Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Διάφορα...χωρίς αδιαφορία



         Γράφει ο Κωνσταντίνος Γ. Κατσαρός,

         Δε μας αρέσει:

  • Που οι βοσκότοποι της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο, παρουσιάζουν εικόνα αποκάλυψης, από την καταστροφή που προξένησε και συνεχίζει να προξενεί στα πουρνάρια στο κλαδί, αλλά και στη θαμνώδη βλάστηση η προνύμφη του λεπιδόπτερου εντόμου Lymanτria dispar. Το φαινόμενο αυτό εκτός από τις επιπτώσεις που έχει στη διατάραξη της οικολογικής  ισορροπίας πλήττει άμεσα το ζωικό κεφάλαιο και τα εισοδήματα των κτηνοτρόφων μας. Για το λόγο αυτό ο Δήμος αλλά και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος της  Επαρχίας Ελασσόνας θα πρέπει να ζητήσουν από τα ΠΣΕΑ της Π.Ε. Λάρισας την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες κτηνοτρόφους, μέχρι να ενεργοποιηθούν και οι υπηρεσίες του Οργανισμού των ΕΛΓΑ.


  • Που δε συνεχίζει να λειτουργεί στη θέση “Γκαντάρας”, στην Οξυά η περιοδική κατασκήνωση που λειτούργησε προηγούμενα καλοκαίρια από ομάδα “ενεργών” πολιτών.


  • Που αφού μας πήραν το Τεχνικό Λύκειο-τον Αστυνομικό Σταθμό-το ένα  Δημοτικό Σχολείο-τον ένα ιερέα-το Δασονομείο-το Περιφερειακό Ιατρείο - την Κοινότητα και το Δήμο, σαν να μην έφταναν όλα αυτά μας πήραν και το όνομα της Κρανιάς. Σύμφωνα με το Α.Π.Ε. στα  φυτώρια της Ελλάδας η ντόπια ποικιλία κρανιάς που καλλιεργείται, θα ονομάζεται κρανιά Δασοχωρίου Δεσκάτης. Η κρανιά ως δασικό είδος  φυτρώνει περισσότερο σε άγονες και ορεινές περιοχές. Άραγε το ΕΘΙΑΓΕ και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών έχουν πειραματιστεί με σπέρματα και μοσχεύματα από κρανιές του χωριού μας και αν ναι, πότε;



  • Που όπως πληροφορηθήκαμε από το ιστολόγιό μας, στις 5 Αυγούστου παραμονή της εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, που πανηγυρίζει το Μοναστήρι της Παλιοκαρυάς, ενώ στην εκκλησία θα τελούνται ιερές ακολουθίες (Μεγάλος Εσπερινός-Αρτοκλασία-Ιερή Αγρυπνία-Θεία Λειτουργία..) και ο πιστός λαός θα χρειάζεται περισυλλογή και αυτοσυγκέντρωση προκειμένου να συμμετάσχει στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, “κάποιοι” νέοι αντί για αγρυπνία θα κάνουν “αγρύπνια” με ζωντανή μουσική, ήχους και τραγούδια, σε χώρο του Μοναστηριού (στ'αλώνι) και μάλιστα ακριβώς απέναντι. Δε λέμε ότι δεν έχουν το δικαίωμα αλλά στα πλαίσια της καλής θέλησης, της αλληλεγγύης  και της συντροφικότητας, καλό είναι να μην προκαλείται το θρησκευτικό συναίσθημα των ορθοδόξων συγχωριανών μας. Υπενθυμίζουμε πως την περίοδο από 1 Αυγούστου μέχρι και την παραμονή της γιορτής της Παναγίας η εκκλησία μας την έχει εντάξει στις περιόδους της αυστηρής νηστείας. Δε χάλασε ο κόσμος αν οι νέοι μας την εκδήλωση την κάνουν σε άλλη ημερομηνία, στον ίδιο χώρο. Λίγη κατανόηση χρειάζεται απ'όλους και όλα θα πάνε καλά.Τα ελληνικά έθιμα ιδιαίτερα οι τελετουργίες του ετήσιου εορτολογικού κύκλου γινόταν πάντα σε ένα θρησκευτικό πλαίσιο και δεν πρέπει να το αποδυναμώνει η εκκοσμίκευση αλλοιώνοντας την ουσιαστική υπόστασή τους.Τα έθιμά μας και οι κοινωνικές εκδηλώσεις λειτούργησαν και λειτουργούν ως βάση για την οικοδόμηση και τη συνοχή της κοινωνίας, βελτιώνοντας την κοινή μας ζωή και δράση. Στο χέρι μας επομένως είναι να δείξουμε κατανόηση και θέληση, για να διατηρήσουμε αδιατάραχτη  τη συνοχή του κοινωνικού ιστού.

          Μας αρέσει:

  • Που ξανάνοιξε, υπό νέα διεύθυνση, η ιστορική ταβέρνα του “ΜΠΑΤΣΙΛΑ”.

  • Που οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκειακών τάξεων Κρανέας, στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus, απέσπασαν το 2ο βραβείο σε διαγωνισμό λεξιλογίου  “Lexipedia.” 

            Καλό καλοκαίρι στους απανταχού Κρανιώτες!!!
            Η Κρανιά μας περιμένει...
                                                                                                                
             Κων/νος  Γ. Κατσαρός

             Δασονόμος-Δάσκαλος

       Φωτογραφίες: Kranea Elassonas Kinigi
                              Γιάννης Κόνιαρης
     Η επιλογή των φωτογραφιών ανήκει στον αρθρογράφο.

1 σχόλιο:

  1. να προσθέσω κατι θα ήθελα: το χωριό έχει καφετέριες-ταβέρνες και στις δύο πλατείες. αυτό που δεν έχει είναι μία παιδική χαρά κάπου στο κέντρο. θα βοηθούσε πολύ όλες τις οικογένειες του χωριού και αυτές που έρχονται. μπορεί να κάνει κάτι η Δήμος; δεν νομίζω να είναι και κάτι πολυέξοδο.γιατί οι πλατείες να είναι γεμάτες μόνο με καρέκλες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή