Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Κόμικ εποχής από τον Θανάση Καραμπάλιο

1800: Ένα κόμικ… ιστορικό μυθιστόρημα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΙΚ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΑΜΠΑΛΙΟΥ


Ένα κόμικ… ιστορικό μυθιστόρημα παρουσιάστηκε χθες στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Πρόκειται για το κόμικ του Λαρισαίου κομίστα Θανάση Καραμπάλιου «1800», που παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου και έχει ως σημείο αναφοράς μία οικογένεια που ζει ήσυχα σε ένα χωριουδάκι της Ελασσόνας, το Παλαιόκαστρο, τα προεπαναστατικά χρόνια.

Για το κόμικ μίλησε η ιστορικός Τέχνης Νικόλ Λεβέντη που αναφέρθηκε στο κόμικ του Θανάση Καραμπάλιου και στην «τεχνοτροπία» του, ο γελοιογράφος και δημιουργός κόμικ Πάνος Ζάχαρης που έχει προλογίσει το κόμικ και ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι «Το συγκεκριμένο κόμικ το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό εξαιτίας του θέματος που πραγματεύεται και της τόλμης του δημιουργού να χειριστεί θέματα που καίνε. Θεωρώ ότι σε μια εποχή που ό,τι έχει να κάνει με την ελληνική ιστορία λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς μπορεί πολύ εύκολα να στιγματιστεί ως εθνικιστικό, ο Θανάσης επιλέγει να ασχοληθεί με τις επαναστάσεις πριν από την επανάσταση οι οποίες είναι ο τρόπος με τον οποίο γεννήθηκε το ελληνικό κράτος. Το κάνει με έναν τρόπο πραγματικά προοδευτικό και καθαρό από οποιαδήποτε αίσθηση ελληνικού μεγαλείου». Έπειτα ο δημιουργός Θανάσης Καραμπάλιος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Μου άρεσε ανέκαθεν η ιστορία και ιδιαίτερα σκοτεινές εποχές όπως τα προεπαναστατικά χρόνια. Για παράδειγμα βλέποντας στα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη ότι είχε περάσει από τη Σκόπελο ως πειρατής με τα μαύρα καράβια και ότι αυτό το είχε ξεκινήσει ο Νικοτσάρας από την Ελασσόνα μαζί με τον Βλαχάβα που ήταν Θεσσαλοί καπετάνιοι, διαπιστώνουμε τι προεργασία είχε γίνει για την επανάσταση πριν την επανάσταση. Πρόκειται για έξι ιστορίες που θα διηγηθούν όλες τις αποτυχημένες επαναστάσεις που έγιναν στην περιοχή μας και στη Σκόπελο και μέχρι το 1814» επισήμανε ο Θανάσης Καραμπάλιος.






O Θανάσης Καραμπάλιος γεννήθηκε το 1983 στο Παλαιόκαστρο Ελασσόνας, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Η πρώτη του επαφή με τον κόσμο των κόμικς έγινε σε νεαρότατη παιδική ηλικία, στο περίπτερο του παππού του στο χωριό, όπου γνώρισε τον μαγικό κόσμο της 9ης τέχνης μέσα από περιοδικά όπως: “Το δυναμικό Αγόρι”, “Τρουένο”, “Μπλεκ” καθώς και των υπερηρωικών κόμικς των εκδόσεων Καμπανά και Μαμούθ.

Το 2007 φοίτησε στην σχολή Comink του Βαγγέλη Ματζίρη στην Θεσσαλονίκη, παρακολουθώντας μαθήματα μεταξύ άλλων από τους: Σταύρο Κιουτσιούκη, Τάσο Μαραγκό, Δημήτρη Σαββαΐδη και Κωστή Τζωρτζακάκη.

Πάντα αναρωτιόνταν γιατί, ενώ στην Ελλάδα έχουμε δει σχεδόν όλα τα είδη κόμικς, κανείς δεν καταπιάνεται με μια μυθοπλασία τοποθετημένη στην ελληνική πραγματικότητα της περιόδου των αρχών του 19ου αιώνα. Μια περίοδο πλούσια σε πρόσωπα και γεγονότα και με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον. Η σκέψη αυτή τον οδήγησε να ξεκινήσει την σειρά “1800” όπου παρακολουθούμε της περιπέτειες του Δήμου Καραμάνου και της οικογένειάς του στα ταραγμένα χρόνια πριν την επανάσταση.

Το πρώτο άλμπουμ της σειράς του Θανάση Καραμπάλιου “1800 – 1. Πατέρας” κυκλοφορεί από την Jemma Press και είναι αφιερωμένο στον παππού του. Ένα μικρό ευχαριστώ στον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για το “μικρόβιο” των κόμικς στην ζωή του.

* Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την πορεία του συμπατριώτη μας Θανάση Καραμπάλιου και του ευχόμαστε ολόψυχα να είναι καλοτάξιδο το πρωτότυπο, πράγματι, κόμικ του.  Ο παππούς του Θανάση, του οποίου και φέρει το όνομα, είναι από την Κρανιά και έχει μετοικήσει στο Παλαιόκαστρο Ελασσόνας. 

Πηγές: Ελευθερία Λάρισας, Ράδιο Ελασσόνα, comic-n-play.gr
Ενημέρωση: Γιώργος Ι. Μπαλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου