Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Οι... μετρήσεις ακτινοβολίας στο Πεδίο Βολής Κρανέας



Ψάξαμε στο διαδίκτυο με σκοπό να βρούμε μετρήσεις ακτινοβολίας που να έγιναν στο Πεδίο Βολής Κρανέας. Κατ' αρχήν βρήκαμε πολλούς παλιούς αγώνες που έγιναν για την απομάκρυνση ή την κατάργηση του Πεδίου Βολής Κρανέας. Το Πεδίο Βολής όμως, είναι ακόμα εδώ!
Η μοναδική μέτρηση λοιπόν που βρήκαμε και αφορά το Πεδίο Βολής βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, η οποία μας...καθησυχάζει.
Διαβάζουμε λοιπόν στις ανακοινώσεις της ιστοσελίδας:

"13/01/2001 - Μετρήσεις στο πεδίο βολής της Κρανέας Ελασσόνος
Ανακοινώνεται ότι στις 12/01/2001, μετά από αίτημα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, η ΕΕΑΕ με συνεργείο του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", πραγματοποίησε μετρήσεις και δειγματοληψίες στο πεδίο βολής της Κρανέας Ελασσόνος.

Από τις μετρήσεις προκύπτει ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας – γ στο πεδίο βολής είναι τα ίδια με αυτά του νομού Λάρισας.

Η μέτρηση των δειγμάτων εδάφους, φυτών και νερού θα ακολουθήσει"

Αυτή είναι η ανακοίνωση! Από τότε πέρασαν πάνω από δεκατρία χρόνια! Ψάξαμε στην Ιστοσελίδα να βρούμε τις μετρήσεις των δειγμάτων εδάφους, φυτών και νερού που θα ακολουθούσαν. Εμείς πάντως δεν βρήκαμε κάτι...από αυτά που θα ακολουθούσαν. Τί να συμπεράνουμε λοιπόν;
Αν μπορούν οι υπεύθυνοι ας ενημερώσουν επίσημα τους κατοίκους των περιοχών και εμάς για τις μετρήσεις δειγμάτων εδάφους, φυτών και νερού που θα ακολουθούσαν... Ποιες ήταν οι τιμές τους τελικά;

2 σχόλια:

  1. αυτό εννοούσα (ας σχολιάζω ως deyk, χάριν ευκολίας για όλους). αυτή η κινητοποίηση να μην είναι μόνο μία διαμαρτυρία και τέλος, αλλά να συνεχίσει με συντονισμένες προσπάθειες και επίσημες προτάσεις στους αρμόδιους τοπικούς φορείς και όχι μόνο και με απαίτηση να γίνουν ή να ανακοινωθούν αυτές οι υποτιθέμενες μελέτες για τα επίπεδα ραδιενέργειας. εκεί πρέπει να εστιαστεί η όλη προσπάθεια και όχι στα γνωστά γιούργια που κάναμε 20-30 χρόνια πριν, ξεδίναμε, ρίχναμε και κανένα βρίσιμο και άντε του χρόνου πάλι.

    "deyk"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου φίλε "deyk"! Χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες όλων από κοινού των όμορων Δήμων, των φορέων και των πολιτών με διάρκεια - κι όχι ως ένα πυροτέχνημα - για να φτάσουμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της κατάργησης του Πεδίου Βολής. Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι η ραδιενέργεια επικάθεται στο έδαφος, περνάει στο νερό και στα δέντρα κλπ. Εδώ βλέπουμε ότι ενώ εξαγγέλθηκαν μετρήσεις στο έδαφος, στο νερό και στα φυτά, ωστόσο δεν ξέρουμε αν έγιναν, αν ανακοινώθηκαν, καθώς επίσης και τις τιμές τους... Να είσαι καλά φίλε!

      Διαγραφή