Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Οι Άγιοι Απόστολοι της Κρανιάς

   


Το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων

Εορτή των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων σήμερα και γιορτάζει το παλαιό ομώνυμο ξωκλήσι στα Βόρεια της Κρανιάς, αμέσως μετά το πέρασμα του φαραγγιού της Χράπας.
Επιλέξαμε, λοιπόν, μια προσωπική αφήγηση του αείμνηστου δασκάλου Ελευθερίου Λάλου για το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων και σας την παραθέτουμε για να κοινωνήσουμε όλοι μας των βιωμάτων του μπαρμπα - Λευτέρη για το όμορφο ξωκλήσι, όπως μόνον ο ίδιος γνώριζε άριστα να διηγείται.
Η παρακάτω αφήγηση περιέχεται στο δίτομο βιβλίο του αείμνηστου δασκάλου για το χωριό, που τιτλοφορείται: "Η Κρανιά Ελασσόνας, Ιστόρια - Λαογραφία".


Κάντε "κλικ" στις εικόνες για μεγέθυνση/ανάγνωση


Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Έργα του Θοδωρή Λάλου στη Σερβία (ΦΩΤΟ)

 


Την Τετάρτη 26/6 εγκαινιάστηκε η έκθεσή μας "Artists' Books _ Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος): Μια Προσταγή Μεγάλη", στον Πύργο Neboisa  στο Βελιγράδι. 

Σέρβοι και Έλληνες καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν αντλώντας έμπνευση από τον βίο, την πολιτεία και κυρίως από το όραμα του Ρήγα. Παραγωγή: κολεκτίβα αρτίστικα 'Κούκος', με την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Σερβίας και την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι. 
Επιμέλεια: Θανάσης Ράπτης, Φωτογράφος - Sofya Yechina, Ζωγράφος  
Διάρκεια: 26/6 – 14/7/2024







* Αποστολή ενημέρωσης: Γιώργος Ι. Μπαλής



Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Σύσκεψη για την διαχείριση των ζώων συντροφιάς στο Δήμο Ελασσόνας

 


Σύσκεψη για την διαχείριση των ζώων συντροφιάς στο Δήμο Ελασσόνας

Έρχονται έλεγχοι και πρόστιμα


Ξεκινάνε αυτή την εβδομάδα οι έλεγχοι σε ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που θα πραγματοποιηθούν από το Α.Τ. Ελασσόνας, με την υποστήριξη του Δήμου Ελασσόνας και του Δασαρχείου Ελασσόνας. 
Την απόφαση πήρανε μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ελασσόνας, ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Γάτσας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο Δασάρχης Ελασσόνας κ. Χρήστος Αναστόπουλος, παρουσία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας & Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς κ. Κων. Δήμκου και του συμβεβλημένου με το δήμο κτηνίατρο κ. Γ. Παπαλεξίου. 
Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες κοινότητες του δήμου, για να διαπιστωθεί αν οι ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαδικασίες που ορίζει ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς (εμβολιασμοί, στειρώσεις, σήμανση κ.α.).  
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο αστυνομικός κ. Ν. Τσολάκης. 


Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Το έθιμο του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα στην Κρανιά Ελασσόνας - Λαογραφία, ποίηση, μουσική

 


Κρανέα Ελασσόνας 1935 (φωτογραφία)


Αύριο 24 Ιουνίου η Εκκλησία τιμά το Γενέσιον του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και ανέκαθεν στο χωριό μας, την Κρανιά, αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, τηρείται το έθιμο του Κλήδονα.


Στη συνέχεια παραθέτουμε το σχετικό λήμμα από το βιβλίο του αείμνηστου Κρανιώτη δασκάλου Ελευθερίου Λάλου, όπου ο συγγραφέας με γλαφυρό τρόπο εξιστορεί για το πώς ακριβώς τηρούνταν το έθιμο του Κλήδονα στο χωριό μας.
Παραθέτουμε, επίσης, τους στίχους των τραγουδιών που τραγουδούσαν οι προγονοί μας Κρανιώτες, αλλά και που τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα στην Κρανιά κατά την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Θα κλείσουμε αυτό το συνοπτικό αφιέρωμα στο έθιμο του Κλήδονα με το τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου "Κάτω απ' το μαξιλάρι", το οποίο εμπνεύσθηκε ο Θανάσης από αυτό το έθιμο του Κλήδονα στο χωριό του πατέρα του, την Κρανιά, και στο όμορο χωριό, από όπου κατάγεται η μητέρα του τραγουδοποιού, το Λουτρό. 

Χρήστος Γκουνέλας

Ο "Αρσαλιός" και η Αγία Τριάδα στην Κρανιά Ελασσόνας

 


Το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας στην Κρανιά Ελασσόνας 


Η γιορτή της Πεντηκοστής είναι η τελευταία πασχαλινή γιορτή, λέγεται δε τοπικά και "Αρσαλιός". Το γεγονός όμως ότι υπάρχει και τοποθεσία "Αρσαλιός" με ευρύτατη θέα, απέναντι από τα "Μαρμαρούλια" στη Χράπα, φανερώνει πόσο παλιές είναι οι ρίζες των γηγενών κατοίκων του χωριού. Στην τοποθεσία αυτή σύμφωνα με τον μακαρίτη δάσκαλο Ελευθέριο Λάλο, βρίσκονται υπολείμματα παλαιών τάφων και τοιχοποιίας. 

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Ο Κρανιώτης Δημήτρης Γκούμας στην ΑΕΚ

 


Η ΑΕΚ έχει αποφασίσει να ενισχυθεί κάτω από τα δοκάρια με βασικές λύσεις τερματοφυλάκων (δύο), αλλά δεν ξεχνά και τις μεταγραφικές κινήσεις με προοπτική για τα επόμενα χρόνια. Κάτι για το οποίο μίλησε και ο νέος ιδιοκτήτης Μάριος Ηλιόπουλος στις πρώτες του δημόσιες τοποθετήσεις στα ΜΜΕ.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό η ΑΕΚ έχει αποφασίσει να εντάξει στο ρόστερ της τον Λαρισαίο Δημήτρη Γκούμα, τερματοφύλακα 21 ετών που έπαιζε στην Γερμανία και έχει υπάρξει και μέλος της Εθνικής Ελπίδων.

Ο ύψους 1.93μ. τερματοφύλακας παίζει εδώ και χρόνια στην Γερμανία και μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν στην Γκρόιτερ Φιρτ, όπου έπαιξε 14 παιχνίδια με τη δεύτερη ομάδα της στην 4η κατηγορία.

Ο νεαρός Λαρισαίος τερματοφύλακας ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα από την Ακαδημία Πλίτση, στη συνέχεια φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΛ και ακολούθως μετέβη στη Γερμανία όπου τη σεζόν 2000-21 έπαιξε στην Κ-19 της Νυρεμβέργης στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Μπουντεσλίγκα.

Πέρυσι μεταγράφηκε στην ανδρική ομάδα της FSV Zwickau (Ζβικάου) ομάδα της Γ’ Εθνικής, στην οποία πήρε παιχνίδια και απέκτησε σημαντικές εμπειρίες για να πάρει το 2022 μεταγραφή για την Γκρόιτερ Φιρτ. Προ μηνών δοκιμάστηκε και στην Κύπρο από τον ΑΠΟΕΛ.

Ο νεαρός Γκούμας σε πρώτη φάση προορίζεται για τα παιχνίδια της ΑΕΚ Β’ στην Super League 2, ενώ αναμένεται να βρίσκεται στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας και μάλιστα από την Κυριακή στην προετοιμασία των «κιτρινόμαυρων» στην Ολλανδία.


Πηγή: enwsi.gr

Με πληροφορίες από τους συμπατριώτες μας Μαργαρίτη Μπαλή και Δημήτρη Δαγκλή.

* Το Ιστολόγιο Κρανέα Ελασσόνας εύχεται θερμά συγχαρητήρια στον Δημήτρη Γκούμα για αυτή του την εξέλιξη. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά ταλαντούχο ποδοσφαιριστή ο οποίος διέπρεψε στα γήπεδα της Γερμανίας. Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί πως ο Δημήτρης είναι γιός του συμπατριώτη μας παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Τέλη Γκούμα, ο οποίος και αυτός άφησε τη δική του αξιόλογη σφραγίδα στον χώρο του ποδοσφαίρου με πολλούς τρόπους και μέσα από πολλές θέσεις.  

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Χάλκινο μετάλλιο για την Παναγιώτα Μαστοροδήμου (ΦΩΤΟ)

 



Μεγάλη επιτυχία για τον ΑΟ Ταεκβοντό “ΕΥΖΗΝ” Αμπελώνα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Συλλόγων που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στα Τίρανα της Αλβανίας, με την αθλήτρια του συλλόγου Παναγιώτα Μαστοροδήμου που κατέκτησε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Female Cadets -55kg.

Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα έδινε πρόκριση σε όλα τα πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών και στα διεθνή Grant Prix.




Επίσης, πολύ καλή παρουσία πραγματοποίησαν και οι αθλήτριες Ντόβα Ειρήνη, Τσέτσιλα Δέσποινα και Γκόλτσιου Νεφέλη που πέτυχαν νίκες, χωρίς ωστόσο να κατακτήσουν κάποιο μετάλλιο.

Το ΔΣ και η πρόεδρος Κωνσταντίνα Γκαγκανιάρα, συγχαίρει τις αθλήτριες και τους Προπονητές Μπάμπη Ντόβα και Μιχάλη Λάκη για τις συνεχόμενες μεγάλες διακρίσεις τους και εύχεται για ένα ακόμη μετάλλιο στην αθλήτρια Γιώτα Μαστοροδήμου, στο ερχόμενο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ταεκβοντό παίδων-κορασίδων, που θα εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο την τροπαιοθήκη του συλλόγου “ΕΥΖΗΝ” Αμπελώνα.!!!!


Πηγή: paidis.com

* Το Ιστολόγιο Κρανέας Ελασσόνας εύχεται θερμά συγχαρητήρια στη συμπατριώτισσά μας Παναγιώτα Μαστοροδήμου για τη μεγάλη της επιτυχία. Η έως τώρα νικηφόρα πορεία της δείχνει ότι θα έχει ένα λαμπρό μέλλον στο άθλημα του Ταεκβοντό. 

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Αύριο στη Λάρισα: Τραγούδια και χοροί από την "Ξηροκρανιά"




Αύριο Τρίτη 18 Ιουνίου και ώρα 20.00 στο Πάρκο του Αγίου Αντωνίου στη Λάρισα. Χοροί, τραγούδια και κρανιώτικα κεράσματα από τον Σύλλογο της "Ξηροκρανιάς". Είσοδος ελεύθερη. 






 

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Ποικίλες παρεμβάσεις στην Κρανιά (ΦΩΤΟ)

 


Ποικίλες παρεμβάσεις γίνονται αυτές τις ημέρες από την Τοπική Κοινότητα Κρανιάς και τον Δήμο Ελασσόνας. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του Προέδρου της Κοινότητας Νίκου Γκουνέλα, οι εργασίες που γίνονται είναι εκτεταμένες τόσο εντός όσο και στα πέριξ του χωριού.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες:

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

ΔΥΠΑ Ελασσόνας: Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας για άνεργους νέους 18-29 ετών


Δ .ΥΠ.Α  ΚΠΑ2 ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 


«Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας για άνεργους νέους 18-29 ετών»

Σας ενημερώνουμε ότι:
Από την Παρασκευή  7 Ιουνίου  2024 και ώρα 11:00 π.μ. ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το νέο «Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας για άνεργους νέους 18-29 ετών». 
Ωφελούμενοι είναι 25.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι 18-29 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ούτε απασχολούνται.
 Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 7 μήνες και η ΔΥΠΑ θα καταβάλλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), αναλογία δώρων εορτών, επιδόματος αδείας ενώ οι ωφελούμενοι θα έχουν πλήρη την ιατροφαρμακευτική κάλυψη του e-ΕΦΚΑ. 
Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας της ΔΥΠΑ: https://www.dypa.gov.gr/anoikta-proghrammata
Περισσότερες πληροφορίες:
-ΔΥΠΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ  2493023143,  2493024977
 Email: tyelassona@dypa.gov.gr
                                                
 Με εκτίμηση

 Η προϊσταμένη του ΚΠΑ2 Ελασσόνας

 Μαρία Δημολά

Τηλ.:24930 22715
κιν. 6985182982


 

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Έρχεται το “Αθλητικό Camp” για 2η χρονιά στο Δήμο Ελασσόνας για παιδιά δημοτικού

 


Έρχεται το “Αθλητικό Camp” για 2η χρονιά στο Δήμο Ελασσόνας για παιδιά δημοτικού 
Εγγραφές μέχρι την Παρασκευή 14 Ιουνίου  

«Αθλητικό Camp» για παιδιά δημοτικού υλοποιεί για 2η συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Ελασσόνας μέσω της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Κοινωνικής Συνοχής, μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς και συγκεκριμένα από την Δευτέρα 17/6/2024 μέχρι και την 28/6/2024. 
Στόχος του προγράμματος είναι να διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς και παράλληλα να δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από αθλητικές δραστηριότητες, να μάθουν καινούργια αθλήματα και να περάσουν όμορφα και δημιουργικά τα πρωινά τους.
Το πρόγραμμα θα υλοποιείται καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως και τις 13:00 μ.μ. με δωρεάν συμμετοχή για όλα τα παιδιά, ενώ κατά τη διάρκεια του διαλείμματος τους θα δίνεται νερό και ένα σνακ.
Το πρόγραμμα θα στελεχώνεται από γυμναστές και έμπειρους προπονητές αθλημάτων που θα έχουν την ευθύνη για την αρμονική και ασφαλή λειτουργία και θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες:
  Μυϊκή ενδυνάμωση / Ενόργανη Γυμναστική (Κλειστό Γυμναστήριο Γυμνασίου Ελασσόνας) 
  Μπάσκετ (Κλειστό Γυμναστήριο Ελασσόνας) 
  Τένις (Δημοτικό Αναψυκτήριο Ελασσόνας) 
  Ποδόσφαιρο (Στίβος Ελασσόνας) 
  Στίβος (Στίβος Ελασσόνα)
  Παιχνίδια “Survivor” (Κλειστό Γυμναστήριο Ελασσόνας)
  Volley / Beach Volley (Δημοτικό Αναψυκτήριο Ελασσόνας)
Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 14  Ιουνίου στα γραφεία της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Κοινωνικής Συνοχής ( Δημαρχείο Ελασσόνας – Ισόγειο ), ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν τηλεφωνικά από τον Οργανισμό στο τηλέφωνο 2493350227 και από την υπεύθυνη του προγράμματος κ. Αγγελική Πνάκα στο τηλέφωνο 6932988053.   
Η υπεύθυνη δήλωση είναι αναρτημένη και στην σελίδα του δήμου www.dimoselassonas.gr 


"Ξηροκρανιά": Παρουσίαση χορών και τραγουδιών

 


Αποκλείστηκε η εθνική ομάδα των ανδρών 4Χ100

 


Η ανδρική ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ100μ. αποκλείστηκε από τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Ρώμη. Οι Βασίλης Μυριανθόπουλος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Σωτήρης Γκαραγκάνης και Γιάννης Νυφαντόπουλος έτρεξαν στην 1η προκριματική σειρά και τερμάτισαν στην 6η θέση, με επίδοση 39 δευτερόλεπτα και 13 εκατοστά (σ.σ. εφετινό ρεκόρ). Η δεύτερη σειρά ήταν σαφώς πιο αργή, αλλά τελικά η ελληνική τετράδα έμεινε εκτός τελικού για μία θέση και μόλις τρία εκατοστά του δευτερολέπτου, αφού κατετάγη 9η, με την 8η Δανία να προκρίνεται με χρόνο 39.10.
Ο Λαρισαίος αθλητής Βασίλης Παπαμαργαρίτης ήταν τελικά αναπληρωματικός και λίγο μετά το αγώνισμα έκανε στην «Ε» την παρακάτω δήλωση: «Η διοργάνωση ήταν καταπληκτικη! Όλα ήταν τέλεια! Εντυπωσιακά! Μεγάλη διοργάνωση σ’ ένα γήπεδο τεραστίων διαστάσεων... Θεωρώ ότι θα μείνει αξέχαστη σ’ όλους μας η συγκεκριμένη αποστολή.
Ίσως η καλύτερη στιγμή όλων των ημερών ήταν τα 100μ των ανδρών σε ένα γήπεδο όπου το μισό ήταν σχεδόν γεμάτο για να θαυμάσουν τον Ιταλό πρωταθλητή, στιγμές που μας προκαλούσαν δέος!
Συγχαρητήρια σε όλη την ελληνική αποστολή. Σίγουρα μας άξιζε μια καλύτερη θέση στα 4Χ100, αλλά με σωστή δουλειά θα έρθουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν τα παρατάμε ποτέ ούτε σε προσωπικό ούτε σε ομαδικό επίπεδο.
Η προπόνηση σ’ ένα τέτοιο στάδιο μόνο ευχάριστες στιγμές μας έχει προσφέρει.
Θα επιστρέψουμε στη βάση μας γεμάτοι εμπειρίες με επόμενο σταθμό το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών.

ΣΩΤ. ΚΕΛΛΑΣ

Πηγή: Ελευθερία Λάρισας

* Το Ιστολόγιο Κρανέας Ελασσόνας εύχεται θερμά συγχαρητήρια στον συμπατριώτη μας Βασίλη Παπαμαργαρίτη και σε ολόκληρη την Ομάδα. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια τους ευχόμαστε και είμαστε σίγουροι πως θα έρθουν και τα καλύτερα. 

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Ο Κρανιώτης Βασίλης Παπαμαργαρίτης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου

 


Του Σωτ. Κέλλα

Για δεύτερη φορά στην καριέρα του ο 23χρονος Λαρισαίος Βασίλης Παπαμαργαρίτης (για την ακρίβεια από την Κρανιά) θα μετέχει σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου που αυτή τη φορά θα γίνει στη Ρώμη και συγκεκριμένα στο αγώνισμα της σκυταλοδρομίας 4Χ100.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη συμμετοχή μου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το οποίο θα διεξαχθεί στη Ρώμη. Υπάρχει μεγάλος θαυμασμός τόσο για τη διοργάνωση όσο και για το γεγονός ότι θα έρθουμε «αντιμέτωποι» με αθλητές παγκόσμιας κλάσης! Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω στη διοργάνωση. Ευελπιστούμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη σκυταλοδρομία 4x100, της οποίας αποτελώ μέλος» ήταν τα πρώτα λόγια του πρώην αθλητή του Πελασγού Λάρισας και τώρα του ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομοτηνής».

*Τι στόχο έχεις και τι μήνυμα στέλνεις στους Λαρισαίους…

«Η αλήθεια είναι ότι ευελπιστούμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη σκυταλοδρομία 4x100, της οποίας αποτελώ μέλος! Η συμμετοχή για δεύτερη φορά στη διοργάνωση, από μόνη της κάνει περήφανους τόσο τους Έλληνες όσο και την πόλη μου (Λάρισα) από την οποία και κατάγομαι!»

*Πόσο εύκολο είναι να συνδυάσεις σπουδές και πρωταθλητισμό;

«Όσον αφορά τις σπουδές μου, αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο 4ο έτος του τμήματος ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Είναι ιδιαίτερα απαιτητικός ο συνδυασμός πρωταθλητισμού και σχολής, όμως με τον σωστό προγραμματισμό όλα γίνονται! Άλλωστε όπου υπάρχει αγάπη, πάθος και πίστη όλα είναι δυνατά. Βρίσκομαι στον χώρο του αθλητισμού από 9 χρονών και ήταν δεδομένο ότι δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ επαγγελματικά με κάτι άλλο εκτός από τον αθλητισμό, αυτό δείχνουν και οι σπουδές μου».

Στον επίλογο μίλησε για τον άνθρωπο που τον βοηθάει να πρωταγωνιστεί στον στίβο: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον προπονητή μου, Τσιπουρίδη Χρήστο, όπου με τη σωστή καθοδήγησή του έχουμε φτάσει σ’ αυτό το σημείο και σήμερα βρίσκομαι στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα».

Η «ΚΑΡΔΙΑ» ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΧΤΥΠΑΕΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

Στο ιστορικό στάδιο «Ολίμπικο» της Ρώμης χτυπάει από σήμερα (7/6) και ως τις 12 Ιουνίου η «καρδιά» του στίβου, με τη διεξαγωγή του 26ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η ιταλική πρωτεύουσα φιλοξενεί μετά από 50 χρόνια την κορυφαία ηπειρωτική διοργάνωση του κλασικού αθλητισμού, στο ανακαινισμένο πλέον «Ολίμπικο», χωρητικότητας 70.000 θεατών, που είχε υποδεχθεί, όχι μόνο το Ευρωπαϊκό του 1974, αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 και το Παγκόσμιο του 1987.

Η φετινή διοργάνωση αποτελεί έναν σταθμό στο δρόμο για το μεγάλο ραντεβού των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές θα έχουν την ευκαιρία για ένα δυνατό αγωνιστικό τεστ πριν το Παρίσι, ενώ για όσους διεκδικούν την πρόκριση για τη γαλλική πρωτεύουσα, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δίνει την ευκαιρία για πολύτιμους βαθμούς στο Ολυμπιακό ranking. Στη Ρώμη αναμένεται να αγωνιστούν 1.559 αθλητές/τριες (798 άνδρες και 761 γυναίκες) από 48 χώρες, με απούσες τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που παραμένουν αποκλεισμένες μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι οι διεθνείς αρχές του στίβου δεν έχουν δώσει τη δυνατότητα στους αθλητές/τριες των δύο χωρών να μετέχουν ούτε ως ανεξάρτητοι, όπως συμβαίνει στα περισσότερα σπορ.

Η Ελλάδα θα μετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με μία αποστολή 52 αθλητών/τριών, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας μας στην ιστορία της διοργάνωσης (53 συμμετοχές είχαμε το 2002 στο Μόναχο).


Ο Βασίλης πρώτος από τα αριστερά της φωτογραφίας

Πηγή: Ελευθερία Λάρισας

* Ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας καλή επιτυχία στον συμπατριώτη μας Βασίλη Παπαμαργαρίτη. Ο Βασίλης είναι ένας αθλητής πρώτης κλάσης ο οποίος από μικρή ήδη ηλικία κατέκτησε πολλά έπαθλα στην Ελλάδα και το εξωτερικό κάνοντας μας περήφανους τόσο ως Κρανιώτες όσο και ως Έλληνες. Η αγωνιστικότητά του και το ήθος του υπόσχονται πολλά για το μέλλον του στον αθλητισμό. 


Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Η "Ξηροκρανιά" σε Βιωματικό Εργαστήρι στο 11ο Μαθητικό Συνέδριο (ΦΩΤΟ)


Ο Σύλλογος Κρανιωτών Λάρισας και Περιχώρων Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ συμμετείχε με βιωματικό εργαστήριο, στο 11ο Μαθητικό συνέδριο με θέμα:
"Μαθαίνω και παρουσιάζω τον πολιτισμό του τόπου μου " το οποίο διοργάνωσε η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λάρισας στις 29 και 30 Μαΐου 2024.
Στο όμορφο πάρκο του Αλκαζάρ οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, μας επισκέφτηκαν το περίπτερο μας.
Δάσκαλοι και παιδιά ξεναγήθηκαν από την εκπαιδευτικό και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου μας κυρία Αγγελική Κοντοτάσιου. 
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν παραδοσιακά υφαντά και σκεύη από την Κρανιά. 
Παρουσιάστηκε η παραδοσιακή φορεσιά ανδρική και γυναικεία, μοιράστηκαν παλιότερα τεύχη των ημερολογίων του Συλλόγου μας και κεράσαμε το παραδοσιακό κρανοποτό μας.
Τα μικρά παιδιά ήρθαν σε επαφή με την Κρανιώτικη παράδοση δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για το χωριό μας, ενώ στο τέλος χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.






Πηγή: Σελίδα Συλλόγου στο Facebook
Αποστολή: Σωτήρης Λ. Γκονέλας