Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Φλωρίνα Αλεξανδροπούλου: Προτάσεις προς τη Δημοτική Αρχή και το Κοινό


Η συμπατριώτισσά μας Φλωρίνα Αλεξανδροπούλου, μας απέστειλε έναν δημόσιο σχολιασμό της που απευθύνεται στη Δημοτική Αρχή και τον κοινό. Ο σχολιασμός της αφορά καταρχάς την Κασσάνδρα και μας τον απέστειλε και προς εμάς μια που πιστεύει πως τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Κρανιά.
Δημοσιεύουμε, λοιπόν, στη συνέχεια τον σχολιασμό της Φλωρίνας Αλεξανδροπούλου:

"Η Δημοτική αρχή αν ψάξει θα βρει κάποια κονδύλια ανάπτυξης.
Με την ανάπτυξη και τον τουρισμό όλο το χρόνο θα πάρει ανάσα το χωριό και η περιοχή όπου 8 μήνες το χρόνο πεθαίνει ... και η τοπική κοινωνία, όπως και κάθε επιχείρηση.  

Δεν υπάρχουν πάρκα δεν υπάρχουν σωστές υποδομές για να προσελκύσει ακόμη κι ένα Σαββατοκύριακο επισκέπτες από άλλα διπλανά χωριά.

Ειδικά εδώ και 10 χρόνια το διάστημα που έφυγαν από το χωριό βασικές ΔΕΚΟ τα πράγματα έγιναν  ακόμα χειρότερα.

Ας μάθουμε να λειτουργούμε ομαδικά προς όφελος του κοινού καλού. 

Η ομαδικότητα θα ωφελήσει όλους μας, υπάρχουν δημότες που μπορούν να βοηθήσουν τη δημοτική αρχή είτε με την επαγγελματική τους ιδιότητα  ( μηχανικοί, γιατροί, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες κλπ)   είτε οικονομικά, στο σχεδιασμό και την αναβάθμιση χωρίς πολλά η και καθόλου  χρήματα.

Κάποιοι πάλι από μας έχουν προσβάσεις με κομματικά στελέχη τα οποία μπορούν να βοηθήσουν υπό πίεση και με σχεδιασμό στην ανάπτυξη.

Έχουμε πολλά τοπικά προϊόντα που μπορούν να αξιοποιηθούν με τη βοήθεια συνεταιρισμών.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που δεν λειτουργούν και είναι άδεια από το να τα έχουν άδεια μπορούν να βοηθήσουν νέους επιχειρηματίες αντί ενοικίου με κοινό συνεταιρισμό.
Έτσι θα δώσουν ανάσα σε μια νέα επιχείρηση και στα παιδιά τους που θα εγκαταλείψουν τον τόπο το χειμώνα.  
Επειτα το χωριό και κάθε χωριό δεν μπορεί να σταθεί μόνο στους ντόπιους, χρειάζεται ανακύκλωση να μπαίνει και να βγαίνει κόσμος κι απο άλλα κοντινά χωριά θέλει αλληλοβοήθεια και στήριξη ακόμη κι από μεγάλες πόλεις να έρχονται τα Σ.Κ .....εμείς θα τους φέρουμε με σωστές κινήσεις.

Χρειάζονται αθλητικές υποδομές, πάρκα, ξενώνες φιλοξενίας, οργανωμένες παραδοσιακές λαϊκές γιορτές, με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα, συχνά πυκνά.

Αναβάθμιση τοπικών φυσικών πόρων, πηγών νεοκλασικών κτισμάτων κλπ. 

Και φυσικά καλό μάρκετινγκ και διαφήμιση.
Με το φωνάζουμε και να τα λέμε μόνο τα λέμε και .... Μόνο εμείς τα ακούμε και τίποτα δεν γίνεται.  

Υπάρχουν τρόποι για βοήθεια, όπως.......

 ΕΛΛΑΔΑ 22.01.2020
Αναζητούνται αυθεντικά, παραδοσιακά χωριά για «ήπια» ανάπτυξη
shutterstock_1609568374
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στο μικροσκόπιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα μπουν, το επόμενο χρονικό διάστημα, χωριά και οικισμοί που διαθέτουν πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, ιδιαίτερο χαρακτήρα, ιστορική παρουσία ή φυσικό περιβάλλον, για να ενταχθούν στο έργο 

Συγκεκριμένα, θα αναζητηθούν στοιχεία αυθεντικότητας σε τέτοιου είδους οικισμούς, που κατάφεραν να διατηρήσουν την παράδοση και την κουλτούρα του τόπου, προκειμένου στη συνέχεια να σχεδιαστούν τρόποι ήπιας ανάπτυξης, η οποία εκτιμάται ότι θα προσδώσει αξία σε κάθε περιοχή, χωρίς να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά της.

Το εγχείρημα έχει στόχο να αντιμετωπιστούν η σημερινή περιθωριοποίηση, ερήμωση, εγκατάλειψη, καθώς και ο κατακερματισμός και η υπο-αξιοποίηση αυτών των περιοχών.

Ο βασικός στόχος τους είναι  Διακρατικού Δικτύου «Αυθεντικών Χωριών», με σκοπό τη διατήρηση των φυσικών και πολιτιστικών τους αγαθών, επιδιώκοντας ανάπτυξη βασισμένη σε μια κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα, με επίκεντρο πρωταρχικά την ποιότητα ζωής και την ευημερία των τοπικών πληθυσμών, ως προϋπόθεση για τη διατήρηση των φυσικών τους τοπίων, καθώς και την προσέλκυση και ικανοποίηση των επισκεπτών και τουριστών.

Οι εταίροι εκπροσωπούν δημόσιους φορείς και ερευνητικά κέντρα που προέρχονται από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κροατία την Σλοβενία, την Αλβανία, την Σερβία και την Βοσνία-Ερζεργοβίνη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις στην περιοχή υπάρχουν πολλά μικρά «αυθεντικά» χωριά, σε πολύ όμορφες τοποθεσίες και αγροτικές περιοχές.

Αυτά τα χωριά διαθέτουν σημαντική πολιτιστική, περιβαλλοντική αξία αλλά και κοινωνική αξία, καθώς «συντηρούν» ένα απόθεμα τοπικών χαρακτηριστικών και ιδιαίτερης φυσιογνωμίας, παραγωγικής τεχνογνωσίας, παραδοσιακών τροφίμων και προϊόντων, που πρέπει να ταυτοποιηθούν και να ενσωματωθούν σε περιφερειακές στρατηγικές και δράσεις διατήρησης και αξιοποίησης, μέσω μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης που ενισχύουν την υπάρχουσα πολιτιστική και φυσική κληρονομιά.

«Ο ορισμός του αυθεντικού χωριού θα προκύψει μέσα από τη διαδικασία συνεργασίας με τους εταίρους του έργου και δεν θα αφορά - κατά πάσα πιθανότητα - παραδοσιακούς οικισμούς οι οποίοι είναι ήδη ανεπτυγμένοι. Το σχέδιο  είναι ο τουρισμός 365 ημερών το χρόνο και αυτό για να επιτευχθεί θα πρέπει να αναπτυχθούν κάποια χωριά."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου