Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Η Κρανιά γίνεται...ψηφιακή


Στις 31 Οκτωβρίου το χωριό μας, η Κρανιά, εισέρχεται στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης μαζί με όλη την επαρχία Ελασσόνας και ολόκληρη πλέον τη Θεσσαλία.
Έτσι λοιπόν σε λιγότερο από ένα μήνα θα παύσει να εκπέμπεται το αναλογικό σήμα από το Πήλιο και θα εκπέμπεται πλέον μόνο ψηφιακό σήμα. Το χωριό μας, η επαρχία Ελασσόνας και ολόκληρη η Θεσσαλία θα απολαμβάνουν, μετά τις 31 Οκτωβρίου, πεντακάθαρη εικόνα και ήχο σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, ενώ παράλληλα θα τεθούν σε λειτουργία και πολλές άλλες ψηφιακές ευκολίες, όπως η ενημέρωση των προγραμμάτων.
Να γράψουμε λοιπόν ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για το τί θα πρέπει να κάνουμε εμείς οι ιδιώτες για να απολαύσουμε την ψηφιακή τηλεόραση.
Έτσι:
1.Θα πρέπει η τηλεόρασή μας να διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή τύπου MPEG -4. Όσοι έχουν καινούργιες τηλεοράσεις της τελευταίας τριετίας είναι πολύ πιθανό αυτές να έχουν ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή.
2.Όσοι δέκτες τηλεόρασης δεν έχουν ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή τύπου MPEG - 4 ή έχουν αποκωδικοποιητή MPEG-2 (με τον MPEG -2 θα ακούνε μόνο ήχο χωρίς εικόνα) τότε οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αγοράσουν έναν εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG -4 ή καινούργια τηλεόραση που να έχει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή.
3.Ένας εξωτερικός αποκωδικοποιητής MPEG -4 κοστίζει από 20 ευρώ ο φθηνότερος μέχρι και 120 περίπου ευρώ ο ακριβότερος. Πάντως και με τον φθηνότερο γίνεται δουλειά.
Μια τηλεόραση μικρή με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG - 4 ξεκινάει η τιμή της από τα 100 περίπου ευρώ.
4.Κάθε τηλεόραση θέλει τον δικό της αποκωδικοποιητή.
5.Δεν χρειάζεται ειδικός ή ηλεκτρονικός για να συνδέσει τον αποκωδικοποιητή σας, μπορείτε πολύ εύκολα και μόνοι σας, ακολουθώντας τις οδηγίες του αποκωδικοποιητή που βρίσκονται μέσα στο κουτί του ή ακολουθώντας το εγχειρίδιο χρήσης της τηλεόρασής σας.
6. Προσοχή: ΔΕΝ χρειάζονται καινούργιες κεραίες να βάλετε, ούτε και να αλλάξετε την κατεύθυνσή τους. Με τις ίδιες παλιές κεραίες και να "κοιτάνε " στο Πήλιο (νοτιοανατολικά για το χωριό μας) δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.
Χρειάζεται μόνον αποκωδικοποιητής MPEG - 4 είτε ενσωματωμένος στην τηλεόρασή σας, αν είναι σύγχρονης τεχνολογίας, είτε εξωτερικό αποκωδικοποιητή με 20 ευρώ ο φθηνότερος.
Τέλος, να πούμε ότι μετά τις 31 Οκτωβρίου 2014 όποιος δεν έχει αποκωδικοποιητή MPEG - 4 δεν θα μπορεί να βλέπει τηλεόραση, αφού θα διακοπεί για πάντα το αναλογικό σήμα!
Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και το πώς θα μπείτε από την τηλεόρασή σας ή πως θα συνδέσετε αποκωδικοποιητή σας επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της digea.gr .

6 σχόλια:

  1. Sia pou da vrw tetioun apokoudoumiti?exei o kimpars??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ara kisy ti mi les twra poio internet ou kimpars dn exei?ma kiama den exei da tou mpw na ferei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. στο "πλαίσιο" αποκωδικοποιητής με 19,90 Ευρώ με θύρα usb και pvr.
    στα public με 22,5 ευρώ
    ψάξε και λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αρα μι λαναριιζ τωραηα ιγω σια που δα τα βρω αυτα τ πραματα.ειπα του γκιμπαρ κ μι πι δα φερει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό είναι να στηρίζουμε την τοπική οικονομία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή