Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Στη Δεσκάτη Γρεβενών μια νέα αγρότισσα καλλιεργεί κεχρί (ΦΩΤΟ)

 


Το κεχρί που ήταν αρκετά γνωστό στην αρχαία Ελλάδα, καθώς το καλλιεργούσαν συστηματικά κυρίως για την παρασκευή ψωμιού και ζυμαρικών. Σήμερα ίσως κάποιοι το γνωρίζουν ως τροφή για τα πτηνά. Στην πραγματικότητα , όμως, είναι ένα τρόφιμο με πολύτιμα συστατικά για την διατροφή μας.



Με αυτή την καλλιέργεια αποφάσισε να ασχοληθεί μια νέα αγρότισσα η Μαρία Μπότη που κατάγεται από την Δεσκάτη Γρεβενών και διαμένει στη Λάρισα. Μετά από πολλές συζητήσεις και έρευνες με επιστήμονες ξεκίνησε να καλλιεργεί το κεχρί και φαίνεται ότι τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά.



Μιλώντας στην ΕΡΤ 3 τόνισε ότι αυτό που την ώθησε περισσότερο να ασχοληθεί με το κεχρί είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαθέτει. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο θρεπτικό δημητριακό κατάλληλο για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.



“Η ιδέα για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου προϊόντος ήρθε όταν γνωστοί μου μου ανέφεραν το πρόβλημα με τη δυσανεξία στη γλουτένη. Ψάχνοντας για ένα εναλλακτικό προϊόν, είδα ότι σε χώρες της Ευρώπης το κεχρί έχει μεγάλη ζήτηση ως βρώσιμο δημητριακό για τον άνθρωπο. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι θα μπορούσαμε να το διαθέτουμε και εμείς στην Ελλάδα. Έτσι, αποφάσισα να ασχοληθώ με το κεχρί, αφού πρώτα ενημερώθηκα για τις έρευνες που έχουν γίνει σε χώρες του εξωτερικού και βλέποντας σε ποιες χώρες παράγεται. Θεώρησα ότι και στο δικό μου χωράφι μπορεί να παραχθεί. Κάναμε ανάλυση του εδάφους και διαπιστώσαμε ότι το χώμα μπορεί να υποστηρίξει αυτή την καλλιέργεια , την οποία εντάξαμε και στη βιολογική. Μετά από τρία χρόνια διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης σε ημιορεινές περιοχές, όπως είναι η περιοχή μας”.




Τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά και φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο παίζει το μικροκλίμα της περιοχής καθώς το κεχρί θέλει ζέστη . Η παραγωγή είναι καλή, όπως και οι αναλύσεις που δείχνουν ότι πρόκειται για ένα προϊόν που μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική διατροφή.




“Είμαστε σε συζητήσεις με μύλους σε όλη την Ελλάδα για να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους που θα μας οδηγήσουν να το εντάξουμε στην ελληνική διατροφή, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην ζυθοποιία, δηλαδή να παραχθεί μπύρα από κεχρί”, υποστήριξε η Μαρία Μπότη η οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που την βοήθησαν να στηριχθεί αυτή η καλλιέργεια.




Συγκεκριμένα ο Μίμης Λάμαρης που την βοήθησε στην σπορά και στον αλωνισμό της καλλιέργειας, ο Γιάννης Ρίβας που είναι συντάκτης δηλώσεων ΟΣΔΕ και η Λαμπρινή Κόγιου νομικός.



“Το κεχρί, εκτός του ότι είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα νιασίνη, φολικό οξύ και Β6. Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό και ψευδάργυρο”, σημείωσε η Μαρία Μπότη και πρόσθεσε ότι “η σύγχρονη καλλιέργεια προϊόντων ανοίγει νέους ορίζοντες και καλύπτει μεγάλο φάσμα έρευνας και εργασιών. Επειδή είμαστε προ των πυλών για νέα προγράμματα, οι νέοι άνθρωποι που θα μπουν στη γεωργία να θυμούνται ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Οι σημερινές απαιτήσεις βασίζονται σε επαγγελματίες αγρότες”.



Τέλος, να σημειωθεί ότι η σπορά γίνεται τον Μάιο και μετά από τρεις μήνες ο αλωνισμός εφόσον όλα πάνε καλά.

Πηγή: ertnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου