Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Ο Λαρισαίος (Κρανιώτης) πίσω από τις ευρωπαϊκές επιτυχίες του ελληνικού στίβου



Γιάννης Κουτσιώρας:
Ο Λαρισαίος πίσω από τις ευρωπαϊκές επιτυχίες του ελληνικού στίβου
*Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ, ΠΩΣ ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΕΞΙ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΚΙΟ


Από το Βερολίνο κατευθείαν στις… εγκαταστάσεις της «Ε» ο Λαρισαίος ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής στίβου, Γιάννης Κουτσιώρας, όπου έδωσε τα εύσημα για την παρουσίαση των επιτυχιών του ελληνικού στίβου.
Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε η Ελλάδα στο 24ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο Βερολίνο.

Η ελληνική αποστολή κρίνεται απολύτως επιτυχημένη, αφού οι αθλητές και οι αθλήτριές μας κατέκτησαν έξι μετάλλια, εκ των οποίων τα τρία χρυσά, τα δύο ασημένια και το ένα χάλκινο.

Τα χρυσά κατέκτησαν η Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ, ο Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος και η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν. Τα ασημένια κέρδισαν η Νικόλ Κυριακοπούλου στο επί κοντώ και η Μαρία Μπελιμπασάκη στα 400 μ., ενώ το... κερασάκι στην τούρτα ήταν το χάλκινο μετάλλιο του Δημήτρη Τσιάμη στο τριπλούν την Κυριακή το βράδυ.

Η Ελλάδα παρατάχθηκε με 37 αθλητές και αθλήτριες, με 12 εξ αυτών να μπαίνουν στους τελικούς των αγωνισμάτων τους. Παράλληλα, είχε καλά πλασαρίσματα στα αγωνίσματα με απευθείας τελικούς, ενώ 14 αθλητές και αθλήτριες και δύο σκυτάλες (4Χ100 μ. Ανδρών και Γυναικών) πέτυχαν είτε φετινό είτε ατομικό ρεκόρ.

Πίσω απ’ αυτή τη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού στίβου υπήρχε η Λαρισινή σφραγίδα του ομοσπονδιακού τεχνικού Γιάννη Κουτσιώρα που εδώ και δύο χρόνια έχει αναλάβει τα ηνία της εθνικής ομάδας.

Ο Γιάννης Κουτσιώρας ως προπονητής ανέδειξε τη Φανή Χαλκιά ως αθλήτρια του Πελασγού και τώρα αναδεικνύει τον ελληνικό στίβο στην ελίτ της Ευρώπης.

Αλήθεια ο ελληνικός στίβος περίμενε αυτή την επιτυχία;


Ο Γιάννης Κουτσιώρας μάς απαντάει: «Ναι το περιμέναμε γιατί δουλεύαμε τα δύο τελευταία χρόνια συστηματικά και από τους 37 αθλητές που είχε η ελληνική αποστολή στο Βερολίνο οι περισσότεροι κατάφεραν και πέτυχαν είτε πανελλήνια ρεκόρ είτε ατομικές επιδόσεις είτε κάνανε ατομικά ρεκόρ χρονιάς. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι επιδόσεις τους ήρθαν την κατάλληλη στιγμή, αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται και του στόχου της κορύφωσης των επιδόσεων.

Και άλλες χρονιές είχαμε καλούς αθλητές αλλά δεν πετύχαιναν κορύφωση των επιδόσεων σε μεγάλους αγώνες».

*Ποιο απ’ όλα τα μετάλλια δεν περιμένατε;

«Μέχρι πριν από τον προκριματικό του τριπλούν του Τσιάμη αλλά μετά από τον προκριματικό περιμέναμε και αυτό το μετάλλιο. Δεν το κρύβω ότι περιμέναμε και άλλα μετάλλια, όπως του Φιλιππίδη αλλά το επί κοντώ έφθασε σε πολύ υψηλό επίπεδο επιδόσεων ενώ και ένα ή δύο ακόμα παιδιά μπορούσαν να πάρουν μετάλλια. Ο Φιλιππίδης έκανε πολύ καλό αγώνα…».

*Πώς φθάσατε στην κορύφωση των επιδόσεων στη συγκεκριμένη διοργάνωση;

«Οργάνωση, δουλειά και συνεργασία… Εδώ και δύο χρόνια γίνεται σκληρή δουλειά με ένα συγκεκριμένο καλεντάρι αγώνων από την ομοσπονδία ενώ υπάρχει άριστη σχέση με τους προπονητές των αθλητών.

Συνδυάζουμε τις αρχές της επιστημονικής προπόνησης και τις κοινωνικές ανάγκες κάθε εποχής».

*Μέσα σε οικονομική κρίση τέτοια επιτυχία...

«Προσαρμοστήκαμε σε αυτήν, δεν πήγαμε παράδειγμα σε μεγάλα προπονητικά κέντρα και καταφέραμε να κάνουμε πιο επιστημονική δουλειά και πιο σκληρή. Τίποτα δεν έγινε στην τύχη…».

*Και τώρα στην Ολυμπιάδα του Τόκιο τι προσδοκίες υπάρχουν;

«Αν δεν έχουμε τραυματισμούς να κάνουμε το ρεκόρ των τριών ολυμπιακών μεταλλίων για τον ελληνικό στίβο. Αλλά σίγουρα θα χρειαστεί ακόμα περισσότερη δουλειά και αυτό που πετύχαμε είναι πολύ καλύτερη ψυχολογία για μεγαλύτερους αγώνες».

*Η διοργάνωση βοήθησε για τις επιτυχίες;

«Ναι ήταν μια πολύ καλή διοργάνωση και κυρίως από πλευράς κόσμου γιατί οι Γερμανοί κάθε μέρα είχαν 60.000 κόσμο και έχουν την κουλτούρα του κλασικού αθλητισμού».

*Μετείχαν και δύο Λαρισαίες, η Αναγνωστοπούλου και η Αλεξούλη…

«Η Αναγνωστοπούλου έφθασε στον τελικό, πήγε πολύ καλά, ενώ η Λίλη Αλεξούλη που είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού στίβου έχει ελπίδες διάκρισης στο μέλλον».



Ποιος είναι…

Ο Γιάννης Κουτσιώρας από το 1974 ως το 1981 έκανε αθλητισμό (ύψος, 400μ.) και το 1985 άρχισε την προπονητική στη Λάρισα. Τελείωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το 1987 ήταν ιδρυτικό μέλος του Πελασγού Λάρισας. Από το 1996 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων. Από το 1998 ήταν τεχνικός σύμβουλος στην ΕΑΣ, από το 2008 ήταν εθνικός προπονητής εφήβων-νεανίδων και από το 2107 ομοσπονδιακός τεχνικός.

Συνέντευξη: Σωτ. Κέλλας

Πηγή: Ελευθερία Λάρισας

* Ευχόμαστε για μια ακόμη φορά θερμά συγχαρητήρια στον συμπατριώτη μας Γιάννη Κουτσιώρα, ο οποίος μας κάνει και πάλι περήφανους ως Έλληνες και ως Κρανιώτες. Το ήθος του, η βαθιά του γνώση και η εργατικότητά του τον κατέστησαν άξιο για μια τέτοια μεγάλη τιμή: να βρίσκεται στην θέση του εθνικού προπονητή του στίβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου