Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Η παρουσίαση του Βιβλίου για την αρχιτεκτονική της Κρανιάς, στο χωριό μας


Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Χρήστος Γκουνέλας, Παύλος Λάλος, Γεωργία Λάλου, Γιώργος Μπαλής

Την  Δευτέρα 21 Απριλίου 2014, και ώρα 13:00 μ.μ,  πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στην Κρανιά, στην αίθουσα του Μ.Ε.Σ.Κ.Ε.,  η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Μαστόροι και λαϊκή αρχιτεκτονική της Ξηροκρανιάς-Κουδαρίτικα»,  του Γιώργου Ι. Μπαλή. Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΣΧΑ ΚΡΑΝΕΑ 2014», που συνδιοργάνωσαν o Μ.Ε.Σ.Κ.Ε., η  K.E.Δ.Ε. και  η δημοτική κοινότητα Κρανέας.
   Στο βιβλίο καταγράφεται μια προσπάθεια μελέτης και ανάδειξης της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής των μαστόρων, που χτίζανε πέτρινα σπίτια, και άλλες κατασκευές στην Κρανιά, αλλά και μετακινούμενοι, σε πολλά χωριά στην ευρύτερη  περιοχή της επαρχίας  Ελασσόνας, Κοζάνης και Λαρίσης.
Ο συγγραφέας ξεκινώντας βιωματικά, μιας και ο παππούς του, Λάλος Δημήτριος ήταν γνωστός  και παλιός μάστορας της Κρανιάς και από αγάπη στην τοπική λαλιά του γενέθλιου χωριού, έκανε  μία προσπάθεια  καταγραφής της κουδαρίτικης-μαστορικής γλώσσας.  Για το βιβλίο μίλησαν οι:
Γκουνέλας χρήστος, συνταξιούχος δάσκαλος,  κάνοντας με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, αναφορά στην θεματολογία  του βιβλίου.  Η Γεωργία Λάλου (αρχιτέκτων - μηχανικός Α.Π. Θεσσαλονίκης), παρουσίασε συνοπτικά και περιεκτικά από την πλευρά της Αρχιτεκτονικής επιστήμης, την τοπική αρχιτεκτονική της Κρανιάς. Και τέλος ο  Παύλος Λάλος (συνταξ. δημοσιογράφος, υπεύθυνος του περιοδικού «Αντι.δωρο Περραιβίας»), συντόνισε την εκδήλωση, κάνοντας εύστοχες παρατηρήσεις στην θεματογραφία του βιβλίου και  αναφέρθηκε στο ξηροκρανιώτικο τοπικό ιδίωμα, που παρουσιάζει το φαινόμενο  και την ιδιομορφία, της διάχυσης και ενσωμάτωσης στην καθημερινή γλώσσα των Κρανιωτών, της «συνθηματικής γλώσσας» των μαστόρων, κάνοντας αναφορά σε προγενέστερο βιβλίο του συγγραφέα με τίτλο «Ο Πλούτος»  του Αριστοφάνη, απόδοση ελεύθερη μετάφραση στην Θεσσαλική διάλεκτο (ξηροκρανιώτικη ντοπιολαλιά).  

Το εξώφυλλο του βιβλίου

   Την  παρουσίαση έκλεισε ο συγγραφέας   Γεώργιος.Ι.Μπαλής,  με ευχαριστίες προς τους ομιλητές και τους παρευρισκομένους για την τιμητική τους παρουσία και το ενδιαφέρον τους, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία  σε αυτούς που βοήθησαν και στήριξαν την προσπάθεια του. Επίσης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους, ότι τρεις φοιτήτριες της Πολυτεχνικής σχολής, τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι αξιέπαινες για το έργο τους, Ελισσάβετ Παπακώστα Ιωαννίδου, Αλεξάνδρα Κατρή και Ειρήνη Παπαλού, σε προπτυχιακή εργασία Αρχιτεκτονικής αποτύπωσης, με επιβλέποντα καθηγήτρια, την Κυρία Μαρία Αρακαδάκη, μελέτησαν και αποτύπωσαν ένα πετρόκτιστο σπίτι της Κρανιάς, και η εργασία τους βαθμολογήθηκε με 9,5.


 Ακόμη, ο φοιτητής του ίδιου τμήματος, Γιάννης Ζαχαρής, εγγονός του συγχωριανού μας πολιτικού μηχανικού Μπιτουλά Χαράλαμπου,  μαζί με συμφοιτητή του, μελετούν και αποτυπώνουν σε εργασία τους, ένα άλλο πετρόκτιστο σπίτι της Κρανιάς. Έτσι μπορούμε να αισθανόμαστε περήφανοι, διότι η  λαϊκή αρχιτεκτονική της Ξηροκρανιάς μελετήθηκε από  τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, του Α.Π.Θεσσαλονίκης, γεγονός που  χαροποιεί ιδιαίτερα όλους τους Κρανιώτες. Κάνοντας και την πρόταση,  σε συνεννόηση με τους συλλόγους  της Κρανιάς, να βρουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν  τις δύο εργασίες και να τις βραβεύσουν σε κάποια πολιτιστική εκδήλωση.


Η χρυσή αθλήτρια Δώρα Γκουντούρα με την οικογένειά της

  Την εκδήλωση  χαιρέτισε εκ μέρους του Μ.Ε.Σ.Κ.Ε,  η Κατσαβού Μαρία .Την  εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιδήμαρχος  Καλιακούδας Αθανάσιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ελασσόνας, Κορακίδης Κωνσταντίνος και  Γκουντούρας Χαρίσιος,   ο πρόεδρος  της Δημοτικής κοινότητας Κρανιάς Θώμος Γεώργιος και ο υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Ελασσόνας, Λιόλιος Ηρακλής, η χρυσή πρωταθλήτρια της Ξιφασκίας  σε Πανευρωπαϊκό, και ασημένια σε Παγκόσμιο επίπεδο, Δώρα Γκουντούρα, ο αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου του Βόλου, Χαράλαμπος Μπαλής,  πολλοί  συγχωριανοί, και φίλοι του συλλόγου.

Οι  ακόλουθες φωτογραφίες και άλλες πολλές ακόμα περιέχονται  στο συγκεκριμένο βιβλίο.


Δίφυλλη ξύλινη θύρα εισόδου



Πέτρινο σπίτι της Κρανιάς με αχυρώνα




Περιοχή με πλακοσκεπείς ξύλινες δίφυλλες εισόδους



Διώροφο Κρανιώτικο σπίτι, πιθανόν αδερφομοίρια



Τετράριχτη πλακοσκεπής στέγη



Τζάκι με δύο γεισώματα 


Φούρνος με το χαρακτηριστικό πέτρινο πεζούλι



Πρέκι (οριζόντιο υπέρθυρο) πόρτας με δρύινους ορθοστάτες

*Το κείμενο και τις φωτογραφίες, μας έστειλε ο συγγραφέας του βιβλίου, Γιώργος Μπαλής, τον οποίο για μια ακόμη φορά ευχαριστούμε, και του ευχόμαστε καλοτάξιδο και αυτό το πόνημά του, που αφορά την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

1 σχόλιο:

  1. Ήταν ενδιαφέρουσα η παρουσίαση και το βιβλίο αξίζει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη κάθε κρανιώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή