Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Κρανιώτικη συνταγή. Τί άλλο;



Την απάντηση στο πρόβλημα του φαγητού, πολλές φορές μου τη δίνουν οι Κρανιώτικες συνταγές. Οι Κρανιώτικες συνταγές βασίζονται στην οικονομία και απλότητα των υλικών. 




  Μία εύκολη, γρήγορη και νόστιμη συνταγή για  συμπλήρωμα στο βραδυνό φαγητό  είναι αυτή που θα σας γράψω.
Τη θυμήθηκα ένα βράδυ, που προβληματιζόμουν για άλλη μία φορά τί να μαγειρέψω, και ανοίγοντας το ψυγείο είδα τις βραστές πατάτες που είχαν περισσέψει και δεν είχα χρησιμοποιήσει για την κλασική πατατοσαλάτα. 
Και επειδή το φαγητό είναι μνήμη, μου ήρθε στο μυαλό η συγκεκριμένη συνταγή, που την έφτιαχνε η μάνα μου και μου άρεσε πολύ. Σκέφτηκα λοιπόν να τη δοκιμάσω, μια και δεν είχα και καμμιά καλύτερη ιδέα.
Περιττό να σας πω πως έγινε ανάρπαστη και από τότε την φτιάχνω τακτικά.

Τα υλικά της: 
Βραστές πατάτες, όσες θέλετε ανάλογα με τα άτομα και την πείνα που έχουν. Για την ποσότητα που βλέπετε στη φωτογραφία, χρησιμοποίησα 4-5 μέτριες πατάτες.
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Κόκκινο γλυκό πιπέρι
Καθαρίζετε τις βραστές πατάτες και τις πολτοποιείτε με το πηρούνι μέσα σ' ένα τηγάνι, στο οποίο έχετε βάλει ελαιόλαδο, έτσι ώστε να καλυφθεί ο πάτος. Δεν είναι ανάγκη να ζεσταθεί το λάδι. Αν έχουν παγώσει οι πατάτες - όπως ήταν οι δικές μου από το ψυγείο- για να τις πολτοποιείσετε πιο εύκολα, κόψτε τις με το μαχαίρι σε κομμάτια.
Δουλεύετε τις πατάτες με το πηρούνι και συγχρόνως ανακατεύετε, για να ψηθούν και να κοκκινίσουν απ' όλες τις μεριές. Προσθέτετε λίγο λάδι αν χρειαστεί.  Μη βιαστείτε να τις βγάλετε. Γίνονται πιο νόστιμες όσο "αρπάζουν" λίγο από κάτω και κάνουν μία κρούστα. Προς το τέλος αλατίζουμε και βάζουμε μπόλικο γλυκό πιπέρι για να κοκκινίσουν.
Η δική μου προσθήκη σ΄αυτή την απλή συνταγή είναι το τυρί. Έτριψα φέτα στο τέλος για ενίσχυση της γεύσης. Προτιμήστε φέτα ή λευκό τυρί σκληρό, για να μη λιώνει και χάνεται μέσα στην πατάτα.
Μπορείτε να σερβίρετε τις πατάτες για μεζέ στο τσίπουρο ή για γαρνιτούρα στα κεφτεδάκια ή στο κρέας κοκκινιστό και ν' αποφύγετε έτσι τον πουρέ που είναι πιο βαρύς με τα γάλατα και τα βούτυρα.

Καλή σας επιτυχία, αν τη δοκιμάσετε. Περιμένω εντυπώσεις.

Από το ιστολόγιο της φίλης και συμπατριώτισσάς μας, Μαρίας Παπαστεργίου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου