Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Τραγούδια του Έρωτα και της Ιστορίας στην Κρανιά (Φωτορεπορτάζ)


  



Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στην Κρανιά Ελασσόνας η μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στους έλληνες Συνθέτες και Στιχουργούς «Τραγούδια του έρωτα και της Ιστορίας» από ομάδα Κρανιωτών μουσικών, κλείνοντας τις φετινές Πασχαλινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, και την εορτή της Ζωοδόχου πηγής, που είναι σε μας γνωστή ως (Παναγία της Χράπας),  στην αμφιθεατρική πλατεία του χωριού μας.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Αντιδήμαρχος Ελασσόνας Θανάσης Καλιακούδας που εξήρε την προσφορά στον πολιτισμό των μουσικών –τραγουδιστών και τη διάθεση να προσφέρουν εθελοντικά στον τόπο καταγωγής τους, επαινώντας και την κα Ράπτη (από τη Γιαννωτά) για τη συμμετοχή της. Χαιρέτισε και ο Πρόεδρος της Τοπικής Ενότητας Γιώργος Θώμος και παραβρέθηκε ο Πρόεδρος κοινωνικής Πρόνοιας Δήμου Ελασσόνας Κώστας Κορακίδης.


    Ο Γιώργος Ι. Μπαλής εκ μέρους των καλλιτεχνών της συναυλίας, προλόγισε  την εκδήλωση λέγοντας τα εξής « Σήμερα θα παρακολουθήσουμε μια συναυλία με τίτλο « Τραγούδια του Έρωτα και της ιστορίας», που είναι αφιερωμένη στους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς. Το πρόγραμμα της συναυλίας ετοίμασε μια ομάδα Κρανιωτών, που οι περισσότεροι έχουν πολλά χρόνια στη μουσική και στο τραγούδι, πλαισιωμένοι από την νέα γενιά, που έχει κάνει και μουσικές σπουδές.
     Η συναυλία γίνεται με την συνδιοργάνωση του Δήμου Ελασσόνας και της Δημοτικής Ενότητας Κρανιάς. Και σ’ αυτό το σημείο, ευχαριστούμε θερμά, τον Αντιδήμαρχο και συγχωριανό μας Κύριο Καλιακούδα Αθανάσιο, για την αμέριστη συμπαράσταση. Ο  οποίος ανταποκρίθηκε, αμέσως στην υλοποίηση και δημιουργία της συναυλίας, αγκαλιάζοντας, με πολλή θέρμη,  μαζί με τον τοπικό πρόεδρο, κύριο Θώμο Γεώργιο, και τον Πρόεδρος κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ελασσόνας Κώστα Κορακίδη, την προσπάθεια και προσφορά των μουσικών και τραγουδιστών της συναυλίας.
  Ξεκινώντας την παρουσίαση των μουσικών, θεωρούμε σωστό να αναφέρουμε, πως έγινε μια συλλογική προσπάθεια, που όλοι οι συμμετέχοντες,  προσφέρθηκαν εθελοντικά και αφιλοκερδώς,  με γνώμονα την αγάπη, στη μουσική και  στον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, την Κρανιά.


    Το καλλιτεχνικό σχήμα, απαρτίζεται από την μαέστρο και καθηγήτρια πιάνου, Ιωάννα Βασιλείου Μπαλή, απόφοιτο του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η Ιωάννα, έχει κάνει 16 χρόνια μουσικές σπουδές, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και στο Μακεδονικό  Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ τώρα διδάσκει στη Λάρισα.
     Στο μπουζούκι είναι ,ο γνωστός σε όλους, Βασίλης Μπαλής, που μετράει τέσσερις δεκαετίες μουσικής πορείας.
     Στην κιθάρα και στο τραγούδι, είναι, η Αναστασία Βασιλείου Μπαλή, βρεφονηπιοκόμος, με μουσικές σπουδές στην κιθάρα, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.
    Στα κρουστά είναι, ο Θοδωρής  Καρνάβας, αυτοδίδακτος. Είναι  ιδιωτικός υπάλληλος και διαμένει στην Λάρισα.
    Στο τραγούδι, η Δέσποινα Τζήκα – Διβράμη, με σπουδές στη σχολή Βυζαντινής μουσικής του Αγίου Αχιλλείου, της  Λάρισας, και πολλά χρόνια, σαν  επαγγελματίας στο τραγούδι.
     Στο τραγούδι, η Σταυρούλα Γεωργίου Μπαλή, φοιτήτρια αγγλικής φιλολογίας και γλώσσας, στην Θεσσαλονίκη, με  μουσικές σπουδές στην κιθάρα και στη θεωρία, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και Γιάννουλης.
    Στο τραγούδι, η Ντίνα Ράπτη, με καταγωγή από τα Γιαννωτά, καθηγήτρια κοινωνιολογίας μέσης εκπαίδευσης, με αρκετά χρόνια στο χώρο του τραγουδιού.
   Και τέλος, στο τραγούδι από το 1978, ο Παύλος Λάλος, Δημοσιογράφος
( τώρα συνταξιούχος ), συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού Αντίδωρο Περραιβίας.»


Ο Γιώργος Μπαλής, κατά την παρουσίαση των τραγουδιών ενημέρωνε για τους συνθέτες και στιχουργούς. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν ενθουσιώδης και ως τις 12.30 τη νύχτα παρέμεινε στην πλατεία δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στο τραγούδι ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ, του από την Κρανιά καταγόμενου τραγουδοποιού Θανάση Παπακωνσταντίνου.   
    Παρουσιάστηκαν τραγούδια των : Β. Τσιτσάνη, Μ. Βαμβακάρη, Μπαγιαντέρα, Γρ. Ζαμπέτα, Άκη Πάνου, Παπαϊωάννου, Απ. Καλδάρα, Μαν. Χιώτη, Μάνου ΛοΪζου, Στ. Ξαρχάκου, Μ. Χατζηδάκι, Μ. Πλέσσα, Μ. Θεοδωράκη, Στ. Κουγιουμτζή, Δήμου Μούτση, Θάνου Μικρούτσικου, Μαν. Ρασούλη, Θ. Μικρούτσικου, Ηλ. Ανδριόπουλου, Χρ. Νικολόπουλου, Στ. Κραουνάκη, Ορφ. Περίδη, Παντ. Θαλασσινού,  Σωκρ. Μάλαμα, Θαν. Παπακωνσταντίνου, νησιώτικα  κ. ά.









* Ευχαριστούμε θερμά το φίλο και συμπατριώτη Γιώργο Μπαλή για την αποστολή του ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου