Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Διάφορα... χωρίς αδιαφορία




Γράφει ο Κων/νος Γ. Κατσαρός,

Μας αρέσει:

Που κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή του Βαγγέλη Πουρνάρα, “ΑΛΑΡΓΙΝΑ”
Δυο λόγια για το βιβλίο:

                                    ΑΛΑΡΓΙΝΑ..........., αλλά ταζέδ'κα*.

            Η “σώζουσα αγωνία” του Βαγγέλη, δυναμογόνος, ζωντανή και επίκαιρη, σπάει το φράγμα του χρόνου κι έρχεται να χτυπήσει, με καλοπροαίρετη διάθεση, σαν ξυπνητήρι στην αυγή του νέου έτους.
             Θα μπορούσε να πει κανείς πως το ζητούμενο στα <<ΑΛΑΡΓΙΝΑ>> δεν είναι μόνο η πρωτοτυπία των θεμάτων αλλά και η δημιουργική σύνθεση, η ορθή δομή, η επαγωγική διαπραγμάτευση, ο σαφής και μεστός λόγος, που σαν υφάδι χρωματίζεται μέσα από την προσωπικότητα, τη γνώση και τη βιωματική εμπειρία του συγγραφέα- ποιητή.
            Ο ποιητής ποιεί με λέξεις και με θραύσματα απ' τον καθρέφτη της ψυχής του, χτίζει το  πόνημά του <<ΑΛΑΡΓΙΝΑ>> με ανεπιτήδευτη απλότητα, ειλικρίνεια, λιτότητα, μέτρο και χάρη, χαρίζοντάς μας ένα θελκτικό σύνολο.
            Μία προσεγμένη έκδοση, αξιόλογη και αξιέπαινη καθώς και έκφραση μεγάλης αγάπης του συγγραφέα για τη γενέτειρά του.
            Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τον κ. Βαγγέλη Πουρνάρα γι' αυτή του τη συγγραφή  και ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδη και αγλαόκαρπη.


*ταζέδ'κος,-η,-ο=φρέσκος


Που οι νέοι του χωριού μας με τη στάση τους μας δείχνουν το δρόμο της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης, συμμετέχοντας στη χαρά αλλά και στη λύπη του φίλου, του γείτονα, του συγχωριανού.


Δε μας αρέσει:



Που την προπερασμένη Κυριακή ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου μετατράπηκε από μια μικρή ομάδα “πιστών” σε χάβρα “χριστιανών”... Δε μας ενδιαφέρουν τα πως και τα γιατί. Μας ενδιαφέρει όμως να αποκατασταθεί από τους αρμόδιους η αλήθεια και η τάξη. Τρόπος και δρόμος υπάρχει: ΚΑΤΑΛΛΑΓΗ – ΑΓΑΠΗ – ΔΙΑΛΟΓΟΣ – ΜΕΤΑΝΟΙΑ - ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ, για να ζήσουμε όσο γίνεται καλύτερα, χριστιανικά και ορθόδοξα και όχι να “χριστιανεύουμε” αντίχριστα...
Που σε κεντρικά σημεία του χωριού ( πάνω και κάτω πλατεία -Φακιτσάδκα - Πουρναράδκα) δεν υπάρχουν πληροφοριακές πινακίδες κατεύθυνσης με χλμ. αποστάσεις για Βαλανίδα-Ελασσόνα-Δεσκάτη-Άκρη-Λιβαδερό. Επίσης όπου υπάρχουν, εντός και εκτός χωριού,  στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι βαμμένες με μπογιά από  (Α) και “φιλάθλους” ή τρύπιες από μονόβολα με συνέπεια  να μην είναι ευανάγνωστες από  οδηγούς και ταξιδεύοντες.
Που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την αποκατάσταση–αναδάσωσητης Μασδεράχης στα σημεία όπου τα πεύκα από διάφορες αιτίες (χιόνια, ασθένειες, ανθρώπινος παράγοντας) έχουν καταστραφεί.
Που το άνοιγμα της παλιάς γέφυρας στο νέο δρόμο Κρανιάς – Λουτρού, στη θέση “Πλάκες”, έχει περιοριστεί από φερτές ύλες με αποτέλεσμα όταν κατεβάζει το ρέμα “Τσιγαρίδα” το νερό να περνάει πάνω από τη γέφυρα και να δυσκολεύει τη  διέλευση τροχοφόρων, ζώων και πεζών.                                                                                          Στο σημείο αυτό να κάνω και μια ερώτηση σε αρμόδιους και συναρμόδιους των τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Λάρισας: Η στατικότητα όλων των γεφυριών που υπάρχουν στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της διοικητικής περιφέρειας του τέως Δήμου Αντιχασίων, έχουν ελεγχθεί ποτέ και αν ναι, πότε;
Που, αν και ο καιρός δεν ήταν και τόσο απαγορευτικός, τις μέρες των Χριστουγέννων  δεν επισκέφτηκαν το χωριό πολλοί συμπατριώτες που ζουν εκτός...

           Καλή κι ευλογημένη χρονιά παρά του Σαρκωθέντος,  Περιτμηθέντος  και Βαπτισθέντος Κυρίου.



                                                                                                    Κων/νος Γ. Κατσαρός

1 σχόλιο: