Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Η επιστολή του δημοδιδάσκαλου της Κρανιάς Αλέξανδρου Τρυφωνίδη προς το "Διδασκαλικό Βήμα" (ΦΩΤΟ)

 


Ο συνταξιούχος δάσκαλος του χωριού μας Ιωάννης Κόνιαρης με κείμενό του προχθές μας πληροφόρησε πως έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο γιος του Αλέξανδρου Τρυφωνίδη, ο Ευάγγελος Τρυφωνίδης, ο οποίος γεννήθηκε το 1921 στο χωριό μας, όταν οι γονείς του, δηλαδή ο πατέρας του Αλέξανδρος και η μητέρα του Ελένη Δημητριάδου υπηρετούσαν στην Κρανιά από το 1917 έως το 1927. 
Κάτω από το κείμενο του αγαπητού δασκάλου μας Ιωάννη Κόνιαρη, κάποιος αγαπητός αναγνώστης του Ιστολογίου μας, μας ενημέρωσε ότι υπάρχει η παρακάτω επιστολή, την οποία και δημοσιεύουμε, του δημοδιδάσκαλου της Κρανιάς Αλέξανδρου Τρυφωνίδη στο "Διδασκαλικό Βήμα" στο Τεύχος 13, σελίδα 2, την 1 Φεβρουαρίου 1925. 
Με την ευκαιρία της δημοσίευσης της επιστολής του Αλέξανδρου Τρυφωνίδη, δημοσιεύουμε από το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Κρανέας, επιπλέον μία φωτογραφία με τον ίδιο και κάποιες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Κρανέας (1921) στη βόρεια πλευρά του παλαιού ναού του Αγίου Δημητρίου της Κρανιάς (κεντρική φωτογραφία) και εν συνεχεία τις φωτογραφίες του Αλέξανδρου Τρυφωνίδη και της συζύγου του δημοδιδασκάλισσας Ελένης Δημητριάδου.  
Ευχαριστούμε θερμά τον συμπατριώτη συνταξιούχο δάσκαλό μας και επί πολλά χρόνια δραστήριο Διευθυντή του Α' Δημοτικού Σχολείου Κρανιάς Ιωάννη Κόνιαρη για τις σημαντικές ιστορικές για το χωριό μας πληροφορίες που μας καταθέτει, καθώς επίσης και τον αναγνώστη του Ιστολογίου που μας ενημέρωσε για την ύπαρξη της επιστολής.  





Ο δημοδιδάσκαλος Αλέξανδρος Τρυφωνίδης



Η δημοδιδασκάλισσα Ελένη Δημητριάδου



2 σχόλια:

  1. Εκ μέρους της οικογένειας του Ευαγγέλου Τρυφωνίδη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ανάρτηση σας και να σας συγχαρώ για το εξαιρετικό ιστορικό αρχείο του όμορφου χωριού σας! Είναι ιδιαιτέρως συγκινητικό να ανακαλύπτουμε καινούρια πράγματα από την οικογενειακή μας ιστορία καθώς και το αποτύπωμα των προγόνων μας στην ιστορία του τόπου όπου έζησαν και πρόσφεραν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια τα οποία μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Και για εμάς είναι σημαντικό και ιστορικά και συναισθηματικά να μαθαίνουμε για ανθρώπους, όπως οι αείμνηστοι πρόγονοί σας, που έδωσαν στην κυριολεξία το είναι τους σε δύσκολες εποχές και σε άγονο τόπο για να μορφώσουν τα παιδιά του χωριού μας. Αφορμή βεβαίως για αυτό το αφιέρωμα υπήρξε η είδηση της κοιμήσεως του παππού σας και μπαμπά σας Ευάγγελου Τρυφωνίδη από τον αγαπητό μου και αγαπητό μας δάσκαλο Γιάννη Κόνιαρη, ο οποίος χωρίς να φείδεται κόπου πρόσφερε πολλά στη λειτουργία και στη διάσωση της ιστορίας του σχολείου και αυτού του ίδιου του κτηρίου. Σας ευχαριστούμε πολύ και πάλι! Εύχομαι ο Θεός να αναπαύσει τους καλούς προγόνους σας και εσείς να είστε πάντα καλά με υγεία, χαρά και πάντα περήφανοι για το έργο προγόνων σας.

      Διαγραφή