Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Κρανιώτικο Λεξιλόγιο



Συνεχίζουμε φίλες και φίλοι να δημοσιεύουμε λέξεις και όρους από το Κρανιώτικο Γλωσσάρι όπως αυτό καταγράφεται στο βιβλίο του συμπατριώτη μας Γιώργο Ι. Μπαλή με τίτλο: "Ο Πλούτος του Αριστοφάνη στην Ξηροκρανιώτικη ντοπιολαλιά".
Ένα έργο πραγματικά αξιόλογο που θα μείνει ως παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές, αφού ως γνωστόν η γλώσσα είναι ζωντανή και συνεχώς αλλάζει όπως και η ζωή μας και αυτό το βιβλίο θα μείνει για να δείχνει τις ρίζες της γλώσσας,άρα και της ίδιας μας της ζωής. 
Με τη γλώσσα σκεφτόμαστε και με τη γλώσσα μιλάμε, αν χάσουμε τις ρίζες της γλώσσας μας τότε δε θα σταματήσουμε απλά να τη μιλάμε αλλά θα πάψουμε και να σκεφτόμαστε...













* Ευχαριστούμε το φίλο Γιώργο Ι. Μπαλή για την παραχώρηση του υλικού.

15 σχόλια:

  1. Με τη γλώσσα σκεφτόμαστε και με τη γλώσσα μιλάμε, αν χάσουμε τις ρίζες της γλώσσας μας τότε δε θα σταματήσουμε απλά να τη μιλάμε αλλά θα πάψουμε και να σκεφτόμαστε...
    ..................................................
    Εδω αγαπητε Χρηστο κανεις λαθος...δεν αναφερομαι φυσικα στο καταπληκτικο βιβλιο και ως συλληψης και συναμα υλοποιησιμης ιδεας του Γ.Μπαλη.αλλα στην σχεση της γλωσσας με την σκεψη.

    Με την γλωσσα μπορει να σκεφτομαστε αλλα δεν ειναι αυτο το ζητουμενο.Ζητουμενο ειναι να σκεφτομαστε Λογικα.
    Στην αρχαια Ελλαδα ο Λογος δεν ηταν η ομιλια ,η ,η εκφραση.. ηταν η σχεση α/β η ακομα καλυτερα η σχεση α/β=γ/δ.Η αναλογια.
    Για να κρινουμε κατι ως λογικο πρεπει να ορισουμε τα αξιωματα που διεπουν την σχεση που θελουμε να περιγραψουμε και με βαση αυτα να κρινουμε.Εαν δεν γινουν με την σειρα καποια πραγματα δεν προκειτε να εχουμε Λογο ,παρα μονο κραυγες και ασυνενοησια

    Η γλωσσα ειναι ενα μεσο δεν παραγει η ιδια σκεψη και πολυ περισσοτερο Λογικη σκεψη.

    "Κ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε κ είναι υπεραπλουστεύμενη η σκέψη ότι η γλώσσα είναι μόνο ένα μέσο. Η γλώσσα είναι η ίδια η εκφανση της ζωής μας. Η γλώσσα η Ελληνική είναι αυτή που οδηγείται από τον Ελληνικό τρόπο ζωής τον επηρρεάζει και επηρρεάζεται απ' αυτόν. Η μουσική είναι γλώσσα, οι επιστήμες είναι γλώσσα και η ζωή είναι γλώσσα και η γλώσσα είναι σχέση με τα όντα, υλικά και άυλα.

      Διαγραφή
    2. H γλωσσα μπορει να ειναι οτι θελει ακομα και κραυγες και ουγγ ουγγ επιστημη ομως ειναι λογος.. οιδιος ο ορισμος περικλειει τον λογο.Τοπολογια φυσιολογια βιολογια αστρολογια κτλ οι επιστημες περικλειουν στον ορισμο τους το λογο και λογο οχι σαν εκφραση αλλα ως σχεση α/β.
      Το ιδιο και στην μουσικη χωρις αναλογια εχουμε την παρακρουση

      Διαγραφή
  2. τί να την κάνεις όμως τη σκέψη και τη λογική αν δεν μπορείς να την εκφράσεις, να τη μεταφέρεις να τη διαδόσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό αγαπητέ φίλε είναι άλλο πράγμα...εκεί πάμε στα προσωπικά χαρίσματα και δεξιότητες του καθενός...

      Διαγραφή
  3. με άλλα λόγια, τί νόημα έχει να σκεφτείς κάτι και να σου λείπουν οι λέξεις να το πεις ή να το γράψεις ή να μπορείς να εκφράσεις μόνο ένα μέρος της. Π.χ. μία λέξη να μην μπορείς να εκφράσεις, τότε η σκέψη σου γίνεται αυτόματα ημιτελής.
    επομένως, η σκέψη και ο λόγος είναι αρρηκτα δεμένες έννοιες και δεν μπορεί να υπάρξει η μία χωρίς την άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπαρχουν δυο περιπτωσεις να σκεφτεις κατι το οποιο δεν θα μπορει να οριστει με βαση την σχεση α/β η ακομα καλυτερα την σχεση α/β=γ/δ.μια μλκ δλδ,η, πιο συγκεκριμενα ο αριθμητης να μην ειναι ομοιος με τον παρανομαστη,(η, αλλιως να προσπαθουμε να συνκρινουμε ανομοια πραγματα) το οποιο καλα ειναι να μην βρει και εκφραση αφου εκ τον πραγματων δεν θα υφιστατε λογος.

      Και δευτερη περιπτωση που θα μπορουμε να εχουμε λογο δλδ να ορισουμε μια σχεση α/β οπου ακομα και χωρις λεξεις θα μπορουμε να την περιγραψουμε(με κινησεις πχ)

      "Κ"

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ φίλε "κ" αν θες γίνε πιο σαφής...

      Διαγραφή
    3. προσπαθησα δυο φορες και δεν με περνει το σχολιο βγαλε την επαληθευση οτι δεν ειμαστε κομπιουτερ" μας εβγαλε τα ματια.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος8 Ιουλίου 2013 - 8:01 μ.μ.

    Logος σε απλα Ελληνικα ειναι η λεκτικη εκφραση ,η, ομιλια.Στην γλωσσα της επιστημης και της λογικης λογος ειναι το α/β δλδ η αναλογια του α στο β η αν θες η περιγραφη της σχεσης του α με το β .
    Στα μαθηματικα εχουμε τα κλασματα 2/4=8/16 εχουμε λογο ..αναλογια ..σχεση. Στην γεωμετρια εχουμε τον γεωμετρικο λογο
    Στην φυσικη εχουμε την εξελιξη των γεγονοτων σε σχεση με το χρονο.
    Στην αστρονομια κτλ κτλ ενα σορο λογοι.
    Ακομα και στο Χριστιανισμο "εν αρχη ειναι ο λογος "..."Ο Θεος ειναι για τον Υιο του οτι ο Υιος για τον ανθρωπο"

    παντου εχουμε σχεση λογο οχι ως ομιλια αλλα ως αναλογια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ μου φίλε και συμπατριώτη νομίζω ότι πελαγοδρομούμε εκτός θέματος από την αρχική μου τοποθέτηση! Επιπλέον - με όλο το σεβασμό στην άποψή σου - το παράδειγμα που φέρνεις με το λόγο στο Χριστιανισμό είναι θεολογικά μετέωρο!
    Φέρνω ένα παράδειγμα - για να βρούμε τον αρχικό μας μίτο - από τη Φιλοσοφία και τη Θεολογία, όπου φαίνεται ολοφάνερα ότι γλώσσα και σκέψη είναι συνυφασμένες. Οι όροι υπόσταση και ουσία λοιπόν, και περισσότερο η διάκρισή τους, ποτέ δεν μπόρεσαν να κατανοηθούν από τους Δυτικούς, γιατί ακριβώς γλώσσα και ζωή δεν συμβαδίζουν, κάτι που όμως συνέβαινε στο χώρο της Ανατολής και ειδικά στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πατριώτες, η γλώσσα είναι η έκφραση της σκέψης, οπότε γλώσσα=σκέψη και σκέψη=γλώσσα.Όσο πιο εμπλουτισμένη γλώσσα έχεις τόσο και πιο εμπλουτισμένη η σκέψη σου. Η γλώσσα εκφράζει έννοιες, η σκέψη είναι έννοιες, είναι πράγματα ταυτόσημα. μην μπλέκετε με αριστοτέλειες και πλατωνικές φιλοσοφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εχουμε καθολου μπλεψει με Αριστοτελειες και Πλατωνικες φιλοσοφιες.Θα προσπαθησω μια φορα ακομα να γινω πιο σαφης.Μεσα απο την γλωσσα μπορουμε να εχουμε εκφραση της σκεψης και των συναισθηματων δεν μπορουμε ομως να εχουμε μεσα απο την γλωσσα Ορθη σκεψη.Η ορθη σκεψη ειναι αποτελεσμα του Λογου και οχι της γλωσσας ασχετα αν μπορει να εκφραστει μεσα απο αυτην.

      Πιο πανω κανω σαφη διαχωρισμο της γλωσσας με το λογο.Αυτα τα δυο δεν ειναι το ιδιο πραγμα.Θεωρω οτι η διαφοροποιηση τους ειναι πολυ σημαντικη.

      Οταν εχουμε να κανουμε με την επιστημη της ζωης την βιολογια οπου η λεξη βιολογια ειναι συνθετη με την λεξη βιος και την λεξη λογος με το δευτερο συνθετικο τι αντιλαμβανεστε? η.στο εν αρχη ειναι ο λογος ως "λογος" τι αντιλαμβανεστε???

      Διαγραφή
  7. Πως να εκλαβω την σιωπη σας???


    βοηθηστε!!!

    "Κ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε και συμπατριώτη "Κ", προσωπικά δεν έχω να πω κάτι άλλο πέρα από αυτά που ήδη έχω γράψει στο κείμενο και στα σχόλια.

      Διαγραφή