Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ήρωες Κρανιώτες στον πόλεμο του '40


Η αναμνηστική πλάκα  στο Ηρώο στην Κεντρική Πλατεία της Κρανιάς

Στον πόλεμο του '40 υπήρξε βαρύ το τίμημα για την πατρίδα μας, την Ελλάδα. Πέρα από την  ισοπέδωση που υπέστη η Πατρίδα μας σε άψυχο υλικό υπήρξε και βαρύς ο φόρος αίματος των ανθρώπων της. Μυριάδες νεκρούς και τραυματίες άφησε πίσω του ο μισάνθρωπος πόλεμος.
Μέσα από όλη αυτή την καταστροφική μανία των κατακτητών πώς ήταν δυνατόν να ξεφύγει η ιδιαίτερη πατρίδα μας, η Κρανιά;
Οχτώ παλικάρια της Κρανιάς άφησαν την τελευταία πνοή τους πολεμώντας ηρωικά στο Αλβανικό Μέτωπο. Πολλοί ήταν και οι χωριανοί μας που τραυματίστηκαν σ' αυτόν τον παράλογο πόλεμο που κήρυξαν οι Ναζί και οι Φασίστες στην Ελλάδα.
Στις 25-10-1974 το χωριό μας θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη των ηρωικώς πεσόντων συμπατριωτών  μας στο Μέτωπο, κατασκεύασε αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των φονευθέντων τοπικών ηρώων στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κρανέας με έξοδα των μαθητών και των διδασκάλων του 2ου Δημοτικού Σχολείου.
Κατά τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας που έγινε με όλες τις τιμές που αρμόζουν σε ήρωες στις 27-10-1974 ο τότε ομιλητής στον πανηγυρικό της ημέρας τόνισε:

"Από σήμερα τα παιδιά της Κρανέας θα καμαρώνουν για τους δικούς τους ήρωες, που τους μοιάζουν πολύ τα παιδιά τους. Νά μπροστά σας ο δάσκαλος Πατούνας Δημήτριος, γιος του ήρωα Ιωάννη Πατούνα, νά και ο δάσκαλος Ζέρβας Θεόδωρος, γιος του ήρωα Θεοδώρου Ζέρβα, νά και τα αδέρφια, τα εγγόνια και οι συγγενείς των άλλων ηρώων: Δημητρίου Χ. Γκουνέλα, Γεωργίου Ν. Κατσαβού, Θεοδώρου Ι. Πατούνα, Αθανασίου Ν. Σπαπή, Ελευθερίου Γ. Τζήκα και Παύλου Γ. Χαρίτου.
Απέραντη σιωπή στους χίλιους μαθητές των σχολείων! Τα παιδιά προσπαθούν να δουν τους συγγενείς των ηρώων τους!
Ιανουάριος 1975, ο δάσκαλος ρωτάει τον Κωστάκη τί θα γίνει όταν μεγαλώσει, Ήρωας κύριε απαντάει ο Κωστάκης, σαν τον παππού της συμμαθήτριάς μου, της Δήμητρας!
Τα χρόνια πέρασαν όμως και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κρανέας έκλεισε και το κενοτάφιο με την αναμνηστική πλάκα άρχισε να καταστρέφεται και γι' αυτό έγινε η μεταφορά του το 2008 από το Δήμο Αντιχασίων στο Ηρώο στην Κεντρική Πλατεία της Κρανιάς.
Το επόμενο βήμα θα είναι όλοι μαζί: σχολεία, Δήμος, Περιφερειακή Ενότητα, Υπουργείο Άμυνας να επισκεφθούν τους τόπους όπου έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι οι Κρανιώτες ήρωες και να μεταφέρουν τα οστά τους στο κενοτάφιο του χωριού κάτι το οποίο υποσχέθηκαν οι αρχές στα παιδιά των σχολείων της Κρανέας και στους συγγενείς των ηρώων.
Οι ήρωες  είναι καθημερινοί, απλοί άνθρωποι σαν όλους μας, που όμως όταν το επιτάσσουν οι συγκυρίες τοποθετούν το καλό του συνόλου πάνω από ατομικό τους καλό πληρώνοντας ακόμη και με αίμα.
Τιμή σε όλους τους ήρωες! Αθάνατοι στη μνήμη όλων μας!


Παρέλαση στον κεντρικό, χωμάτινο, δρόμο της Κρανιάς κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '60

3 σχόλια:

  1. μικρός θυμάμαι και ένα άγαλμα δίπλα απο το καμπαναριό ,αν θυμάμαι καλά λεγόταν Παπαχρήστος και ήταν κάποιος που σκοτώθηκε λίγο πιο πανω απο την εκκλησία,γνωρίζει κάποιος τι απέγινε και δεν υπάρχει πια ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένας δε θυμάται τον ΗΡΩΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ ;

      Διαγραφή
    2. Τι έκανε ο Παπαχρήστος; γιατί εμείς οι νεότεροι δεν γνωρίζουμε.

      Διαγραφή