Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Σημαντική ημερίδα Θεσσαλικής ιστορίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο (φωτ. & βίντεο)

 



Κυκλοφορεί το 84ο τεύχος του Θεσσαλικού Ημερολογίου

Το Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, στις 10:30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας διοργανώνεται η δεύτερη ημερίδα Θεσσαλικής Ιστορίας των Φίλων του Θεσσαλικού Ημερολογίου.

Στην ημερίδα αυτή θα παρουσιασθούν τα εξής θέματα:

– Ευάγγελος Μπαλντούνης, Μία επιστολή του Γεωρ. Καραϊσκάκη προς τον Γεώρ. Κουντουριώτη, 4 Απρ. 1826.

– Ανδρέας Γκανάτσιος, Η Βαλανίδα της Ελασσόνας, ο ναός των Αγ. Αναργύρων και οι επιγραφές του ναού της Αγίας Τριάδας.

– Κώστας Σπανός, Μία άγνωστη δωρεά του Τυρναβίτη αγωνιστή του 1821 Γεωργίου Κοντοπούλη στη Μονή της Ολυμπιώτισσας το 1840.

– Παύλος Λάλος, Μία δικαστική απόφαση για κληρονομικά του λιβαδίου (πρώην τσιφλίκι) της Χασάμπαλης, του αποβιώσαντος 1959 τσέλιγκα Μιχάλη Γ. Σαΐτη.

– Γεώργιος Μπαλής, Οι οικογένειες της Κρανιάς Ελασσόνας το 1846.

– Ευαγγελία Ράπτου, Δύο επιστολές του Ελασσόνας Νεοφύτου προς τον οικ. πατριάρχη για την προστασία των μοναστηριακών περιουσιών, Νοέμβριος 1910.

– Ευάγγελος Τσακνάκης, Ιστορικά στοιχεία για τη Δολίχη της Ελασσόνας.

– Νίκος Τάχατος, Μία επιστολή του οικ. πατριάρχη σχετική με τις διακηρύξεις των Νεοτούρκων περί ισονομίας και ισοπολιτείας, 11.6.1911.

– Βασίλης Τσολάκης, Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Βελίκα της Αγιάς.

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου σήμερα νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Metropol παρουσία των κ.κ. Κώστα Σπανού, Ευάγγελου Μπαλντούνη, Γεωργίου Μπαλή και Ευάγγελου Τσακνάκη.



Όσον αφορά στις ομιλίες τους, αρχικά ο κ. Κώστας Σπανός επισήμανε ότι ο καθένας θα παρουσιάσει ένα μικρό θέμα σχετικό με την ιστορία της Θεσσαλίας, μια μικρή ψηφίδα δηλαδή ιστορίας, ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος θα παρουσιάσει έναν αγωνιστή του 1821 με καταγωγή από τον Τύρναβο, ο οποίος λέγεται Γιώργος Κοτοπούλης και έχει πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.





Ο κ. Ευάγγελος Μπαλντούνης ανέφερε ότι θα «ανοίξε»ι την ημερίδα με θέμα μια επιστολή του γνωστού ήρωα του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη που την απευθύνει στον τότε πρόεδρο του εκτελεστικού Γ. Κουντουριώτη, το 1826, ένα πολύ δύσκολο έργο για την επανάσταση και τους ήρωες. Δεν θα είναι μια φιλολογική προσέγγιση απλή αλλά θα αναδειχθεί και η συναισθηματική κατάσταση του ήρωα.


Με τη σειρά του ο κ. Γεώργιος Μπαλής θα κάνει μια θεματική απογραφή της Κρανιάς Ελασσόνας του 1846 μέσα από την οποία μαθαίνουμε πάρα πολλές πληροφορίες για την Κρανιά. Η καταγραφή προέρχεται από 71 οικογένειες και 255 είναι μόνο άντρες. Εκείνη την εποχή οι Οθωμανοί στις καταγραφές που πραγματοποιούσαν, κατέγραφαν μόνο τον αντρικό πληθυσμό.




Τέλος, ο κ. Ευάγγελος Τσακνάκης σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι στην ημερίδα θα ασχοληθεί με την περιοχή της Δολίχης Ελασσόνας του 1846, κάνοντας μια καταγραφή του αριθμού των κατοίκων. Η συζήτηση που θα γίνει θα αφορά και τη δραματική μείωση των κατοίκων της Δολίχης μέσα στα χρόνια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτός ο τόμος που μόλις κυκλοφόρησε είναι ο 84ος του Θεσσαλικού Ημερολογίου. Ο κ. Κώστας Σπανός με την σημαντική βοήθεια που έχει από την υπόλοιπη ομάδα ανθρώπων, εκδίδει ακούραστα το Θεσσαλικό Ημερολόγιο από το 1980.

Λ.Α.

Πηγή: larissanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου