουαρίου στο ΔΩΛ.
Το βιβλίο Λεύκωμα «ΚΑΛΟΧΩΡΙ- Τόϊβασι- Ανθρώπων Μνήμες, Φωτογραφικό Λεύκωμα» του Συλλόγου ΜΕΣ Καλοχωρίου Λάρισας, παρουσιάζεται την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019, ώρα 6,30 μ.μ. στην αίθουσα του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ- ΔΩΛ Λάρισας. Το Λεύκωμα είναι συλλογή εκατοντάδων ασπρόμαυρων παλιών φωτογραφιών, από τα σεντούκια των κατοίκων του Καλοχωρίου (παλιό Ορτά Τόϊβασι) κυρίως, αλλά και των δύο άλλων χωριών Τόϊβασι που συγκέντρωσε ο Σύλλογος ΜΕΣ Καλοχωρίου Λάρισας, διασώζοντας τα ήθη της περασμένης ζωής. Οι πιο παλιές είναι από τις αρχές του περασμένου αιώνα, σε στιγμές οικογενειακές, του στρατού, του Σχολείου, των γλεντιών- εορτών- γάμων- βαφτίσεων, την κτηνοτροφική ζωή (οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν μετακινούμενοι-σκηνίτες κτηνοτρόφοι που πήγαιναν τους θερινούς μήνες μέχρι τα βουνά των Σκοπίων- Ιστόκ Οχρίδας) και άλλες ενότητες. Μια κιβωτός μνήμης διασώθηκε από τη φθορά του χρόνου και τα πρόσωπα των φωτογραφιών θα έχουν να διηγηθούν παλιές χαρές και οικογενειακές ιστορίες με χίλιες λέξεις. Η προσπάθεια χρόνων των νέων του Συλλόγου ΜΕΣ ολοκληρώθηκε με την εκτύπωση του Λευκώματος, με την ευγενή χορηγία του συγχωριανού επιχειρηματία Ελευθερίου Μ. Σαΐτη, στη μνήμη των γονέων του Φραγκίτσας και Μιχάλη Σαΐτη. Ο συγγραφέας- γιατρός κ .Νίκος Παπαθεοδώρου στην εκδήλωση θα μιλήσει για το Λεύκωμα ΚΑΛΟΧΩΡΙ. Στην αρχή της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί βίντεο (δημιουργία των μελών του ΜΕΣ) με τις εντυπωσιακότερες φωτογραφίες.
Μαζί θα παρουσιαστεί και το βιβλίο «Τα 3 χωριά Τόϊβασι, Καλοχώρι- Χειμάδι- Νέσσων, Ιστορία και μνήμες» του Παύλου Λάλου (δημοσιογράφου- συγγραφέα). Ομιλητές ο κ. Κ.Σπανός (ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ), ο φιλόλογος κ. Κώστας Πάνος και η συγγραφέας-δασκάλα κ.Κούλα Λέτνζιου-Τρίκου. Το βιβλίο είναι μια συνολική μελέτη του πολιτιστικού αποτυπώματος (Ιστορία, Λαογραφία) των κατοίκων των 3 χωριών Καλοχώρι- χειμάδι-Νέσσων (παλιό Τόϊβασι), στην πλειοψηφία τους Ελληνόβλαχοι με ρίζες στο Περιβόλι της Πίνδου, που ολοκληρώθηκε με έρευνα 3 χρόνων. Χρειάστηκε να γίνει επίσκεψη- ταξίδι στο βουνό Γκαλισίτσα της Οχρίδας, όπου πριν έναν αιώνα οι παππούδες των Τοϊβασιτών είχαν τους θερινούς οικισμούς Πάνω και Κάτω Καλύβια Ιστόκ. Για πρώτη φορά δημοσιεύεται φωτογραφία της επιγραφής στην εικόνα του 1888 της Παναγίας του ναού της Σελίτσιανης, με αφιέρωση Περιβολιωτών που μετά έγιναν κάτοικοι Τόϊβασι. Περιλαμβάνει το βιβλίο την έρευνα στο αρχείο της Κοινότητας Τόϊβασι- Καλοχωρίου, Συμβόλαια αγοράς από τούρκους Κονιάρους και 110 σελίδες αφηγήσεις κατοίκων.
* Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο τόσο το βιβλίο του συμπατριώτη μας Παύλου Λάλου, όσο και το Λεύκωμα του ΜΕΣ Καλοχωρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου