Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Ιωάννης Φακής (1900-1997) : Ενθυμήματα Ζωής

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Με ιδιαίτερη χαρά φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπατριώτες, σας παρουσιάζουμε το βιβλίο: "Ιωάννης Φακής, Ενθυμήματα Ζωής".
Πρόκειται αληθινά για ένα υπέροχο βιβλίο που ουσιαστικά είναι η αυτοβιογραφία του Ιωάννη Φακή από τη στιγμή της γέννησής του κατά το έτος 1900 έως και το τέλος του έτους 1949.
Στο βιβλίο αφηγείται ο Ιωάννης Φακής τα προσωπικά του "Ενθυμήματα Ζωής" δίνοντας ποικιλία πληροφοριών και ιστορικών καταγραφών τόσο σε τοπικό επίπεδο σε ό,τι αφορά δηλαδή το μικρόκοσμο της τότε Κρανιάς, αλλά και ιστορικές καταγραφές που αφορούν τη νεότερη Ελληνική και Παγκόσμια Ιστορία.
Το βιβλίο από την αρχή ακόμη κρατάει έντονο το ενδιαφέρον  του αναγνώστη και όσο ξετυλίγονται τα "Ενθυμήματα Ζωής" του Ιωάννη Φακή τόσο άσβεστη κρατιέται η φλόγα της γνώσης για τα γεγονότα που σημάδεψαν την τοπική, την Ελληνική, αλλά και την Παγκόσμια Ιστορία μέσα από τη ματιά ενός απλού ανθρώπου του χωριού μας που όμως βίωσε τα γεγονότα από κοντά. Δίδονται ιστορικές καταγραφές από την Τουρκοκρατία που υπάρχει μέχρι το 1912, στη συνέχεια από τη Μικρασιατική Καταστροφή,και το μεσοπόλεμο, αλλά και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή, την Πείνα και τον αδελφοκτόνο Εμφύλιο και μάλιστα όλα αυτά - όπως ήδη είπαμε - από προσωπικές και βιωματικές εμπειρίες του Ιωάννη Φακή.
Πρόκειται για βιβλίο παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενεές και πραγματικά αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον ακάματο δάσκαλο Απόστολο Ιωάννου Φακή, γιό του "ήρωα" του βιβλίου, όπου με περισσή αγάπη και σεβασμό εξέδωσε αυτό το βιβλίο. 
Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω προσωπικά τον Απόστολο Φακή φέτος στο Αντάμωμα των Κρανιωτών και δια ζώσης να του εκφράσω τα συγχαρητήρια μου για την έκδοση αυτού του βιβλίου.
Του μετέφερα και τη δική μου θύμηση από τον παππού, τον Γιάννη το Φακή, όπου τον θυμάμαι στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου της Κρανιάς να έρχεται πρωί - πρωί στον Όρθρο, να βγάζει το καπέλο του και αφού με ευλάβεια χαιρετούσε όλες τις εικόνες μια - μια, στη συνέχεια να κάθεται και να παρακολουθεί τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία με μεγάλο σεβασμό.
Να πούμε τέλος ότι το βιβλίο περιέχει πολλές παλιές φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Ιωάννη Φακή, το  άκρως ενδιαφέρον επίμετρο στο τέλος του βιβλίου από τον Απόστολο Φακή, αλλά και ένα λήμμα από ιδιωματικές λέξεις και εκφράσεις, τοπωνύμια και πρόσωπα.
Ευχόμαστε ολόψυχα να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο.
Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα του βιβλίου και μια σελίδα  από τις πολλές που περιέχονται στο βιβλίο όπως κρατούσε σημειώσεις από τα "Ενθυμήματα Ζωής" ο Ιωάννης Φακής.

Χ.Γ.







Στρατιώτης στη Σμύρνη



2 σχόλια:

  1. Κάπου εκεί, στη σελίδα 24, ο μπαρμπα-Γιάννης αναφέρει και τη γιαγιά μου, τη Βασιλική (τη μάνα του πατέρα μου)...
    Τελικά, όλοι μια μεγάλη οικογένεια είμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως Γιάννη, μια οικογένεια είμαστε και αυτά που έζησε ο παππούς ο Γιάννης στα πρώτα χρόνια της ζωής του, δυσκολίες οικογενειακές, τα έζησαν λίγο - πολύ πολλοί από τους συμπατριώτες μας...

      Διαγραφή