Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Διάφορα χωρίς... αδιαφορία


Του Κωνσταντίνου Γεωργ. Κατσαρού,
Δασκάλου

Μας αρέσει:
Που επιδοτήσεις, άρα και ευκαιρίες, φέρνει ο νέος επενδυτικός νόμος σε 103 παραδοσιακές και εναλλακτικές καλλιέργειες. Στον κατάλογο των επιδοτούμενων καλλιεργειών περιλαμβάνονται και οι κρανιές.
Που στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius εκπαιδευτικοί και μαθητές του 43ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας με επικεφαλής τη Διευθύντρια Χρυσάνθη Πουρνάρα, επισκέφθηκαν για 4 ημέρες το Δημοτικό Σχολείο Gurpinar Yesilkent της Κωνσταντινούπολης μαθαίνοντας για το εκπαιδευτικό σύστημα της γειτονικής χώρας, αλλά και για την πορεία και τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος εκπαιδευτικών ανταλλαγών.
Που με πρωτοβουλία των εκκλησιαστικών επιτροπών, την οικονομική στήριξη ανώνυμων και επώνυμων δωρητών, καθώς και με εθελοντική εργασία, ανακαινίσθηκαν όλα τα ξωκλήσια του χωριού μας, στα οποία συγχρόνως προστέθηκαν υπόστεγα, εξυπηρετώντας καλύτερα τις λατρευτικές και λειτουργικές ανάγκες.
Εδώ αναφέρουμε, πως αξίζουν θερμά συγχαρητήρια  προς όλους τους χορηγούς οι οποίοι, όταν γιορτάζουν τα ξωκλήσια, προσφέρουν δωρεάν φαγητά και κεράσματα.
Σημείωση: Σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες του Κανονικού Δικαίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καλό θα είναι σε περιόδους νηστείας να μην προσφέρονται αρτύσιμα εδέσματα.

Που γίνονται ανταμώματα οικογενειών του ίδιου γενεαλογικού δέντρου. Τέτοιο αντάμωμα έκαναν οι Παπαθυμιάδες και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.
Που συνομήλικοι ή συμμαθητές, μετά από χρόνια, διοργανώνουν ανταμώματα στο χωριό την περίοδο του Πάσχα και του καλοκαιριού. Το φετινό Πάσχα ανταμώθηκαν οι απόφοιτοι του Λυκείου Κρανέας έτους 1984, καθώς και οι γεννηθέντες το έτος 1954. Ιδιαίτερα μας άρεσε που η σειρά του ’54 συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά της και τη συμμετοχή στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής (Παναγίας).
 Για την ιστορία να θυμίσουμε πως το πρώτο αντάμωμα συμμαθητών έγινε απ’ τους απόφοιτους του 6/τάξιου Γυμνασίου Κρανέας έτους 1974 με πρωτοπόρους διοργανωτές τους Παύλο Πολίτη, Θανάση Λιάπη και τον αείμνηστο Γιώργο Κατσαβό.
Που συγχωριανοί μας αξιωματικοί (απόφοιτοι της Σχολής Ικάρων) είναι σήμερα χειριστές πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης Super Puma.
Που ο πρώην ποδοσφαιριστής Γιάννης Προβίδας ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας «Κοζάνη», κάνοντας το προπονητικό του ντεμπούτο στην ομάδα στην οποία «κρέμασε τα παπούτσια του».
Ευχόμαστε στο νέο προπονητή καλή σταδιοδρομία και πάντα πιο ψηλά.
Που ο αντισμήναρχος ε.α. Μαργαρίτης Θανάσης γνωστοποίησε, μέσω του τύπου, τα προβλήματα που δημιουργεί στους κατοίκους και ιδιαίτερα στους μαθητές κατά την περίοδο των πανελληνίων εξετάσεων για ΑΕΙ-ΤΕΙ και όχι μόνο, ο θόρυβος από τις πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών.
Που αρκετοί συγχωριανοί μας –για τους δικούς του λόγους ο καθένας- πηγαίνουν και προμηθεύονται πόσιμο νερό από βρύσες και πηγές, που βρίσκονται εκτός χωριού (Μπάτση, Κούκο, Σταυρό, Τουρκομνήματα, Καράβα, Μοναστήρι κ.ά.)
Πρόταση: Η Τοπική Κοινότητα βοηθούμενη από το Σύλλογο Κρανιωτών Λάρισας και περιχώρων «Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ» και τα «Ζαρζάρια», να συνεργαστεί με το Γενικό Χημείο του Κράτους (Παράρτημα Λάρισας) και να γίνει λεπτομερής εξέταση και ανάλυση όλων των νερών της γύρω περιοχής, έτσι ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν την ποιότητά τους.

Δεν μας αρέσει:
o Που οι κολώνες στο νότιο εξωνάρθηκα του ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου έχουν επενδυθεί με άσπρα ξενόφερτα πλακάκια. Το υλικό αυτό δεν ταιριάζει με τα υπόλοιπα δομικά υλικά  κι επειδή ο ναός με το καμπαναριό και την πλατεία αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» του χωριού μας και οι φωτογραφίες τους κυκλοφορούν σε ημερολόγια, εφημερίδες και πάρα πολλά ιστολόγια του διαδικτύου, επιβάλλεται τα άσπρα πλακάκια να αντικατασταθούν άμεσα και να γίνει η επένδυση με δομικό υλικό που θα υποδείξουν αποκλειστικά ειδικοί (π.χ. οι Αρχαιολόγοι της Εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων).
o Που μια τόσο απομακρυσμένη και ορεινή κοινότητα δε διαθέτει μηχάνημα πολλαπλών χρήσεων για όλες τις τακτικές και έκτακτες ανάγκες. 
o Που στην περιοχή μας δεν καλλιεργείται ο κρόκος.
Εδώ θα αναφέρουμε πως σε παλαιότερες εποχές συγχωριανοί μας «εργάτες γης» απασχολήθηκαν στη συλλογή του κρόκου εργαζόμενοι σε πολλά κροκοπαραγωγά χωριά της Π.Ε. Κοζάνης και επομένως το φυτό δε μας είναι εντελώς άγνωστο, αποτελεί δε, το «χρυσάφι της Ελληνικής γης».
o Που το χωριό μας και η ευρύτερη περιοχή δεν εντάχθηκε στις κτηνοτροφικές ζώνες, όπως οι γειτονικές περιοχές Λιβαδερού, Μεταξά και Ελάτης. 
o Που το «Λιμπάρι», στο μεγαλύτερό του μέρος, είναι γυμνό από δέντρα.
Πρόταση: Η Δασική Υπηρεσία να συνεργαστεί με τους κτηνοτρόφους μας, να ακούσει τις προτάσεις τους και ίσως βρεθεί η χρυσή τομή, για να προχωρήσουν στη μερική αναδάσωση.
o Που στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας (με θητεία πενταετούς διάρκειας) η Κρανιά δεν θα εκπροσωπείται από κανένα αιρετό μέλος!
Ευχάριστη ανάμνηση θ'αποτελεί η επιτυχημένη θητεία των  αντινομαρχών Γιώργου Φακή και Νίκου Κουτσογιάννη στην τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, καθώς και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Χρήστου Λιάπη.
o Που δεν υπάρχουν οριοθετημένοι χώροι στάθμευσης Ι.Χ. επιβατηγών αυτοκινήτων στο κέντρο του χωριού.
Πρόταση: Κατά τις περιόδους του Πάσχα και του καλοκαιριού (Ιούλιος-Αύγουστος) να απαγορεύεται η στάθμευση όλων των τροχοφόρων από ΜΕΣΚΕ μέχρι το τέλος της κάτω πλατείας και γύρω από την εκκλησία.
Μερική λύση στο πρόβλημα θα δώσει η Δημοτική αρχή, αν μόνο για τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, παραχωρεί τον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου για Parking των Ι.Χ. αυτοκινήτων.
o Που και μετά την άσκηση «Καμπέρος 2014» δεν καταργείται το Π.Β.
o Που το ΓΕΑ, μέχρι σήμερα, δεν έχει δείξει στην Κρανιά το κοινωνικό του πρόσωπο, παρά τη μεγάλη προσφορά του χωριού μας στην εκπαίδευση των Ελλήνων αεροπόρων.
Πρόταση: Όλοι μαζί οι τοπικοί φορείς να ζητήσουν απ’ το ΓΕΑ:
α) την παραχώρηση ενός πλήρως εξοπλισμένου ασθενοφόρου στο Π.Ι. Κρανιάς.
β) την περιοδική αποστολή κλιμακίου ιατρών της Π.Α. για εξέταση όλων των συγχωριανών μας που έχουν ανάγκη.
γ) επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και υπάρχει οικονομική δυσπραγία, η μουσική κάλυψη (ορχήστρα) των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Πάσχα και του ανταμώματος του Αϊ-Λια να γίνεται δωρεάν από την  μπάντα της Π.Α.
δ) Η Σχολή Πυροτεχνουργών της Π.Α. μήπως μπορεί να εγκατασταθεί στο κτήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου, για να γίνεται η πρακτική άσκηση και εκπαίδευση των πυροτεχνουργών στο Π.Β. Κρανέας; (Τα παραπάνω ισχύουν  εφόσον λειτουργεί το Π.Β. Σε κάθε περίπτωση είμαστε υπέρ της κατάργησής του).

Κωνσταντίνος Γεωργ. Κατσαρός

1 σχόλιο:

  1. Που δεν έχω να φάω, που δεν έχω δουλειά, που αυτά που λες δεν με ενδιαφέρουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή