Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Στα Κρανιώτκα... όπους ιτότι



Μπορεί πλέον το χωριό μας - όπως και τόσα άλλα χωριά στην ελληνική επαρχία - να αργοσβήνει, ωστόσο η ντοπιολαλιά κρατεί καλά και στο χωριό μας και στους απανταχού Κρανιώτες, οι οποίοι όταν ανταμώσουν μιλούν συχνά με την ιδιαίτερη ντοπιολαλιά. Άλλωστε η γλώσσα, κατεξοχήν, λειτουργούσε ανέκαθεν ως συνδετικός κρίκος ανθρώπων μεταξύ τους, αλλά και με τον τόπο τους. Στην Κρανιά πέρα από το γεγονός της ομιλίας της αιολικής διαλέκτου, η οποία μας έρχεται από τα πανάρχαια χρόνια ("σκλι", "πλι" κ.ά.), οι Κρανιώτες και οι Κρανιώτισσες έχουν εντάξει, εδώ και πολλά χρόνια, στο καθημερινό τους λεξιλόγιο, και λέξεις ή φράσεις από τα Κουδαρίτικα, τη μαστορική κωδικοποιημένη γλώσσα που μιλούσαν οι μαστόροι της Κρανιάς. Αυτή η διάχυση του Κουδαρίτικου λεξιλογίου κάνει τη ντοπιολαλιά των Κρανιωτών ακόμη περισσότερο ξεχωριστή.
Ο συμπατριώτης μας φιλόλογος Δημήτρης Θώμος, δάσκαλος πολλών από εμάς, ο οποίος πραγματικά μας έμαθε πολλά με τον δικό του προσωπικό τρόπο, έχει συγγράψει ένα αξιόλογο βιβλίο με κέντρο αναφοράς την Κρανιώτικη ντοπιολαλιά. Πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο βιβλίο, όπως θα άρμοζε άλλωστε σε έναν φιλόλογο της τάξης του Τάκη του Θώμου. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι η εργασία του ήταν εθελοντική και ότι το βιβλίο εκδόθηκε από τον Σύλλογο Κρανιωτών Λάρισας και Περιχώρων "Η Ξηροκρανιά".
Ο συμπατριώτης μας Γιώργος Μπαλής μας απέστειλε όλες τις παρακάτω εικόνες από σελίδες του βιβλίου του Τάκη Θώμου, ως αφορμή για να θυμηθούμε ή να γνωρίσουμε καλύτερα την τοπική μας διάλεκτο. Επίσης, ο Γιώργος Μπαλής σε λίγο καιρό πρόκειται να εκδώσει και να κυκλοφορήσει ένα νέο βιβλίο του για τα Κουδαρίτικα της Κρανιάς, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα αξιόλογα πονήματά του για την Κρανιά, την ιστορίας της και τη γλώσσα της, που ήδη έχουν κυκλοφορήσει. 

Χρήστος Γκουνέλας

Δείτε στη συνέχεια σελίδες από το βιβλίο του Τάκη Θώμου:  


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου