Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015

Ο "Αρσαλιός" και η Αγία Τριάδα στην Κρανιά. Μια πανελλαδική πρωτοτυπία;


Το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας στην Κρανιά

Η γιορτή της Πεντηκοστής είναι η τελευταία πασχαλινή γιορτή, λέγεται δε τοπικά "Αρσαλιός". Το γεγονός όμως ότι υπάρχει και τοποθεσία "Αρσαλιός" με ευρύτατη θέα απέναντι από τα "μαρμαρούλια" στη Χράπα, φανερώνει πόσο παλιές είναι ρίζες των γηγενών κατοίκων του χωριού.
Τη μέρα αυτή πιστεύεται, ότι οι ψυχές των νεκρών ξαναγυρίζουν στον Άδη έπειτα από 50 ημέρες παραμονής στον Παράδεισο, για να περάσουν άλλη μια ενδεκάμηνη περίοδο, καθεμιά στον τόπο όπου είχε ταχθεί.
Παλιότερα, γυναίκες και κορίτσια, χόρευαν το απόγευμα για τελευταία φορά τα πασχαλινά τραγούδια, ξεπροβοδώντας έτσι το Πάσχα.
Η γιορτή της Αγίας  Τριάδας στην Κρανιά καθιερώθηκε να γιορτάζεται την επόμενη ημέρα από αυτήν του Αγίου Πνεύματος, την Τρίτη δηλαδή όπως σήμερα!
Αυτός ο εορτασμός βέβαια αποτελεί ίσως και πανελλαδική πρωτοτυπία!
Από το βράδυ της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας (φωτό) διαβάζεται
ο εσπερινός και την επομένη, την Τρίτη δηλαδή, τελείται η Θεία Λειτουργία, όπου μετά την απόλυση στήνεται το καθιερωμένο "σύνορο" με 3-4 τραγούδια από γυναίκες και κορίτσια.
Δείτε τί αναφέρει ο αείμνηστος δάσκαλος Ελευθέριος Λάλος στο βιβλίο του σχετικά με τον πρωτότυπο εορτασμό της Αγίας Τριάδας: "Προσπάθησα κάποτε να πείσω τους παπάδες, να γίνεται εκεί η Λειτουργία της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, διότι στο εορτολόγιο δεν υπάρχει ειδική γιορτή της Αγίας Τριάδας, ούτε σχετική ακολουθία. Στάθηκε όμως αδύνατο, διότι επικρατεί ακόμη η δοξασία, πως αν εργαστούν εκείνη τη μέρα σε αγροτικές δουλειές, πέφτει χαλάζι που χαλάει τα γεννήματα"[1].
Μια φορά παλιότερα εορτάστηκε κανονικά η Εορτή, ενώ παράλληλα χάλασε ο καιρός και έπεσε δυνατό χαλάζι.Οι κάτοικοι αυτό το θεώρησαν θεϊκό σημάδι και από τότε εορτάζουν και πάλι την Τρίτη ως Εορτή του Αγίου Πνεύματος!

[1] Ελευθέριος Λάλος, Η Κρανιά Ελασσόνας, Ιστορία - Λαογραφία,τ.Β'
Φωτογραφία: Βάιος Παπαγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου