Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Θεόφιλος Φαρμάκης: Συνεχιστής μιας Παράδοσης

Ο Θεόφιλος Φαρμάκης αγιογραφεί 

Συνεχιστής μιας μακραίωνης Βυζαντινής Αγιογραφικής Παράδοσης και συνάμα μιας πολύχρονης οικογενειακής παράδοσης έχει αναδειχθεί πλέον ο συγχωριανός μας Θεόφιλος Φαρμάκης.
Ο Θεόφιλος είναι ανιψιός του μοναχού Θεόφιλου Φαρμάκη (σ'αυτόν οφείλει και το όνομά του) ο οποίος ανήκει στον αγιογραφικό Οίκο των Παχωμαίων του Αγίου Όρους. Μεγάλοι αγιογράφοι από την ίδια οικογένεια επίσης έχουν αναδειχθεί ο Βασίλης Φαρμάκης, αδελφός του μοναχού και ο Γεώργιος Φαρμάκης, ανιψιός και αυτός του μοναχού Θεόφιλου.
Συναντήσαμε τον ζωγράφο και αγιογράφο Θεόφιλο Φαρμάκη ένα καλοκαιριάτικο απόγευμα στην Κρανιά, στο σπίτι του, στα "Φαρμακάδικα" κάτω από το κτήριο που λειτουργούσε το παλιό ιατρείο.
Ο Θεόφιλος έχει μετατρέψει τους χώρους του σπιτιού του σε εργαστήριο Αγιογραφίας και Ζωγραφικής.

Η Ζωγραφική, όπως μας είπε, είναι η μεγάλη του αγάπη, αφού από τα μαθητικά του ακόμη χρόνια ζωγράφιζε ακόμη και επαγγελματικά αναδεικνύοντας έτσι το χάρισμά του. Έργα ζωγραφικής του Θεόφιλου από τα νεανικά του χρόνια βρίσκονται σε διάφορα καταστήματα της Κρανιάς (καφενεία, ταβέρνες κλπ).
Τα τελευταία χρόνια ο Θεόφιλος ασχολείται και με την Ιερή Τέχνη της Αγιογραφίας και μάλιστα όπως φαίνεται και από τα έργα του, με μεγάλη επιτυχία. 
Στο εξωκλήσι του Αγίου Νικάνωρα, στην Κρανιά, μπορεί κάποιος να θαυμάσει τοιχογραφίες του Θεόφιλου όπως επίσης και πλήθους φορητών ξύλινων εικόνων του αγιογράφου σε πολλά εξωκλήσια της Κρανιάς και στην κεντρική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας:6942794318


 Προετοιμασία εικόνας


Μια από τις πολυπρόσωπες φορητές εικόνες του Θεόφιλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου