Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Δήμος Ελασσόνας: Ξεκινά η κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στην Κρανέα

 



Υπεγράφη η σύμβαση του έργου με την ανάδοχο εταιρεία


Τη σύμβαση για την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στην Κοινότητα Κρανέας Ελασσόνας υπέγραψε την Τρίτη 27 Ιουλίου ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας κ. Ιππ. Τζιουμακλής με τον εκπρόσωπο της εταιρείας «ΤΕΔΡΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με έδρα την Λάρισα, κ. Ιωάννη Τόλιο και τον συνεργάτη του κ. Παντελή Γκλιάο. 

Το έργο έχει τίτλο «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Δημοτικής Κοινότητας Κρανέας Ελασσόνας» προϋπολογισμού 1.592.845,53 € και η δημοπρασία του έργου έγινε μέσω του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Με την ευκαιρία της υπογραφής της σύμβασης ο κ. Γάτσας δήλωσε: «Η συλλογή και επεξεργασία λυμάτων αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ο Δήμος Ελασσόνας προχωρά στην υλοποίηση ενός έργου πνοής για την περιοχή της Κρανέας. Με την υπογραφή της σύμβασης βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υλοποίησης του έργου, με τη  οποία επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας της ευρύτερης περιοχής. Η Δ.Ε.Υ.Α. Ελασσόνας έδωσε ιδιαίτερη προτεραιότητα στη δρομολόγηση του έργου, καθώς στοχεύει στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών λυμάτων για όλους τους οικισμούς, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει την υποχρέωση για την λειτουργία βιολογικών καθαρισμών και δικτύων ακαθάρτων σε οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων. Η συνεργασία όλων φέρνει αυτά τα αποτελέσματα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε σε όλα τα επίπεδα». 

ΑNTIKEIMENO ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ

Το έργο αφορά την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του οικισμού Κρανιάς και την διασύνδεση του τελικού φρεατίου του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού (που βρίσκεται σε απόσταση ~50 m βορειοδυτικά των ορίων του γηπέδου της ΕΕΛ) με το φρεάτιο άφιξης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (εντός του γηπέδου).

Το αντικείμενο των δημοπρατούμενων έργων περιλαμβάνει: 

Τμήμα Ι 

την εκπόνηση της Οριστικής Μελέτης, της μελέτης Εφαρμογής και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας (έκδοση άδειας δόμησης, άδειας λειτουργίας κλπ)

την κατασκευή των έργων Πολιτικού Μηχανικού 

την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού

την θέση σε αποδοτική λειτουργία και τις δοκιμές ολοκλήρωσης. 


Τμήμα ΙΙ 

την δοκιμαστική λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών (με εξαίρεση τις δαπάνες προμήθειας νερού, ηλεκτρικής ενέργειας και χημικών και μεταφοράς και διάθεσης των παραπροϊόντων επεξεργασίας {εσχαρίσματα, άμμος, ιλύς κτλ.}) 

Επίσης στο αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας περιλαμβάνεται η συντήρηση των εγκαταστάσεων επί 15 μήνες μετά το πέρας της 6μηνης δοκιμαστικής λειτουργίας καθώς και κάθε εργασία ή προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, η οποία είναι αναγκαία για την ολοκληρωμένη κατασκευή, την άρτια και αποδοτική λειτουργία του Έργου, έστω και αν δεν αναφέρεται ρητά στα Τεύχη Δημοπράτησης. 

Ο Ανάδοχος θα έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την επίτευξη των απαιτούμενων αποδόσεων επεξεργασίας όσον αφορά τις τελικές εκροές και την επεξεργασμένη ιλύ, οι οποίες πρέπει να είναι σύμφωνες με τα όσα καθορίζονται στο παρόν τεύχος καθώς και με τις εγγυήσεις που έχει υποβάλλει μαζί με την Τεχνική Προσφορά του.

3 σχόλια:

  1. Αν είχε κάνει μια βόλτα μέσα στο χωριό να δει πως είναι οι δρόμοι δεν θα μιλούσε για τον βιολογικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα λάθη συνεχίζονται , σα να αγοράζεις μια μηχανή αλλά δεν έχεις αμάξι να την βάλεις . Θα είναι έτοιμος ο βιολογικός αλλά οι αγωγοί όχι κι απ' ότι φαίνεται δεν θα είναι και σύντομα με αποτέλεσμα ένας βιολογικός που δεν θα δουλεύει και θα μείνει έρμαιο στο χρόνο και όπως έχει γίνει και σε άλλα μέρη θα τον ρημάξουν οι επιτήδειοι κι όταν χρειαστεί θα είναι μόνο τα ντουβαρια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1990, στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας ξεκινά ένα έργο πνοής για την περιοχή, ο βιολογικός καθαρισμός. Στόχος είναι, μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, παράλληλα με την ανάπτυξη του δικτύου αποχέτευσης.

    Ο βιολογικός καθαρισμός ήταν δευτεροβάθμιος και θα εξυπηρετούσε τους κατοίκους του Μαρκοπούλου και του Πόρτο Ράφτη, καθώς και τα Καλύβια με τον Κουβαρά. Όταν ήρθε η ώρα να αδειοδοτηθεί, ο νόμος άλλαξε και απαιτούσε τη δημιουργία τριτοβάθμιου βιολογικού, με διαφορετικές προδιαγραφές. Το έργο κρίθηκε ακατάλληλο και ένα εκατομμύριο ευρώ χάθηκαν, μαζί με πολλά από τα υλικά που κλάπηκαν από τις αφύλακτες εγκαταστάσεις. Ο βιολογικός ρήμαξε και κανείς ποτέ δεν λογοδότησε για τα χρήματα που έπεσαν, για μία ακόμη φορά, στη μαύρη τρύπα του Ελληνικού Δημοσίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή