Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

«Ζήσαμε εφιάλτη» φωνάζουν οι Κρανιώτες



«Ζήσαμε έναν εφιάλτη. Τα Πάθη του Χριστού ετεροχρονισμένα» δηλώνουν στην «Ε» οι Κρανιώτες


* ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ 10 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ * ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ ΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΗ Η ΔΕΥΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ * ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ



Μαίνεται η αντιπαράθεση των κατοίκων της Κρανιάς Ελασσόνας με τη δημοτική αρχή για την καταλληλότητα του νερού, μετά τα πολλά κρούσματα γαστρεντερικών διαταραχών που σημειώθηκαν σε κατοίκους αλλά και επισκέπτες της ορεινής κοινότητας κατά τις ημέρες του Πάσχα.

Μπορεί να έχει περάσει μία εβδομάδα και πλέον από τα πρώτα περιστατικά που καταγράφηκαν στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας της περιοχής και –ορισμένα - σε Νοσοκομεία, ωστόσο συναισθήματα, όπως οργή, αγανάκτηση και ανησυχία παραμένουν έντονα ακόμα.

Χθες η «Ε» βρέθηκε στην Κρανιά. Είχε προηγηθεί μια θυελλώδης συνάντηση κατοίκων και εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, το προηγούμενο βράδυ στο χωριό. Στο στόχαστρο των Κρανιωτών η δημοτική αρχή του Νίκου Ευαγγέλου, την οποία κατηγορούν για την καθυστερημένη παρέμβαση της ΔΕΥΑ, για προσπάθεια υποβάθμισης ενός σημαντικού γεγονότος που είχε κι έχει πολλές συνέπειες στο χωριό αλλά και για αδιαφορία. Αγανάκτηση για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής και ανησυχία για την καταλληλότητα του νερού. Στο κενό φαίνεται να έπεσε λοιπόν η προσπάθεια της ηγεσίας της Δημοτικής Επιχείρησης να πείσει το βράδυ της Τρίτης τους Κρανιώτες ότι το νερό πλέον είναι κατάλληλο προς πόση, κατά τη διάρκεια ανοικτής συνέλευσης, στην οποία το κλίμα ήταν έντονα φορτισμένο, με πολλές αντεγκλήσεις.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ


Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Ανάστασης, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε κατοίκους του χωριού. Διάρροιες, εμετοί και ρίγος ήταν τα συμπτώματα που καταγράφηκαν στα Κέντρα Υγείας Ελασσόνας και Δεσκάτης. Τα περιστατικά αυξήθηκαν την Κυριακή του Πάσχα και κορυφώθηκαν τη δεύτερη μέρα. Η ΔΕΥΑ Ελασσόνας ενημερώθηκε το πρωί της Δευτέρας και αμέσως δόθηκε εντολή στον υδρονομέα του χωριού για άμεση εκτροπή του πηγαίου νερού που έρχεται από την εφεδρική πηγή του Δ.Δ. Άκρης, από τη δεξαμενή υδροδότησης και αύξησε άμεσα την παροχή χλωρίου στη δεξαμενή. Να σημειωθεί ότι το χωριό υδρεύεται βασικά από τη γεώτρηση της Βαλανίδας και τους τελευταίους 2,5 μήνες γίνεται επιπλέον χρήση του νερού από την Άκρη. Στο σημείο αυτό καταγράφεται η πρώτη διαφωνία Κρανιωτών και ΔΕΥΑ. Οι πρώτοι δήλωναν στην «Ε» ότι «η πηγή της Άκρης χρησιμοποιήθηκε μετά από καιρό τη Μεγ. Εβδομάδα για να ενισχυθεί η ποσότητα νερού του δικτύου, λόγω αυξημένης παρουσίας του κόσμου στο χωριό για τις ημέρες του Πάσχα. Την Τρίτη το πρωί η ΔΕΥΑ πήρε δείγματα νερού από 4 σημεία (ένα από τη γεώτρηση της Βαλανίδας, ένα από το πηγαίο νερό, και από δύο σπίτια του οικισμού). Στο σημείο αυτό καταγράφεται η επόμενη διάσταση των δύο πλευρών. Οι Κρανιώτες υποστηρίζουν ότι τα δείγματα ελήφθησαν από το σπίτι του αντιδημάρχου και από μίας δημοτικής υπαλλήλου. Ο αντίλογος της ΔΕΥΑ αναφέρει ότι «από οπουδήποτε κι αν λαμβάνονταν τα δείγματα, το δίκτυο είναι ενιαίο, οπότε η ποιότητα του νερού είναι ίδια».

ΧΛΩΡΙΩΣΗ ΚΑΙ… ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Στη συνέχεια έγινε προληπτική εκκένωση και επαναπλήρωση της δεξαμενής ύδρευσης καθώς και συντήρηση του συστήματος χλωρίωσης. Εδώ φαίνεται να επικεντρώνεται το πρόβλημα. Σύμφωνα με τους κατοίκους της Κρανιάς «στη συζήτηση που έγινε το βράδυ της Τρίτης τα στελέχη της ΔΕΥΑ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προέκυψε πρόβλημα στο σύστημα χλωρίωσης».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτεθειμένες σ’ έναν τέτοιο κίνδυνο είναι αρκετές ΔΕΥΑ Καλλικρατικών Δήμων. Η ελλιπέστατη στελέχωση των Υπηρεσιών με προσωπικό, ιδιαίτερα τεχνικό και η έλλειψη χρημάτων δεν επιτρέπουν τη σωστή χρήση συστημάτων τηλεμετρίας που θα ελαχιστοποιούσαν τέτοιους κινδύνους. Η ΔΕΥΑ Ελασσόνας απέκτησε μεν σύστημα τηλεμετρίας, αλλά με 6 άτομα προσωπικό (εκ των οποίων ένας διευθυντής, ένας υδραυλικός, 2 ΑμεΑ, 2 υδρομετρητές), είναι δύσκολο να «καλυφθούν» 57 χωριά.

Και μπορεί η ΔΕΥΑ, αλλά και η Δ/νση Υγιεινής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, (η οποία πήρε δείγματα στις 3 Μαΐου) να ανακοίνωσαν ότι «τα δείγματα προωθήθηκαν στο εργαστήριο της ΔΕΥΑ Λάρισας για τη διενέργεια των απαραίτητων αναλύσεων, οι οποίες έδειξαν ότι από τις 4 εστίες που ελήφθησαν δείγματα μόνο σ’ αυτή της Άκρης εντοπίστηκε μικρή μικροβιακή επιβάρυνση, αλλά γενικότερα δεν υπάρχει θέμα καταλληλότητας του νερού», ωστόσο οι κάτοικοι της Κρανιάς δεν πείθονται και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν –ακόμη και για μαγείρεμα- εμφιαλωμένο νερό. Απευθύνουν δε το ερώτημα: «πόσο αξιόπιστη είναι η έρευνα, όταν το ένοχο νερό που προκάλεσε τόσα προβλήματα στην υγεία μας, δεν υπήρχε πλέον στην δεξαμενή, αφού προηγήθηκε εκτροπή του πηγαίου νερού της Άκρης;».

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ

«Πεθάναμε και αναστηθήκαμε. Ζήσαμε τα Πάθη του Χριστού με μια μικρή χρονική καθυστέρηση. Προσωπικά χρειάστηκε να νοσηλευθώ στο ΓΝΛ, απ΄ όπου πήρα εξιτήριο μετά από 8 ώρες, αφού πρώτα μου χορηγήσανε πολλές φιάλες ορού» δήλωσε στην «Ε» ο Αναστάσιος Στατήρης. Μας εξιστορεί τις δύσκολες ώρες που πέρασε, αυτός και η συγχωριανή του Χρυσούλα Καλιακούδα, στους διαδρόμους των Επειγόντων του Νοσοκομείου.

Σε ανάλογο ύφος και με την οργή να κυριαρχεί στα λόγια τους κι άλλοι κάτοικοι του χωριού που συναντήσαμε χθες στα καφενεία του χωριού. Πολλοί δε ζητούν την παρέμβαση του Εισαγγελέα.

Ο πρώην κοινοτάρχης Κρανιάς Θ. Καλιακούδας αναρωτιέται «ποια άλλη αιτία, εκτός από το πρόβλημα στο νερό θα μπορούσε να προκαλέσει τόσα πολλά εκτεταμένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο ιδιοκτήτης του καφενείου Απ. Λάλος μάς δείχνει τα εμφιαλωμένα νερά των πελατών του στα τραπέζια. Κανείς δεν τολμά να πλέον πιει από τη βρύση νερό. Αυτά που περάσαμε, δεν το εύχομαι ούτε στον χειρότερο εχθρό μου. Κάθε σπίτι είχε κι από ένα περιστατικό. Μην ακούτε αυτά που λέγονται για 50-70 κρούσματα. Το χωριό είχε τις ημέρες του Πάσχα 3.500 κόσμο και τη δεύτερη μέρα οι 1.500 όπου φύγει-φύγει. Δεν πήγαν μόνο στα πλησιέστερα Κέντρα Υγείας, αλλά και στα Νοσοκομεία των πόλεών τους. Άλλοι πάλι τη βγάλανε στο σπίτι τους, για ώρες όμως στην τουαλέτα. Ανοίξανε εκτάκτως τα φαρμακεία, όπου μέσα σε λίγα λεπτά άδειασαν τα ράφια από τα σχετικά φάρμακα. Το ίδιο και τα σούπερ μάρκετ, τα οποία ξέμειναν από εμφιαλωμένα νερά». Όση ώρα μιλάει ο κ. Απόστολος, οι θαμώνες του καφενείου …ωρύονται για την ανευθυνότητα της δημοτικής αρχής. «Ούτε καν ένα φορτηγό με εμφιαλωμένα νερά δεν έστειλε ο δήμος». Από τα πυρά τους δεν ξέφυγε κι ο δήμαρχος Νίκος Ευαγγέλου. «Έστειλε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ να μας ενημερώσει. Γιατί δεν ήρθε ο ίδιος; Για να ζητήσει την ψήφο μας, θα έρθει;».

Αν κι έχουν περάσει ώρες από τη συνέλευση που έγινε σε αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου, παραμένει εξοργισμένος για τις απαντήσεις που έλαβε από τη Δημοτική Επιχείρηση και ο έτερος ιδιοκτήτης καφενείου στην Κρανιά. Ο κ. Γιάννης αναφέρεται ταυτόχρονα και στις οικονομικές συνέπειες που άφησε πίσω της η γαστρεντερίτιδα που χτύπησε το χωριό. «Σε πολλά κρεοπωλεία έμειναν απούλητα τα αρνιά που είχαν παραγγείλει για την Πρωτομαγιά και την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής. Πώς θα έρθουν ξανά οι επισκέπτες το καλοκαίρι στο χωριό, όταν γνωρίζουν ότι το δίκτυο ύδρευσης δεν είναι ασφαλές; Οι δικαιολογίες που επιστράτευσαν στην καθυστερημένη ενημέρωση που είχαμε το βράδυ της Τρίτης ήταν για ιθαγενείς. Προκαλέσαμε τους ανθρώπους της ΔΕΥΑ να πιούνε νερό από τη βρύση και αρνήθηκαν. Για τέτοια υπευθυνότητα μιλάμε».

Ρεπ.: Γ. Ρούστας

Φωτ.: Κ. Τσάντζος

4 σχόλια:

  1. Τρείς είναι οι υπαίτιοι
    α)αυτός που άνοιξε την βάνα της συγκεκριμένης δεξαμενής.
    β)αυτός που έδωσε την εντολή να ανοίξει η βάνα από την συγκεκριμένη δεξαμενή,
    γ)αυτός που είναι υπεύθυνος να ελέγχει την κατάλληλότητα του νερού από την συγκεκριμένη δεξαμενή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν δεν βγουνε να πουν την αληθεια μην πατησουν το ποδαρι τους πανω.τελος στην κοροιδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να μας πούνε σήμερα στην Κρανιά ο κ.Ευαγγέλου το τσιπουράκι το ήπιε με εμφιαλωμένο νερό ή τής βρύσης;
    Σε άλλα χωριά,όταν πίνουμε τσίπουρο ρωτάνε, με ή χωρίς γλυκάνισο,
    Στο δικό μας ρωτάνε με εμφιαλωμένο ή βρύσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή