Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Τα άλυτα προβλήματα ενώπιον της νέας Δημοτικής Αρχής Ελασσόνας



Ήδη την Κυριακή που πέρασε ορκίστηκε ο νέος Δήμαρχος και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας, ενώ ορίστηκαν πλέον και οι νέοι Αντιδήμαρχοι Ελασσόνας.
Για την Δημοτική Ενότητα Αντιχασίων ορίσθηκε Αντιδήμαρχος η κ.Χρυσούλα Προβίδα – Χαρίτου του Αθανασίου, η οποία αναλαμβάνει και υπεύθυνη Αντιδήμαρχος της αγροτικής ανάπτυξης του διευρυμένου Δήμου Ελασσόνας.
Στο νέο Δήμαρχο κ.Νίκο Ευαγγέλου και στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο ευχόμαστε ολόψυχα ευόδωση των στόχων του δύσκολου έργου που αναλαμβάνουν.
Ο Δήμος Ελασσόνας είναι κατά τη γνώμη μας ένας από τους πιο δύσκολους Δήμους στην Ελλάδα. Η μεγάλη του έκταση, τα πολλά χωριά και οι οικισμοί που ανήκουν στον Δήμο Ελασσόνας, το ανάγλυφο του εδάφους, ο γηρασμός του πληθυσμού του Δήμου, η ανεργία και πολλά ακόμη θέματα, καθιστούν τον Δήμο Ελασσόνας ως έναν από τους δυσκολότερους Δήμους με πολλές ιδιαιτερότητες, αλλά και πολλές προκλήσεις.
Είναι στο χέρι της νέας Δημοτικής Αρχής, αλλά και των κατοίκων, να ανταποκριθούν σε όλες τις προκλήσεις και τα εμπόδια και να αναδείξουν τον Δήμο Ελασσόνας, ως έναν Δήμο πρότυπο ανάπτυξης και δημιουργικότητας κάνοντας έτσι την πολυπόθητη έκπληξη. Εμείς από εδώ το ευχόμαστε, γιατί πάνω από όλα η περιοχή μας και οι άνθρωποί της το αξίζουν αυτό.
Έχουμε στη διάθεσή μας και θα σας εκθέσουμε παρακάτω εντελώς συνοπτικά μερικά από τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες της Κρανιάς, αλλά και της ευρύτερης, θα λέγαμε, περιοχής. Τα προβλήματα  που θα σας εκθέσουμε, προέρχονται είτε από τη δική μας εμπειρία, είτε από δημότες που μας τα μεταφέρουν δια ζώσης ή μέσω διαδικτύου.
Κατ’ αρχήν είναι καλό,  η νέα Δημοτική Αρχή ανά τακτά χρονικά διαστήματα να διοργανώνει λαϊκές συνελεύσεις στην Ελασσόνα και στα μεγάλα χωριά του Δήμου, όπου θα καλούνται και οι δημότες των όμορων χωριών. Σ’ αυτές τις λαϊκές συνελεύσεις θα ακούγονται τα προβλήματα και τα παράπονα των πολιτών τα οποία θα απαντώνται από την Δημοτική Αρχή άμεσα και θα ακολουθεί δημιουργικός διάλογος. Η αλαζονεία και η …"ενός ανδρός αρχή" δεν θα πρέπει να βρίσκει ερείσματα πλέον στην άσκηση της εξουσίας. Τέτοιες συμπεριφορές μόνο πίσω μπορούν να μας πάνε. Η τοπική δημοτική αρχή θα πρέπει να αφουγκράζεται τους πολίτες και τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Όλο το έμψυχο δυναμικό του Δήμου μας θα πρέπει να εντάσσεται σε συλλογικές προσπάθειες, και ειδικότερα όσοι θέλουν και μπορούν να προσφέρουν. Η μικροπολιτική και οι εγωισμοί δεν έχουν καμία θέση στην δημοκρατική άσκηση της εξουσίας.
Ας δούμε λοιπόν ένα -ένα τα σημαντικότερα προβλήματα:

1.Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι αυτό της ιατρικής περίθαλψης στο χωριό μας και τα γύρω χωριά, που παρ’ ότι το Ιατρείο της Κρανιάς είναι πολυδύναμο ιατρείο στα χαρτιά (εδώ και χρόνια), ωστόσο παραμένει να λειτουργεί ελάχιστες μέρες την εβδομάδα. Το θέμα δυστυχώς είναι χρόνιο. Με τόσους ανθρώπους τρίτης ηλικίας στην Κρανιά και στα γύρω χωριά, το πρόβλημα καθίσταται φλέγον και άμεσα θα πρέπει να λυθεί.

2.Να δοθεί έμφαση στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Η ζωική και η φυτική παραγωγή στα χωριά μας, και ειδικά στο χωριό μας, είναι ακόμη σε νηπιακό στάδιο. Νέες καλλιέργειες, αρωματικά φυτά, σύγχρονες μονάδες ζωικής παραγωγής, και ενημέρωση νέων και παλαιών αγροτών και κτηνοτρόφων (σεμινάρια, ομιλίες ειδικών  κ.α.) είναι θέματα που θα πρέπει να τεθούν σε άμεση προτεραιότητα. Το τυρί, το αρνάκι και το κατσικάκι ως Π.Ο.Π. είναι η πρόκληση για να γίνουν οι κτηνοτρόφοι μας πιο ανταγωνιστικοί και με την πολυποίκιλη βοήθεια των τοπικών αρχών να επενδύσουν στη δουλειά τους. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα, να αντιμετωπίσουν οι κτηνοτρόφοι τις προκλήσεις της αγοράς με κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της δεκαετίας του '60 (λαμαρίνες, αχυροκάλυβες κ.α.).

3.Παίρνοντας στα σοβαρά τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ο Δήμος, αλλά και οι πολίτες, θα δοθεί έτσι και μια δυναμική απάντηση στην εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, που μαστίζει τα χωριά μας και τα έχει κάνει να μαραζώνουν στην κυριολεξία μέρα με τη μέρα.

4. Ο αγροτουρισμός είναι ένα άλλο σημαντικό κομμάτι όπου θα πρέπει να δουλέψει η νέα Δημοτική Αρχή. Άμεσο είναι το θέμα της αναγνώρισης από την Πολιτεία, της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιοκαρυάς, ως αρχαιολογικό μνημείο. Παράλληλα, καθίσταται αναγκαία και η επάνδρωσή της. Το Φαράγγι της Χράπας, και το παρθένο δάσος της Οξιάς είναι δυο ακόμη συγκριτικά φυσικά πλεονεκτήματα του χωριού μας, τα οποία θα πρέπει να γίνουν γνωστά και στην Πολιτεία, αλλά και σε μας τους ίδιους.
Προτείνεται επίσης η εύρυθμη λειτουργία του κοινοτικού μας ξενώνα.

5. Ελεύθερη ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μέσα από το διαδίκτυο το χωριό μας θα προβάλλει τις ομορφιές του, τις εκδηλώσεις, και τις κάθε είδους δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο (Κρανιώτες και μη).
Ήδη ένα μέρος του κέντρου του χωριού μας έχει ελεύθερη ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

6.Διοργάνωση ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων και στήριξη του ιστορικού συλλόγου μας, του ΜΕΣΚΕ, αλλά και μεμονωμένων ανθρώπων, που θέλουν να προσφέρουν στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας. Υπάρχουν πάρα πολλοί Κρανιώτες, εντός και εκτός Κρανιάς, που διαπρέπουν  σε πολλούς τομείς και είναι ανάγκη να ενταχθούν σε πολυποίκιλες δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν στο χωριό μας. Θεωρούμε για παράδειγμα, απαράδεκτο το γεγονός να μην έχει κληθεί για πολλά χρόνια ο συμπατριώτης μας τραγουδοποιός, Θανάσης Παπακωνσταντίνου (ένας αναγνωρισμένος καλλιτέχνης στην Ελλάδα και εκτός αυτής) στο χωριό μας  για να συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. (Έγινε μόλις πέρυσι).
 
7.Ποικίλλες δραστηριότητες για τη νεολαία του χωριού μας. Μουσική, ζωγραφική, ορειβασία, αγιογραφία, θέατρο, χορός, σκάκι, μπορούν να δώσουν διεξόδους στις ανησυχίες των νέων της περιοχής μας, ενώ παράλληλα να ανιχνευθούν τα χαρίσματά τους με σκοπό ακόμα και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Σε όλες τις παραπάνω τέχνες έχουμε δικούς μας ανθρώπους που μπορούν να διδάξουν. Αμβλύνονται έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο οι ανισότητες παιδιών που μεγαλώνουν σε χωριό και αυτών που μεγαλώνουν στην πόλη.
Συντήρηση των χώρων άθλησης (Λούτσα) και των παιδικών χαρών που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Νέοι χώροι άθλησης (γήπεδα 5χ5, τένις κ.α.).

8.Λειτουργία βιβλιοθήκης στο χώρο του ΜΕΣΚΕ, όπου υπάρχουν πολλά βιβλία και μπορεί να εμπλουτισθεί ακόμη περισσότερο. Και εδώ έχουμε ανθρώπους με γνώσεις και μεράκι που μπορούν να εργαστούν. Παράλληλα, θα μπορούσε να βρεθεί και τρόπος με ελάχιστο κόστος να εγκατασταθούν ηλεκτρονικοί υπολογιστές για την εκπαίδευση νέων, αλλά και ενηλίκων στις νέες τεχνολογίες.

9.Η νέα Δημοτική Αρχή δεν θα πρέπει να ξεχνά  ότι, στο Δήμο Ελασσόνας δεν ανήκει μόνο η Ελασσόνα. Υπάρχουν και χωριά που παλεύουν όσο μπορούν να κρατηθούν ζωντανά. Υπήρξαν παράπονα από συμπατριώτες μας οι οποίοι είχαν την αίσθηση ότι τα χωριά ήταν παραγκωνισμένα.

10. Πεδίο Βολής. Ένα θέμα ξεχασμένο πλέον από πολλούς. Το πρόβλημα όμως παραμένει και είναι μια χαίνουσα περιβαλλοντική πληγή για τον τόπο μας. Οι δε άμεσοι και έμμεσοι κίνδυνοι για τους κατοίκους των γύρω περιοχών, πολλοί. Στις αρχές Ιουλίου διεξήχθη η αεροπορική άσκηση "Καμπέρος" στην οποία  συμμετείχαν όλων των ειδών αεροσκάφη. Η άσκηση μας θύμισε ότι το πρόβλημα είναι εδώ.
Άμεσα και σε συνεργασία με το Δήμο Δεσκάτης θα ήταν καλό να διενεργηθούν οι απαραίτητες μετρήσεις.

11.Το λεωφορείο της γραμμής (ΚΤΕΛ) θα πρέπει να περνάει και πάλι όπως περνούσε πάντα, με στάση στο κέντρο του χωριού, και σε άλλες ακόμη στάσεις, που χωρίς να υπάρχει λόγος καταργήθηκαν! Καλούνται λοιπόν άνθρωποι τρίτης ηλικίας να διανύουν μεγάλη απόσταση μέχρι το σπίτι, φορτωμένοι πολλές φορές με πράγματα και ανήμποροι. Γιατί να τους τιμωρούμε;

12.Καθαριότητα. Στα Μαρμαρούλια, και στη Μασδεράχη υπάρχουν πεταμένα πολλά άχρηστα αντικείμενα. Επίσης, σε πολλά σημεία πέριξ του χωριού βρίσκονται ριγμένα πολλά μπάζα. Εννοείται ότι στην παραπάνω εικόνα ευθύνονται άμεσα και οι συμπολίτες μας. Χρειάζεται ενημέρωση των πολιτών και ανάπτυξη περιβαλλοντικής παιδείας.

 Εκθέσαμε μερικά από τα θέματα, που κατά τη γνώμη μας, και κατά τη γνώμη πολιτών, θα πρέπει να δώσει έμφαση και να λύσει η νέα Δημοτική Αρχή. Γνωρίζουμε ότι οι οικονομικές συγκυρίες είναι δύσκολες και για τους Δήμους. Είμαστε όμως σίγουροι ότι όλα τα παραπάνω θέματα - προβλήματα δεν χρειάζονται τόσο χρήματα για να λυθούν, όσο έντονη δραστηριοποίηση και σοβαρότητα στην αντιμετώπισή τους.

Καλούμε και εσάς αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες, να εκφράσετε τις απόψεις σας στη διαδικτυακή μας σελίδα, ελεύθερα και ανοιχτά, (ακόμα και ανώνυμα) συμβάλλοντας έτσι και εσείς σ’ αυτό το δημόσιο διάλογο για τα προβλήματα και τις λύσεις  για τον τόπο μας, που όλοι αγαπούμε.

3 σχόλια:

  1. Το μεγαλύτερο πρόβλημα τησ Κρανιάς είναι η οδική σύνδεση με την Ελασσόνα και τη Λάρισα.Εάν ο δρόμος ήταν σύντομος και ασφαλής θα φτάναμε πιο γρήγορα στο γιατρό ,στον πολιτισμο, στον αθλητισμό.Ίσως ακόμα κάποιοι να είχαν ένα σημαντικό κίνητρο να ζήσουν μόνιμα στο χωριό και να χτίσουν καινούρια σπίτια.Η αλληλεπίδραση όλων αυτών θα έφερνε σίγουρα νέες ιδέες και θα άλλαζε στάσεις και νοοτροπίες για τα θέματα που αναφέρεις ως προβλήματα.Ένα χωματοβούνι και μια Μελούνα μας χωρίζουν από τη Λάρισα. Η πολειτία πρέπει να φροντίσει για τις απαλλοτριώσεις και εμείς να πιάσουμε τα φτυάρια όπως έκαναν οι Αυστραλοί το 1918 για να φτιαξουν τον Μεγάλο Ωκεάνιο Δρόμο ( Great Ocean Road ) σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες.
    καλό βράδυ

    ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
    ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το θέμα είναι αυτά τα προβλήματα και άλλα να υπάρχουν στους στόχους των εκλεγμένων του χωριού μας. έτσι, όταν φτάσει το τέλος της θητείας τους να μπορεί να γίνει αποτίμηση της προσφοράς τους και να δούμε ποιος αξίζει και ποιος όχι να μας εκπροσωπεί.προτείνω, σε ένα από τα πρώτα συμβούλια να ζητηθούν οι στόχοι που έχουν θέσει για το χωριό μας οι εκλεγμένοι μας, οι δημοτικοί και οι τοπικοί. όχι αοριστολογίες, συγκεκριμένα πράγματα.
    "dey"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Χρήστο και φίλοι συγχωριανοί θα ήθελα να αναφερθώ στο πρώτο και μείζον πρόβλημα που είναι το θέμα υγείας που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι του χωριoύ μας.
    Το ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ του Χωριού μας προβλέπει θέσεις μονίμων ιατρών πχ Παθολόγου, Γενικής Ιατρικής, Παιδιάτρου, κλπ.
    Η Νέα Δημοτική Αρχή (το έχω αναφέρει ήδη στον Κ. Ευαγγέλου και είμαι στην διάθεσή του σαν πρώην Διευθυντής Προσωπικού της 5ης ΥΠΕ), θα πρέπει να επισκεφθεί τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Ο Λάζαρος Μακρής τυγχάνει και Γαμπρός μας), και να ζητήσει την προκήρυξη τουλάχιστο μιας θέσης επικουρικού Ιατρού Γενικής Ιατρικής ή Παθολόγου, ούτως ώστε προσώρινα (για ένα έτος τουλάχιστο) να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα να προχωρήσει και η προκήρυξη μιας μόνιμης εκ των παραπάνω θέσεων.
    Εάν δεν είναι δυνατή η παραπάνω ενέργεια (που είναι), η επόμενη επιλογή είναι να γίνει κέντρο εφημερίας το χωριό μας, ούτως ώστε να υπάρχει ιατρός έστω και υπηρεσίας υπάιθρου όλο το εικοσιτετράωρο. Εξάλλου οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικοί ιατροί) για το χωριό μας διορίζονται και όχι για το Κ.Υ. Ελασσόνας, εκεί πρέπει να μένουν και να προσφέρουν.
    Παπαγιάννης Βασίλης
    Πρόεδρος Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας
    Επιθ. Ελεγκτής Δ.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή