Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Ειδήσεις και...παραλειπόμενα από την άσκηση "Καμπέρος"


Ομαλά διεξήχθη η άσκηση "Καμπέρος 2014" στο Πεδίο Βολής Κρανέας ενώπιον του υπουργού Άμυνας κ.Δημήτρη Αβραμόπουλου, της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, και των αιρετών εκπροσώπων.
Από την Τετάρτη το απόγευμα είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με δυνάμεις της αστυνομίας και της αεροπορίας να βρίσκονται επί ποδός. Η αστυνομική δύναμη ήταν εμφανής στα χωριά και στη γύρω περιοχή σε συγκοινωνιακούς κόμβους, ακόμη και σε γύρω χωματόδρομους.
Στις 18.30 περίπου το απόγευμα κομβόι αυτοκινήτων με κατοίκους της Δεσκάτης εισέρχονται στην Κρανιά με κορναρίσματα και στη συνέχεια Δεσκατιώτες και Κρανιώτες κατευθύνονται στο Π.Β. Κρανέας.
Η πορεία διαμαρτυρίας των κατοίκων της Κρανιάς και της Δεσκάτης έφτασε μέχρι τη διασταύρωση του δρόμου Ελασσόνας - Γρεβενών με το δρόμο για το Π.Β. Στο σημείο υπήρχε μια διμοιρία των ΜΑΤ όπου σταμάτησε τους κατοίκους.
Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος της Δεσκάτης κ.Δημήτρης Καραστέργιος με μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα της Δεσκάτης και της Κρανιάς επέδωσαν σχετικό ψήφισμα στον αξιωματικό της Αεροπορίας και εν συνεχεία οι κάτοικοι Δεσκάτης και Κρανιάς κατευθύνθηκαν στη Δεσκάτη, όπου στο Δημαρχείο μπροστά ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ.Δημήτρης Καραστέργιος δεσμεύθηκε για μια ακόμη φορά στους παρευρισκόμενους ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει το θέμα και να διενεργήσει περιβαλλοντικές μετρήσεις ως Δήμος Δεσκάτης.
Στη συνέχεια οι κάτοικοι με πορεία από το Δημαρχείο  της Δεσκάτης κατέληξαν στην κεντρική πλατεία της Δεσκάτης φωνάζοντας συνθήματα κατά του Πεδίου Βολής και της άσκησης "Καμπέρος".
Αξίζει να σημειωθεί η δυναμικότητα των νέων της Δεσκάτης που έδωσαν τον παλμό σε όλες τις κινητοποιήσεις.
Η αστυνομία έμεινε όλη τη νύχτα στις θέσεις της.
Την Πέμπτη το πρωί, ημέρα της άσκησης "Καμπέρος", η αστυνομία είχε κλείσει κάθε πρόσβαση στο χώρο του Πεδίου Βολής για τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους της περιοχής. Μια κλούβα των ΜΑΤ είχε κλείσει το δρόμο από Δεσκάτη προς Ελασσόνα στο ύψος της γέφυρας - διασταύρωσης με το Λουτρό, εκτρέποντας την κυκλοφορία μέσω Λουτρού - Κρανιάς - Βαλανίδας.
Το ίδιο κλεισμένος με κλούβες και ΜΑΤ ήταν και ο δρόμος από τη Βαλανίδα και προς τα πάνω.
Στην παραπάνω διασταύρωση με το Λουτρό έφθασαν και οι κάτοικοι της Δεσκάτης και της Κρανιάς για να διαδηλώσουν ουσιαστικά ενώπιον των ΜΑΤ.
Στις 12 το μεσημέρι άρχισε η άσκηση "Καμπέρος 2014" και για ένα τέταρτο έγιναν εικονικές αερομαχίες. Ακολούθησαν στο επόμενο τέταρτο οι βολές των ελικοπτέρων απάτσι και των αεροσκαφών. 
Κοινή πεποίθηση όλων, ήταν ότι οι βολές που έγιναν ήταν σαφώς λιγότερες από αυτές της "Καμπέρος '95".
Πάμε τώρα και στα παραλειπόμενα τα οποία πιστεύουμε ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κατ' αρχήν η συμμετοχή των Κρανιωτών στις κινητοποιήσεις ήταν ελαχιστότατη,καίτοι η συντριπτική πλειοψηφία των Κρανιωτών ήταν κατά της άσκησης και του Πεδίου Βολής. Όπως φαίνεται οι Κρανιώτες δεν ξέφυγαν από τη...μόδα της εποχής: Πληττόμαστε από παντού, αλλά αντιδρούμε από τον...καναπέ ή το καφενείο, μέσω... μπιρίμπας. Οι δε κάτοικοι του Λουτρού ήταν τελείως απόντες. Η συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών ήταν από τη Δεσκάτη με επικεφαλής τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο κ.Δημήτρη Καραστέργιο, αν και θα μπορούσε και αυτοί να ήταν ακόμα περισσότεροι.
Το πρωινό της άσκησης ο Δήμαρχος Δεσκάτης, Δημήτρης Καραστέργιος, με μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Δεσκάτης, έφτασαν στο χώρο του ΠΒ, επέδωσαν ψήφισμα στον Υπουργό και συνομίλησαν μαζί του για είκοσι λεπτά.
Ο Υπουργός είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις διαχρονικές διαμαρτυρίες των κατοίκων, ούτε και ότι στο παρελθόν χάθηκαν ζωές από άσκαστα βλήματα. Παράλληλα, έδωσε εντολή στον αρχηγό του ΑΤΑ να διενεργηθούν άμεσα περιβαλλοντικές μελέτες - μετρήσεις. Ο Αρχηγός ΑΤΑ είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μόλις έλαβε τα αποτελέσματα των μετρήσεων του νερού από τις μετρήσεις που έκανε ΕΕΑΕ με το "Δημόκριτο" το 2001. Τα αποτελέσματα του νερού είναι καθαρά. Απομένουν αυτά του εδάφους και των φυτών. 
Πάντως, ανεξάρτητα από τις μετρήσεις της Αεροπορίας, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δεσκάτης δήλωσε ότι θα κάνουν και ανεξάρτητες μετρήσεις ως Δήμος Δεσκάτης. 
Ο Δήμος Ελασσόνας;;;
Είναι αλήθεια το γεγονός ότι, όταν ζητήθηκε από την Συντονιστική Επιτροπή σε αιρετό εκπρόσωπο να πει και αυτός καμιά κουβέντα στον Υπουργό, αυτός απάντησε ότι, "εγώ είμαι καλεσμένος";
Ποιους εκπροσωπούσε άραγε ο..."καλεσμένος" το λαό που τον εξέλεξε ή τον εαυτό του;
Αξίζει τέλος να σημειωθεί και η ηχηρή απουσία των Κρανιωτών της Διασποράς - τουλάχιστον από τις κοντινές πόλεις - καθώς και των Συλλόγων των Κρανιωτών.












1 σχόλιο: