Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ως πότε θα βάλλουν κατά του τόπου μας;



Πέρασαν πάνω από σαράντα χρόνια από τότε που εγκαταστάθηκε το Πεδίο Βολής της Αεροπορίας σε εκτάσεις της Κρανιάς Ελασσόνας. Επρόκειτο για εύφορες εκτάσεις που θα μπορούσαν να αποδώσουν στην τοπική οικονομία, και οι οποίες τώρα έχουν μετατραπεί σε κρανίου τόπο, κληρονομιά για τις επερχόμενες γενεές. Το χωριό μας, η Κρανιά, αλλά και όλη η γύρω περιοχή σε απόσταση μιας μεγάλης ακτίνας, έχει πληρώσει αυτή την εγκατάσταση του Πεδίου Βολής και την πληρώνει καθημερινά σε πολλά επίπεδα. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η μόλυνσή του είναι ίσως μη αναστρέψιμη μετά από τόσα χρόνια ενεργούς χρήσης του Πεδίου Βολής Κρανέας. Η διαχρονική υποβάθμιση του περιβάλλοντος συντελείται μάλιστα σε μια ευρεία περιοχή όπου ο πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι ακόμη ακμαίος.  Εξίσου σημαντικό βέβαια, είναι το γεγονός ότι η εγκατάσταση του συγκεκριμένου Πεδίου Βολής έχει κοστίσει ήδη σε ζωές αθώων πολιτών. Πόσες φορές κινδύνευσε να βομβαρδιστεί κατά λάθος κατοικημένη περιοχή; Θυμίζουμε  για παράδειγμα το ατύχημα με τη βόμβα που έπεσε στην άκρη του χωριού της Κρανιάς, στις αρχές της δεκαετίας του '80. Πόσες φορές όλα αυτά τα χρόνια, οι Κρανιώτες και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών (επηρεάζονται οι κάτοικοι τεσσάρων νομών: Λάρισας, Τρικάλων, Γρεβενών και Κοζάνης) ένιωσαν ότι ζούνε στην πρώτη γραμμή εμπόλεμης ζώνης με τα αεροπλάνα να πετούν κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια τους και να...βρυχώνται εκκωφαντικά;
Κάποιες προσπάθειες - όχι μικρές - που έγιναν από μεριάς των κατοίκων της Κρανιάς πριν είκοσι και πλέον χρόνια δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, αφού όχι μόνο δεν απομακρύνθηκε το Πεδίο Βολής,

αλλά δεν υπήρξαν ούτε καν αντισταθμιστικά οφέλη από μεριάς Πολιτείας για τους κατοίκους της περιοχής. Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει προσπάθειες για το φλέγον θέμα της απομάκρυνσής του Πεδίου Βολής με το πρόβλημα ωστόσο, να παραμένει ,και τις προσπάθειες να μένουν ως μια παλιά...αγωνιστική ανάμνηση.
Φέτος ειδικά ,στις 5 και 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο ΠΒ Κρανέας η διακλαδική άσκηση ʽʼΓυπαετός 2013ʼʼ.
Η άσκηση περιελάμβανε βολές αέρος - εδάφους πραγματικών όπλων από αεροσκάφη της ΠΑ σε συνεργασία με καταδείκτες laser από το έδαφος και τον αέρα.
Στην άσκηση συμμετείχαν από πλευράς ΣΞ επιθετικά Ε/Π AH-64A και D και ομάδες ειδικών δυνάμεων και από πλευράς ΠΑ αεροσκάφη F-16, F-4 και A-7.
Στις 3 Ιουλίου θα διεξαχθεί η μεγάλη αεροπορική άσκηση "Καμπέρος". Τέτοια άσκηση έχει να γίνει περίπου δεκαπέντε χρόνια, αφού είναι μεγάλη και το κόστος της για μια Πατρίδα μάλιστα που αιμορραγεί οικονομικά, δυσβάστακτο.
Η άσκηση με την κωδική ονομασία "Καμπέρος" έχει λάβει το όνομά της από τον Έλληνα πρωτοπόρο αεροπόρο Δημήτριο Καμπέρο, ο οποίος συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Λόγω των ριψοκίνδυνων πτήσεών του, του δόθηκε το παρατσούκλι "Τρελοκαμπέρος", χαρακτηρισμός που έμελλε να μείνει ως λαϊκή ρήση. 
 Στην άσκηση "Καμπέρος 2014" προβλέπεται η εκτέλεση βολών από το σύνολο των αεροσκαφών της ΠΑ, τόσο με κατευθυνόμενα όπλα αέρος – εδάφους όσο και με βόμβες γενικής χρήσεως. Παράλληλα, δεν αποκλείεται η άσκηση αυτή να αποτελέσει και το κύκνειο άσμα των βομβαρδιστικών αεροσκαφών A-7E/TA-7C Corsair της 336 Μοίρας.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως η ΠΑ σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα στους δημοσιογράφους να καταγράψουν την συγκεκριμένη άσκηση που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλιο, διοργανώνοντας Media Day.
Σύμφωνα με πληροφορίες την άσκηση ενδέχεται να παρακολουθήσει εκτός από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.
Είναι λοιπόν, αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι, μια θαυμάσια ευκαιρία να ξαναθέσουμε το πρόβλημα στις ηγεσίες και στα Μ.Μ.Ε. που θα παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη άσκηση.
Θα πρέπει να αποδείξουμε σ΄αυτούς που αποφασίζουν για εμάς, χωρίς όμως εμάς, αλλά και στους εαυτούς μας, ότι είμαστε εδώ, ζωντανοί, και παλεύουμε για τον τόπο μας, που εξαιτίας πολλών διαχρονικών αποφάσεων τους, βιώνει καθημερινά την εγκατάλειψη. Είναι καλό λοιπόν να οργανωθεί μαζική διαμαρτυρία όλων των κατοίκων και μάλιστα όχι μόνο της Κρανιάς, αλλά και όλων των γύρω χωριών (Δεσκάτη και γύρω χωριών της, χωριών της Ελασσόνας). 
Με μπροστάρη το Δήμο Ελασσόνας και τους διαφόρους Συλλόγους, εντός και εκτός των χωριών μας, είναι ευκαιρία να γίνει παράλληλα και έγγραφη διαμαρτυρία ζητώντας την άμεση απομάκρυνση του Πεδίου Βολής, θέτοντας παράλληλα και τα φλέγοντα προβλήματα του τόπου μας που αναζητούν άμεσα λύση (ιατρική περίθαλψη, κίνητρα για νέους αγρότες κ.α).Βεβαίως για το Δήμο είναι μια μεταβατική περίοδος, αλλά παράλληλα και μια ενωτική πρόκληση  για όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις (παλαιές και νέες) να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τα αυτονόητα για τον τόπο μας, που εδώ και χρόνια βάλλεται πολλαπλώς. Η προσπάθεια αυτή για το οξύ πρόβλημα του Πεδίου Βολής είναι ανάγκη να έχει και δυναμική συνέχεια μέχρι και την τελική του κατάργηση. Είναι καιρός επιτέλους να απαγκιστρωθούμε από μικροπολιτικές  πρακτικές και την τακτοποίηση ατομικών αναγκών, περνώντας δυναμικά στη συλλογικότητα και στο κοινό καλό για να επιβιώσουμε στον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε.

Χ.Γ.

Φωτογραφία:veteranos.gr

5 σχόλια:

  1. Η ΔΕΣΚΑΤΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα δημοσιεύεται στο Δίκτυο Σπάρτακος εκτός από την παραπάνω διαμαρτυρία μας και η διαμαρτυρία επιτροπής αγώνα Δεσκατιωτών για την απομάκρυνση του Πεδίου Βολής Κρανιάς. Είναι ανάγκη όλοι μαζί, όλα τα χωριά και γύρω πόλεις του τόπου μας να διαμαρτυρηθούμε συντονισμένα και δυναμικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχωριανοί και συντοπίτες, πρέπει να καταλήξουμε όλοι στο τί ακριβώς θέλουμε να ζητήσουμε και τί να διεκδικήσουμε. Να φύγει το πεδίο βολής μου φαίνεται όνειρο απατηλό. Αλλά και να γίνεται, θα πρέπει να έχουμε να αντιπαραθέσουμε συγκεκριμένα γεγονότα και όχι ότι δεν μας αρέσει και μας πήραν τα χωράφια. τι εννοώ:
    εχουμε κάποια μελέτη ότι ρυπαίνεται το περιβάλλον;
    έχουμε στοιχεία ότι μολύνεται το νερό;
    έχουμε δεδομένα για ασθένειες που εμφανίζονται στο χωριό σε βαθμό μεγαλύτερο από το μέσο όρο της χώρας και που μπορεί να οφείλονται στη μόλυνση από τον υδροφόρο ορίζοντα που πιθανώς να μολύνεται;
    καλέσαμε αντίστοιχους επιστήμονες για τέτοιες μελέτες;
    αν ναι, να δούμε τα αποτελέσματα και να ξέρουμε τί να ζητήσουμε. αν όχι, δεν θα πρέπει να το κάνουμε; αλλιώς με τί επιχειρήματα θα ζητήσουμε κάτι;

    διάβασα προχτές στην Ελευθερία ότι ένας υπ. ευρωβουλευτής ήρθε στο χωριό και κατάλαβε το πρόβλημά μας λόγω του θορύβου που κάνουν τα αεροπλάνα. λέτε αυτό να είναι αρκετό δηλ;
    μην κάνουμε μόνο κάτι μόνο για να φανεί ότι κάποιοι ενδιφέρονται και κάνουν ντόρο και φασαρία και μετά το θέμα έληξε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε και συμπατριώτη, όλα αυτά που λες είναι καλά. Οι μετρήσεις όμως θα έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια από τον Δήμο μας που είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Αν έχουν γίνει ας μας ενημερώσει κάποιος για τα αποτελέσματα. Η άσκηση είναι σε ένα μήνα. Δεν έχουμε χρόνο για...μετρήσεις. Πάνω από σαράντα χρόνια το Πεδίο Βολής βρίσκεται στην Κρανιά! Τί έκαναν τόσα χρόνια οι τοπικοί παράγοντες;;; Όσο για τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή; Πότε ξανάρθε στην Κρανιά και αυτός ο κύριος και οι υπόλοιποι κύριοι; Μόνο για μια ώρα πριν τις εκλογές. Το θέμα αγαπητέ φίλε δεν είναι για ντόρο όπως λες, αλλά για να το αναδείξουμε και να λυθεί άμεσα. Σου παραθέτω παρακάτω το ψήφισμα της επιτροπής αγώνα της Δεσκάτης που ήδη εκδόθηκε μέσα από το οποίο θα απαντηθούν πολλά από τα ερωτήματά σου. Εμείς οι Κρανιώτες και τα όμορα χωριά, θα συνταχθούμε στον αγώνα και όλοι μαζί συντονισμένα να φτάσουμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ή θα παραμείνουμε αμέτοχοι;
      Υ.Γ. Τα χωράφια δεν μας τα πήραν όπως λες, αλλά τα αγόρασαν. Και οι τότε "αρχές" του χωριού και οι ιδιοκτήτες των χωραφιών ήταν χαρούμενοι(!) γιατί πήραν λεφτά(!!!) μη γνωρίζοντας τις τεράστιες συνέπειες για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Και κάτι άλλο αγαπητέ φίλε: αν το θεωρούμε εμείς "όνειρο απατηλό", όπως λες, το να φύγει το ΠΒ, να ξέρεις ότι θα είναι εκεί για άλλα πεντακόσια χρόνια.

      Ακολουθεί το ψήφισμα των Δεσκατιωτών:
      Μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια, επαναφέρει η Πολεμική Αεροπορία. Πρόκειται για την άσκηση «ΚΑΜΠΕΡΟΣ», η οποία μετά από πολλά χρόνια σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί την 3η Ιούλιου 2014 και περιλαμβάνει εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρομαχικά! Η άσκηση θα γίνει στο πεδίο βολής Κρανιάς και περιλαμβάνει ΄’καταιγίδα΄’ βομβών.
      Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα το 1984 στα πλαίσια μιας στρατιωτικής επίδειξης ενός πυροβόλου όπλου του GAV A7 που είχε σαν προορισμό τα αεροσκάφη Κόρσερ Α7 χιλιάδες βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου έπεσαν στο πεδίο βολής ΚΡΑΝΙΑΣ από μαχητικά της 111 πτέρυγας μάχης.
      Το 1995 στα πλαίσια και πάλι της άσκησης «ΚΑΜΠΕΡΟΣ» χρησιμοποιήθηκαν ραδιενεργά βλήματα.
      Το 2011 πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ και το 2013 η άσκηση ‘γυπαετός’ με άγνωστες ακόμα συνέπειες για το οικοσύστημα και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
      . Παλιότερα έχασαν τη ζωή τους δυο κτηνοτρόφοι από άσκαστα»βλήματα και σημειώθηκαν αστοχίες» καθώς βόμβες εξερράγησαν πολύ κοντά στην Κρανιά.
      . Η πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι και της Δεσκάτης και της Κρανιάς είναι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου τα τελευταία χρόνια .Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο νομός Γρεβενών έρχεται τέταρτος σε θνησιμότητα από καρκίνο σε όλη την ελληνική επικράτεια!
      Οι ισχυρισμοί της αεροπορίας και της κυβέρνησης ότι δεν γίνεται χρήση επικίνδυνων υλικών δεν πείθουν κανέναν. )Το ίδιο το υπουργείο Εθνικής Αμύνης έχει παραδεχτεί ανεπισήμως ότι πιθανόν ασκήσεις με «ακίνδυνα» όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου έχουν γίνει στην Νέα Αγχίαλο-Βόλου, Κρανέα Ελασσόνας, Λιτόχωρο Πιερίας, Σφελινό Θεσσαλονίκης, Ζίχνη Σερρών..
      Οι κάτοικοι της Δεσκάτης καθιστούμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η περιοχή μας σε χωματερή πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων και ΄’άσυλο καρκινοπαθών΄΄.
      Απαιτούμε:
      Α) Την άμεση ματαίωση της άσκησης ΚΑΜΠΕΡΟΣ.
      Β) Τη μέτρηση των τιμών ραδιενέργειας στο πεδίο βολής αλλά και στις κατοικημένες περιοχές (Δεσκάτη,Κρανιά,Λουτρό) από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.
      Γ)Τον καθαρισμό του πεδίου βολής από ραδιενεργές,τοξικές,χημικές ουσίες –στο βαθμό που είναι εφικτό-.
      Δ)Το οριστικό κλείσιμο του πεδίου βολής Κρανιάς.
      Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

      Διαγραφή
  4. Την Παρασκευη 6 ιουνιου στις 7μμ θα πραγματοποιηθει συνελευση στο χωρο του δημαρχειου,με τους προεδρους ολων των συλλογων του δημου δεσκατης για το ζητημα του πεδιου βολης.Η συνελευση θα ειναι ανοιχτη σε ολους τους δημοτες.Παρακαλουμε και τους δημοτες της Κρανιας να συμμετασχουν για να συντονιστουμε απο κοινου.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΣΚΑΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή