Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

ΔΙΑΦΟΡΑ .............ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΔΙΑΦΟΡΑ: "ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ"

 


Με αφορμή το ξεπροβόδισμα της "Παναγίας" και τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο ομώνυμο Μοναστήρι της Χράπας, έρχονται στη σκέψη μου τα λουλούδια που μαζεύει ο λαός για να στολίσει την εικόνα της Παναγίας.

Λουλούδια που μετά έφερνε ο καθένας στους αγαπημένους του, ως "ευλογία", ως ενθύμιο, ως ανάμνηση. 

Όπως το "μάτι της θάλασσας" είναι ένα δυσεύρετο κοχύλι, έτσι και μεταξύ των αγριολούλουδων που ψάχνουν εναγωνίως να βρουν οι προσκυνητές της Παναγίας, υπάρχει ένα λουλούδι που πολύ δύσκολα βρίσκεις στην περιοχή, γύρω από το Μοναστήρι. Αυτό είναι το "μάτι της Παναγίας". 'Ενα πολύχρωμο λουλούδι με πολύ λεπτό άρωμα, που δίκαια και όχι τυχαία, οι Κρανιώτες του δώσανε αυτό το όνομα. Δυστυχώς όμως δε γνωρίζουμε το επιστημονικό του όνομα.

Αν κάποιος φυσιοδίφης, φυσιογνώστης, γεωπόνος ή οποιοσδήποτε άλλος το γνωρίζει, καλό είναι να ενημερώσει το ιστολόγιο, κάνοντας ένα σχόλιο, για να το μάθουμε όλοι. Πολύ σημαντικό επίσης θα είναι αν κάποιος το έχει σε φωτογραφία να το ανεβάσει.

Υ.Γ.(1) Από τα μαθητικά μου χρόνια, θυμάμαι πως στο φυτολόγιο της Α' Γυμνασίου αποξηραμένο και με το κρανιώτικο όνομα "΄Μάτι της Παναγίας", το είχαν οι μαθητές, Αναστάσιος Κ. Καλιακούδας (αδερφός του Αντιδημάρχου) και ο Παύλος Πολίτης, ο οποίος ήξερε το μέρος όπου φυτρώνει και σχεδόν σε όλες του τις επισκέψεις το έβρισκε.

Υ.Γ.(2) Σε σχετική συζήτηση που έγινε στη μουριά από κάτω, στη μικρή πάνω πλατεία, παλιός κτηνοτρόφος μας ενημέρωσε ότι το λουλούδι αυτό το βρήκε και στην περιοχή της Ψηλόρραχης. Επομένως αν η πληροφορία αληθεύει τότε δεν είναι "ενδημικό" μόνο της Χράπας αλλά και του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου της Κρανιάς. Εδώ αναφέρω ότι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 6000 φυτικά είδη, από τα οποία τα 1150 είναι ενδημικά.  

Υ.Γ.(3) Τα ερωτήματα σχετικά με το "μάτι της Παναγίας" είναι δύο:

1ο) Ποιο είναι το επιστημονικό του όνομα; και 

2ο) Είναι ενδημικό του τόπου μας ή όχι; 

Χριστός Ανέστη!

Χρόνια πολλά και ευφρόσυνα!

Κοζάνη, Μάης του 21

Κων/νος Γ Κατσαρός     

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου