Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Διάφορα... και όχι αδιάφορα



Μας αρέσει:

Που δύο συγχωριανοί μας παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του “ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ”, και συγκεκριμένα ο καθηγητής  Δαγκλής Αστέριος του Δημητρίου και ο λογιστής Μαστοροδήμος Κων/νος του Χρήστου, τιμούν με την παρουσία τους συλλογικά όργανα.
Ο Δαγκλής εκλέχτηκε και συμμετέχει ως 1ος αιρετός, εκπρόσωπος των εκπ/κών, στο ΠΥΣΔΕ (Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης) Φλώρινας.
Ο Μαστοροδήμος εκλέχτηκε και συμμετέχει στο Δ.Σ. της Ε.Π.Σ. (Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων)  Ημαθίας όπου ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου στα Όργανα Διαιτησίας.
Με την ευκαιρία να προσθέσω πως και ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Τρικάλων και Γρεβενών, Κουτσιώρας Ιωάννης του Κων/νου, με απόφαση του υπουργού Παιδείας τοποθετήθηκε ως μέλος στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων (Κ.Ο.Ε.Σ.Α.Δ.).  
Και στους τρεις ευχόμαστε καλή δύναμη, δημιουργικό έργο και η “Παναγία Οδηγήτρια” να τους οδηγεί σε δικαιοκρισία και δικαιοπραξία.
Που “τρεις φίλοι περιπατητές” παρατήρησαν τα “στραβά” των περιαστικών δασών της Κρανιάς.

Που ο Πρόεδρος των Προέδρων είναι πραγματικό κινητό...ληξιαρχείο και πάντα διαθέσιμος για ενημέρωση.

Που  αρκετοί Κρανιώτες δραστηριοποιούνται στη Λάρισα και στα περίχωρά της ως έμποροι και καταστηματάρχες.

Που οι γεννηθέντες το 1956, μετά την αποτυχία της καλοκαιρινής τους συνάντησης, δεν το βάλανε κάτω και ξαναπροσπάθησαν με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσουν ένα πολύ πετυχημένο αντάμωμα στις 26/12/2016. Σ'αυτό συνετέλεσε η δραστήρια οργανωτική ομάδα: Πρόεδρος-προέδρων, Βασ. Μιλ. Γκουντούρας και ο Βάιος Αχιλ. Παπαγιάννης.

Που ανάμεσα σε μικροπωλητές και παραγωγούς στις λαϊκές αγορές της Λάρισας μια φωνή ξεχωρίζει με τη διαπεραστικότητά της. Είναι η φωνή της Χρυσούλας. Διαλαλεί και διαφημίζει την πραμάτεια της: “γαύρος σπαθί,” “σαρδέλα όνειρο,” πρωινά λαυράκια κ.ά. ψάρια. Τη συναντήσαμε το πρωί της Δευτέρας στη λαϊκή αγορά της οδού “Σεφέρη”, στον πάγκο της να πουλάει φρέσκα και προπαντός φτηνά ψάρια. Μια επίσκεψη στον πάγκο της πιστεύω θα σας πείσει...  

Που ο Σύλλογος Κρανιωτών Λάρισας και Περιχώρων “η Ξηροκρανιά” συμμετέχει με τα χορευτικά του τμήματα στις λαογραφικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις του χωριού μας. Επίσης ενθαρρύνει και αναδεικνύει τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των συμπατριωτών μας, με παρουσιάσεις, διαλέξεις, προβολές, ανακοινώσεις κ.λ.π.     

                     
Δε μας αρέσει:

Που παραδοσιακά έθιμα και λαϊκά δρώμενα δεν έχουν συνέχεια και συνέπεια. Επίσης κάποιες φορές γίνονται σε λάθος εποχή (π.χ. αντί για τις απόκριες γίνονται το Δεκαπενταύγουστο).

Που δεν άνοιξε ακόμη η καφετέρεια  Magic (στις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το κενό ήταν εμφανέστατο).

Που η Τοπική Κοινότητα δε διαθέτει μηχάνημα πολλαπλών χρήσεων και η έλλειψή του φάνηκε με το πρώτο χιόνι.

Που κάποιοι συμπατριώτες μας, όταν βρεθούν με ξένους, στην ερώτηση από πού είσαι δεν απαντούν απ'την Κρανιά Ελασσόνας αλλά λένε από τη Λάρισα, από την Ελασσόνα  ή από την πόλη όπου εργάζονται ή έχουν εγκατασταθεί. Τι πειράζει να λένε “μια κι όξου” απ' την ΚΡΑΝΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ!!

Που η Κρανιά παραμένει στη β΄ κλιματική ζώνη (δηλ. μας χαρακτήρισαν καμποχώρι) ενώ είναι ορεινό χωριό. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης να διαμορφώνεται στα 15 λίτρα ανά τ.μ. με μέγιστη ποσότητα τα 1200 λίτρα για τον άγαμο και 1500 για τον παντρεμένο. Αν όμως η Κρανιά μεταταχθεί, ως ορεινή κοινότητα, στην α' κλιματική ζώνη, η επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 25 λίτρα ανά τ.μ.

Καλή και Ευλογημένη Χρονιά παρά του Σαρκωθέντος, Περιτμηθέντος και Βαπτισθέντος Κυρίου.

Κων/νος Γ. Κατσαρός

* Ευχαριστούμε θερμά τον δάσκαλο Κωνσταντίνο Γ. Κατσαρό για την αποστολή του εύστοχου κειμένου του και της φωτογραφίας που κοσμεί το παρόν κείμενο.

1 σχόλιο:

  1. επίσης δεν άρεσε: έγινε η κοπή της πίτας του συλλόγου Ξηροκρανια και στο παρόν blog δεν υπήρχε η ανακοίνωση, προφανώς δεν εστάλει από το σύλλογο; πως θα το μάθουμε;το blog έχει μεγάλη αναγνωσιμότητα. ας πούμε ότι έγινε εκ παραδρομής; κρίμα, συμμετοχή δεν θέλουμε; τότε θα πρέπει μία εκδήλωση να ανακοινώνεται σε όσο περισσότερα μέσα γίνεται, έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή