Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Ο Σάκης Μπατσίλας για το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ

 



Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής «Κατάρ 2022», Σάκης Μπατσίλας, που κατάγεται από την περιοχή της Ελασσόνας συνδέθηκε, μέσω zoom, με το 9ο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο του ΠΣΑΤ στην Αρχαία Ολυμπία, από την Ντόχα και μίλησε για το Παγκόσμιο Κύπελλο που αρχίζει στις 20 Νοεμβρίου.

«Έχουμε αρκετές πρωτιές, καινούρια πράγματα που θα δει ο κόσμος,» είπε ο Σάκης Μπατσίλας και ανέφερε κάποιες από αυτές, ενώ τόνισε για τους φιλάθλους: «Το 60% είναι θεατές από το εξωτερικό και το 40% γηγενείς από το Κατάρ». 

«To Κατάρ στον αθλητικό τομέα, έχει αποδείξει ότι όχι μόνο μπορεί να αναλαμβάνει μεγάλες διοργανώσεις, αλλά και να τις διεκπεραιώνει με πολύ καλό τρόπο,» κατέθεσε και εν συνεχεία έδωσε διευκρινιστικές απαντήσεις «σε θέματα που τα Μέσα είτε δεν γνωρίζουν ακριβώς, είτε αναλώνονται σε μια κατάσταση να προβάλλουν αρνητικά σχόλια, αφού ίσως αυτά πουλάνε και πιο πολύ». 

Αναλυτικά:

«Μετράμε μέρες για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μετά από σχεδόν 12 χρόνια που πήραμε το χρίσμα για τη διοργάνωση, ολόκληρη η χώρα και η πόλη της Ντόχα είναι έτοιμες να υποδεχτούν τον κόσμο. Έχουμε αρκετές πρωτιές, καινούρια πράγματα που θα δει ο κόσμος. Είναι η πρώτη φορά που τα στάδια έγιναν άρτια και σε τόσο λίγο χρόνο. Το τελευταίο στάδιο δοκιμάστηκε πρόσφατα και θα κάνουμε ακόμη ένα τεστ σε 10 ημέρες. Σημαντικό επίσης είναι ότι για πρώτη και τελευταία φορά ο κόσμος θα δει ένα τόσο συμπαγές Μουντιάλ.

Για πρώτη φορά υπάρχουν 168 επίσημες εγκαταστάσεις σε μία ακτίνα 80 χιλιομέτρων. Αυτό δεν υπήρξε και θα υπάρξει ποτέ. Μπορεί να είναι εύκολο από την πλευρά των μετακινήσεων, δημιουργεί όμως προκλήσεις σε σχέση με το πώς θα μπορέσουμε να έχουμε ένα άρτιο δίκτυο επικοινωνίας και το πώς θα λειτουργεί η κάθε εγκατάσταση ξεχωριστά. Πρωτιά υπάρχει, επίσης και στα εισιτήρια, καθώς ένα μήνα πριν από το Μουντιάλ έχουν πουληθεί 2,9 εκατομμύρια από τα 3,1 που υπάρχουν. Αυτό δεν υπήρξε ποτέ στη FIFA. Πρωτιά, επίσης, αποτελεί ότι θα υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο στο κινητό τηλέφωνο, για πρώτη φορά θα δοκιμαστεί σε Παγκόσμιο Κύπελλo.

Ο κάθε θεατής θα μπορεί να κατεβάσει μια εφαρμογή με την οποία θα έχει το εισιτήριό του, θα μπορεί να εισέλθει στο γήπεδο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να μην έχουμε πλαστά, όπως συνέβη σε προηγούμενες διοργανώσεις.

Το 60% είναι θεατές από το εξωτερικό και το 40% γηγενείς από το Κατάρ. Η χώρα έχει δοκιμαστεί σε αυτό. Θα είναι η καλύτερη εποχή στην οποία θα διεξαχθεί ένα Παγκόσμιο. Η θερμοκρασία θα είναι από 16 ως 26 βαθμούς, ανάλογα την ημέρα. Έχουμε κατασκευάσει ένα μετρό τα τελευταία τρία χρόνια. Υπάρχουν τρεις γραμμές οι οποίες επικοινωνούν κατευθείαν με 5 από τα 8 στάδια. Για τα 3 στάδια που δεν έχουν γραμμή απέξω, έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο λεωφορείων που θα σταματούν στα μετρό και ανά 10 λεπτά θα μεταφέρουν τους θεατές.

Αυτό θα βοηθήσει να αποσυμφοριστεί το κυκλοφοριακό της πόλης, καθώς δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο. Θα δείτε πολλές καινοτομίες που θα δημιουργήσουν μια απαρχή για το πώς θα πρέπει να γίνονται τα Παγκόσμια Κύπελλα από εδώ και πέρα», ανέφερε στην πρώτη του τοποθέτηση ο κος Μπατσίλας.

«Θα ήθελα να δώσω κάποιες διευκρινιστικές απαντήσεις σε θέματα που τα Μέσα είτε δεν γνωρίζουν ακριβώς, είτε αναλώνονται σε μια κατάσταση να προβάλλουν αρνητικά σχόλια, αφού ίσως αυτά πουλάνε και πιο πολύ. Για να δείτε την προκατάληψη των ελληνικών και ξένων Μέσων με το Κατάρ. Είμαστε η μοναδική μικρή χώρα που κατάφερε να πάρει Παγκόσμιο Κύπελλο νικώντας χώρες όπως η Αμερική, η Αγγλία, η Αυστραλία. Κάποιος συνάδελφός σας είπε ότι το Κατάρ από το 2010 έχει διοργανώσει πάνω από 850 events. To Κατάρ στον αθλητικό τομέα, έχει αποδείξει ότι όχι μόνο μπορεί να αναλαμβάνει μεγάλες διοργανώσεις, αλλά και να τις διεκπεραιώνει με πολύ καλό τρόπο.

Θέλω να σας μεταφέρω πως είδα σε ένα πολύ μεγάλο κανάλι της Ελλάδας, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων, να παίζει ένα βίντεο που έδειχνε δύο Άραβες να μαλώνουν και στη λεζάντα έγραφε ‘Ένας Καταριανός και ένας Κουβετιανός μαλώνουν για το πετρέλαιο’. Εγώ, επειδή είδα τη λέξη Κατάρ, έδωσα το βίντεο σε έναν φίλο μου να το μεταφράσει. Αυτό που λεγόταν είναι ότι ένας Κουβετιανός και ένας από το Μπαχρέιν, ούτε καν Καταριανοί διαφωνούσαν για άλλα πράγματα που δεν είχαν σχέση με το Κατάρ. Έστειλα email στον Διευθυντή ειδήσεων όχι για να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου, αλλά για να βγουν και να πουν ότι έγινε λάθος.

Η απάντηση που πήρα ήταν ότι “ λυπάμαι και δεν το γνωρίζαμε”. Όταν ως media παίρνετε την απόφαση να εκθέσετε πράγματα στον κόσμο, χωρίς να έχετε δει να είναι αλήθεια ή όχι, τότε ένα μεγάλο μέρος του τι θα δεχθεί ο κόσμος έχει να κάνει με εσάς, γιατί εσείς κατευθύνετε την κοινή γνώμη. Όταν εσείς μιλάτε για χιλιάδες νεκρούς χωρίς να έχετε έρθει εδώ να δείτε τι γίνεται, όταν όλα τα αγγλικά μίντια παραθέτουν κάτι που γίνεται viral χωρίς να ξέρουν αν είναι αλήθεια ή όχι. Το 95% είναι άνθρωποι που δεν έχουν έρθει καν στο Κατάρ, απλά από την ωραία θέση τους στη Γερμανία, στην Αγγλία, στην Αμερική γράφουν ένα ωραίο άρθρο και απλά επειδή τα Social Media έχουν τη δύναμη της επικοινωνίας, αυτό γίνεται viral. Επίσημα το Κατάρ σε σχέση με τη διοργάνωση του Παγκοσμίου έχει μόνο 4 νεκρούς. Τώρα οι 6000, οι 50.000 που ακούω στα δελτία δεν ευσταθούν.

Θεώρησα ότι μπορώ να δώσω απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα. Μετά από 18 χρόνια στο Κατάρ, είναι η χώρα μου, μετά την Ελλάδα βεβαίως. Για μένα σημαντικό είναι ότι όποιος έρθει στο Κατάρ θα δει μια νέα κουλτούρα. Θα δει κόσμο φιλόξενο με την πραγματική έννοια και είναι ένα από τα ατού. Μόνο 300.000 είναι γηγενείς. Είμαστε 2,6 εκατ. από όλο τον κόσμο. Αυτό από μόνο του είναι ό,τι καλύτερο μπορεί σε όποιον έρθει εδώ. Δεν πρέπει να κρίνουμε οποιαδήποτε χώρα σε σχέση με το τι αναφέρεται στον Τύπο. Το ίδιο το Κατάρ έχει αλλάξει πολλά πράγματα, πολλούς νόμους που κάνουν και τη ζωή του ανθρώπου καλύτερη και βλέπουν πιο μπροστά σε σχέση με το τι θα μπορούσε να κάνει η χώρα για τους πολίτες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 * Ο Σάκης Μπατσίλας, γέννημα θρέμμα της Κρανιάς, μας κάνει περήφανους εδώ και πολλά χρόνια σε όλο τον κόσμο, ως Έλληνες και ασφαλώς και ως Κρανιώτες. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που ξεκίνησε από τα χαμηλά και με τις σπουδές του, τη συνεχή δουλειά του και το ήθος του κατόρθωσε να φτάσει στις υψηλότερες διοικητικές θέσεις του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου παραμένοντας ταπεινός. Του ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας θερμά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στη διοργάνωση του Μουντιάλ. Όσο πλησιάζουμε προς το Μουντιάλ θα αφιερώνουμε σχετικές αναρτήσεις για τις δράσεις του Σάκη σε ότι αφορά το Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο. 

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο Σάκη για ότι κατάφερες μέχρι σήμερα. ΥΓ:Περιμένω τα εισιτήρια. 😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή