Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

Η έκθεση "Ad Somnum" του Θοδωρή Λάλου


Ο Θοδωρής Λάλος

Ο ζωγράφος Θοδωρής Λάλος με καταγωγή από το χωριό μας κατέχει σπουδαίες περγαμηνές στο χώρο των εικαστικών και είναι ένας από τους μεγαλύτερους νέους Έλληνες ζωγράφους. Ο πατέρας του Γιάννης Λάλος είναι από το χωριό μας, την Κρανιά, και η μητέρα του Φανή από την Τσαρισάνη Ελασσόνας. Ο Θοδωρής από τις 12 Μαρτίου θα εκθέτει τα έργα του στην προσωπική του έκθεση με τον τίτλο "Ad Somnum" στην Αθήνα, όπου θα χαρεί πολύ να γνωρίσει προσωπικά τους Κρανιώτες οι οποίοι διαμένουν στην Αθήνα. Ευχόμαστε ολόψυχα στον Θοδωρή καλή επιτυχία στην προσωπική του Έκθεση στην Αθήνα και προσκαλούμε όλους τους φίλους και συμπατριώτες μας να επισκεφθούν την έκθεση του Θοδωρή και να γνωρίσουν από κοντά τα έργα του και τον ίδιο.  Πριν δύο χρόνια περίπου είχαμε ένα εκτενές αφιέρωμα στο Ιστολόγιο της Κρανιάς για τον Θοδωρή και το συνολικό έργο του με αφορμή τότε την έκθεσή του στον Τεχνοχώρο της Αθήνας. Πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το αφιέρωμά μας: http://kraneaelassonas.blogspot.gr/2013/04/blog-post_11.htmlΗ έκθεση "Ad Somnum" του Θοδωρή Λάλου

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου εγκαινιάζουμε  την ατομική έκθεση του Θοδωρή Λάλου με τίτλο «AD SOMNUM». Δύο χρόνια μετά την πρώτη του ατομική στην Αθήνα και μετά την παρουσία του στην Art-Athina 2014, ο Θοδωρής Λάλος επανέρχεται με μία εικαστική έκθεση ζωγραφικής εμπνευσμένη από τον ύπνο.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, το Σάββατο 21 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα ποίησης και ύπνου, σας περιμένουμε παρέα με το Θοδωρή Λάλο και αρκετούς νέους ποιητές για μία ωραία συζήτηση σχετικά με την ποίηση και την τέχνη.
 Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκτός των τειχών» είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι την Πέμπτη 19 Μαρτίου θα γίνει η παρουσίαση της πρώτης μας έκδοσης, του εικαστικού βιβλίου του Γιάννη Κολιού «Η δίκη του Γιόζεφ Κ.». Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα λάβει χώρα στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση στις 19:00. Το βιβλίο περιλαμβάνει 40 σχέδια του Γιάννη Κολιού και κείμενα-αποσπάσματα από τη Δίκη του Φραντς Κάφκα σε επιμέλεια του ίδιου.
Ο Αντώνης Κωτίδης, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ γράφει μεταξύ άλλων σχετικά με την έκθεση:

«Το θέμα της έκθεσης που ο καλλιτέχνης επεξεργάζεται σε παραλλαγές είναι ο άνθρωπος που κοιμάται ή προσεύχεται σαν να κοιμάται. Εμβλήματα του ύπνου όπως τα υπναγωγά προβατάκια, ή τα μαξιλάρια και του ξύπνου όπως κοκόρια που λαλούν, παίρνουν μέρος στην αλληλουχία. Aκόμα και περιφερειακές εκδοχές του ύπνου-ξύπνου όπως υπνοβάτες, παραμύθια, μορφές της μυθολογίας, σινεμά, κόμιξ και ποιητικά ανακόλουθες εικόνες έχουν τη θέση τους στο ρεπερτόριο.
…Ο καλλιτέχνης επιμένει στη διπλή αφήγηση λόγου και εικόνας που αρκετά χρόνια τώρα χαρακτηρίζει τη δουλειά του. Συχνά παρεμβάλλει ένα κείμενο, άλλοτε οριοθετώντας την εικόνα κατά τις διαστάσεις του πίνακα, άλλοτε επιστέφοντας και άλλοτε υποτιτλίζοντάς την. Το κείμενο παίρνει μέρος στην εκφραστική δυναμική εμπλουτίζοντας την εικαστική-αισθησιακή διάσταση του πεδίου με τη λεκτική-νοησιαρχική αόρατου εποικοδομήματος.
…Στην εικονοποιητική του ιδιοφυία μπορεί κανείς να ανιχνεύσει, αν δεν θέλει να μείνει στην οπτική της διάσταση, τις κρυφές, μοναχικές του απόπειρες να διεισδύσει στο πυρηνικό του θέμα εξαντλώντας τα φιλολογικά του όρια , να γνωρίσει τον ορίζοντα των μεταμορφώσεών του σε καλλιτεχνική έκφραση. Ως αυτό το σημείο πορεύεται από την αθωότητα μέχρι την έκσταση. Μετά από αυτήν τη διαδικασία είναι ώριμος να μεταστοιχειώσει το άυλο σε υλικό επειδή ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά που σπούδασε, επειδή τα υλικά και οι ιδιότητές τους δεν έχουν μυστικά από αυτόν, επειδή οι τεχνικές δεν εξαντλούνται εύκολα στα χέρια του Λάλου.»

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θοδωρή Λάλου με τίτλο «AD SOMNUM», που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 12 Μαρτίου. Τα έργα που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση πραγματεύονται τα όσα συμβαίνουν στον ύπνο, «AD SOMNUM», όπως και ο ομώνυμος τίτλος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο καλλιτέχνης αισθάνεται ευάλωτος, και απαλλαγμένος από κάθε ενοχή, μας προβάλλει τα όσα βλέπει στον ύπνο του, μας μεταφέρει τα ιπτάμενα κάστρα και τους κλόουν, τις τεράστιες φράουλες και τους ξυλοπόδαρους που συνθέτουν το δικό του προσωπικό παραμύθι, καλώντας μας να ανατρέξουμε κι εμείς, ο καθένας στον δικό του ονειρικό κόσμο.

 Βιογραφικό του Θοδωρή Λάλου

Ο Θοδωρής Λάλος γεννήθηκε το 1976. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης και συντήρηση έργων τέχνης στην Αθήνα και τη Ρώμη.
Έχει στο ενεργητικό του 5 ατομικές εκθέσεις: AD SOMNUM αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Αθήνα 2015, FAR EAST/εικόνες του ρευστού κόσμου αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Αθήνα 2013, Ut pictura poesis gallery Ρωμανού 7, Θεσσαλονίκη 2011, Say I’m a dreamer gallery vlassis.art, Θεσσαλονίκη 2010, Μερικά χρώματα είναι φωτεινά τα άλλα φωτεινότερα Hotel Porto Valitsa, Παλιούρι-Χαλκιδική 2002.

Ο Θοδωρής Λάλος εδώ και εννέα χρόνια εργάζεται στην εφορεία αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, ενώ για τρία χρόνια εργάστηκε στη συντήρηση έργων τέχνης και αρχαιοτήτων στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Εργάστηκε επίσης στη συντήρηση της αψίδας του Γαλερίου (Καμάρα) στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ο Θοδωρής,  εργάζεται και στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Έχει πάρει μέρος σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων και Μπιεννάλε σε Σουηδία, Ιταλία, Ολλανδία, Τουρκία, Μεξικό, Αίγυπτο, Λιθουανία.
Συμμετείχε το 2012 στο workshop Σύνθεση-Κατασκευή-Παραγωγή Ρώσικη Πρωτοπορία και Σύγχρονη Τέχνη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη. Έχει σχεδιάσει σκηνικά κοστούμια για το θέατρο. (Ομάδα Τρίτο Στούντιο). Έργα του υπάρχουν στη μόνιμη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Μουσείο Καβάφη Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, Stedelijk Van Abbemuseum Αϊντχόβεν Ολλανδίας καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στις 21 Μαρτίου, ημέρα Σάββατο, που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα ύπνου και ποίησης σας περιμένουμε από τις 11:00-15:00 μαζί με το Θοδωρή Λάλο και τους νέους ποιητές Άννα Γρίβα, Κατερίνα Κατράκη, Νίκο Μπελιά και Δημήτρη Λεοντζάκο σε μία ημέρα αφήγησης ποιημάτων και συζήτησης γύρω από την τέχνη. Θα αναγνωστούν ποιήματα των ίδιων των ποιητών που θα παρευρεθούν καθώς επίσης και των Τάσου Λειβαδίτη, Κικής Δημουλά, Νικηφόρου Βρεττάκου, Πωλ Ελυάρ, Κατερίνας-Αγγελάκη Ρούκ, Πάμπλο Νερούδα, Γιώργου Σαραντάρη, Τίτου Πατρίκιου, Μάνου Χατζιδάκη, Χεράρδο Διέγο, Τζιοκόντα Μπέλι, Τζελαλαντίν Ρούμι, Γιώργου Βέη, Δημήτρη Γιώβη, Ηλία Παππά και Κώστα Νικολάου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα συνοδεύσουν τα εξαιρετικά κρασιά Αγιωργίτικο 2011 και Μοσχοφίλερο 2014 του κτήματος Σκούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου