Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Διάφορα χωρίς...αδιαφορία



Γράφει ο Κων/νος Γ. Κατσαρός


Μας αρέσει:

Που ο Σύλλογος Κρανιωτών Λάρισας & Περιχώρων “ Η Ξηροκρανιά” κυκλοφόρησε το  βιβλίο του Δημήτρη Ι. Θώμου «Χίλιες και μία λέξεις, όπους ιτότι». Νομίζουμε πως το ζητούμενο δεν είναι πάντοτε η πρωτοτυπία ενός θέματος αλλά η ορθή δομή και ακρίβεια, η δημιουργική σύνθεση, η επιστημονική τεκμηρίωση  και η επαγωγική διαπραγμάτευσή του.
Ο συγκεκριμένος συγγραφέας δεν περιμένει τους δικούς μου επαίνους, γιατί γνωρίζει ότι “πᾶσα δόσις ἀγαθὴ καὶ πᾶν δώρημα τέλειον ἄνωθέν ἐστι καταβαῖνον ἀπὸ τοῦ πατρὸς τῶν φώτων” (Ιακ.Α΄17).
Τα γραφόμενά μου δεν αποτελούν κριτική βιβλιοκρισία, αλλά είναι ένας απλός χαιρετισμός για την αποδοχή του βιβλίου με τίτλο «Χίλιες και μία λέξεις, όπους ιτότι» .
Ο τρόπος προσέγγισης και παρουσίασης του λεξιλογίου-λημματολογίου-των ευχών-των παροιμιακών εκφράσεων, των αινιγμάτων, αλλά και η αναφορά στους κανόνες προφοράς και γραφής του βόρειου ιδιώματος, κάνει τη μελέτη του βιβλίου να είναι άνετη και με πολλά οφέλη για τον αναγνώστη-ερευνητή.
Η επί σειρά ετών προσπάθεια για συγκέντρωση των λέξεων, η επιμελής αναδίφιση, η βαθειά γνώση και εμπειρία, η μελέτη των πηγών, η επιστημονική ανάλυση, η ορθή συμπερασματολογία και η αγάπη του συγγραφέα για τα γράμματα και τον πολιτισμό της γενέτειράς του, έδωσαν ένα άρτιο αποτέλεσμα που εκφράζεται με το συγκεκριμένο πόνημα.
Η καλογραμμένη και καλοτύπωτη έκδοση κοσμεί την Κρανιώτικη βιβλιογραφία και τιμά την εκδότρια αρχή, που βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στη χρήση και τη γνώση μιας διαχρονικής ελληνικής γλώσσας.


Θερμά συγχαρητήρια στους κοπιάσαντες! Καλοτάξιδο το βιβλίο και ευχές για νέα εκδοτική και συγγραφική καρποφορία!       
                               
Δε μας αρέσει:

Που απέτυχε το αντάμωμα των εξηντάρηδων (έτος γεν. 1956) το οποίο ήταν να γίνει στις 23 Ιουλίου. Ευθύνη για τη μη πραγματοποίησή του έχουμε όλοι  (γιατί συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου). Όμως τη μεγαλύτερη ευθύνη, νομίζω, έχουν όσοι ανέλαβαν την οργάνωση της συνάντησης, στην οποία τελικά ήταν τρεις κι ο ... κούκος.


1 σχόλιο:

  1. να παίρνουμε και καμιά ιδέα, δεν είναι κακό:
    http://www.eleftheria.gr/m/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B1/item/124219-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CF%83%CE%AC%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%81%CE%AF%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%8C%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CF%82.html

    "dey"

    ΑπάντησηΔιαγραφή