Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την άσκηση "Καμπέρος" και το ΠΒ


Από το Κοινοβουλευτικό Τμήμα Κ.Κ.Ε - Κ.Ο.Κ Μακεδονίας, λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια. Το Κ.Κ.Ε σήμερα, 20-6-2014, με έγγραφη αναφορά του στη Βουλή των Ελλήνων παίρνει θέση στο πρόβλημα του Πεδίου Βολής Κρανιάς.
Περιμένουμε και από τα υπόλοιπα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να πάρουν θέση στο πρόβλημα και να ζητήσουν άμεσα την ματαίωση της άσκησης "Καμπέρος 2014", το οριστικό κλείσιμο του Πεδίου Βολής Κρανιάς, και την άμεση διεξαγωγή μετρήσεων της ακτινοβολίας σε έδαφος, νερό, και φυτά της περιοχής.
Τέλος, θέλουμε να πιστεύουμε ότι τελικά οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις θα πιάσουν τόπο και δεν θα μείνουν και αυτή τη φορά στην ιστορία και..."κάτω από το χαλί". Οψόμεθα...Κοινοβουλευτική Ομάδα Κ.Κ.Ε.

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410
Προς το Προεδρείο της Βουλής
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τους κ. Υπουργούς Άμυνας και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής


Οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης Ελένη Γερασιμίδου και Γιώργος Λαμπρούλης

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Δεσκάτης με την οποία οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για την άσκηση «ΚΑΜΠΕΡΟΣ», η οποία μετά από πολλά χρόνια σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί από την Πολεμική Αεροπορία την 3η Ιούλιου 2014 στο πεδίο βολής Κρανιάς και περιλαμβάνει εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρομαχικά.
Οι κάτοικοι ζητούν την άμεση ματαίωση της άσκησης ΚΑΜΠΕΡΟΣ, τη μέτρηση των τιμών ραδιενέργειας στο πεδίο βολής αλλά και στις κατοικημένες περιοχές (Δεσκάτη, Κρανιά, Λουτρό) από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, τον καθαρισμό του πεδίου βολής από ραδιενεργές, τοξικές, χημικές ουσίες –στο βαθμό που είναι εφικτό-, καθώς και το οριστικό κλείσιμο του πεδίου βολής Κρανιάς.


Αθήνα 20/6/2014
Οι καταθέτοντες βουλευτέςΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΕΣΚΑΤΗΣ

Μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια, επαναφέρει η Πολεμική Αεροπορία. Πρόκειται για την άσκηση «ΚΑΜΠΕΡΟΣ», η οποία μετά από πολλά χρόνια σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί την 3η Ιούλιου 2014 και περιλαμβάνει εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρομαχικά! Η άσκηση θα γίνει στο πεδίο βολής Κρανιάς και περιλαμβάνει «καταιγίδα» βομβών.
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα το 1984 στα πλαίσια μιας στρατιωτικής επίδειξης ενός
πυροβόλου όπλου του GAV A7 που είχε σαν προορισμό τα αεροσκάφη Κόρσερ Α7 χιλιάδες βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου έπεσαν στο πεδίο βολής ΚΡΑΝΙΑΣ από μαχητικά της 111 πτέρυγας μάχης.
Το 1995 στα πλαίσια και πάλι της άσκησης «ΚΑΜΠΕΡΟΣ» χρησιμοποιήθηκαν ραδιενεργά βλήματα.
Το 2011 πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ και το 2013 η άσκηση ‘γυπαετός’ με άγνωστες ακόμα συνέπειες για το οικοσύστημα και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
. Παλιότερα έχασαν τη ζωή τους δυο κτηνοτρόφοι από άσκαστα βλήματα και σημειώθηκαν «αστοχίες» καθώς βόμβες εξερράγησαν πολύ κοντά στην Κρανιά.
. Η πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι και της Δεσκάτης και της Κρανιάς είναι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου τα τελευταία χρόνια .Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο νομός Γρεβενών έρχεται τέταρτος σε θνησιμότητα από καρκίνο σε όλη την ελληνική επικράτεια!
Οι ισχυρισμοί της αεροπορίας και της κυβέρνησης ότι δεν γίνεται χρήση επικίνδυνων υλικών δεν πείθουν κανέναν. )Το ίδιο το υπουργείο Εθνικής Αμύνης έχει παραδεχτεί ανεπισήμως ότι πιθανόν ασκήσεις με «ακίνδυνα» όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου έχουν γίνει στην Νέα Αγχίαλο-Βόλου, Κρανέα Ελασσόνας, Λιτόχωρο Πιερίας, Σφελινό Θεσσαλονίκης, Ζίχνη Σερρών..
Οι κάτοικοι της Δεσκάτης καθιστούμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η περιοχή μας σε χωματερή πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων και «άσυλο καρκινοπαθών».

Απαιτούμε:
Α) Την άμεση ματαίωση της άσκησης ΚΑΜΠΕΡΟΣ.
Β) Τη μέτρηση των τιμών ραδιενέργειας στο πεδίο βολής αλλά και στις κατοικημένες περιοχές (Δεσκάτη,Κρανιά,Λουτρό) από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.
Γ)Τον καθαρισμό του πεδίου βολής από ραδιενεργές,τοξικές,χημικές ουσίες –στο βαθμό που είναι εφικτό-.
Δ)Το οριστικό κλείσιμο του πεδίου βολής Κρανιάς.

Ιούνης 2014

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου