Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις του Χρ. Πατούνα στην Κρανιά (ΦΩΤΟ)


Με μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκαν και φέτος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει κάθε Αύγουστο στην Κρανιά ο αεικίνητος συμπατριώτης μας, δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη, Χρήστος Πατούνας. Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε με ένα πλούσιο ρεπερτόριο από λαϊκόρεμπέτικη ορχήστρα το βράδυ του Σαββάτου στις 11 Αυγούστου στην κάτω πλατεία.
Ανήμερα του Δεκαπενταυγούστου στην κεντρική πλατεία της Κρανιάς ο Χρήστος Πατούνας με τους μεγάλους και μικρούς συνεργάτες του παρουσίασαν την μουσικοθεατρική παράσταση "ο Διγενής και ο Χάροντας". Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο "Χορικός Διθύραμβος" (χορηγοί: Σάκης Κ. Μπατσίλας, Χρήστος Πατούνας) με τους ήχους του οποίου γλέντησαν και χόρεψαν οι συμπατριώτες και φίλοι οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον χώρο της πλατείας.
Ο εμπνευστής όλων των παραπάνω δρωμένων Χρήστος Πατούνας κατόρθωσε για έναν ακόμη χρόνο να ζωντανέψει το χωριό και να συν - κινήσει μικρούς και μεγάλους. Ήταν η 15η χρονιά όπου ο Χρήστος Πατούνας οργάνωσε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κρανιά. Δεκαπέντε χρόνια έμπρακτης αγάπης για τον γενέθλιο τόπο του, αλλά και αγάπης των συμπατριωτών του για τον ίδιο, με δυσκολίες, ωστόσο, στα εγχειρήματά του, αλλά και ευχάριστες αναμνήσεις. Όπως σημείωσε ο ίδιος ο Χρήστος Πατούνας στην εισαγωγή του κατά την έναρξη της παράστασης: "Συμπληρώθηκαν δεκαπέντε χρόνια από το 2004 όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αυγούστου στο χωριό μας. Με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1500 κατοίκων του χωριού μας πραγματοποίησα μέχρι σήμερα 58 εκδηλώσεις με θέματα με την παράδοσή μας, με δράσεις για τα παιδιά, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και συμπόσια με έξοδα της οικογενείας μου, χωρίς καμία συμμετοχή κρατικών φορέων ή ιδιωτών. Κυρίαρχες δυνάμεις στη ζωή είναι ο έρωτας και ο θάνατος. Έχοντας εξαντλήσει σχεδόν όλα τα θέματα της πολιτιστικής μας παράδοσης, όπως ο γάμος, ο αρραβώνας, τα βαφτίσια, σήμερα θα σας παρουσιάσουμε την ελληνική και κρανιώτικη παράδοση που αναφέρεται στην αιώνια πάλη του ανθρώπου προς τον θάνατο, στον Χάροντα, στον Άδη, στον Κάτω Κόσμο. Άλλωστε ο Χάροντας μας επισκέπτεται στο χωριό δύο φορές την εβδομάδα. Η παράσταση που ετοιμάσαμε με τόσο κόπο με όλα τα παιδιά περιλαμβάνει: τον χορό των ψυχών, το θεατρικό του Δημοσθένη Παπαμάρκου "Παραλογή", την κρανιώτικη παράδοση αναφορικά με τον Χάροντα και την πάλη του Διγενή Ακρίτα με τον Χάροντα".
Εμείς να εκφράσουμε στον Χρήστο, για μια ακόμη φορά, τα θερμά μας συγχαρητήρια, την αγάπη μας και τον σεβασμό μας για όλα αυτά που κάνει και να του ευχηθούμε να είναι πάντα καλά και συνεχίζει να προσφέρει με τον ίδιο ζήλο στον τόπο και τον πολιτισμό.

Χρήστος Γκουνέλας

Ακολουθεί το πλούσιο φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση:






















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου