Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014

Τα παράπονα των Κρανιωτών στους δύο υποψήφιους Δημάρχους

Κοντεύουμε ήδη, αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι, στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών από την οποία θα αναδειχθεί ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο για την επόμενη πενταετία στο Δήμο μας, στο Δήμο Ελασσόνας.
Η μάχη για τους δυο υποψηφίους, κ.κ. Πασχόπουλο (νυν δήμαρχο) και Ευαγγέλου, προβλέπεται σκληρή και βεβαίως αμφίρροπη –κατά πως δείχνουν τα πράγματα - μέχρι και την τελευταία στιγμή. Η τελική διαφορά του 3% περίπου μεταξύ των δύο συνδυασμών, με αυτόν του κ.Ευαγγέλου να προηγείται, είναι τόσο μικρή που δεν δίνει τη σιγουριά της νίκης σε κανέναν από τους δύο συνδυασμούς.
Το σίγουρο όμως είναι ότι από την Δευτέρα το πρωί ο Δήμος Ελασσόνας θα έχει Δήμαρχο – είτε τον νυν, είτε νέο – και τα προβλήματα του τόπου μας θα περιμένουν τη λύση τους.
Έχουμε στη διάθεσή μας και θα σας εκθέσουμε παρακάτω εντελώς συνοπτικά μερικά από τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες της Κρανιάς, αλλά και της ευρύτερης, θα λέγαμε, περιοχής. Τα προβλήματα – παράπονα που θα σας εκθέσουμε, προέρχονται είτε από τη δική μας εμπειρία, είτε από δημότες που μας τα μεταφέρουν δια ζώσης ή μέσω διαδικτύου.
Κατ’ αρχήν είναι καλό, η όποια Δημοτική Αρχή προκύψει από τις εκλογές ανά τακτά χρονικά διαστήματα να διοργανώνει λαϊκές συνελεύσεις στην Ελασσόνα και στα μεγάλα χωριά του Δήμου, όπου θα καλούνται και οι δημότες των όμορων χωριών. Σ’ αυτές τις λαϊκές συνελεύσεις θα ακούγονται τα προβλήματα και τα παράπονα των πολιτών τα οποία θα απαντώνται από την Δημοτική Αρχή άμεσα και θα ακολουθεί δημιουργικός διάλογος. Η αλαζονεία και η …"ενός ανδρός αρχή" δεν θα πρέπει να βρίσκει ερείσματα πλέον στην άσκηση της εξουσίας. Τέτοιες συμπεριφορές μόνο πίσω μπορούν να μας πάνε. Η τοπική δημοτική αρχή θα πρέπει να αφουγκράζεται τους πολίτες και τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Όλο το έμψυχο δυναμικό του Δήμου μας θα πρέπει να εντάσσεται σε συλλογικές προσπάθειες, και ειδικότερα όσοι θέλουν και μπορούν να προσφέρουν. Η μικροπολιτική και οι εγωισμοί δεν έχουν καμία θέση στην δημοκρατική άσκηση της εξουσίας. 
Ας δούμε λοιπόν ένα -ένα τα σημαντικότερα προβλήματα:

1.Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι αυτό της ιατρικής περίθαλψης στο χωριό μας και τα γύρω χωριά, που παρ’ ότι το Ιατρείο της Κρανιάς είναι πολυδύναμο ιατρείο στα χαρτιά (εδώ και χρόνια), ωστόσο παραμένει να λειτουργεί ελάχιστες μέρες την εβδομάδα. Το θέμα δυστυχώς είναι χρόνιο. Με τόσους ανθρώπους τρίτης ηλικίας στην Κρανιά και στα γύρω χωριά, το πρόβλημα καθίσταται φλέγον και άμεσα θα πρέπει να λυθεί.

2.Να δοθεί έμφαση στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Η ζωική και η φυτική παραγωγή στα χωριά μας, και ειδικά στο χωριό μας, είναι ακόμη σε νηπιακό στάδιο. Νέες καλλιέργειες, αρωματικά φυτά, σύγχρονες μονάδες ζωικής παραγωγής, και ενημέρωση νέων και παλαιών αγροτών και κτηνοτρόφων (σεμινάρια, ομιλίες ειδικών  κ.α.) είναι θέματα που θα πρέπει να τεθούν σε άμεση προτεραιότητα.Το τυρί, το αρνάκι και το κατσικάκι ως Π.Ο.Π. είναι η πρόκληση για να γίνουν οι κτηνοτρόφοι μας πιο ανταγωνιστικοί και με την πολυποίκιλη βοήθεια των τοπικών αρχών να επενδύσουν στη δουλειά τους. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα, να αντιμετωπίσουν οι κτηνοτρόφοι τις προκλήσεις της αγοράς με κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της δεκαετίας του '60 (λαμαρίνες, αχυροκάλυβες κ.α.).

3.Παίρνοντας στα σοβαρά τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ο Δήμος, αλλά και οι πολίτες, θα δοθεί έτσι και μια δυναμική απάντηση στην εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, που μαστίζει τα χωριά μας και τα έχει κάνει να μαραζώνουν στην κυριολεξία μέρα με τη μέρα.

4. Ο αγροτουρισμός είναι ένα άλλο σημαντικό κομμάτι όπου θα πρέπει να δουλέψει η δημοτική αρχή, η οποία
θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές. Άμεσο είναι το θέμα της αναγνώρισης από την Πολιτεία, της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιοκαρυάς, ως αρχαιολογικό μνημείο. Παράλληλα, καθίσταται αναγκαία και η επάνδρωσή της. Το Φαράγγι της Χράπας, και το παρθένο δάσος της Οξιάς είναι δυο ακόμη συγκριτικά φυσικά πλεονεκτήματα του χωριού μας, τα οποία θα πρέπει να γίνουν γνωστά και στην Πολιτεία, αλλά και σε μας τους ίδιους.

5. Ελεύθερη ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μέσα από το διαδίκτυο το χωριό μας θα προβάλλει τις ομορφιές του, τις εκδηλώσεις, και τις κάθε είδους δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο (Κρανιώτες και μη).

6.Διοργάνωση ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων και στήριξη του ιστορικού συλλόγου μας, του ΜΕΣΚΕ, αλλά και μεμονωμένων ανθρώπων, που θέλουν να προσφέρουν στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας. Υπάρχουν πάρα πολλοί Κρανιώτες, εντός και εκτός Κρανιάς, που διαπρέπουν  σε πολλούς τομείς και είναι ανάγκη να ενταχθούν σε πολυποίκιλες δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν στο χωριό μας. Θεωρούμε για παράδειγμα, απαράδεκτο το γεγονός να μην έχει κληθεί για πολλά χρόνια ο συμπατριώτης μας τραγουδοποιός, Θανάσης Παπακωνσταντίνου (ένας αναγνωρισμένος καλλιτέχνης στην Ελλάδα και εκτός αυτής) στο χωριό μας  για να συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. (Έγινε μόλις πέρυσι).
  
7.Παιδευτικές δραστηριότητες για τη νεολαία του χωριού μας. Μουσική, ζωγραφική, ορειβασία, αγιογραφία, θέατρο, χορός, σκάκι, μπορούν να δώσουν διεξόδους στις ανησυχίες των νέων της περιοχής μας, ενώ παράλληλα να ανιχνευθούν τα χαρίσματά τους με σκοπό ακόμα και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Σε όλες τις παραπάνω τέχνες έχουμε δικούς μας ανθρώπους που μπορούν να διδάξουν. Αμβλύνονται έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο οι ανισότητες παιδιών που μεγαλώνουν σε χωριό και αυτών που μεγαλώνουν στην πόλη.
Συντήρηση των χώρων άθλησης (Λούτσα) και των παιδικών χαρών που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Νέοι χώροι άθλησης (γήπεδα 5χ5, τένις κ.α.). 

8.Λειτουργία βιβλιοθήκης στο χώρο του ΜΕΣΚΕ, όπου υπάρχουν πολλά βιβλία και μπορεί να εμπλουτισθεί ακόμη περισσότερο. Και εδώ έχουμε ανθρώπους που μπορούν να εργαστούν. Παράλληλα, θα μπορούσε να βρεθεί και τρόπος με ελάχιστο κόστος να εγκατασταθούν ηλεκτρονικοί υπολογιστές για την εκπαίδευση νέων, αλλά και ενηλίκων στις νέες τεχνολογίες.

9.Όποιος από τους δυο συνδυασμούς και αν εκλεγεί θα πρέπει να θυμάται ότι, στο Δήμο Ελασσόνας δεν ανήκει μόνο η Ελασσόνα. Υπάρχουν και χωριά που παλεύουν όσο μπορούν να κρατηθούν ζωντανά. Υπήρξαν παράπονα από συμπατριώτες μας οι οποίοι είχαν την αίσθηση ότι τα χωριά ήταν παραγκωνισμένα.

10. Πεδίο Βολής. Ένα θέμα ξεχασμένο πλέον από πολλούς. Το πρόβλημα όμως παραμένει και είναι μια χαίνουσα περιβαλλοντική πληγή για τον τόπο μας. Οι δε άμεσοι και έμμεσοι κίνδυνοι για τους κατοίκους των γύρω περιοχών, πολλοί. Στις αρχές Ιουλίου θα διεξαχθεί η αεροπορική άσκηση "Καμπέρος" στην οποία θα συμμετέχουν όλων των ειδών αεροσκάφη. Η άσκηση μας θυμίζει ότι το πρόβλημα είναι εδώ.

11.Το λεωφορείο της γραμμής (ΚΤΕΛ) θα πρέπει να περνάει και πάλι όπως περνούσε πάντα, με στάση στο κέντρο του χωριού, και σε άλλες στάσεις, που χωρίς να υπάρχει λόγος καταργήθηκαν! Καλούνται λοιπόν άνθρωποι τρίτης ηλικίας να διανύουν μεγάλη απόσταση μέχρι το σπίτι, φορτωμένοι πολλές φορές με πράγματα και ανήμποροι. Γιατί να τους τιμωρούμε;

12.Καθαριότητα. Στα Μαρμαρούλια, και στη Μασδεράχη υπάρχουν πεταμένα πολλά άχρηστα αντικείμενα. Επίσης, σε πολλά σημεία πέριξ του χωριού βρίσκονται ριγμένα πολλά μπάζα. Εννοείται ότι στην παραπάνω εικόνα ευθύνονται άμεσα και οι συμπολίτες μας. Χρειάζεται ενημέρωση των πολιτών και ανάπτυξη περιβαλλοντικής παιδείας.


Εκθέσαμε μερικά από τα θέματα, που κατά τη γνώμη μας, και κατά τη γνώμη πολιτών, θα πρέπει να δώσει έμφαση και να λύσει η Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές. Γνωρίζουμε ότι οι οικονομικές συγκυρίες είναι δύσκολες και για τους Δήμους. Είμαστε όμως σίγουροι ότι όλα τα παραπάνω θέματα - προβλήματα δεν χρειάζονται τόσο χρήματα για να λυθούν, όσο έντονη δραστηριοποίηση και σοβαρότητα στην αντιμετώπισή τους.
Καλούμε και εσάς αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες, να εκφράσετε τις απόψεις σας στη διαδικτυακή μας σελίδα, ελεύθερα και ανοιχτά, (ακόμα και ανώνυμα) συμβάλλοντας έτσι και εσείς σ’ αυτό το δημόσιο διάλογο για τα προβλήματα και τις λύσεις  για τον τόπο μας, που όλοι αγαπούμε.


Χ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου