Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Διάφορα.....χωρίς αδιαφορία



Γράφει ο Κων/νος Γ. Κατσαρός

Μας αρέσει:

Που τα “αντανακλαστικά” του Μητροπολίτη Ελασσόνας κ.Χαρίτωνα λειτούργησαν άμεσα συμβάλλοντας ως στοργικός Ποιμενάρχης στην ειρηνική επίλυση του προβλήματος που είχε προκύψει στην τοπική εκκλησία. Έτσι την Κυριακή 7/2/2016 μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κρανέας όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας λειτουργίας, κήρυξε το Θείο λόγο και αναφέρθηκε με καθαρότητα και σαφήνεια προς κάθε κατεύθυνση στη σειρά των γεγονότων αποκαθιστώντας την αλήθεια, το δίκαιο και την τάξη ανάμεσα στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της ενορίας, το οποίο ύστερα από την πατρική παρέμβαση του Σεβασμιότατου συνεχίζει να πορεύεται με κατανόηση και καταλλαγή.
                                                                            Σεβασμιότατε την ευχή σας.    

Που, ο χορός του Συνδέσμου Κρανιωτών Θεσσαλονίκης είχε πολλή μεγάλη επιτυχία. Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες.Ευχάριστες εκπλήξεις: η επιλογή του κέντρου για εύκολη πρόσβαση, η ώρα έναρξης για μη νυχτερινή επιστροφή και φυσικά η ορχήστρα που ήταν......όλα τα ευρώ.

Που η ταβέρνα “ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ” στη Λάρισα, διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο το χωριό μας.Τα εδέσματα που προσφέρει ξεχωρίζουν για την άριστη ποιότητα-την ποσότητα-τη νοστιμιά  και  την άψογη εξυπηρέτηση, που τη συνοδεύει πάντα το χαμόγελο του προσωπικού.Αμ εκείνα τα παϊδάκια (αρνίσια ή ζγουρίσια) νομίζεις πως τα τρως στην Κρανιά και σου θυμίζουν...Μπατσίλα. Η νοστιμιά δεν περιγράφεται αλλά απολαμβάνεται. Και από τιμές...τιμές κρίσης και λιτότητας. Στέκι τα Δέοντα και πάλι.....Δέοντα.

Που ολοένα και περισσότεροι νέοι επιστήμονες γίνονται κάτοχοι διδακτορικών και μεταδιδακτορικών τίτλων και μάλιστα με διατριβές σε πολύ εξειδικευμένα θέματα, Σύνδρομο Down, μοριακή βιολογία, μελέτη DNA κ.ά.


Που έπεσε η πρόταση
για αναδασμό στην περιοχή “Τζαντινιά” (κάτω πηγάδια) για δημιουργία ομαδικού αμπελώνα ή ελαιώνα.

Που με τη γραφίδα του ο Γιώργος Μπλάντας είναι πάντα επίκαιρος.

Που η εκπαιδευτικός Μαρία Παπαμαργαρίτη-Κορακίδη, εκλέχτηκε Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Επαρχίας Ελασσόνας. Ευχόμαστε να είναι πάντα μαχητική και διεκδικητική.
           
Που πνευματικό τέκνο του μακαριστού γέροντα Ακάκιου Κατσιούλη, της αδελφότητας των Παχωμαίων του Αγίου Όρους, εκλέχτηκε, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Επάνω Χρέπας Μαντινείας (Αρκαδία-Τρίπολη). Πρόκειται για τη Μοναχή Αγνή, κατά κόσμο Αγγελική Αναστασοπούλου. Η Ηγουμένη Αγνή, διακρίνεται για την ευσέβειά της, τη δυναμικότητα του χαρακτήρα της και την αγάπη για το συνάνθρωπο. Σύμφωνα δε με  δήλωσή της η χαρά της θα ήταν μεγάλη αν θα την επισκεφτούν Κρανιώτες που θα βρεθούν στην ευρύτερη περιοχή ως εκδρομείς ή ως εργαζόμενοι (τηλ. επικοινωνίας Ι. Μονής: 2710223498).




Που κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού “Ξηροκρανιώτικα”με τις δραστηριότητες του Συλλόγου και όχι μόνο.                                                                  
Σημ. Η φωτογραφία της Ε. Τσιούπρου-Τοσιούδη με τις συμμαθήτριές της σε εκδρομή στις “Γριντές”, δείχνει πως τα κορίτσια μας ήταν και είναι σαν τα κρύα τα νερά. (Για την ιστορία απουσιάζουν από το πλάνο και οι: Αικ. Μαστοροδήμου, Αικ. Φ. Πουρνάρα, Αικ. Κ. Πουρνάρα και η Χρ. Γκουντούρα, ελπίζω να μην ξέχασα κάποια).

                                                                                     Μπράβο Ελένη!


Δε μας αρέσει:

Που, στο ιστολόγιό μας συνεχίζουν να γράφουν ανώνυμα. Κατά τη γνώμη μου (το είχα ξαναγράψει), καλό είναι να γράφουμε επώνυμα, γιατί λίγο πολύ όλοι είμαστε φίλοι και γνωστοί και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Όλοι το καλό του χωριού θέλουμε κι αυτό το καλό θα προέλθει μέσα από τη σύνθεση και διαφορετικών απόψεων.Εφόσον όμως κάποιοι συνεχίζουν να υπογράφουν ως ανώνυμοι, ας μην τους δίνουμε μεγαλύτερη αξία απ' αυτήν που στ'αλήθεια έχουν, με το να σχολιάζουμε υποθετικά και πιθανολογώντας.

Που οι αγροτικοί δρόμοι προσβασιμότητας δε βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση και χρειάζονται συντήρηση.



Που στο πέρασμα των χρόνων πολλά έθιμα ξεχάστηκαν και καταργήθηκαν.Ένα απ'αυτά ήταν και το χτύπημα των κουδουνιών την ημέρα του Ευαγγελισμού. Πρωί- πρωί στις 25 Μαρτίου και πριν χτυπήσουν οι καμπάνες για τον εκκλησιασμό, τα παιδιά της κάθε γειτονιάς χτυπούσαν τα κουδούνια, τις τράκες και τα κυπριά στις αυλές των σπιτιών, στους αχερώνες, στα υπόγεια, στις αποθήκες, στα κουμάσια και στους δρόμους, φωνάζοντας και επαναλαμβάνοντας τις φράσεις: “Φυγάτι φίδια κι γκουστιαρίτσις ήρθι η Βαγγιλισμός θα σας κόψ”.Ο σημειολογικός χαρακτήρας του εθίμου δεν είναι γνωστός. Ίσως γινόταν για να προϋπαντήσουν την Άνοιξη, ίσως για την απελευθέρωση από τους Τούρκους ίσως...Σημασία πάντως έχει ότι το έθιμο αυτό έδινε ένα γιορταστικό τόνο στην ξεχωριστή αυτή μέρα. 
   Πρόταση:Οι σύλλογοι του χωριού ΜΕΣΚΕ-Κτηνοτροφικός & Γονέων, μήπως θα μπορούσαν να συνεργαστούν και να αναβιώσουν το έθιμο για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι;                                                                                                                                                            Κων/νος  Γ. Κατσαρός     

*Ευχαριστούμε θερμά τον συμπατριώτη μας, δάσκαλο, Κων/νο Κατσαρό για την αποστολή του άρθρου του. 

3 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΕΥΣΤΟΧΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΡΑ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που έπεσε η πρόταση
    για αναδασμό στην περιοχή “Τζαντινιά” (κάτω πηγάδια) για δημιουργία ομαδικού αμπελώνα ή ελαιώνα.
    ................
    Η Κρανια διαθετει πολλα ιδιαιτερα μερη για ειδικες καλλιεργειες προιοντων που θα μπορουσαν να γινουν ανταγωνιστηκα σε τιμη και ποιοτητα.
    Η εκμεταλλευση αυτων απαιτει συνεργατικο πνευμα και ΙΔΙΩΤΙΚΗ πρωτοβουλια.Ελπιζω η παραπανω προταση να εγινε σε αυτο το πλαισιο για να υπαρχει ελπιδα καποια στιγμη να πραγματοποιηθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. με αφορμή τα παραπάνω:
    ο αθλητισμός στο χωριό μας τι γίνεται; είχαμε μία ομάδα ποδοσφαίρου. διαλύθηκε;δεν ασχολείται κάποιος;πάει και αυτή η μικρή ψυχαγωγία που υπήρχε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή