Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Δεν είναι όλοι για όλα φέτος – συνέντευξη με τον εθνικό προπονητή Γιάννη Κουτσιώρα


Δημοσιεύουμε τη συνέντευξη του συμπατριώτη μας Γιάννη Κουτσιώρα στο StivoZ.gr  μέσα από την οποία αναφέρεται αναλυτικά στους στόχους, αλλά και στις αντιξοότητες που συναντά ο στίβος στην Ελλάδα. Η ηγετική παρουσία του συμπατριώτη μας Γιάννη Κουτσιώρα στον χώρο του στίβου εγγυάται για ακόμη καλύτερες μέρες στον στίβο. Του ευχόμαστε ολόψυχα καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο του και καλή δύναμη.
Ακολουθεί η συνέντευξη:

O εθνικός προπονητής Γιάννης Κουτσιώρας με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς μίλησε στο StivoZ.gr και στον Κώστα Μπάκο για τους φετινούς στόχους του ελληνικού στίβου στα τρία πολύ μεγάλα διεθνή ραντεβού

Με ηρεμία, ξεκάθαρο λόγο και επιχειρήματα, ο Γιάννης Κουτσιώρας ανέλυσε στους φίλους του στίβου μέσω του StivoZ.gr τους κεντρικούς στόχους της εθνικής ομάδας μέσα σε μια πολύ δύσκολη αγωνιστική χρονιά όπως την χαρακτηρίζει.

Παράλληλα με ρεαλισμό έστειλε το μήνυμα προς αθλητές και προπονητές παροτρύνοντάς τους να κάνουν ουσιαστικές στοχεύσεις για διακρίσεις και δεν έκρυψε – όπως όλοι – τον προβληματισμό του κυρίως για το θέμα της ανυπαρξίας υποδομών για προπονήσεις και αγώνες.


Χωρίς κλειστό στάδιο για άλλη μια χρονιά
Ερ.: Τι θα λέγατε σε έναν αθλητή που θα σας ανακοίνωνε πως φέτος θέλει να αγωνιστεί και στο Παγκόσμιο Κλειστού και στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα;

Απ.: Θα του έλεγα ότι είναι μια επιλογή πολύ υψηλού ρίσκου.


Είναι κάτι που μπορεί να γίνει κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες στην προπονητική του διαδικασία και στην αποκατάσταση.

Όμως νομίζω ότι πρέπει να γίνει κατανοητό κι αυτό προσπαθούμε να περάσουμε σε αθλητές και προπονητές και η διοίκηση και εμείς σαν τεχνική ηγεσία ότι όλοι δεν είναι για όλα.

Πρέπει να κάνουν επιλογές φέτος. Είναι πολύ δύσκολη χρονιά.

Οι στοχεύσεις πρέπει να γίνουν για κάποιους αθλητές μας για παγκόσμιο κλειστού (εάν μπορούν) και κυρίως για ευρωπαϊκό ανοιχτού και οι περισσότεροι το έχουν καταλάβει.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έτσι κι αλλιώς είναι μια διοργάνωση άμεσα συνδεδεμένη με δυνατότητες που έχουν λίγοι αθλητές μας.

Ερ: Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αθλητές και οι αθλήτριές μας αυτό το διάστημα;

«Περιμένουν και περιμένουμε κι εμείς να αρχίσουν οι αγώνες. Είμαστε σε περίοδο προετοιμασίας και η αισιοδοξία περισσεύει. Δόξα το Θεό, είμαστε όλοι καλά. Ένα μικρό προβληματάκι που παρουσιάστηκε στην Κατερίνα Στεφανίδη είναι αντιμετωπίσιμο και θα το ξεπεράσουμε αλλά αγώνες στον κλειστό δεν θα κάνει. Έχει διαφορετικό προγραμματισμό φέτος. Όλα τα άλλα παιδιά είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δουλεύουν με τους προπονητές τους, οι περισσότεροι σε προετοιμασίες εκτός Ελλάδος λόγω του γνωστού προβλήματος.

Δεν έχουμε διαθέσιμο κλειστό στάδιο να γυμναστούν οι αθλητές μας»

Ερ: Τι σας έχουν πει οι αρμόδιοι φορείς της αθλητικής ηγεσίας της πολιτείας για το θέμα γενικότερα των ελλείψεων στις υποδομές προετοιμασίας;

Απ: Εμείς ως ομοσπονδία, αυτό το θέμα το βάζουμε συνέχεια σε πρώτη προτεραιότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους. Στον Υφυπουργό, στη ΓΓΑ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Φωνάζουμε όσο μπορούμε, αλλά …φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

Έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις, περιμένουμε όμως είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει.

Από τότε που έκλεισε η Παιανία δεν έχουμε Στάδιο να κάνουμε προπονήσεις και αγώνες και δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να στέλνουμε τους αθλητές μας στο εξωτερικό για προετοιμασία.

Εντός συνόρων έχουμε κάποιες υποτυπώδεις λύσεις στα προπονητήρια του Αγ. Κοσμά και του ΟΑΚΑ που είναι τα καλύτερα και σε κάποιες άλλες αίθουσες που έχουν απλώς κάποιες στοιχειώδης υποδομές.

Σε ένα κλειστό προπονητήριο, όμως, οι αποστάσεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο, τα ύψη, η ατμόσφαιρα, όλα είναι διαφορετικά συγκριτικά με ένα κλειστό στάδιο.

Από την αίσθηση, από την καθημερινότητα, λοιπόν ενός προπονητηρίου, ξαφνικά οι αθλητές μας, θα κληθούν να πάνε σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, φέτος, στη Νατζίν, στην Κίνα, να διεκδικήσουν διακρίσεις.

Ερ. : Τι θα γίνει με το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού;

Απ. : Περιμένουμε έναν συνολικό αριθμό 7-8 αθλητών και αθλητριών που θα συμμετάσχουν στη Νατζίν. Η Κατερίνα Στεφανίδη όπως είπαμε δεν θα συμμετάσχει. Αναλόγως με το πώς θα εμφανιστούν σύντομα οι αθλητές μας θα μπορούμε να πούμε περισσότερα, αλλά γενικότερα φέτος είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά.

Ερ: Γιατί το λέτε αυτό;

Απ.: Οι αθλητές και οι προπονητές μας, εκτός των άλλων πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά το θέμα της στόχευσής τους σε συνδυασμό και με τις αλλαγές στον τρόπο πρόκρισης στους μεγάλους αγώνες.

Έχουμε μιλήσει και προσπαθούμε να γίνει κατανοητό, ότι όλοι δεν είναι για όλα.

Πρέπει ο προγραμματισμός να είναι σωστός.

Κορυφαία διοργάνωση είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο.

Εκτιμώ όμως πως πρέπει ο προσανατολισμός αθλητών και φυσικά προπονητών να επιμεριστεί ανάλογα των δυνατοτήτων, ούτως ώστε να έχουμε επιτυχίες. Σχεδόν αμέσως μετά το Τόκιο έχουμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Παρίσι που και αυτό είναι ένα σπουδαίο αγωνιστικό ραντεβού.

Το ευρωπαϊκό είναι πολύ σημαντικό για εμάς και είναι στους βασικούς στόχους της χρονιάς όπως φυσικά και το παγκόσμιο κλειστού τον Μάρτιο.

Άρα λοιπόν θα πρέπει και οι αθλητές και οι προπονητές να προσανατολιστούν ανάλογα για να μπορέσουμε κι εμείς σαν ομοσπονδία να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θα προκύψουν.

Ερ: Αν συνυπολογίσουμε τις πολύ βασικές ελλείψεις στον τομέα της προετοιμασίας στον κλειστό αλλά και στον ανοιχτό στίβο, πως …θα τα βγάλουν πέρα οι αθλητές με τους προπονητές τους για να διεκδικήσουν διακρίσεις?

Απ.: Ακόμα η ομοσπονδία μας, ο ΣΕΓΑΣ, τα καταφέρνει να στηρίζει τους αθλητές και τους προπονητές κάνοντας περιόδους προετοιμασίες ανά τον κόσμο.

Αυτό το διάστημα έχουμε αθλητές μας στη Νότιο Αφρική, μια μεγάλη ομάδα στο Βελιγράδι, αυτό όμως βέβαια είναι οικονομική αιμορραγία για την ομοσπονδία και μάλιστα πολύ σημαντική και προσπαθούμε να τα καταφέρουμε όσο καλύτερα είναι δυνατόν.


Κινούμενη άμμος με το ranking
Ερ: Από φέτος προκύπτουν νέα δεδομένα στη διαδικασία της πρόκρισης για μεγάλους αγώνες. Ποιος θα πείσει έναν αθλητή ή ένα γκρουπ ότι πρέπει φέτος να στοχεύσει ή όχι σε κάποια (ή σε κάποιες) από τις μεγάλες διοργανώσεις. Οι επιδόσεις του ή εμμέσως ο περίγυρος είτε από τον προπονητή του είτε πιο κεντρικά π.χ. ας πούμε από εσάς;

Με τους ομοσπονδιακούς προπονητές είμαστε καθημερινά σε επικοινωνία. Επίσης υπάρχει ενημέρωση και για παιδιά που για διάφορους λόγους δεν γυμνάζονται με ομοσπονδιακό προπονητή.

Μπαίνουμε σε ένα καινούργιο περιβάλλον που είναι ο τρόπος πρόκρισης και πρέπει να περιμένουμε 4-5 χρόνια για να μπορούμε να πούμε αν είναι καλύτερο ή χειρότερο από το προηγούμενο.

Αυτή τη στιγμή πάντως τα δεδομένα υπάρχουν.

Φέτος θα έχουμε το σύστημα με το ranking για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κάθε Πέμπτη πρωί η δικιά μου δουλειά είναι να ανοίγω τον υπολογιστή και να ενημερώνομαι για τις συνθήκες που επικρατούν στην κατάταξη.

Είναι μια κινούμενη άμμος.

Μπορεί δύο ή τρεις αγώνες να σου αλλάξουν τη θέση στην κατάταξη. Η δικιά μου η λογική λέει ότι η πρώτη 10άδα δύσκολα ανατρέπεται αλλά από τη 15η θέση και πέρα είναι πολύ εύκολο τη μια βδομάδα να είσαι στη 15η ή 16η θέση και την άλλη στην …36η θέση και να είσαι εκτός μια και είναι γνωστό ότι ανά αγώνισμα υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις στις αριθμητικές συμμετοχές.

Ερ: Μα αυτό όμως μπορεί να «τσακίσει» έναν αθλητή που κάνει την προσπάθειά του και τη μια είναι κοντά στο να ζήσει το όνειρό του και την άλλη το όνειρο …τρεμοσβήνει ή χάνεται…

Απ.: Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό… Αυτές είναι πλέον οι συνθήκες, η διαδικασία μέσω ranking είναι το δεδομένο και απλά εγώ περιμένω να δω αν το παιχνίδι θα παιχτεί «καθαρό» σε όλα τα επίπεδα. Αν δηλαδή η διαδικασίας της βαθμολόγησης έτσι όπως δίνει πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα τηρηθεί και για άλλες μεγάλες διοργανώσεις. Είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε.

Πρώτη χρονιά εφαρμόζεται αυτό το σύστημα κι εμείς προσπαθούμε να εναρμονίσουμε τους αθλητές μας, τη σκέψη τους και την καθημερινότητά τους στο που να στοχεύσουν ώστε να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ερ: Πως θα βοηθήσετε τους αθλητές να λειτουργήσουν με βάση τα νέα δεδομένα;

Απ: Εντός συνόρων έχουμε δημιουργήσει ένα πλαίσιο αγώνων αρκετά σημαντικό για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε Diamond League και άλλους μεγάλους αγώνες και να έχουν και placing score υψηλό κι από κει και πέρα θα περιμένουμε να δούμε πως θα πάει και θα το αξιολογήσουμε.

Ερ: Αυτός όμως που δεν μπορεί να μετάσχει σε αγώνες επιπέδου Diamond League είναι υποχρεωμένος να κάνει πολύ μεγαλύτερη διαδρομή για να μαζέψει βαθμούς…

Κοιτάξτε, η επίδοση όπου και να επιτευχθεί είναι το ίδιο. Δίνει το ίδιο score.

Αυτό που αλλάζει είναι πως εάν πάρεις 1η θέση π.χ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πάρεις 260 βαθμούς ενώ αν πάρεις 1η θέση πχ. σε ένα χαμηλής κλάσης μίτινγκ θα πάρεις 15 βαθμούς. 

Εκεί στο placing score (βαθμολογία θέσης) είναι από τα σημεία κλειδιά.

Άρα οι αθλητές μας πρέπει να διεκδικήσουν καλές επιδόσεις και θέσεις σε αγώνες που έχουν καλό placing score όπως το πανελλήνιο πρωτάθλημα, το βαλκανικό πρωτάθλημα, το διεθνές μίτινγκ στα Χανιά. Παράλληλα εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε κι ένα ακόμα μίτινγκ υψηλών προδιαγραφών ώστε να ανεβάσουμε κι άλλο τις διαθέσιμες επιλογές.

Έχουμε 14 διεθνή μίτινγκ που γίνονται στη χώρα μας με placing score. Αγώνες που μπορούν δηλαδή να δώσουν βαθμούς στους συμμετέχοντες.

Ερ: Να πούμε ένα παράδειγμα;

Απ. Αν κάποιος στο τριπλούν μπορέσει και κάνει 16,70 μ. πέντε φορές και οι δυο από αυτές να είναι στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και στο βαλκανικό πρωτάθλημα, τότε μπορεί να ελπίζει βάσιμα στην πρόκρισή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες σύμφωνα με τη συνολική βαθμολογία που θα συγκεντρώσει.

Αλλά πρέπει να κάνει πέντε φορές 16,70 μ.

[ ΣΣ: -> Athletics Calculator ]

Ερ: Μια τέτοια επίδοση όμως τόσες φορές είναι κάτι εφικτό για κάποιον που κάνει προπόνηση στις συνθήκες που γνωρίζουμε όλοι ότι επικρατούν στη χώρα μας;

Απ: Όχι βέβαια!. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Κι αν θέλουμε να δούμε συνολικά το θέμα, στη χώρα μας, ο υψηλός αγωνιστικός αθλητισμός τελεί υπό διωγμό.

Μπορεί να είναι βαριά έκφραση, όμως αυτή είναι η αίσθηση που έχουμε όλοι όσοι κινούμαστε καθημερινά στον χώρο.

Τα Πανεπιστήμια και το σύστημα εκπαίδευσης δεν στηρίζει τίποτε. Πρέπει να δούμε τι Φυσική Αγωγή θέλουμε, τι ανθρώπους θέλουμε να βγάλουμε, θέλουμε πρωταθλητές;

Είναι ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντήσουμε όχι μόνο εμείς σαν ΣΕΓΑΣ αλλά πρέπει να έρθει η αθλητική ηγεσία της πολιτείας και να κάτσουμε να τα δούμε αυτά τα θέματα σε ρεαλιστική βάση για να παρθούν αποφάσεις.

Αισιοδοξία για ευχάριστες εκπλήξεις
Ερ: Στο επόμενο διάστημα περιμένετε αγωνιστικές παρουσίες που θα αποτελέσουν ευχάριστες εκπλήξεις;

Απ: Στόχος μας είναι κάθε χρόνο μέσα από τη διαχείριση που κάνουμε είναι να μπορούμε να ανεβάζουμε αθλητές από τις μικρότερες κατηγορίες στις μεγαλύτερες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αθλητές μας που το τελευταίο αρκετά μεγάλο διάστημα είναι μπροστά σε κάθε μεγάλο αγώνα και σηκώνουν το βάρος να ανταποκριθούν στις προσδοκίες για διακρίσεις σιγά σιγά θα μπουν σε φάση αποχώρησης.

Τα τελευταία χρόνια από το 2016 και μετά, καταφέραμε από τις μικρότερες κατηγορίες να ανεβάσουμε στα ψηλά τρεις αθλητές.

Είναι ο Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος, ο Εμμανουήλ Καραλής στο επί κοντώ και τελευταία ο Χρήστος Φραντζεσκάκης στη σφυροβολία.

Το πρώτο είναι αυτό που θέλουμε. Να ανεβάσουμε κι άλλα παιδιά ψηλά.

Εκεί δουλεύουμε πολύ. Στη βάση να μπορέσουμε με ένα σωστό πρόγραμμα εξέλιξης να πάρουμε αθλητές από τα χαμηλά και να τους ανεβάσουμε στο κορυφαίο επίπεδο. Υπάρχουν παιδιά. Και πολύ σημαντικά παιδιά που μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα. Οι προπονητές στην περιφέρεια δόξα τω Θεώ ακόμα δουλεύουν. Έχουμε πολύ-πολύ καλούς προπονητές στην Ελλάδα. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων οι οποίοι θα ανακαλύψουν τα παιδιά και τα βάλουν μέσα σε ένα πρόγραμμα προπόνησης και θα φτάσουν σιγά σιγά ψηλά.

Επίσης υπάρχουν διάσπαρτοι πυρήνες σε όλη τη χώρα που δουλεύουν σε συγκεκριμένα αγωνίσματα. Ρίψεις, άλματα, δρόμους και νομίζω πάμε καλά.

Το δεύτερο είναι να δώσουμε περιθώριο να εξελιχθούν κάποια αγωνίσματα που αυτή τη στιγμή είναι χαμηλά. Μιλάω για τις αποστάσεις αλλά και για τα σπριντ που τα τελευταία χρόνια έχουμε μια πτώση.

Ερ: Μπορείτε να το αναλύσετε;

Απ: Στα σπριντ, τα τελευταία δέκα χρόνια, παρά τις κατά καιρούς άλλες προσπάθειες ουσιαστικά είχαμε τέσσερα άτομα στο πολύ υψηλό επίπεδο.

Τη Μαρία Μπελιμπασάκη, τον Λυκούργο Τσάκωνα, την Έλσα Πεσιρίδου και τον Κώστα Δουβαλίδη. Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα γίνει εάν κάποιος από αυτούς θα σταματήσει τώρα άμεσα. Υπάρχει μια γύμνια και εκεί προσπαθούμε να έχουμε αποτελέσματα. Μπορεί να φανεί από τον κλειστό. Είχαμε ως τώρα τον Κώστα Ζήκο που μπήκε σε κατηγορία ως 5ος σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Γενικότερα πάντως και σε άλλα αγωνίσματα έχουμε και άλλα παιδιά που έρχονται από πιο χαμηλά, όχι μόνο στα σπριντ.

Οι αθλητές που έρχονται…
Ερ: Θα πείτε στον κόσμο του στίβου μερικά ονόματα αθλητών μας που εάν συνεχίσουν να δουλεύουν θα κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στα στάδια στο αμέσως επόμενο διάστημα;

Απ.: Είναι αρκετοί αυτοί που έρχονται με αξιώσεις όπως ο Γιάννης Γρανιτσιώτης (σπριντ), η Σπυριδούλα Καρύδη (τριπλούν), η Παναγιώτα Δόση (ύψος) – παιδιά που περιμένουμε να δούμε κι εμείς πως θα εξελιχθούν κι ανάλογα βλέπουμε.

Στους τρεις προαναφερόμενους να προσθέσουμε τη Σταματία Σκαρβέλη (σφυροβολία) κι ας μην έχει κάνει τόσο εντυπωσιακή παρουσία πέρυσι.

Περιμένουμε τον Οδυσσέα Μουζενίδη (σφαιροβολία) πως θα εξελιχθεί γιατί είναι κι αυτός από τα παιδιά που διακρίθηκαν στις μικρότερες κατηγορίες και τον Αντώνη Μέρλο (ύψος). Αυτά είναι σε πρώτη φάση τα παιδιά που θέλουμε γρήγορα να τα εντάξουμε στο υψηλό επίπεδο κι από κάτω έρχονται κι άλλα παιδιά που θα πάρουν το δρόμο τους μέσα από σωστή διαχείριση.

Σχεδιασμός και διαχείριση
Ερ.: Πως αυτή η διαχείριση που λέτε, μπορεί να φέρει τη σταθερότητα και τις επιτυχίες στους αγώνες-στόχους είτε στους μεγάλους είτε στους μικρότερους ηλικιακά αθλητές;

Απ.: Ο στίβος στη χώρα μας έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια σε εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια. Σε ότι αφορά το σχετικά πρόσφατο διάστημα νομίζω ότι είναι καθοριστικό που δημιουργήσαμε στον ΣΕΓΑΣ την Επιτροπή Αθλητικού Σχεδιασμού (ΕΠΑΣ).

Η ΕΠΑΣ έφερε και επέκτεινε μια ώσμωση από την κορυφή έως τη βάση (σ.σ. μεταφορικά στη συζήτησή μας η έννοια ώσμωση αφορά στη διαδικασία της διάχυσης πληροφοριών και δεδομένων).

Προπονητές και αθλητές από τις μικρότερες κατηγορίες κάνουν προπονήσεις με τους μεγαλύτερους.

Υπάρχει το λεγόμενο mentoring (σ.σ. είναι μια σχέση συνεργασίας μεταξύ δύο ατόμων, η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων, πληροφοριών και πρακτικών συμβουλών για ένα συγκεκριμένο τομέα) μεταξύ των προπονητών.

Δεν είναι «καθηγητική» διαδικασία.

Καθημερινά τα λένε και τα λέμε μέσα στο στάδιο, στους χώρους προπόνησης.

Εκεί γίνονται όλες οι συζητήσεις κι εκεί πια ο αθλητής αρχίζει να εμποτίζεται από όλα τα στοιχεία του πρωταθλητισμού που θα είναι χρήσιμα εφόδια για τη συνέχεια της διαδρομής του.

Το θετικό πρότυπο περνάει στον μικρότερο, από τον μεγαλύτερο.

Σκεφτείτε ως κλασικό τέτοιο παράδειγμα ότι πολύ καιρό τώρα τελευταία η Σπυριδούλα Καρύδη έκανε προπονήσεις με τη Βούλα Παπαχρήστου.

Ανάλογα πράγματα έγιναν και γίνονται μέσα από τα προπονητικά καμπ με όλα τα παιδιά που θέλουμε να τα βοηθήσουμε όσο μπορούμε και να τα ανεβάσουμε ψηλά. Ειδικά με τα καμπ που κάθε χρόνο τα εμπλουτίζουμε δημιουργούμε και ισχυροποιούμε όλο το σύστημα του στίβου και τους αθλητές και τους προπονητές μέσα σε μια ομάδα.

Ερ: Έχουν έρθει κάποιοι, είτε αθλητές είτε προπονητές να σας πουν: «Κόουτς με αδίκησες. Είμαι για παραπάνω»…

Απ.: Δεν μου έχουν πει κάτι τέτοιο. Άλλωστε τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ενημερώνουμε από πριν και όλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.

Ως Ομοσπονδία έχουμε πει από την αρχή πως δεν αιφνιδιάζουμε.

Τα πάντα είναι καταγεγραμμένα.

Υπάρχει ο σχεδιασμός που είναι αναρτημένος στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ με όλες τις λεπτομέρειες.

Οι ενδιαφερόμενοι αθλητές και προπονητές είναι σε θέση να μάθουν από πριν τι χρειάζεται να κάνουν μέσα σε μια σεζόν ώστε να ενταχθούν μετά, αναλόγως των πεπραγμένων τους, σε κάποια αντίστοιχη κατηγορία.

Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να κάνει κάτι από αυτά που προβλέπονται και να μην πάρει τα ανάλογα προνόμια όπως περιγράφονται.

Παράλληλα και η διοίκηση και εμείς σαν τεχνική ηγεσία δεν έχουμε κρύψει ότι έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε κι άλλους αθλητές αρκεί να δείξουν ότι κάνουν προσπάθεια.

Φυσικά υπάρχει και μέριμνα για τα παιδιά που μπορεί να τραυματιστούν. Δεν σημαίνει ότι αυτούς θα τους αφήσουμε …απ’ έξω. Άλλωστε υπάρχουν πολλά παραδείγματα κατά περιόδους με αθλητές μας που τους στηρίξαμε για να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους και να επιστρέψουν στη δράση.


Η προοπτική διάκρισης στον ανοιχτό στίβο
Ερ: Ποιες ενέργειες γίνονται ώστε να πάει ο ελληνικός στίβος όπως του αρμόζει στους Αγώνες στο Τόκιο;

Απ.: Στον ΣΕΓΑΣ έχουμε ως βασική στρατηγική αντιμετώπισης των προκλήσεων την έννοια «συνεργασία». Είναι κεντρικό μας σύνθημα. Καθημερινά σε  όλα τα επίπεδα εργαζόμαστε όλοι πάρα πολύ και στα γραφεία και στα στάδια. Δεν είναι μόνο το κορυφαίο επίπεδο. Δεν είναι μόνο ο αρχιπροπονητής.

Υπάρχουν βασικοί και εξαίρετοι συνεργάτες που δουλεύουν στις πιο κάτω ηλικιακές κατηγορίες όπως ο Χρήστος Μελέτογλου, ο Απόστολος Αποστολόπουλος.

Υπάρχουν υπεύθυνοι των προπονητικών κέντρων όπως ο Χρήστος Χρυσοστομίδης στο Καυτανζόγλειο στη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Χαλβατζάρας στον Αγ. Κοσμά, ο Γιώργος Πομάσκι στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Με όλους αυτούς και με αρκετούς ακόμα η συνεργασία μας είναι καθημερινή. Συζητάμε τα πάντα.

Προσπαθούμε να προβλέπουμε ότι είναι δυνατόν και να λύνουμε προβλήματα.

Έχουμε ένα πολύ καλό επιστημονικό πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι είναι καινοτόμο. Συμμετέχουν πάρα πολλοί επιστήμονες (διατροφολόγοι, ψυχολόγοι, εργοφυσιολόγοι, βιοχημικοί) που προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες.

Έχουμε πάρα πολύ καλή ιατρική υπηρεσία υπό τον κ. Διονύση Χίσσα και την ομάδα του στο «Μetropolitan». Νομίζω ότι είμαστε μια ομάδα πλήρης και λειτουργούμε προς μια κατεύθυνση. Να βοηθάμε όσο μπορούμε τους αθλητές και τους προπονητές να έχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να φτάσουν στο σκοπό τους και να κάνουν τις καλύτερες επιδόσεις στους αγώνες στόχους.

Ερ.: Πήγατε στο Τόκιο. Τι είδατε εκεί και τι συνθήκες θα αντιμετωπίσουν οι αθλητές που θα πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Απ.: Από το καλοκαίρι ήταν ήδη έτοιμοι. Οι Γιαπωνέζοι έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά. Το Ολυμπιακό Στάδιο είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Το Ολυμπιακό Χωριό δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε καθώς υπάρχουν μεγάλα κτίρια με τζάμι και δεν υπάρχει κάτι πιο παραδοσιακό αλλά έτσι γίνεται. Οι εγκαταστάσεις πάντως είναι πολύ καλές. Ο κόσμος περιμένει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι απίστευτη η ευγένεια που υπάρχει στην κουλτούρα τους και θέλουν να βοηθούν τους πάντες.

Σε ότι αφορά τις συνθήκες έχει απίστευτη υγρασία που φτάνει στο 90% και όχι τόσο η ζέστη που θα είναι στους 35 βαθμούς.

Η υγρασία όμως θα δυσκολέψει πολύ όλους.

Η προσαρμογή μπορεί να διευκολυνθεί κάπως διότι έχουμε κλείσει προπονητικό κέντρο. Στο Μιζάτο. Είναι μισή ώρα από το Τόκιο και ένα τέταρτο από το Ολυμπιακό Χωριό.Από τις 17 Ιουλίου θα είμαστε εκεί, το ξενοδοχείο που θα μείνουμε είναι καινούργιο.

Ερ: Χωρίς να ξεχνάμε ότι είναι νωρίς ακόμα… Ποιός είναι ο στόχος στο Τόκιο;

Απ.: Είναι πάρα πολύ δύσκολα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αριθμητικά θα έχουμε γύρω στους 17-20 αθλητές και αθλήτριες και θα ανέβουμε λίγο παραπάνω κι αν έχουμε και σκυτάλη.

Αν είναι καλά οι αθλητές μας και κορυφώσουν την απόδοσή τους στο Τόκιο τότε θα είμαστε ικανοποιημένοι με την κατάκτηση ενός μεταλλίου αλλά υπάρχει και μια κρυφή ελπίδα και για άλλο ένα.

Από κει και πέρα αυτό που θα κάνει τη διαφορά θα είναι να καταφέρουμε να έχουμε παρουσίες σε 5 με 6 τελικούς.

Είναι ένας στόχος μέσα στις δυνατότητές μας εφόσον όλα εξελιχθούν φυσιολογικά.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το κορυφαίο ραντεβού κι ένα μετάλλιο σε τέτοια διοργάνωση είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Ερ: Η πρώτη εκτίμηση για το ευρωπαϊκό ραντεβού του Παρισιού;

Απ: Εκεί θα πάμε με μια μεγαλύτερη ομάδα

Στο Βερολίνο είχαμε κατακτήσει 6 μετάλλια. Στο Παρίσι το ελπίζουμε αλλά δεν ξέρουμε ακόμα. Πρέπει να περιμένουμε τη χρονιά πως θα κυλίσει, πως θα είναι οι αθλητές μας αλλά έχουμε μια πολύ μεγάλη δυναμική και το σίγουρο είναι ότι θα πάμε με μια μεγάλη ομάδα.

Ο στίβος έχει γερά θεμέλια στην ελληνική κοινωνία
Ερ: Αντί επιλόγου τι θα θέλατε να πείτε μέσα από το StivoZ.gr στους φίλους του κλασικού αθλητισμού μια και η χρονιά ουσιαστικά μόλις άρχισε;

Απ.: Ο στίβος έχει γερά θεμέλια στην ελληνική κοινωνία.

Δεν είναι τυχαίο που μέσα στην κρίση ο ΣΕΓΑΣ είχε τα περισσότερα νέα δελτία αθλητών, από κάθε άλλη φορά. Έχουμε πολύ μεγάλη ροή νέων παιδιών. Πρέπει όμως όλοι μας σαν κοινωνία, σαν κράτος, να φτιάξουμε τις συνθήκες και τις υποδομές που απαιτούνται ώστε αυτά τα παιδιά να μπορούν να γυμναστούν και να έχουν ισάξια αντιμετώπιση με τα παιδιά στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην Ελλάδα έχουμε τους καλύτερους προπονητές. Δουλεύουν πολύ και με δύσκολες συνθήκες και παράγουν έργο με τα ταλέντα που ανακαλύπτουν. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με όλους και ελπίζουμε έτσι να συνεχιστεί.

Who is who
Ο νυν εθνικός προπονητής Γιάννης Κουτσιώρας τελείωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Από το 1996 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων και από το 1998 ήταν τεχνικός σύμβουλος στην ΕΑΣ και από το 2008 ήταν εθνικός προπονητής εφήβων-νεανίδων

Το διάστημα από το 1974 ως το 1981 έκανε αθλητισμό (με ύψος και 400μ.) και τέσσερα χρόνια μετά το 1985 άρχισε την προπονητική στη Λάρισα ενώ το 1987 ήταν ιδρυτικό μέλος του Πελασγού Λάρισας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου