Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014

Το φαράγγι της Χράπας/Μουράντας στο Youtube

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε το video που ετοιμάσαμε για το Φαράγγι της Χράπας/Μουράντας στην Κρανιά Ελασσόνας.Το φαράγγι της Χράπας/Μουράντας είναι μια μεγάλη χαράδρα μήκους περίπου 15 χλμ. και με βάθος που κυμαίνεται από 700μ.-1000μ. Το φαράγγι διασχίζει ο χείμαρρος Μουράντα. 
Η χλωρίδα της κοιλάδας της Χράπας περιλαμβάνει πολλά είδη αρωματικών φυτών,όπως το περίφημο τσάι της, καθώς και ιτιές, πλατάνια, φλαμουριές , κουτσιουπιές κ.α, ενώ η πανίδα του είναι πλούσια και αυτή σε άγρια είδη ζώων, όπως πετροπέρδικες, αγριοπερίστερα, τρυγόνια, κότσυφες, μπεκάτσες, ενώ μπορείς να συναντήσεις ακόμη και αγριογούρουνα, λύκους, αλεπούδες, ασβούς. Στα βράχια του φαραγγιού έχουν φωλιές άγρια και αρπακτικά πουλιά, όπως γερακίνες, αετοί, αγριοπερίστερα.
Το "επίσημο" χαραγμένο μονοπάτι βρίσκεται κοντά στο Δ.Δ. Κρανιάς και είναι άμεσα προσβάσιμο τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους επισκέπτες.To μονοπάτι σε όλο το μήκος του ακολουθεί την πορεία των υφιστάμενων μονοπατιών που έχουν δημιουργηθεί από τα ζώα και τους κτηνοτρόφους που διέρχονται από την περιοχή. Ειδικότερα , η θέση  "Άγιος Νικάνωρ" από την οποία ξεκινά το μονοπάτι, βρίσκεται σε απόσταση 400m από την δημοτική οδό Κρανιάς - Λουτρού και η πρόσβαση σε αυτή είναι εφικτή μέσω του αγροτικού δικτύου της Δημοτικής Ενότητας Αντιχασίων.
Πιστεύουμε ότι η νέα Δημοτική Αρχή με το ΜΕΣΚΕ και τους Συλλόγους των Κρανιωτών θα πρέπει να αναδείξουν ακόμη περισσότερο αυτό το μνημείο της φύσης που κοσμεί την περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου